PasiuMoniś 19.10.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam!U nas wczoraj wylali strop nad parterem i pojawiło się magiczne pytanie - jaka ma być wysokość ściany kolankowej?Wróciłem sobie do początku tematu, przewertowałem fotki i mam juz całkowity mętlik.Budujemy z Porothermu i zastanawiam się czy dać 3 czy 4 warstwy... Przy okazji proszę o info czy (a jeśli tak to jak) podniesienie ścianki kolankowej wpływa na konstrukcję dachu. Napewno muszą być dłuższe słupki ale czy coś jeszcze?Z góry dzięki za sugestie.Ps. Parę fotek w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzik 20.10.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witaj, Ja na początku się wzbraniałem przed podniesieniem ścianki kolankowej (chciałem żeby SAGA III pozostała sagą z projektu wizualnie) ale końcowo podnieśliśmy o 1 pustak. Uważam że jest to optimum. Podnosi walory użytkowe przy jednoczesnym zachowaniu proporcji domu. Wyższe podniesienie ścianki może spowodować że SAGA będzie wyglądała "jak na kurzych łapkach" - czytaj : nieproporcjonalnie. Ale to oczywiście moje zdanie Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Filip 20.10.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Najważniejsze to zachować umiar - moim zdaniem podniesienie o 1 pustak wystarczy. Wyższe podniesienie ścianki wprawdzie zwiększy powierzchnię użytkową, ale może spowodować zniekształcenie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 20.10.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Zdecydowanie tylko 1 pustak w górę-My tak zrobiliśmy i uważamy, że jest idealnie(okna dachowe na w miarę dobrej wysokości, sufity super,proporcja domu nie ucierpiała).Dodatkowo nad garażem zrobiliśmy ściankę kolankowa dookoła pokoju na ta samą wysokość co nad domem i powstał rewelacyjny duży pokój, który podzieliliśmy na garderobę i pokój. Polecam takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.10.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 OK, dzięki za wszystkie sugestie. Byłem i postanowiłem. W projekcie ścianka z wieńcem ma 59,5 cm u mnie, żeby za bardzo nie kombinować będzie to 3 bloczki porothermu (74cm) + wieniec (15) co daje w sumie jakieś 89-90cm.Czyli w stosunku do projektu podjechałem w górę o około 30cm i myślę, że będzie OK.CO do konstrukcji dachu to przestudiowałem plany i przy zachowaniu różnicy poziomów ścianki kolankowej między częścią nad salonem a nad garażem wszystko pozostanie bez zmian, tylko będzie odpowiednio podniesione do góry.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 20.10.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ja w piątek zalewam strop. Co do ścianki kolankowej , to w projekcie nad garażem ma wysokośc 52,5cm + 25cm wieniec , a nad domem 65 cm + 25 cm wieniec. Ja również zamierzam ją podnieśc o jedną ceglę czyli jakieś 25 cm . Trzeba napewno zwiększyc długośc słupków. Ja zwiększam również długośc krokwi o około 80 cm , bo bez ich wydłużenia będzie zbyt duża odległośc między oknami na parterze a dachem . Tak myślę, ale jak wyjdzie to zobaczę w listopadzie. Pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 21.10.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Co do ścianki kolankowej , to w projekcie nad garażem ma wysokośc 52,5cm + 25cm wieniec , a nad domem 65 cm + 25 cm wieniec. Albo mamy różne projekty (raczej wątpliwe) albo któryś z nas źle je odczytuje Wg. mnie w projekcie nad garażem są dwie wysokości ścianki kolankowej. Patrząc na garaż od wjazdu mamy 77,5 (z wieńcem) z boku a z przodu i tyłu czyli w osiach "2" i "6" jest to 94,5 (z wieńcem). Co do ścianki nad domem to nie wiem jak zmierzyłeś 65 + 25 wieniec bo wg. mnie jest to tylko 34,5 + 25 wieniec czyli raptem 59,5. Trzeba napewno zwiększyc długośc słupków. Ja zwiększam również długośc krokwi o około 80 cm , bo bez ich wydłużenia będzie zbyt duża odległośc między oknami na parterze a dachem . Tak myślę, ale jak wyjdzie to zobaczę w listopadzie. Pzdrawiam Ja krokwi nie ruszam, całość pójdzie troszkę w górę ale wydaje mi się że będzie OK. Poza tym nie będę generował dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 21.10.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 To dobrze, że jesteśmy zgodni chociaż do ścianki kolankowej nad garażem ( 77,5cm z wieńcem ) : ) . Jeśli chodzi o wysokość ścianki kolankowej, to z projektu trudno to odczytać , dlatego zadzwoniłam do mg projektu , zapytałam i właśnie taką otrzymałam odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 21.10.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Przepraszam... powinienem napisać nie "-eś" tylko "-aś" A co do wysokości ścianek to nie będę sie spierał chociaż moim zdaniem na przekroju B-B widać jak byk 59,5 i spód murłaty na poziomie +3,64. Pasuje to (uwzględniając różnicę poziomów pomiędzy poddaszem nad domem i garażem) do spodu murłaty z przodu i tyłu garażu (a więc tam gdzie ścianka nad garażem jest wyższa) na poziomie +3,63. Ponieważ zarówno poziom, kąty nachylenia dachu jak i nawisy są prawie takie same nad domem i frontem garażu to murłaty muszą być na tej samej wysokości. Wg. mnie "trzyma się to kupy" a ktoś z pracowni Cię zbył albo tego nie sprawdził ale na pewno będę wiedzał jak to zobaczę u siebie zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 21.10.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 DO Pasiu&MoniśZadzwoniłam jeszcze raz do mg projektu. Dzisiaj powiedzieli, że ścianka nad garażem ma 77,5 cm z wieńcem a nad domem 65 cm również z wieńcem . Jesteśmy prawie na tym samym etapie budowy , u mnie strop będzie zalewany jutro. Mam pytanie , czym kryjecie swoja sagę , jeśli dachówka to jaką i czy już ją zamówiliście ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 21.10.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Nijak mi to nie pasuje ale OK. W sumie dzisiaj wylali wieńce więc już "po ptokach" hehe.Myślimy o dachówce ceramicznej w kolorze podobnym jak na wizualizacji MG Projekt ale póki co zamawiam więźbę. Dach będzie deskowany i papowany więc jest jeszcze trochę czasu. Jak pogoda pozwoli to i dachówkę się w tym roku położy a jak nie to wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 25.10.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Do Pasiu & MoniśTo w końcu ile cm ma u Was ścianka kolankowa nad domem a ile nad garażem ???? Ile m3 więźby dachowej wejdzie na dach sagi i jeśli można wiedzieć ile płacicie za m3 impregnowanej więźby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 25.10.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Ścianka nad domem ma około 90cm. Nad garażem w osiach 2 i 6 czyli z przodu i tyłu garażu góra ścianki kolankowej jest na tym samym poziomie czyli jest de facto ścianka jest wyższa bo dochodzi różnica w poziomach podłogi garażu i domu.Ścianka nad garażem "z boku" jest obniżona około 18cm w stosunku do reszty.Wg. mnie i szefa ekipy, który zaszczycił dzisiaj budowę swoją obecnością, jest to OK.Więźby u mnie wychodzi około 11,5m3 ale do każdego odcinka dodałem 30cm (niezbędne do obróbki) i zastapiłem stal drewnem. W projekcie masz zestawienie drewna na więźbę, generalnie się zgadza ale jest kilka rozbiezności w stosunku do rysunku, ja w razie czego do zamówienia wziąłem większe długości.Więźba impregnowana cena 690m3 (gdybys chciała fakturę to + VAT), transport gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 25.10.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 "Ścianka nad domem ma około 90cm. " To jest wysokośc z wieńcem, czy bez?? U mnie będzie murowana ścianka kolankowa dopiero za dwa tygodnie . Do tego czasu u Was już stanie więźba . Może uda się Wam wkleic jakieś zdjęcia. Na tę chwilę martwią mnie troche schody, bo są dośc wąskie. Może Ci , co już mieszkają odpowiedzą jak to jest z ich codziennym użytkowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 25.10.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 90 cm (około) z wieńcem.Więźbę będą robić po 1 listopada.Przy okazji... pytałaś kiedyś o dachówkę... dostałem ofertę na Robena Fleming czarnobrązowa glazurowana 28 tys brutto za wszystko z rynnami,oknami itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 26.10.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 "Ścianka nad domem ma około 90cm. " To jest wysokośc z wieńcem, czy bez?? U mnie będzie murowana ścianka kolankowa dopiero za dwa tygodnie . Do tego czasu u Was już stanie więźba . Może uda się Wam wkleic jakieś zdjęcia. Na tę chwilę martwią mnie troche schody, bo są dośc wąskie. Może Ci , co już mieszkają odpowiedzą jak to jest z ich codziennym użytkowaniem ? My jeszcze nie mieszkamy ale już zdążyliśmy się do nich przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 28.10.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witamy,mamy pytanie do ZyzmenaPrzede wszystkim gratulujemy waszej Sagi - jest bardzo ładna. Nasza też rosnie, ale w wolniejszym tempie:-)Widze w waszej galerii, ze zmieniliscie szerokości okien w salonie, tych "tarasowych", w zwiazku z tym chcielibysmy sie dowiedziec na jakie? Domyslam sie, ze drzwi maja 180, tak jak na górze, a te po bokach? Zastanawiam sie tez czy robic dzielone jak wy, czy z jedna tafla szyby.Co Wy na to?Pozdrawiamy wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 28.10.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witamy, mamy pytanie do Zyzmena Przede wszystkim gratulujemy waszej Sagi - jest bardzo ładna. Nasza też rosnie, ale w wolniejszym tempie:-) Widze w waszej galerii, ze zmieniliscie szerokości okien w salonie, tych "tarasowych", w zwiazku z tym chcielibysmy sie dowiedziec na jakie? Domyslam sie, ze drzwi maja 180, tak jak na górze, a te po bokach? Zastanawiam sie tez czy robic dzielone jak wy, czy z jedna tafla szyby. Co Wy na to? Pozdrawiamy wszystkich! Dziękujemy bardzo za miłe słowa. Co do okien w salonie to wg. mojej Żoneczki jedna tafla będzie nieładna, w związku z tym polecam dzielone, jednak troszkę szersze niż te u nas(nasze to 120x175) żeby szyby nie były takie wąskie jak u nas. Drzwi tarasowe tak jak pisaliście czyli 180x2350. Gdybyście chcieli wiedzieć coś więcej piszcie śmiało-lubimy się chwalić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vercefowa 28.10.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam wszystkich, mam prośbę jeżeli ktoś oprócz tych zdjęć które już są ma jeszcze jakieś swoje zdjęcia zrobione w środku sagi to proszę coś wrzucic na stronkę, jestesmy w trakcie wykończeniówki i ciekawi nas jak wyglądaja wasze Sagi juz zrobione:):) Czekam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 29.10.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Witam wszystkich, mam prośbę jeżeli ktoś oprócz tych zdjęć które już są ma jeszcze jakieś swoje zdjęcia zrobione w środku sagi to proszę coś wrzucic na stronkę, jestesmy w trakcie wykończeniówki i ciekawi nas jak wyglądaja wasze Sagi juz zrobione:):) Czekam Kasia To raczej My wszyscy czekamy na zdjęcia z Waszych prac wykończeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts