Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My robiliśmy strop Terriva i jak na chwilę obecną to jesteśmy z niego zadowoleni. A jaki będzie w codziennym użytkowaniu to się dopiero okaże jak już zamieszkamy.

Dzieki, dzieki, ale chyba sie nie zrozumielismy :-) Nasze pytanie dotyczylo stropu drugiego, tzn. tego nad parterem, pod dachem...

Pozdrawiamy serdecznie

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem na etapie przed budową i bardzo byśmy chcieli zobaczyć ten domek( SAGA 3) już wykonany! bardzo proszę o kontakt wszystkich którzy już go zbudowali, będę bardzo zobowiązana, my budujemy w okolicach Radomia! mój mail [email protected], z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!:)

Witam!

My budujemy domek w Grabowie nad Pilicą. więc zapraszamy.Jesteśmy na etapie hydrauliki.Niestety nie mam czasu siedzieć na forum,i wrzucić zdjęć z postępów, ale po wakacjach się poprawię.Pozrdawiam wszystkich forumowiczów :)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Cisza jakby się zrobiła na forum. Pewnie wszyscy mocno zajęci :-).

My w końcu ruszylismy z naszą Sagą 3. Budowa w Szczecinie-Dołujach.

Z najistotniejszych zmian jakie zrobilismy w stosunku do oryginalnego projektu to:

PARTER: - rezygnacja z otwartej na salon kuchni

- powiększenie kuchni kosztem wiatrołapu

- przeniesienie kołowni do garażu (wybralismy pompę ciepła)

- w miejsce kotłowni - duża otwarta sień - garderoba

PIĘTRO: - rezygnacja z pokoju nad wejściem - pozostawienie w tym miejscu otwartej przestrzeni

- w miejsce garderoby przylegajacej do tego pokoju - łazienka

- duża łazienka przylegajaca do sypialni małżeńskiej - łazienka małżeńska

Pozdrowienia dla wszystkich

Wojtek

• 2 weeks później...
Witam forumowiczów!

Wszyscy ostro pracują nad domkami. A ja się pochwalę, wstawiliśmy okna, zalaliśmy chudziaki i schody na zewnątrz, i lada dzień przychodzi hydraulik na II etap wylewek, a zaraz za nim wylewki i elektryk. Chwalcie się i Wy co u Was nowego.Pozdrawiam

To i my się pochwalimy :)

Wylewki już prawie suche,zamontowaliśmy bramę garażową i czekamy na drzwi wejściowe.

Lada moment zaczniemy wykańczać poddasze płytami G-K.

Zastanawiamy się czy elewację robić w tym roku czy poczekać do wiosny.Co Wy myślicie na ten temat?

Generalnie Saga juz prawie zamknięta. Na dniach beda okna.

Co do nadchodzących kosztów:

elektryka - 7k pln

hydraulika ( podłogowka w calym domu, instalacje wodne,gazowe, kocił gazowy, solary ) -45k pln

tynki - 20k pln

posadzki - 10 pln

podbitka, elewacja - 15k pln

ocieplenie dachu wełna (30cm) - 6k pln

pozostanie jeszcze kewstia sufitów na pietrze i kominka

.... i bedzie stan deweloperski ;)

Mam pytanie dotyczące kominów : ile ich stawialiście i z czego . Mam wrażenie , że w projekcie komin od pieca gazowego jest troche za daleko od kotłowni . Jak to wyszło u Was? I jeszcze jedno pytanie. Chcę podnieść ściankę kolankową, ale zastanawiam się, czy nie będzie problemu z odbiorem budowlanym . Może ktoś z Was robił już odbiór i wie , jak to wygląda . Czekam na szybką odpowiedź.

My budowaliśmy kominy z Presto(odpowiednik Schiedl'a).Budowaliśmy tylko 2.( w kuchni tylko pion wentylacyjny jest więc zastosowaliśmy kominki went. na dachu)Komin dla kotłowni przesunęliśmy bliżej drzwi garażowych. Ściankę kolankową podnosiliśmy o 1 pustak. Odbioru jeszcze nie było ale podobno to nie problem

Dziękuję za odpowiedź w sprawie kominów. Orientowałam się , jak to wygląda z systemem leiera Okazuje się, że gdy do komina spalinowego dołożymy wentylację, to wychodzi uskok . Podobno na górze wylewa się jakiś kołnierz i ponad dachem komin jest równy i można go wymurować z klinkieru . A jak z tym uskokiem wyszło u Was ?

I jeszcze jedno pytanko. W projekcie wszystkie okna dachowe są w rozmiarze 118 x 78 . Zastanawiam się, czy ich wielkość jest wystarczająca . A jakie montowaliście u siebie i czy nie jest za ciemno ?? Do łazienki jedno czy dwa okna ?

My zmieniliśmy okna na 140x78 ponieważ likwidowaliśmy podwójne okna dachowe. W łazience mamy jedno okno 140x78 i póki co wygląda na to że światła jest wystarczająco. Czy będzie dobrze okaże się w czasie użytkowania łazienki.