Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My wprawdzie oklejaliśmy płytką klinkierową kominy ale wydaje mi się że jeśli chodzi o cegłę to zdecydowanie pełna jest lepsza - tzn. pewniejsza przy niedokładnym spoinowaniu. No i oczywiście połówkowa a nie standardowa duża.

witam zyzmen!mam pytanie odnosnie oklejania kominow-ile m2plytek wam poszlo,na co kleiliscie i ile kosztowala robocizna?z gory dziekuje za odpowiedz!

witam zyzmen!mam pytanie odnosnie oklejania kominow-ile m2plytek wam poszlo,na co kleiliscie i ile kosztowala robocizna?z gory dziekuje za odpowiedz!

na 2 kominy wyszło ok 10m2+ olej do klinkieru+fuga+worek kleju 25kg. Na komin nakleiliśmy styropian 3cm, klej i siatkę.

Robocizny nie podam ponieważ nie pamiętam-płaciliśmy od godziny.

PILNE !!

Czy zmienialiście wysokość okna w pokoju nad wejściem , bo w projekcie ma 1,4 m ?? Odpowiedzcie szybko, bo dzisiaj mi to murują.

Dziękuję za odpowiedź w sprawie kominów. Zrobię chyba jednak z pełnej cegły, bo chociaż murarz radził z dziurawki, to dekarz zdecydowanie polecał pełną, bo to w końcu on pierwszy jest " wzywany na dywanik " jak przecieka komin . A niestety przy dziurawce to się zdarza .

Hej, my zmieniliśmy. Mamy takie jak nad wykuszem i osadzone wyżej o jakieś 20 cm. Pozdrawiamy

To znaczy ,że Wasze okno nad wejściem jest o 20 cm szersze i 5 cm wyższe niz w projekcie . Na jakiej wysokości od podłogi ( stropu ) wstawiliście to okno? A moze udałoby się wkleic jakieś zdjęcia

Coś przycichło nasze forum Sagowicze:-)

Zmienialiście coś w układzie kuchni albo łazienek? My na pewno zrobimy w dolnej łazience prysznic pod schodami...

Zastanawiamy się nad instalacjami w naszym domku, stąd pytanie.

Może macie jakies ciekawe pomysły??? Zdjęcia?

My przesunęliśmy troszkę ściankę działową w kuchni kosztem wiatrołapu, dodatkowo tę ściankę przedłużyliśmy likwidując przejście do kuchni.

Łazienkę na dole zwiększyliśmy o 50cm kosztem gabinetu, który zaadoptowany zostanie jako pralnia. Pod schodami został umieszczony zbiornik CWU.

Co do instalacji to polecamy instalacje centralnego odkurzacza. Jest to jedna z najtańszych i łatwiejszych instalacji.

"" Co do instalacji to polecamy instalacje centralnego odkurzacza. Jest to jedna z najtańszych i łatwiejszych instalacji. ""

Czy dużo miejsca potrzeba na instalację takiego centralnego odkurzacza ? Czy jest to wygoda , bo przecież i tak normalny odkurzacz trzeba ( chyba )mieć i w końcu ile taka przyjemność kosztuje ?

Jeśli chodzi o moje zmiany , to wejście do kuchni jest tylko z salonu . " Zabrałam " trochę miejsca z wiatrołapu i zrobiłam obok kuchni spiżarnię , jednocześnie zmniejszyłam trochę kotłownię, żeby powiększyć wiatrołap . D

Instalacja jest schowana w ścianach i w podłodze(ruru fi 50mm+kabel 2żyłowy). Odkurzacz będzie wisiał w garażu. Mamy zrobione 4 gniazda(garaż, salon,2 na poddaszu)+szufelka w kuchni.Zamiast śmigać z odkurzaczem, hałasować i rysować podłogi kółkami, rozwijamy 9m rurę i cały syf ląduje w worku odkurzacza w garażu.

Instalacje wykonałem sam w jeden weekend(koszt materiałów to ok 400zł).

To znaczy ,że Wasze okno nad wejściem jest o 20 cm szersze i 5 cm wyższe niz w projekcie . Na jakiej wysokości od podłogi ( stropu ) wstawiliście to okno? A moze udałoby się wkleic jakieś zdjęcia

Nasze zdjęcia na Picasa'ie:

http://picasaweb.google.com/101855289865671736666/201002?authkey=Gv1sRgCKbv09iy5_2pZg#

Anad65 masz może jakieś zdjęcia domku po tych zmianach?

Co do zamurowania ściany w kuchni widzę, że jesteśmy wszyscy zgodni. My planujemy zmieścić tam lodówkę. Zastanawiam się jeszcze nad przerzuceniem płyty gazowej na drugi narożnik. Podobno taki układ jest najbardziej porządany:-)

Zyzmen czy informacje o sposobie wykonania centralnego odkurzacza zaczerpnąłeś z forum czy też jesteś taki zdolny? Rozumiem, że machina jest jeszcze do kupienia bo te 400 zł to gniazdka i rurki???

Ściągnąłem ze strony Beam'a instrukcję montażu, poza tym przedstawiciele Beam'a robią bezpłatnie projekt instalacji i zestawienie materiałów - później już tylko młot udarowy do rąk i poskładanie całości do kupy.

Oczywiście kupno odkurzacza zostawiamy na później ponieważ jego koszt to ok 2,5tys.

Powodzenia przy montażu.

Naprawdę warto zrobić instalację nawet jeżeli nie planuje się od razu kupna odkurzacza-ceny na pewno pójdą w dół a wtedy instalacja już będzie gotowa.

W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą...

Zyzmen młot udarowy to aby porobić przebicia w ścianach??? Bo całą instalację to kładłeś przed wylewkami??? Rozumiem, że od Beama kupiłeś też rurki, kabelki i gniazda ssące... Przeglągałam wczoraj troche postów i informacji na temat odkurzacza centralnego i rzeczywiście masz rację, że nie wygląda to na jakieś skomplikowane przedsięwzięcie i jeśli dodatkowo Beam zrobi projekt instalacji to już zupełny bajer.

Oczywiście, młot potrzebny jest tylko to zrobienia przejść w ścianach i strpach a rury układa się pod wylewkami i mocuje do podłoża obejmami. Rury muszą być antystatyczne wiec najlepiej jest je kopić u przedstawiciela. W naszej galerii jest kilka zdjęć z wykonania:

http://picasaweb.google.com/110010645719020283661/Saga?authkey=Gv1sRgCKGIzd-Qzu60IA&feat=directlink

Projekt z Beam'a polegał na tym, że wysłałem rzut parteru i poddasza a gościu narysował linie gdzie położyć instalacje.

Jeśli chodzi o gniazda to na etapie wykonania instalacji montuje się płytki montażowe, gniazda dopiero po tynkach i malowaniu ścian.

Piękna ta Wasza Saga, mogę sobie tylko powzdychać, moja póki co w sferze marzeń, ale od nich przecież należy zaczynać, dlatego narazie przygotowuję się merytorycznie do przedsięwzięcia pod nazwą "Budowa Sagi 3 dla mojej rodziny".

Zyzmen jeśli mogę mieć pytanka w innym temacie: podłogówekę położyliście na całości czy tylko na części domu (moja ostatnia wersja, to dół oraz łazienki u góry, w sypialniach kaloryfery - ale nie wiem czy to ma sens). Pytanko drugie czy kominek zostawiacie tak jak jest w oryginale projektu czy przenieśliście na róg przy wejściu do salonu (zakochałam się w kominku jaki ostatnio na maila przysłał murator). Pozdr. DA

Hej,

Podłogówka jest na całym salonie, kuchni, łazience, wiatrołapie, kotłowni i w łazience na górze. W gabinecie(u nas to pralnia) jest kaloryfer. Na poddaszu są kaloryfery.

Co do kominka to będzie zaraz obok komina(z lewej strony) ponieważ komin został przesunięty w kierunku tarasu ze względu na przebudowę konstrukcji dachu. Kominek będzie z płaszczem wodnym.

Dlaczego ja nie dostałem tego maila z kominkiem?! możesz mi przesłać tego e-maila na [email protected] ?