Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Na Sagę III zużyliśmy 13 kubików.Na kominy 520 sztuk cegły klinkierowej.

Pozdrawiam

To mało drzewa Wam poszło...a zmienialiście przekroje krokwi? u mnie trzeba było pozmieniać grubości ponieważ dom stoi w innej strefie wiatrowej i śniegowej niż w projekcie.

Cieśla na wstępie powiedział że 16kubików to minimum.

Dzięki za odpowiedź.

Ponawiam moja prosbę do wszystkich"sagowiczów". Czy ktoś moze podać mi wymiar drzwi balkonowych u góry? konkretnie chodzi mi o wykonanie łuku. mam projekt przerabiahy i nie ma wskazówek jakie wymiary ma łuk. Potrzebuję maksymalną wysokość drzwi, wysokość bocznej prostej krawędzi i szerokość. z góry dziękuję za pomoc.

Witamy,

mamy wielką prośbę do wszystkich budowniczych naszej Sagi, a konkretnie "dwójki". Czy możecie nam doradzić jakie macie lub planujecie mieć stropy. Tak jak w projekcie, czy monolityczne? Jeśli tzw. lane, to jakiej grubości beton, stal itp. My bardzo poważnie zastanawiamy się nad lanym. Z góry dziękujemy za pomoc. Pozdrawiamy

Wielu twierdzi, że strop monolityczny jest mocniejszy. Nie całe 2 dni temu rozmawiałem z cieślą z ok. 40 letnim doświadczeniem i stwierdził, że Terriva jest dużo mocniejsza i mniej podatna na ugięcia pod ciężarem np.: podpór dachu.

Decyzja oczywiście należy do kierownika budowy, który musi przeliczyć ilość potrzebnej na zbrojenie stali i określić grubość betonu.

Nie mam dokładnie policzonej ceny jaką zapłaciłem za strop Terrivy ale może uda mi się to policzyć w najbliższym czasie.

witam, my mamy strop lany i jestesmy bardzo zadowoleni! wyszedl taki gladki ze teraz tlko pojdzie gladz i obedzie sie bez tynkowania! ostatnio widzialam zdjecia jakiejs sagi z terriva i wyszlo okropnie-wszystko sie pozapadalo - wiec chyba umiejetnosci murarzytez sie licza przy wyborze stropu...

pozdrawiam!

Dziękujemy za odpowiedzi.

Pytanie do Ciokolady. Jakiej grubości jest u Was wylany strop? Czy są dodatkowe wzmocnienia w postaci belek? Jeśli tak, to jakiej wysokości? Może macie jakieś zdjęcia z realizacji? I jeśli to nie problem, to jakie były orientacyjne koszty wykonania stropu?

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy.

strop ma grubosc 16cm, uzylismy drutu 12 i sa dodatkowe wzmocnienia w naroznikach plyt-sa 3 plyty wydzielone przez projektanta: nad salonem, nad kuchnia i kotlownia oraz nad gabinetem i lazienka. beton b25.koszt orientacyjny to ok. 6500 za beton( z balkonem,podciagami i 4 slupami 30X30), drut juz mielismy-poszlo ok.1,5t na strop bez balkonow, slupow i podciagow...

pozdrawiam;)

Witam wszystkich,

właśnie kończymy dach naszej kochanej Sagi II, problem w tym, że znienacka pojawił się elektryk, któremu wypadł jakiś klient.

Bardzo proszę pokażcie swoje oświetlenie - najbardziej chodziłoby mi o salon, który planuję podobnie jak w projekcie MG.

Pozdrawiam

Witam

Dostalismy oferty na fundamenty na Saga 3, cena 31 000 zl.

Ta cena zawiera materialy i robocizna.

Czy to jest drogo.

Budowy w okolica Grodzisk Maz.

Pozdrawiam

Witam,

Co do kosztów to fundamenty kosztowoły nas 20 tys.

Pozdrawiam

Przy tym koszcie domyślam się że fundamenty były wylewane a nie murowane z bloczków jak to jest w projekcie?!

wszystko zależy od ceny betonu,bloczków i drutu. W moim przypadku udało mi się znaleźć super cenę i może dlatego cena była tylko 20tys. Wg. mnie cena nie jest zła jeżeli wszystko robi firma i nic Was nie interesuje. Jam musiałem załatwić wszystko od koparki po beton w betoniarni,gruz i drut. Ławy były wykopane w glinie więc obeszło się bez szałowania, no i ziemi trzeba było mniej wybrać więc gruzu mniej do środka poszło.

Nie wiem ile dali pozostali budowniczy bo możliwe, że jeszcze mniej...lub dużo więcej...