Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

My budujemy w mazowieckim (okolice Warszawy). SSO :

- fundamenty

- ściany zew + wew. nośne

- ściany zew + wew. działowe

- stropy i podciągi + słupy

- kominy

163 tyś PLN. Nie mamy czasu na załatwianie materiałów, ich pilnowanie i koordynację zamówień ani pracowników. Buddujemy z 1 firmą od A-Z (pod klucz). W cenie oczywiście zawarty jest nadzór kierownika budowy, geodeta.

Stan deweloperski mamy wyceniony na 370k PLN (łącznie ze SSZ). Dlatego też będąc realistą i chcąc mieć standard troszkę wyższy (mówiąc o urządzaniu) myślę że 500k PLN za stan "pod klucz" budując z jedną firmą (nie systemem tzw. gospodarczym) jest jak najbardziej realny.

Ale tak jak powiedziałem - zależy to zapewne i od rejonu, i od sposobu prowadzenia budowy. My nie mamy czasu ani nerwów na zarządzanie całym procesem i poszczególnymi ekipami i zleciliśmy całość jednej dużej firmie ;-)

pozdrawiam i powodzenia !

Edytowane przez bonzik

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

w naszym przypadku SSO na chwilę obecną wyszedł ok. 160tys-do tego okna,drzwi, brama garażowa ,taras i wejście i powinno się zamknąć w 200tys

w tym wszystkim robocizny jest ok.30tys.

Zaszaleliśmy z dachem-ale w końcu ten ma leżeć 50lat albo i więcej...

http://picasaweb.google.com/110010645719020283661/Saga?authkey=Gv1sRgCKGIzd-Qzu60IA&feat=directlink

Witam,

czy ktoś buduje Sagę w woj. podlaskim lub w pobliżu trasy Białystok-Stalowa Wola-Katowice. Ja już mętliku dostaje, na początku byliśmy zachwyceni Fokusem ale okazał się za szeroki do działki, później Julką, a teraz nie mogę oderwać wzroku od Sagi. Niepokoją mnie niektóre Wasze opisy dotyczące błędów w projekcie, ale dobrze że można się tu dzielić swoimi uwagami

Przy zachowaniu okien takich jak w projekcie może być problem z ustawieniem mebli. Trzeba też pamiętać, że na ścianie na której znajduje się wykusz, na odcinku pomiędzy ścianą tarasową a wykuszem jak i na ścianie kominkowej w projekcie umieszczono miejsca na grzejniki. Jeżeli nie robimy podłogówki to w zasadzie będzie wtedy mało miejsca na komodę czy coś w tym stylu. My zmniejszyliśmy okna na taras, tak, żeby zmieściły się pod nimi grzejniki. Dzięki temu mamy miejsce na komodę lub kredens. Oczywiście każdy musi sam przemyśleć co jest ważniejsze - zachowanie dużych okien czy miejsce na mebel.

Wracam jeszcze do tematu okien w salonie. Myslałam o tym , żeby zrobic tylko drzwi balkonowe suwane ( takie jak zrobił tel net ) szerokości około 2,5 m , ale zastanawiam się, czy w salonie nie będzie za ciemno ??? Pomóżcie i doradźcie.

Wracam jeszcze do tematu okien w salonie. Myslałam o tym , żeby zrobic tylko drzwi balkonowe suwane ( takie jak zrobił tel net ) szerokości około 2,5 m , ale zastanawiam się, czy w salonie nie będzie za ciemno ??? Pomóżcie i doradźcie.

Anad65, a z której strony przypada u Was salon i czy macie powiększone okna w wykuszu? Nie sądzę jednak, że przy tak szerokich drzwiach w salonie będzie za ciemno

bonzik gdzie budujecie wasz domek. my bedziemy sie budowac pod nadarzynem - dokladnie kajetnay.

Do pozostalych forumowiczów - jesli macie jakies zdjec z wnetrza domu to bede bardzo wdzieczna za wysłanie na maila:[email protected]

Stefanowo - okolice Magdalenki. Na razie etap SSO. Właściwie jedna rada do zaczynających budowę : podnieście ściankę kolankową o 1 pustak (nie zmienia wizualnie domu a podnosi jednak faktycznie użyteczność poddasza)

M.

Suwanka zapewne jest bardzo praktyczna i przy okazji umożliwia rezygnacje z okien - tworzy się wtedy dodatkowe miejsce na meble czy kaloryfery. Jednak, w moim odczuciu, takie rozwiązanie narusza nieco symetrię okien w porównaniu z projektem. Oczywiście jest kwestia całkowicie subiektywna, ale wolę Sagę z układem okien zbliżonym do projektu.

Anad65, a z której strony przypada u Was salon i czy macie powiększone okna w wykuszu? Nie sądzę jednak, że przy tak szerokich drzwiach w salonie będzie za ciemno

Nie myslałam o tym ,żeby powiększac okna w wykuszu , ale wszelkie sugestie z Waszej strony są mile widziane. Wykusz jest od południa a balkon od zachodu . Okna w projekcie ładnie wyglądają, ale wtedy zupełnie nie ma gdzie postawic mebli , a po drugie duże okna , to duża strata ciepła . Muszę decyzję podjąc do środy.

Witam, My z mężem właśnie kupiliśmy działkę również pod Nadarzynem i myslimy poważnie o budowie właśnie sagi. Czy moglibyśmy odwiedzić budowę kogoś również z okolic Warszawy, gdzie dom już stoi i jest przykryty dachem, baaardzo ułatwiłoby to nam podjecie decyzji, mój e-mail to : [email protected]. Będę wdzięczna za pomoc

Stefanowo - okolice Magdalenki. Na razie etap SSO. Właściwie jedna rada do zaczynających budowę : podnieście ściankę kolankową o 1 pustak (nie zmienia wizualnie domu a podnosi jednak faktycznie użyteczność poddasza)

M.

Budujemy naszą sagę III (odbicie lustrzane) w okolicach Legnicy. Dom będzie podpiwniczony pod garażem, powiększam kuchnię kosztem wiatrołapu, a wiatrołap kosztem hollu i pomieszczenia gosp., podnosimy ściankę kolankową o 2 pustaki, na dachu karpiówka. Okna podobają nam się takie jak w projekcie i tu niewiele zmieniam – będą prawdopodobnie białe z oknoplastu.

Cena robocizny sso (bez piwnicy) jaką otrzymaliśmy od wykonawców waha się od 45tys.- 70tys, dach (ponoć strasznie skomplikowany) od 25tys – 30tys. Piwnica - 15tys. Tak sobie czytam Wasze posty i stwierdzam, że u nas drogo sobie wołają :(.

Czy na tym forum znajdzie się osoba z naszych okolic, szukam możliwości oglądnięcia sagi na żywo;)

Budujemy naszą sagę III (odbicie lustrzane) w okolicach Legnicy. Dom będzie podpiwniczony pod garażem, powiększam kuchnię kosztem wiatrołapu, a wiatrołap kosztem hollu i pomieszczenia gosp., podnosimy ściankę kolankową o 2 pustaki, na dachu karpiówka. Okna podobają nam się takie jak w projekcie i tu niewiele zmieniam – będą prawdopodobnie białe z oknoplastu.

Cena robocizny sso (bez piwnicy) jaką otrzymaliśmy od wykonawców waha się od 45tys.- 70tys, dach (ponoć strasznie skomplikowany) od 25tys – 30tys. Piwnica - 15tys. Tak sobie czytam Wasze posty i stwierdzam, że u nas drogo sobie wołają :(.

Czy na tym forum znajdzie się osoba z naszych okolic, szukam możliwości oglądnięcia sagi na żywo;)

Witam Sagowiczów! aktualnie stan SSO i ceny na śląsku podobne. robocizna bez dachu 45tyś (całość mam podpiwniczoną), dach 20tyś. Do obecnego stanu w sumie z materiałami, geodetą, projektem, zezwoleniami wydaliśmy 230tyś. Ceny z okolic Gliwic.

megi czy macie może jakieś zdjęcia waszego domku??? najbardziej interesują mnie zdjęcia wnętrz domku bo niestety w internecie jest małoa z chęcią bym sobie pooglądała. jeśli to nie kłopot to może podesłalibyście mi na maila [email protected]

Macie Sage II czy III??

Jaki był ostateczny koszt waszego domu - stan surowy zamknięty.