Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Na poczatek, dziekuję wszystkim za dotychczasowe wskazówki i odpowiedzi.

Jeśli możena jeszcze troche podpytać co i jak na waszych budowach i w domach,będę wdzięczna....

Dostałam dzisiaj wycene Sagi i troche mnie to powaliło z nóg :cry:

przykład: klinkier na kominy 1050 sztuk -5250 pln ?

Pisaliscie że wystarczy 380 sztuk na 2 kominy to zakładam że na 3 max 600 sztuk,skąd taka rozbieznośc???

Czy ktoś może ma zrobioną wycenę materiałów na Sagę i mógłby ją przesłac na maila [email protected].

Chodzi mi głównie o ilość materiałów.My budujemy z porothermu gr.25.

Zachęcam wszystkich do dyskusji... :D

Pozdrawiam

Hej Jola, zapytam dzisiaj męża czy mamy jakaś nasza wycenę stanu zamkniętego - coś powinno być - przynajmniej orientacyjnie. Z wycenami naszej sagi też były niezłe numery. Ponieważ my korzystaliśmy z usług firmy budowlanej - daliśmy projekt do wyceny kilku takim firmom. Najwyższa oferta - po której ostro zastanawialismy się czy w ogóle stać nas na dom - to 990.000 - za wszystko - to znaczy wprowadzam się i mieszkam. Okazało sie jednak ze można taniej. Na pewno nasza wycena tez nie będzie odnośnikiem - bo budowa systemem gospodarczym jest zwykle kilkanaście procent tańsza. Ale może pomoże. Pozdrawiam

Zalogowany :)

Kolejny forumowicz zachwycony sagą (dokładnie sagą III).

Mam pytanie które już wielokrotnie przewinęło się przez to forum. Co robić z tą nieszczęsną ścianką kolankową...

Kama1978k ty ją podnosiłaś, prawda? A jak zmieniłaś schody? Czy bez tego wszedł by tam prysznic, nie koniecznie kabina, ale tak żeby nie było klaustrofobii.

No i jeszcze jedno, czy ktoś w okolicach Poznania buduje już Sagę? tak do 50 km? JA będę dopiero startował ale chętnie zobaczył bym na żywo to cudo.

Hey,

Dzisiaj złozylismy komplet dokumentów i czekamy na pozwolenie.....

:lol

Kama będę wdzięczna za wycenę.

Co do schodów zadałam to pytanie dzisiaj naszej architekt i obliczyła ze bez zmiany biegu schodów wneka będzie na wysokośc ok. 190 więc mysle że chyba ok.

Może ktoś kto nie zmieniał biegu schodów potwierdzi to i poda dokładne wymiary tej wneki.

Pozdrawiam

Witam

Jola nawiązując do twoich kominów :

za 2 kominy z materiałem i robocizną zapłaciłem 4k ,kwota jaką podajesz za sam klinkier jest szokująca a gdzie jeszcze zaprawa, fugi,kanały wentylacyjne, murowanie. Poza tym na pewno 1050 szt. cegły na 3 kominy to jest za dużo 600 sztuk prawie ok.

Witam ponownie

Jola odkopałem gdzieś część moich notatek i tak ;

ściany przyziemia 1600 sztuk poro 25 oczywiście zostało trochę kilkadziesiąt sztuk - podnosiłem sciankę kolankową,

ścianki działowe - 760 sztuk poro 11,5

beton na strop+schody+podcień wejścia+balkon+filary z obu stron +wieniec i słupki pionowe + taras 40 m/kw + wejście 20 m/kw wyszło 34 m/sześć betonu

pozdrawiam

Witamy wszystkich!!!

Nam tez ogromnie spodobala sie Saga II i ten domek zamierzamy budowac jeszcze w tym roku. Jestesmy jeszcze narazie na etapie zalatwiania formalnosci (projekt juz jest) i nie mozemy sie doczekac, kiedy wbijemy w ziemie przyslowiowy szpadel :)

Buduje ktos z Was Sage w woj. łódzkim lub jego okolicach (chetnie odwiedzimy :D )?

Pozdrawiamy serdecznie

Zdjęcia super!My mamy w planach przenieść kotłownie na tył garażu a co za tym idzie trzeba komin przenięść na tył domu,troche się boimy że ta kotłownia będzie zamała.A w miejscu kotłowni zrobilibyśmy pom gosp.U ciebie zauwarzyliśmy że komin masz właśnie tak przeniesiony a w miejscu łazienki masz przejście do garażu.Takie mam pytanie gdzie masz w planach kotłownie i czy zlikwidowałeś łazienke ?dziękuje i pozdrawiam

Witam

Kotłownię mam właśnie tam ścianka została postawiona na krawędzi komina co dało około 4m2 pomieszczeniu - w garażu nawet auto combi zmieści się bez problemu zostaje jakieś 5m, my w miejscu kotłowni zrobiliśmy łazienkę, w miejscu łazienki na parterze - przestronny gabinet z wejściem z salonu, a wejście do garażu jest normalnie z holu - wypada pod schodami, fakt że nie będzie tego bufora ale nie przejmujemy się tym ma być przestronnie .

pozdrawiam

p.s powodzenia w szukaniu fachowca -:)

Witam

Mam pytanie dot. tynków wewnętrznych i zewnętrznych:

Ile mniej więcej jest m2 tynków wewnątrz i na zewnątrz do położenia i jaką cenę płaciliście za m2 wewnętrznych ( robota+materiał ) i zewnętrznych ( robota + materiał ) i może jakieś informacje n/t sufitów na poddaszu z czego robiliście i jakie były koszty.

pozdrawiam Wiśnia1178