Malutka_ 28.01.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 u nas w dachu też się nic nie zmienilo. Za to grubość stropu zmienila sie znacznie. przestrzen w salonie duzo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 29.01.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Przymierzamy się jesienią rozpocząć kopanie fundamentów właśnie pod Sagę II. Mam pytanie, może wybiegające w naszym przypadku daleko w przyszłość, ale co zastosowaliście do położenia stropów? Teriva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 30.01.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ja polecam monolit , sądzę że wyjdzie taniej i później jest łatwiej robić przepusty pod wentylacje oraz inne wszelakiego rodzaju dziurki . Ja na etapie adaptacji już zamieniłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechiti 30.01.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 A zbrojenia w monolicie nie będę zbytnio przeszkadzać w wykonywaniu otworów? Czy udało sie to również już na etapie prokektu uwzględnić Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 30.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 ... to znaczy jeżeli już wiesz że będziesz potrzebował takowe otwory to poprostu wstawiasz przed zalaniem kawałki rur 160 i po sprawie . W moim przypadku tylko jedna dziura została nie wykorzystana a jedną musiałem niestety otwornicą 160 wywiercić a ona bierze wszystko nie ważne że stal jest po drodze. W projekcie moim zdaniem nie ma co ruszać i nie zwracać uwagi na dziury , poprostu potem przed zalaniem rozchylasz zbrojenie i wstawiasz rurki. No chyba że chcesz ze stropu zrobić ser szwajcarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 05.02.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czy przy usuwaniu słupa w salonie była konieczność modyfikacji konstrukcji dachu? Jeśli nie to jakie uzasadnienie podał projektant? Potrzebuje mocnych argumentów aby ten słup zlikwidować. z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź Dzień Dobry, Pozwolę sobie dołączyć moje zdanie do dyskusji dotyczącej słupa. Odradzam likwidację tego słupa - jest to element nośny konstrukcji domu jest on jednym z dwóch punktów podparcia dachu. Widać to dokładnie jak się nałoży na siebie plany parteru poddasza i i dachu. Nie wiadomo czy po takiej zmianie po kilku latach dach i strop nie będą się zapadać. Jeżeli nie chcemy mieć tego słupa w salonie to najlepiej wybrać inny projekt - z dachem dwuspadowym, którego konstrukcja pozwala na zaprojektowanie punktów podparcia na całej szerokości domu.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 05.02.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Pozwolę sobie jeszcze zając zdanie co do słupa bo trochę mi on snu spędził. Odnosząc się do opinii Kasi i Filipa i formy w jaki oni stawiają sprawę to nie wyobrażam sobie podjąć decyzję o likwidacji słupa bez takich rzeczy jak zlecenie projektantowi przeliczenia obciążeń jakie będą występować po likwidacji słupa gdzie u mnie powiększyłem jeszcze wykusz i nie mam rdzeni w wykuszu. Projektant wyliczył i naniósł zmiany w projekcie i po sprawie . Czyli zwiększył strop do 25 cm grubości zazbroił odpowiednio i dał podciąg który chowa się w stropie.A więc to nie jest żadne ryzyko , tylko poprostu musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy napewno chcesz budować Sagę i czy jesteś gotów zapłacić za zmiany to jest więcej stali , betonu i pracy. Moim zdaniem było warto , trochę bolało jak płaciłem za stal i beton ale już o tym zapomniałem i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 05.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 jak znajdę czas poszukam fotek z zazbrojonego stropu nad salonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 05.02.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Odnośnie wypowiedzi użytkownika "Tel-net",Zapewne w sprawie słupa ma Pan rację - jeżeli zmiany są wprowadzane pod okiem projektanta, który dokona odpowiednich wyliczeń i wzmocnienia stropu to nie powinno się to wiązać z żadnym ryzykiem. pozdrawiam Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edy222 05.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam wszystkich. Wybraliśmy projekt SAGA 3. Budowa w drugiej połowie roku. Czy ktoś buduję Sagę w Szczecinie lub okolicach?PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIELEK-NATI 06.02.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam ! Dołączę jeszcze może mała uwage odnośnie tego słupa w salonie. TEL-NET ma racje, tez chcielismy zlikwidować ten słup ale projektant się nie zgodził. Zaznaczam że buduje na terenie 3 kategori szkód górniczych, pomimo to nie zamienilismy sagi na inny projekt bo poprostu jest ładna, aktualnie dekarze robią więzbę na dachu. pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobtMus 08.02.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Sagowicze - jak u Was z kosztami ogrzewania - domu podczas tej zimy. Piszcie jaki rodzaj pieca macie i ile taka przyjemność kosztuje w skali miesiąca. Mile widziane również dane o grubości styropiany, materiale (pustak czy porotherm) oraz grubość wełny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 16.02.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 robiliście jakieś wizualizacje wnętrz swoich Sag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edy222 16.02.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich sagowiczów, Mam pytanie natury chyba ... estetycznej . W oryginalnym projekcie Sagi kolumny domu sa stylizowane, a na zdjęciach wybudowanych juz domków nigdzie tego nie zauwazyłem - kolumny sa proste, bez żadnych stylizacji. Powiedzcie czy jest problem z wykonaniem tych ozdobników? Czy jest to celowe bo bardziej wam sie takie rozwiazanie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzik 18.02.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, Mam podobny problem. Osobiście uważam że zdobione kolumny wyglądają dużo lepiej nież zwykłe prosye słupy betonowe. Ciekawym rozwiązaniem są : http://www.rukarbud.pl/glowice.html http://www.kolumny.pl/ http://www.kolumny.net/ ... i chyba na któreś z nich się zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edy222 18.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dzięki za podpowiedź Zdecydowanie można z tego coś wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 19.02.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam wszystkich Forumowiczów. Śledzę ten wątek o Sadze , bo zamierzam kupić ten projekt. Jest sporo różnych fotek, ale chciałabym zobaczyć pokoje na poddaszu. Dlatego prośba do tych , co mają już wykończone i do tych co już mieszkają aby wkleili kilka zdjęc pokoi na poddaszu. Mam również pytanie , czy ten duży balkon z tyłu domu nie " zabiera ' dużo światła w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edy222 20.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ze względu na to, że nie mam na działce przyłącza gazowego, rozważam zastosowanie pieca na pellety (ekogroszek). Problem polega na własciwym umiejscowieniu takiego pieca w kotłowni ze wzgledu na:1. Jego gabaryty duzo większe od pieca gazowego;2. Umiejscowienie komina i drzwi do garażu (w przypadku wstawienia pieca przy kominie, przejście z koltłowni do garazu jest wielce problematyczne).Czy ktoś w was przerabiał już ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 20.02.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ze względu na to, że nie mam na działce przyłącza gazowego, rozważam zastosowanie pieca na pellety (ekogroszek). Problem polega na własciwym umiejscowieniu takiego pieca w kotłowni ze wzgledu na: 1. Jego gabaryty duzo większe od pieca gazowego; 2. Umiejscowienie komina i drzwi do garażu (w przypadku wstawienia pieca przy kominie, przejście z koltłowni do garazu jest wielce problematyczne). Czy ktoś w was przerabiał już ten problem? Witam - niektórzy producenci oferują kotły o rozmiarach, które powinny ułatwić wstawienie kotła na ekogroszek do kotłowni projektowanej na gaz. Link do jednej z ofert - http://www.polmark.com.pl/oferta?func=productPage&pid=156&cid=160&prid=0&wid=43 Niestety jeszcze nie wiem czy w przypadku Sagi wystąpią jakieś problemy, ale warto chyba poszukać odpowiedniego pieca. Jeżeli ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia innych producentów to bardzo proszę o informację. pozdrawiam Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaKsar 20.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam, czy ktoś buduję dom SAGA III w okolicach Wrocławia. Jestem na etapie wyboru projektu i jeżeli jest taka możliwość przed podjęciem decyzji chciałabym zobaczyć dom w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts