Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Twoja dachówka Zyzmen ładnie wyglada. Wczoraj robiłam pierwsze rozeznanie co do dachówki . Oglądałam również Twoją, ale sprzedawca postraszył mnie, że bardzo dużo trafia się krzywej dachówki i polecał bardziej Ruppa . Napisz, jak to było u Ciebie i ile wyniósł Cię cały dach ( bez więźby ). A może inni też podziela się swoim doświadczeniem w tej kwestii

Twoja dachówka Zyzmen ładnie wyglada. Wczoraj robiłam pierwsze rozeznanie co do dachówki . Oglądałam również Twoją, ale sprzedawca postraszył mnie, że bardzo dużo trafia się krzywej dachówki i polecał bardziej Ruppa . Napisz, jak to było u Ciebie i ile wyniósł Cię cały dach ( bez więźby ). A może inni też podziela się swoim doświadczeniem w tej kwestii

Nie mieliśmy żadnych krzywych dachówek, cieśle byli nią zachwyceni. Być może temu facetowi chodziło o monzę plus bo w jej przypadku cieśle mówili, że czasami jest krzywa i przez to źle dolega.

Co do kosztów to nas dachówka wraz z oknami dachowymi wyszła 24,5tyś-dach ma ok. 260m2(mogę nawet przesłać fakturę :) )

Edytowane przez zyzmen
drobne nieścisłości

witam zyzmen, ta cena to juz z robocizna-bo cosik malo mi sie wydaje...?!jesli tak to prosze namiary na robotnikow;))))pozdrawiam

Myślałem, że chodziło o sam materiał :) co do roboty to płaciliśmy 50zł/m2( w cenie było położenie więźby,foli,łatek i dachówki)za więźbę płaciliśmy 720zł/m3.

W tej chwili nie jestem w stanie podać dokładnej ceny za dach, ale pamiętam, że bardzo dużo zapłaciliśmy za całość...Jeśli chcesz dokładnej ceny to daj znać-przeszukam swój arkusz wydatków.

Witam wszystkich serdecznie,

Jak część tu obecnych (oprócz szczęściarzy już budujących swój domek) przymierzamy się z mężem do wyboru projektu naszego domku. Jestem ciekawa czy Saga II lub III jest budowana gdzieś w okolicach Łodzi, bo nie ukrywam, że chciałabym obejrzeć dom na żywo, zanim podejmiemy finalną decyzję co do projektu. Na jakie koszty należałoby się nastawiać przy budowie Sagi?

Pozdrawiam

Ola

Do Piekarki

Witaj, Ja buduję sagę II w Łodzi. W przyszłym tygodniu będę wylewać strop nad parterem . Tak więc coś już widać . Gdybyś chciała zobaczyć nasz domek , to napisz do mnie prywatną wiadomość, to się umówimy..

Mam jeszcze pytanie do tych , którzy są już dalej z budową. Gdzie w łazience na dole umieściliście natrysk , czy tak jak jest w projekcie, czy może udało się go zmieścić pod schody( pod ten długi bieg ).

Witam wszystkich Forumowiczów :welcome: Jesteśmy z mężem na etapie wyboru projektu i chyba już zdecydowaliśmy, Saga2 :) oczywiście jesteśmy spragnieni zdjęć, zwłaszcza z wnętrz, a wizja lokalna, najlepiej już skończonego albo niemal skończonego domu, byłaby wymarzona!!! Obecnie mieszkamy w Skiernewicach, budować będziemy się w Zgierzu koło Łodzi. będziemy wdzięczni, pozdrawiamy! Aga, Jarek, Tomek i Piotrek

witam, my co prawda z instalacja natrysku musimy jeszcze troche poczekac....ale od samego poczatku planujemy go zamontowacpod schodami!marze o kabinie ale wiekszosc ma wys 220 lub 230 wiec nie wiem czy nie skonczy sie tylko na zwyklym prysznicu...w kazdym badz razie -do zrobienia!!!pozdrawiam

Do Piekarki

Witaj, Ja buduję sagę II w Łodzi. W przyszłym tygodniu będę wylewać strop nad parterem . Tak więc coś już widać . Gdybyś chciała zobaczyć nasz domek , to napisz do mnie prywatną wiadomość, to się umówimy..

Mam jeszcze pytanie do tych , którzy są już dalej z budową. Gdzie w łazience na dole umieściliście natrysk , czy tak jak jest w projekcie, czy może udało się go zmieścić pod schody( pod ten długi bieg ).

Jestem na etapie lania stropów, i mam pytanie od osób, które już mają dach: czy zamienialiście słupy stalowe na drewniane i jak mocowaliście te stalowe: czy za pomocą marków, lub czy były przyklejane. W projekcie nie ma dokładnie podane jakie mają być odległości w umiejscowieniu słupów, jak sobie z tym poradziliście?

Budujemy w okolicy Legnicy, jeśli ktoś chciałby zobaczyć stan prawie surowy zapraszam na PW.

Witam wszystkich

Odebrałam wycenę dachówki i mam wrażenie, że ceny są z kosmosu. I tak dla przykładu Rupp sirius brąz angoba 18tys. ( dachówka , gąsiory, kominki wentylacyjne, itp.) do tego 9 300 zł - folia, spinki, klamry , blacha do obróbki itp) , okna dachowe fakro 5szt. + wyłaz na dach 6100 zl + rynny z osprzętem 1700zł. To nam daje w sumie 35 tys. netto . Dla porównania bogena granatowo brązowy szlachetny wyceniono na 38 500 zl netto . W moim przypadku wycena dotyczy 275 m2 dachu, bo po wydłużeniu krokwi taka będzie powierzchnia. Napiszcie ile Wy płaciliście za całe pokrycie dachowe ( bez więźby ) . Pozdrawiam

Jestem na etapie lania stropów, i mam pytanie od osób, które już mają dach: czy zamienialiście słupy stalowe na drewniane i jak mocowaliście te stalowe: czy za pomocą marków, lub czy były przyklejane. W projekcie nie ma dokładnie podane jakie mają być odległości w umiejscowieniu słupów, jak sobie z tym poradziliście?

Budujemy w okolicy Legnicy, jeśli ktoś chciałby zobaczyć stan prawie surowy zapraszam na PW.

My zmieniliśmy konstrukcję stalową na drewnianą-żadnej stali...Cieśle zrobili wszystko tak, że jest tylko 5 słupów i wszystkie są w ścianach poza jednym w garderobie w pokoju z balkonem, który będzie zabudowany płytami G-K.

Pilne !

Ile montowaliście kominków wentylacyjnych na dachu i do których pomieszczeń ( mam dwa kominy ).

Odpiszcie szybko :)

Ja zamontowałem 5 kominków wentylacyjnych: 1. okap, 2. wentylacja kuchni, 3 wentylacja spiżarni (jest wydzielona z kuchni), 4, łazienka na poddaszu, 5. Pralnia (wydzielona z pomieszczenia nad garażem).

Ja zamontowałem 5 kominków wentylacyjnych: 1. okap, 2. wentylacja kuchni, 3 wentylacja spiżarni (jest wydzielona z kuchni), 4, łazienka na poddaszu, 5. Pralnia (wydzielona z pomieszczenia nad garażem).

Tak się zastanawiam...trzy kominki w samej kuchni? Nie można tego załatwić jednym? Jak poprowadziliście 3 kanały wentylacyjne przez pokój nad kuchnią? Ja planuję 1 wentylację z kuchni i zastanawiam sie gdzie ukryć kanał.

Tak się zastanawiam...trzy kominki w samej kuchni? Nie można tego załatwić jednym? Jak poprowadziliście 3 kanały wentylacyjne przez pokój nad kuchnią? Ja planuję 1 wentylację z kuchni i zastanawiam sie gdzie ukryć kanał.

Ja robię w kuchni sufit podwieszany i tam ukryję te rury. W pokoju na półpiętrze i tak rury pójdą pod skosem i na upartego da się je wkuć w ścianę kolankową. Można też w tym miejscu zrobić szafkę. Wcześniej też myślałem, żeby wszystko załatwić jedną rurą. Pytałem fachowców i powiedzieli, że nie powinno się łączyć wentylacji kuchni z okapem ani z przewodem wentylacyjnym ze spiżarni. Szczególnie jak się wstawia gdzieś wiatrak (jest chyba w każdym okapie), bo wtedy może wyjść na to, że powietrze będzie przechodziło z pomieszczenia do pomieszczenia zamiast na zewnątrz. No ale już teraz się nad tym tak nie zastanawiam (nawet jeżeli możliwe jest zgrabniejsze rozwiązanie), bo kominki już są wstawione, a przede mną jeszcze wiele takich dylematów budowlanych.