Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem właśnie na etapie docieplania poddasza i zabudowy płytą g-k. Robocizna to 40zł/m2 w tym szpachlowanie i jednokrotne malowanie. Myślę, że to niewiele. Ile za materiały jeszcze nie wiem, bo temat jest otwarty.

Prace wykończeniowe są drogie i wykańcza się nie tylko dom, ale i pieniądze i samego siebie :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... napiszę krótko w odpowiedzi na posty P.Lodowskiego . Gość czerpie korzyści z oszustwa i naciągania inwestorów , robili tydzień na budowie po czym zeszli bez powodu i za tydzień już miałem im zapłacić ponad 20 tyś zł . P.Lodowski po wezwaniu policji nie chciał i tak oddać mej własności czyli projektu , groził mi na budowie o czym powiadomiłem policje , bo nie czasy aby szantażować i straszyć.

Więcej nie piszę bo nie ma sensu. Jeżeli ktoś chce naprawdę posłuchać jeszcze innych rzeczy od innych ludzi służę pomocą , szkoda że tak późno dowiedziałem się w jaki sposób ta ekipa traktuje uczciwych ludzi.

.... zanim się zdecydujesz na jakąś ekipę która miałaby ci wybudować dom marzeń , poczytaj o nich.

Hej!

Ja jestem na etapie tych zmian i nie znam jeszcze dokładnych kosztów ani zmian które trzeba zrobić.

Podejrzewam, że każdy projektant będzie miał inna wizję tych zmian i efekt końcowy może być różny. Mam tylko nadzieję, że decyzja o zmianie konstrukcji stalowej na drewnianą była słuszna...pożyjemy... zobaczymy...

Jak będę wiedział coś więcej to dam znać na forum.

Witam serdecznie.

Właśnie jestem na etapie dachu po deskowaniu i papie , jeżeli chodzi o konstrukcje stalową to miałem "meksyk" uważajcie na nią bo po postawieniu jej prawie na gotowo przyjechali cieśle i stwierdzili że kont dachu wyszedł 46stopni co jest niedopuszczale . Jeżeli ktoś podnosi ściankę kolankową musi również podnieść słupki.

Zmiana ścianki kolankowej wymaga podniesienia wszystkich elementów dachu czyli wydłużenie słupków oraz wydłużenie jętek ponieważ sufit poddasza musi zostać na tej samej wysokości co w oryginale bez podnoszenia ścianki...Jeśli się o tym zapomni mamy dodatkowe koszty z dokupieniem dodatkowego drzewa na więźbę...

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanie do osób, które już zamieszkują Sagę

gdzie zrobić pralnię i czy rzeczywiście jest ona, aż tak potrzebna?

ja miałam przerobić garderobę tą koło schodów na pralnię,

jednak garderoba która znajduje się w sypialni jest bardzo mała

i teraz rozważam zostawić ją tak jak jest w projekcie a pralkę

wstawić do łazienki.

Proszę o opinie

Napisałam szczegóły na priv. Ale napisze tez tutaj - to akurat pewnie informacja bardziej przydatna paniom niż panom :) Za skarby nie zrezygnowałabym z pralni. Uważam że w momencie projektowania był to idealny wybór aby jedno z pomieszczeń przeznaczyć na pralnię i suszarnię. Pralka w łazience? dla mnie wizualnie odpada. A poza tym co z suszarkami, co z deską do prasowania, itp.

My mamy pralnię i suszarnię w pomieszczeniu nad garażem. Całe pomieszczenie podzielone jest na pół w jednej części jest pralnia i suszarnia ( na jednej ścianie - graniczącej z łazienką blat z umywalką, półeczkami na proszki płyny oraz pralka ). Po przeciwnej stronie - czyli pod skosami dwie suszarki, obok rozstawiona deska do prasowania. W drugiej części jest garderoba - taka na koce, ręczniki, pościel, zimowe rzeczy, buty, walizki itp. W całości jest zagospodarowana - sa półki, szafki zamykane i drążki na wiszące rzeczy. Dla mnie super rozwiązanie bo częśc rzeczy które wypiorę i wysuszę przenoszę od razu do tej garderoby.

Jeśli wiec ktoś się zastanawia nad przeznaczeniem jednego pomieszczenia na pralnię - zdecydowanie polecam !!

Pozdrawiam - kamila

• 2 weeks później...

Witam,

Kama1978 -zwracam sie z prosbą o radę.

Jestem na etapie kupowania okien dachowych i zastanawiam sie czy do łazienki wystarczy jedno okno 118 na 78 czy przydałoby sie wieksze 140 na 78?

Widze ze Wy macie w łazience tez jedno okno tylko nie wiem jakich wymiarów.

Moze ktoś kto montował okna w łazience cos podpowie.

Pozdrawiam

Witam,

Oj dzieje się......Ekipa juz wybrana...

Teraz kolej na skład budowlany..

No i prosba o pomoc.Czy ktoś budował Sage z porothermu 25 ? Zastanawiamy sie czy taka grubośc wystarczy?(ile płaciliscie za 1 sztukę?)

Pozdrawiam

My używamy tej cegły, spokojnie wystarczy + stropian oczywiście