Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Piec na ekogroszek można spokojnie zmieścić w kotłowni Sagi.

Oto kilka zdjęć z mojego bałaganu, jest tam gdzieś również i kotłownia:

http://picasaweb.google.pl/zbigniew.wenda/20091115?authkey=Gv1sRgCMnGgZH-lMHiygE&feat=directlink

Piec jest z Pleszewa ze STALKOTu, czopuch do góry na zamówienie.

Gorzej jest z samym ekogroszkiem - gdzie go przechowywać? Nad tym się trzeba zastanowić wcześniej.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbychu dziękuję za zdjęcia Twojego domku. Bardzo mi sie podobają i zazdroszczę Ci domku :-) Jest świetny.

Mam pytanie, bo na stronie kostrzewy, w zaleceniach dla kotłowni sa podane odległości:

- odległość miedzy ścianą a bokiem kotła min. 100 mm;

- odległość miedzy zbiornikiem a ścianą min. 600 mm;

- odległość od tylnej ściany kotła do ściany min. 300 mm;

Czy trzymałeś sie tych zaleceń, czy masz inne odległości? Bo na zdjęciach nie bardzo można to dostrzec.

Pod klucz mam nadzieję że uda się w 500k PLN zamknąć...oczywiście to kwota przy zachowaniu średniego standardu.

Pod dach powinno średnio wyjść ok 230 k PLN.

Zależy od regionu, firmy (czy robi pod klucz) czy systemem gospodarczym.

ja podaję kwoty na Warszawski region.

pozdrawiam,

M.

Witam wszystkich po długiej przerwie :D

Idzie wiosna więc walkę czas wznowić :lol:

Kilka pytań mam moi drodzy wytrwali Sagowicze:

Czy przerobienie łazienki na korytarz i wybicie tam drzwi do garażu wiąże sie z dużymi zmianami w projekcie?

Plan jest żeby podzielić kotłownie i z połowy zrobić łazienkę (razem z oknem)-wejście z przedsionka,

a z drugiej połowy kotłownie-wejście z garażu:)

Tylko wtedy trzeba właśnie istniejąca łazienkę przerobić na korytarz:)

I drugie pytanko:)

Widziałem w Irlandii w praktyce takie swietlki doświetlające ciemne miejsca

czy ktoś to zastosował? Chodzi oczywiście o korytarz na piętrze:)

to sie świetnie sprawdza i myśle, że to dobry pomysł:):

http://www.allegro.pl/item925941286_swietlik_rurowy_fakro_srt_250_210_kolnierz.html

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi:)

No i powodzenie oczywiście w walce:)

Witam . W moim przypadku łazienkę zrobiłem mniejszą tylko WC i przy schodach mam wejście do garażu i odrazu do piwnicy.Ja ze względu że mam piwnice i tam mam kotłownię w miejscu pierwotnej kotłowni mam odrazu przy wejściu garderobę.

Zwracajcie uwagę na bardzo mały przedsionek przy wejściu !!! dlatego postanowiliśmy zrobić obok dużą garderobę na kurtki buty i inne rzeczy. Bo naprawdę jak przyjdzie parę osób to nie ma jak się pomieścić.

Co do świetlika polecam , mam takowy i napewno jest warto wstawić go. Choć mam z nim trochę jeszcze pracy. Pamiętać trzeba że należy wstawić go jak najdalej czyli w korytarzu nad drzwiami z trzech pokoi. Ja mam świetlik z Roto

Stan budowy : mam tynki , poddasze , położoną podłogówkę i zaraz będą wylewać posadzkę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia na placu boju :)

Witam wszystkich po długiej przerwie :D

Idzie wiosna więc walkę czas wznowić :lol:

Kilka pytań mam moi drodzy wytrwali Sagowicze:

Czy przerobienie łazienki na korytarz i wybicie tam drzwi do garażu wiąże sie z dużymi zmianami w projekcie?

Plan jest żeby podzielić kotłownie i z połowy zrobić łazienkę (razem z oknem)-wejście z przedsionka,

a z drugiej połowy kotłownie-wejście z garażu:)

Tylko wtedy trzeba właśnie istniejąca łazienkę przerobić na korytarz:)

I drugie pytanko:)

Widziałem w Irlandii w praktyce takie swietlki doświetlające ciemne miejsca

czy ktoś to zastosował? Chodzi oczywiście o korytarz na piętrze:)

to sie świetnie sprawdza i myśle, że to dobry pomysł:):

http://www.allegro.pl/item925941286_swietlik_rurowy_fakro_srt_250_210_kolnierz.html

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi:)

No i powodzenie oczywiście w walce:)

Witam!!!

My przerobiliśmy łazienkę na korytarz,a w miejscu garażu zrobiliśmy mały pokoik, łazienkę i funkcjonalne przejście do kotłowni.Nie wiąże się to ze znacznymi zmianami.Oczywiście w miejscu gdzie są drzwi (u nas będzie tam kawałek korytarza), zrobiliśmy większą belkę, aby lepiej trzymała.I to chyba tylko tyle zmian, które trzeba wprowadzić. My również usunęliśmy całkowicie ścianę oddzielającą schody od łazienki, z tym się wiązało dodanie dodatkowej belki.

pozdrawiam :D

Witam

Dawno nie odwiedzałem forum , mało czasu jak człowiek robi wszystko aby się jak najszybciej wprowadzić.

Już mieszkamy no ale jeszcze trochę zostaje do zrobienia ,nawiązując do kosztów do stanu z możliwością zamieszkania, jakieś tam meble, kuchnia, kompletne łazienki,schody itd. koszt około 620kpl nie wiem czy to dużo czy mało wykańczamy tak jak chcemy a nie aby najtaniej wiec chyba tak dość normalnie i cena wydaje się być normalna

Wisnia1178

Witam wszystkich nowych i starych 'sagowiczów'.

Mam pytanie odnośnie okien, jakich firm kupowaliście i czy jesteście z nich zadowoleni?bo spędzają mi one sen z powiek, miały być już wstawione, ale nie możemy się zdecydować.pozdrawiam

my wlasnie zamawiamy Sokółkę, wiec co do zadowolenia się nie wypowiem, ale jest sporo wątków o oknach na forum

Witam wszystkich:)My też jesteśmy na etapie wyboru okien-i szczerze nie wierze w ceny!!!

Powiedzcie mi tylko, czy te 17 000 i 13000 to są ceny za okna łukowe, czy zmienialiście na zwykłe.

Bo ja mam wycene na białe ze szprosami na 15 000.

Oczywiście napiszcie też na jakim profilu i czy uszczelki są zgrzewane czy wymienne, to też jest dla nas ważne.

Te za 15 000 to najtansze w opcji z uszczelkami wymiennymi i nie brudzącymi.

Prosimy o odpowiedź i z góry dziękujemy.

PS-na oknach naprawde nie warto szczędzać, a-miałem nawet oferte za 13 000 ale coś za tanio i wcale nie wchodzą w grę:)

Witam!

No my byliśmy na razie na wycenie w Aluplaście i wyszło nam 13.370 z montażem i obustronnym kolorem z upustem.Tylko my mamy trochę więcej okien.Przerabialiśmy garaż.Mamy takie wymiary okien:

125x150- 453zł x 3-1359zł

83x163- 260zł x 3- 780zł (nieotwieralne)

165x190- 906zł x 2- 1800zł

154x150- 610zł x 2- 1220zł

84x150-436zł+52 zł za przyprószenie (okno do łazienki)

181x140-820zł

145x180-820zł + 650zł łuk

180x240-1140zł x2-2280zł drzwi balkonowe

Białe wyliczono nam za 10.217 zł za kolor zewnętrzny 20% czyli 12.260, natomiast obustronne + 10%,wyszło 13.400, no i dostalibyśmy upust 10% co dało 12.000 +do tego montaż 1370zł.

Chcielibyśmy wybrać dobre okna, ale jest tyle różnych firm, że już naprawdę sami nie wiemy jakie.Może komuś pomoże moja wycena :)

pozdrawiam

Z tego co widze, Macie tylko jeden łuk:)-Z tąd ta cena:)-więc wszystko się zgadza

My zostawiamy wszystkie łuki-i te 3 okienka u góry ( wraz z balkonowym), kosztują tyle samo co cały dół...taki urok Sagi :cry:

W naszej okolicy jest sporo garażowych producentów okien, niby tanich, ale jak przychodzi do łuku-sami nie maja możliwości technologicznych wykonania, zlecają i wychodzi czasem drożej niż u dużego producenta-i potem przepychanki z gwarancją, no bo to ktoś inny robił łuk, a firma od łuku powie, to wina tamtej firmy, montażu i takie tam:)

My chyba weźmiemy z jolglasu złotowo-jest strona w necie, mała firma-ale robiła duże zlecenia-mają dobry profil i wymienną uszczelke-to jest ciekawe, byłem w kilku firmach i pan zaczyna opowiadać jaki to profil cudowny, i inne rewelacje, a na pytanie o to czy uszczelki sa wymienne czy jak się przetnie albo pęka czy sparcieje to już d....a zapada cisza... :D

Wracając do firmy- sporo ludzi ma te okna i są zadowoleni-naprawde dowiedcie sie o montaż-bo zły, krzywy montaż będzie wpłwał na nieszczelności, ciężkie otwieranie itp.

A duze firmy często mają zewnętrznych montażystów, szczególnie gdy jest to firma z innego, odległego miasta.

Wracając do mojego jolglasu-kolejny duży plus...

Firma znajduje sie w odległości 7 km i jak cos nie bedzie pasiło mam ich "pod ręką", a słyszałem już historie jak panowie przez miesiac nie moga się pojawić na poprawki bo daleko:)

Troszkę się napisało ale budowa domu nie taka prosta sprawa-jak to mawia moj kolega:)

Pozdrawiam i życze powodzenia w walce:)

Witam

Piszę w temacie DGP - które rozprowadziliśmy na poddaszu, jest to super sprawa ale pod warunkiem że będzie mechaniczne, grawitacyjne jest zbyt słabe aby wszystkie pomieszczenia dobrze były nagrzane, ja mam poprowadzone do 5 punktów i jesteśmy z tego zadowoleni ze spokojem można nawet nagrzać pomieszczenie nie używając kaloryferów.