Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marcin i Lidka

Bardzo , ale to bardzo chcielibyśmy podziękować za zaproszenie

Wizyta uzmysłowiła nam wiele rzeczy i pozwoliła wyeliminować wiele wątpliwości

jesteśmy bogatsi o Wasze doświadczenia i bardzo jeszcze raz dziękujemy

W tym tygodniu nasza ostateczna decyzja :)

Pozdrawiamy i życzymy jak najszybciej zamieszkania w swoim pięknym domu

Witam serdecznie. Dzięki uprzejmości jednej z osób z tego forum wkońcu widzieliśmy z mężem sagę :))) Ale może ktoś ma już stan w którym są tynki wewnętrzne?? będziemy ogromnie wdzięczni za możliwość obejrzenia takiego stanu domu. Mój adres e-mail to: [email protected]

Napiszcie tylko skąd jesteście i jakie okolice Was interesują.

W naszej Sadze są już okna i jutro ruszają z tynkami więc za tydzień będzie można pooglądać efekty.

Informacja o lokalizacji budowy kilka postów wyżej.

Witam. Jesteśmy na etapie więźby dachowej, poki co wszystko ladnie. Oto moje pytania:

1) z czego ścianki działowe ( ściany nośne sa z ceramiki)

2) jaki kominek - z płaszczem czy bez

3) jakie ogrzewanie - podłogowe czy grzejniki? ( nasze dziecko ma alergie na kurz i roztocza)

Witam. Jesteśmy na etapie więźby dachowej, poki co wszystko ladnie. Oto moje pytania:

1) z czego ścianki działowe ( ściany nośne sa z ceramiki)

2) jaki kominek - z płaszczem czy bez

3) jakie ogrzewanie - podłogowe czy grzejniki? ( nasze dziecko ma alergie na kurz i roztocza)

Witam,

Specjalista nie jestem ale:

ad. 1) : ścianki działowe morowaliśmy z prefabetu(gazobeton), jednak teraz zrobiłbym je z ceramiki ponieważ po otynkowaniu prefabetu widać gdzie są spoiny a przy ceramice ich nie powinno widać.

ad. 2): kominek będzie z płaszczem wodnym-zawsze jakiś odzysk ciepła będzie przy paleniu ognia w kominku zimą.

ad.3): podobno podłogówka dźwiga kurz-nie mam doświadczenia więc się nie wypowiadam - My robimy podłogówkę i wypusty na kaloryfery gdyby nam było zimno :)

co do kurzu i roztoczy to warto przemyśleć odkurzacz centralny-instalacja bardzo tania-ok 400zł materiał + własna robocizna -> cały brud ląduje w odkurzaczu w garażu a nie wraca tyłem odkurzacza :)

Pozdrawiam

Witam, jesteśmy przed kładzeniem tynków. Wykonawca poleca nam tynki cementowo-wapienne (gotowa mieszanka firmy Baumit). Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu tynkami? Czy nie ma problemów z późniejszym malowaniem lub tapetowaniem?

My zrobiliśmy tynki gipsowe i jesteśmy jak narazie z nich bardzo zadowoleni,ściany idealnie gładkie a nie chropowate jak przy cementowych, kilka poprawek i do malowania.

Podobno przy cementowo-wapiennych ściana lepiej oddycha ale i tak trzeba na nią gładź położyć jeśli mają być gładkie więc podwójna praca i dodatkowe pieniądze do wydania.

Tynk cementowo-wapienny położyliśmy tylko w łazienkach i w garażu na ścianach.

• 2 weeks później...
My zrobiliśmy tynki gipsowe i jesteśmy jak narazie z nich bardzo zadowoleni,ściany idealnie gładkie a nie chropowate jak przy cementowych, kilka poprawek i do malowania.

Podobno przy cementowo-wapiennych ściana lepiej oddycha ale i tak trzeba na nią gładź położyć jeśli mają być gładkie więc podwójna praca i dodatkowe pieniądze do wydania.

Tynk cementowo-wapienny położyliśmy tylko w łazienkach i w garażu na ścianach.

Dziękuję za informacje. Chyba po prostu obydwa rodzaje tynków mają swoje wady i zalety i każdy musi wybrać to co mu bardziej pasuje.

Filip

Witam, jesteśmy na etapie robienia więźby oraz budowania ścianek działowych. Ostatnio zdecydowaliśmy o przesunięciu ścianki działowej od wiatrołapu do samych schodów. Może mógłby ktoś podesłać zdjęcie wiatrołapu oraz widok schodów oraz wiatrołapu patrząc od strony salonu. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Witam,

Specjalista nie jestem ale:

ad. 1) : ścianki działowe morowaliśmy z prefabetu(gazobeton), jednak teraz zrobiłbym je z ceramiki ponieważ po otynkowaniu prefabetu widać gdzie są spoiny a przy ceramice ich nie powinno widać.

Witam

Akurat jestem na etapie wyboru materiału, w sumie to zdecydowałem sie na beton komórkowy ale zaniepokoiła mnie Twoja wypowiedź.

Wydaje mi się, że nie ważne z czego jest ściana a spoin nie powinno być widać?

Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie?

Pozdrawiam

Witam, jesteśmy na etapie robienia więźby oraz budowania ścianek działowych. Ostatnio zdecydowaliśmy o przesunięciu ścianki działowej od wiatrołapu do samych schodów. Może mógłby ktoś podesłać zdjęcie wiatrołapu oraz widok schodów oraz wiatrołapu patrząc od strony salonu. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Zobacz na moje zdjęcia, tam jest przesunięty wiatrołap do schodów...nie widać w prawdzie w całości ale jak mi się uda to zrobię lepsze zdjęcia i postaram się wrzucić do swojej galerii.

Edytowane przez zyzmen
niedokładna odpowiedź

Mam pytanie do Zymen,okna prezentują się bardzo ładnie, jaki to kolor i jakiej firmy to okna i jeśli mogę spytać o cenę?My właśnie czekamy na wycenę ,a kolor wybraliśmy orzech(ciemny brąz).

Hej,

Kolor okien to orzech a firma nazywa się ThermoProfil. Co do ceny okien to razem z montażem zapłaciliśmy 12tys.

Łukowe okna zdecydowanie podbiły cenę całości, ale warto było bo wyglądają świetnie :)

Jeśli ktoś z Was budował ściany o grubości 30cm i okna będzie montował na 'lico' ściany zewnętrznej to niech zwróci uwagę na to, ze okna mogą się całkowicie nie otwierać bo nadproże je zablokuje mniej więcej po otwarciu 2/3 skrzydła. Osoba wymierzająca okna musi wziąć na to poprawki inaczej czeka kucie nadproży(tak jak u mnie przez co wyszły łuki rozwarte.

Jeśli ktoś dopiero zaczyna budowę i planuje takie okna to niech nadproża zrobi z niedużym uskokiem-uniknie później tej niespodzianki...

Witamy po przerwie. Nasza Saga tez rosnie w gore w tym sezonie.

Stad nasza goraca prosba o odpowiedz na nurtujace nas pytanie odnosnie drugiego stropu. Otoz wiele osob, a w tym rowniez wykonawca, polecaja nam wykonanie drugiego stropu lanego, tj. żelbetowego. Argumentuja to tym, ze mikroklimat w pomieszczeniach na poddaszu jest duzo lepszy, to znaczy latem - chlodniej, zima - cieplej. Ze jest duzo ciszej, solidniej i w konsekwencji - taniej. Nie ma problemu z pekajacymi płytami g-k., itp.Czy na pewno? Czy moze ktos z Was ma ten typ stropu, a jesli nie, to czy jestescie zadowoleni z mieszkania w domku ze stropem typu lekkiego?

Bardzo prosimy o odpowiedzi. Na podjecie decyzji mamy, bagatela, kilka dni:-)

Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów.

Stad nasza goraca prosba o odpowiedz na nurtujace nas pytanie odnosnie drugiego stropu. Otoz wiele osob, a w tym rowniez wykonawca, polecaja nam wykonanie drugiego stropu lanego, tj. żelbetowego. Argumentuja to tym, ze mikroklimat w pomieszczeniach na poddaszu jest duzo lepszy, to znaczy latem - chlodniej, zima - cieplej. Ze jest duzo ciszej, solidniej i w konsekwencji - taniej. Nie ma problemu z pekajacymi płytami g-k., itp.Czy na pewno? Czy moze ktos z Was ma ten typ stropu, a jesli nie, to czy jestescie zadowoleni z mieszkania w domku ze stropem typu lekkiego?

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem na etapie przed budową i bardzo byśmy chcieli zobaczyć ten domek( SAGA 3) już wykonany! bardzo proszę o kontakt wszystkich którzy już go zbudowali, będę bardzo zobowiązana, my budujemy w okolicach Radomia! mój mail [email protected], z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!:)

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie oświetlenia korytarza na poddaszu.

Jakie zrobiliście?

Jestem na etapie elektryki i mam dylemat czy zrobić tak jak

w projekcie czy może dać kinkiety ścienne.

Jeśli to możliwe to proszę o zdjęcia.

Pozdrawiam

Julka

Witam,

bardzo podoba mi się Państwa saga, mam tylko pytanie czy dużo przerabialiście czy raczej dom jest wersją typowo z projektu, oraz czy podwyższaliście ściankę kolankową na poddaszu? a daleko budujecie?

pozdrawiam serdecznie

My robiliśmy strop Terriva i jak na chwilę obecną to jesteśmy z niego zadowoleni. A jaki będzie w codziennym użytkowaniu to się dopiero okaże jak już zamieszkamy.