Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam megi_1984!

jak tam wasz dach? u nas ciesle skonczyli w sobote...ale z deskowaniem nie wiemy co robic?! zreszta i tak czekamy az wyleja nadproza i wymuruja lukarny do konca...wiec chyba i tak nici z przykrycia w tym roku!!!pozdrawiam;)

Witam witam :D :D

U nas celagier skończony był 23 no i udało nam się zdążyć i nakryć blachodachówką :D z czego jestem baaaardzo zadowolona. Chciałam tak jak w projekcie dachówką, ale niestety mamy zbyt podmokły teren.Ale i tak wygląda super.Coraz więcej tego "naszego domku"rośnie, fajnie będziemy mieli z kim konsultować pomysły.Teraz jesteśmy na etapie podłączania prądu, lada dzień przychodzi elektryk zakładać skrzynki, a na wiosnę dalsze podłączenia.Także czekam na podpowiedzi jak rozwiązaliście oświetlenia na zewnątrz i wewnątrz.Pozdrawiam wszystkich :)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Moj Koszt Fundamentów czyli stanu "0" wyniósł 44000 wraz z wylaniem płyty tarasu,wejscia oraz rozprowadzeniem kanalizy zagęszczeniem piachem wewnatrza fundamentu i wylaniem podbetonu. Napiszcie proszę cos o kosztach bo pieniadze które ja wydaję są kosmiczne i nie wiem czy warto jest budować ten dom do końca czy sprzedać go w stanie deweloperskim, chciałem wydać na budowe wraz z wykończeniem na tiptop 550000 ale widzę ze nie bedzie to możliwe. stan surowy zamknięty wraz z instalacja elektryczną kosztował mnie 230 000,instalacja C.O, CWU kompletna z piecem i grzejnikami, podłogówką 100m2 i robotą 40000, posadzki których jest około 240 m2 wraz z balkonem, tarasem, wejsciem - 4000, zabudowa i ocieplenie poddasza materiał i robota wraz z zagruntowanim i jednokrotnym malowaniem 16000 elewacja ocieplenie, podbitka,tynk,materiał i robota 14000 zł, tynki wewnętrzne około 650m2 robota+materiał 14000zł

Witam

Dawno nie zaglądałem na forum i widzę że sporo nas przybyło,życzę wszystkim budującym powodzenia i jak najszybszej możliwości zamieszkania.

Ja oczywiście z zapytaniem o instalację odgromową do tych którzy ją zakładali, czy drogo was to kosztowało? bo nie bardzo wiem czy zakładać czy nie.

proszę o odp.

pozdrawiam

witam megi_1984,

gratuluje dachu!!!!!!!!!!!!!! no u nas ciagle bez odeskowania-zastanawiamy sie ciagle co robic dalej...a jaka macie blachodachowke-gdzie kupowaliscie i po ile?! moze jakies zdjecia wrzucisz zeby ci troszke pozazdroscic?!

pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gratuluje!!!!!!! :lol:

hoł hoł :lol:

Ach dziękuje dziękuje.. Szkoda, ale i na Wasz daszek przyjdzie pora.Ciokolada my mamy blacho-dachówkę z Thyssen Krupp niemiecką, bo taką nam polecił nasz blacharz no i mamy ją od jego kolegi trochę taniej niż normalnie byśmy zapłacili. W sumie za wszystko na dach ( blacho-dachówkę, blachę płaską, gąsiory, folie paraizolacyjną, rynny metalowe, 2 okna dachowe łazienkowe Fakro, wyłaz szklany, kominek wentylacyjny no i resztę co z dachem związane :) zapłaciliśmy 19 tys. Blacho-dachówka jest koloru ciemny brąz, matowa, a kupowaliśmy w Radomiu, dokładnie ile za metr napisze Ci jak odbiorę fakturę, bo już nie pamiętam. Zdjęcia oczywiście zaraz zrzucam z aparatu i wstawiam na http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff7af5d2232e4791.html

To jeszcze nie końcowy efekt dachu, bo śnieg był szybszy i nie zdążyłam zrobić foto :( pozdrowionka

• 2 weeks później...

Witam

Dołączamy do grona budujących Sagę (Saga III) - projekt kupiony, czekamy na złożenie pozwolenia na budowę, ekipa na stan surowy dograna, uzgodnienia z mediami dokonane...czytając forum, muratora i prowadząc konsultacje z tymi, którzy mają już to za sobą ... dopadły nas wątpliwości, czy na pewno dobrze lokalizujemy dom na działce.

Sytuacja wygląda następująco:

Działka ma kształt prostokąta. Od strony północno-zachodniej mamy piękny widok (dom usytuowany na wzniesieniu), od strony południowo-wschodniej widok jest kiepski. Stąd wbrew zasadzie, iż salon powinien być od strony południowej - chcąc mieć taras widokowy, piękny widok z salonu umiejscawiamy dom w ten sposób, iż tył domu (gabinet i salon) będą od strony zachodniej i północnej, zaś garaż od strony południowej.

Wiemy, iż jest to wbrew zasadą ale przedłożyliśmy nad nie atrakcyjny widok, niemniej wątpliwości są.

Może ktoś z forumowiczów - ma salon od strony północnej, czy rzeczywiście jest on ubogi w nasłonecznienie? Czy duże okna zrekompensują ewentualny brak światła naturalnego?

Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki

Powiększyłem wykusz o 1,5 m wyciągnięty , okna wszystkie powiększone do 150cm , w wykuszu same okna bez rdzeni , w salonie bez słupa który jest niewygodny , okna na taras suwanka 330 cm dzielona na pół , pod całością piwnica , ścianka kolankowa o 4 bloczki do góry , dach podniesiony proporcjonalnie do podniesionej ścianki i pewnie coś jeszcze by się znalazło

... teraz kończę tynki i ocieplenie poddasza ...

witam! my tez mamy salon od strony polnocnej a wejscie od poludnia, ale nie uwarzam zeby mialo to wiekszy wplyw na naslonecznienie domu...dzieki otwartemu planowi i oknie w kuchni bedzie wpadac naprawde duzo swiatla! a poza tym salon od poludnia moglby byc chyba azza bardzo nasloneczniony,biorac pod uwage te wielkie okna i balkon na calej scianie...no ale oczywiscie sa i zwolennicy takiego usytuowania domu;) ja uwazam ze salon od polnocy w niczym nie przeszkadza! sa jeszcze okna wykuszowe przez ktore tez wpada slonce-my mamy odbicie lutrzane wiec wykusz jest od zachodu i jest naprawde jasno!

pozdrawiam serdecznie! :wink: