martacezary 14.03.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 hej, jesteśmy nowi. Ostatnie pół roku spędziliśmy na szukaniu projektu i chyba w końcu znaleźliśmy. Na 90 % jest to Saga II. Oczywiście chcemy wprowadzić kilka zmian. Projekt pewnie zakupimy dopiero w czerwcu. pozdrawiamy wszystkich budujących Sagę. p.s. fajnie byłoby zobaczyć wiecej zdjęć wnętrz, np salonu i sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 16.03.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam serdecznie . My mamy okna Vetrex z Tczewa , bardzo fajne , łuki na górze , duża suwanka w salonie 330 cm dzielone na dwa . Ze względu że mamy piwnicę okien jest więcej no i ta suwanka dużo wyszła ale jak narazie jest ok. No w sumie jeszcze nie mieszkamy więc zobaczymy jak będą sie sprawować. U nas wyszło ponad 20 tyś . ale jak pisałem jest piwnica , parter i piętro obustronny kolor , łuki i ta nieszczęsna suwanka parę ładnych tyś. Na co trzeba zwrócić uwagę : czy okna mają listwę transportową i jaką , ilość komór , grubość profiila , czy posiadają klasę A , czy w standardzie jest ciepła ramka , zwróćcie uwagę jakie dają klamki - warto aby dali już lepsze niż standard coś np. jak ROTO SECUSTIC , łączenie na rogach nitkowe , współczynnik Ultra U=1,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeysl 24.03.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 witam wszystkich. chociaż dopiero zaczynamy w kwietniu budowę naszej sagi, to coraz więcej wątpliwości się pojawia. planujemy już dekarza, a dylemat mamy odnośnie deskowania. proszę o pomoc czy warto się do tego zabierać. zdania są tak podzielone, że mamy już mętlik w głowie. I jeszcze jedna sprawa ceny. mamy namiary na dobrego dekarza z iławy za 50 zl m2. Jak to się ma co do kosztów które Państwo ponieśliście pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 25.03.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Poniżej link do kilku fotek z Naszej budowy: http://picasaweb.google.pl/110010645719020283661/Saga?authkey=Gv1sRgCKGIzd-Qzu60IA&feat=directlink Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julka85 26.03.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie oświetlenia korytarza na poddaszu.Jakie zrobiliście?Jestem na etapie elektryki i mam dylemat czy zrobić tak jakw projekcie czy może dać kinkiety ścienne.Jeśli to możliwe to proszę o zdjęcia.Pozdrawiam Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 30.03.2010 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 nasza Saga na wiosnę , co do oświetlenia korytarza warto dać podświetlenie przy schodach i na boku choć górne również zostawiliśmy http://images38.fotosik.pl/274/2e65a2bfe3ab24b9med.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 30.03.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie oświetlenia korytarza na poddaszu. Jakie zrobiliście? Jestem na etapie elektryki i mam dylemat czy zrobić tak jak w projekcie czy może dać kinkiety ścienne. Jeśli to możliwe to proszę o zdjęcia. Pozdrawiam Julka Dodatkowe oświetlenie raczej nie zaszkodzi. Lepiej dołożyć kable,dać lampy z dodatkowym włącznikiem niż później kuć w otynkowanej ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 30.03.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam Piękna saga i jej " lustrzane " odbicie . Ja również zamówiłam projekt sagi , niestety czeka się 2 tygodnie . Gdzie w tym ładnym domku jest zrobione wejście do piwnicy ? A może trochę więcej fotek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tel-net 30.03.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 są trzy w sumie wejścia do piwnicy , jedno pomiędzy drzwiami do garażu a drzwiami do domu na parterze , drugie jak widać na tym zdjęciu po prawej stronie są schody w dół pod garażem i tam jest piwnica i trzecie pod tarasem . Bo cała przestrzeń pod tarasem jest wolna tam będą kiedyś duże kanapy i jak będzie padał deszcz schodzimy z tarasu na dół i tam właśnie jest trzecie wejście do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malutka_ 31.03.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 tel net, a co doswietlasz nasamej gorze, tam jeden to jakis swietlik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciokolada 07.04.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 witam was serdecznie i niezwlocznie prosze o kontakt w sprawie tego stropu!mam problem z kompem i nie moge wam wyslac tych danych!prosze o odpowiedz na maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenixzg 08.04.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 No i się zaczęło. Fundamenty już stoją, pustaki lada moment przyjadą jak i strop zostaje tylko jeszcze kwestia drzewa na więźbę. http://picasaweb.google.pl/phoenixzg/Domek?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 13.04.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam wszystkich Forumowiczów. Należę już do Waszego grona : ) Właśnie dałam projekt do adaptacji. W związku z tym mam jedno pytanie, szczególnie do tych co zrobili okna w salonie zgodnie z projektem.Czy przez to ,że na całej ścianie są okna jest gdzie ustawić jakieś meble? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IGO09PA 23.04.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam!!!Czy ktoś z Was buduje może którąś z SAG z MG-projekt w okolicach Starogardu Gdańskiego. Właśnie z żoną przymierzamy się do budowy i przyjemnością zobaczylibyśmy jakąś. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 02.05.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam wszystkich Forumowiczów. Należę już do Waszego grona : ) Właśnie dałam projekt do adaptacji. W związku z tym mam jedno pytanie, szczególnie do tych co zrobili okna w salonie zgodnie z projektem.Czy przez to ,że na całej ścianie są okna jest gdzie ustawić jakieś meble? Przy zachowaniu okien takich jak w projekcie może być problem z ustawieniem mebli. Trzeba też pamiętać, że na ścianie na której znajduje się wykusz, na odcinku pomiędzy ścianą tarasową a wykuszem jak i na ścianie kominkowej w projekcie umieszczono miejsca na grzejniki. Jeżeli nie robimy podłogówki to w zasadzie będzie wtedy mało miejsca na komodę czy coś w tym stylu. My zmniejszyliśmy okna na taras, tak, żeby zmieściły się pod nimi grzejniki. Dzięki temu mamy miejsce na komodę lub kredens. Oczywiście każdy musi sam przemyśleć co jest ważniejsze - zachowanie dużych okien czy miejsce na mebel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 03.05.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam wszystkich! Bardzo mi i żonie podoba się projekt SAGA II. W zasadzie do wczoraj byliśmy przekonani o jego wyborze ale po lekturze tego tematu nasz optymizn radykalnie opadł a powodem tego są koszty budowy. Zapisy o 500 czy 600 tys całkowicie nas załamały.Wytłumaczcie mi jak te kwoty się mają do kosztorysu, który oscyluje na poziomie 330 tys. (netto). Wyrywkowo sprawdziłem ceny niektórych materiałów i widzę, że koszty te jeszcze mogą być mniejsze (zmieniłem kilka pozycji i cen spadła do 300tys.). Rozumiem, że w zależności od standardu wykończenia mogą być różnice ale aż takie? Przy takich kosztach zaczynam się zastanawiać nie tylko nad tym projektem ale budową wogóle. Mamy zamiar budować sposobem częściowo gospodarczym, samemu kupować materiał a zlecać tylko wykonanie. Cześć prac takich jakich instalacje elektryczne, malowania, podłogi chciałem zrobić sam.Czy możecie podać Wasze orientacyjne koszty? Myślę, że dobrym i w miarę porównywalnym wyznacznikiem by był stan surowy zamknięty. Z góry wszystkim dziękuję. PozdrawiamPasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciokolada 03.05.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 witam!co do kosztow to oczywiscie szystko zalezy od tego co chcemy miec w domu i jak to kupimy...a z tym moze byc roznie!uwiezcie mi ze my budujemy systemem"bardzo gospodarczym" i opowiesci o tych 500 tys tez nas zalamaly...ale u nas jak do tej pory wcale nie poszlo tak strasznie stan surowy otwarty kosztowal nas ok.100tys wiec napewno nie nabijemy takich kwot jak 500 czy 600 tys zl przy dachu, oknach i wykonczeniu-w kazdym badz razie mamy taka nadzieje;))) mam jeszcze jedno pytanie-czym wykanczaliscie kominy, tzn. klinkierem czy innymi plytkami i jakie nasady kominowe maci i czy sie sprawdzaja?z gory dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 03.05.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Stan surowy zamknięty tj. mury, stropy, dach, wylanie tarasów, ścianki działowe i okna wyszły mi na poziomie 250 tys. Poza oknami roboty były prowadzone przez jedną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi_1984 04.05.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam wszystkich.Nareszcie coś zaczęło się dziać na naszym forum. Pasiu&Moniś nas nasza Saga jak do tej pory kosztowała 115 tys. Jest to stan zamknięty, oprócz wylania schodów i tarasu, ale tu koszt to ok 2 tys. , tak nam powiedziano. Jeśli będziecie robić systemem gospodarczym to na pewno nie będzie to koszt 500tys. Chyba że dorzucicie do tego wykończenie, ogród, garaż i samochód to może tyle wyjdzie. Także nie załamujcie się na pewno nie będą to takie koszty. Ciokolada my mamy kominy z klinkieru Robena, odradzano nam obkładanie je kamieniem czy jakimiś płytkami, ze względu na to, że często odpadają. Natomiast zwykły tynkowany jak jest w projekcie szybko się brudzi, dlatego decyzja padła na klinkier i wcale nie żałujemy. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 04.05.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Dzięki za wszystkie informacje. Gdyby ktoś jeszcze chciał sie podzielić informacjami odnośnie kosztów to będziemy wdzięczni Po lekturze odpowiedzi na nasze pytanie zaczynamy wierzyć, że to jednak realna sprawa. Będziemy Was informować na bieżąco o postępach. Ps. Wczoraj jadąc na działkę do rodziców odkryliśmy świeżo zbudowaną SAGĘ i "na żywo" wygląda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts