Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy ktoś z panstwa zmieniał wysokość pomieszczeń na parterze w Saga III chodzi mi o wysokośc 2,8m, czy ewentualne obniżenie do 2,60 lub 2,70 bedzie miało ujemne skutki.Pozdrawiam prosze o informacje

A co planujesz zrobić garażem? Garaż jest niższy niż wysokość parteru domu. Jak chcesz zachować proporcje to musiałbyś obniżyć garaż a wtedy już może nie być za fajnie(chyba że zostawisz garaż bez zmian).

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam pytanie czy ktoś z panstwa zmieniał wysokość pomieszczeń na parterze w Saga III chodzi mi o wysokośc 2,8m, czy ewentualne obniżenie do 2,60 lub 2,70 bedzie miało ujemne skutki.Pozdrawiam prosze o informacje

my coprawda mamy sagę 2 ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia...my obnizamy wysokosc do 2.65 i nie sadze aby byla duza roznica!aha-nie mamy garazu...pozdrawiam;)

Pytanie:

Co sądzicie o cenie 7,5tys za schody do sagi?To mają być same podesty bez podstopni, kolor wenge, grubość 40mm, z jesionu lub dębu ?

Czekam na wasze szybkie odpowiedzi

Skoro nikt nie chce się podzielić swoimi odczuciami co do ceny schodów to może ktoś z budujących wykonywał projekty łazienek i chciałby się nimi podzielić?

Z chęcią podzieliłabym się informacjami co do schodów i łazienek, niestety jestem dopiero na etapie: więźba zamontowana + murowanie kominów:).

Rzeczywiście właściciele Sag na dalszym etapie juz nie uczestniczą w forum, a szkoda, bo tego właśnie w tym wątku brakuje. W porównaniu do innych tematów związanych z budową konkretnego projektu u nas budowa kończy sie na postawieniu ścian działowych i położeniu podłogówki, poza nielicznymi chwalebnymi wyjątkami:). Jeśli ktoś jest zainteresowany właśnie takim etapem budowy na jakim jestem - proszę pisać na PW. Więźbę robiliśmy na stelażu ze stali, jak w projekcie.

Niestety Orzeszek Laskowy ma rację . Jak juz ktoś zaczyna wykańczac w środku, to znika z forum . Było kilka zdjęc z wnętrza ( na początku forum )ale po jakimś czasie zniknęły. W tej sytuacji liczymy na Zyzmena , bo jest o krok ( duży ) przed nami i może chętniej wklei jakies zdjęcie. Styczniowe ocieplenie pozwoliło ułożyc dachówkę . Oto kilka zdjęc z mojej budowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html Edytowane przez Anad65

Niestety Orzeszek Laskowy ma rację . Jak juz ktoś zaczyna wykańczac w środku, to znika z forum . Było kilka zdjęc z wnętrza ( na początku forum )ale po jakimś czasie zniknęły. W tej sytuacji liczymy na Zyzmena , bo jest o krok ( duży ) przed nami i może chętniej wklei jakies zdjęcie. Styczniowe ocieplenie pozwoliło ułożyc dachówkę . Oto kilka zdjęc z mojej budowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html

Hej Anad65,

Fajny dom, co to za projekt?wygląda super!!! ;P

Jak tylko pojawi się u Nas coś nowego to chętnie się tym podzielimy. Np. za tydzień będą płytki na salonie,pralni, kuchni, kotłowni :) Zamówiliśmy też kuchnię i schody.

Co do zdjęć z wykonania to rzeczywiście w Naszym wątku brakuje zdjęć z gotowych realizacji i pomysłów na wykończenie. Cóż... trzeba samemu kombinować :)

Wiosna idzie więc może przyniesie nowe pomysły:) Powodzenia!!!

Edytowane przez zyzmen

Buduje Sagę III od maja 2010r aktualnie jestem na etapie stanu surowego otwartego mam pytanie czy ktoś robił w całym domu ogrzewanie podłogowe i czy dawał pod nie deski lub panele jeżeli tak to prosze o rade jakie sa najlepsze .

Ja planuje ogrzewanie gazowe. kominek z płaszczem wodnym, oraz solary

Kilka uwag do budujących sage

Z mojego doświadczenia źle zprojektowano drzwi z pomieszczenia gospodarczego do garażu należy ja przesunąć ( odsunąć od ściany zewnętrznej o 20-30 cm wtedy nie wchodzi sie do garażu prosto na szyny i elementy z bramy garażowej

druga uwaga warto przy tworzeniu schodów wysunąć je 10cm w kierunku dolnej łazienki wtedy łatwo zbudować ściankę pomiędzy łazienką a schodami

U siebie podniosłem ścianę kolankową o ponad 2 maksy czyli o jakieś 60-75 cm efekt w pomieszczeniach jest dużo więcej miejsca minus nad garażem okna dachowe wyszły bardzo wysoko(Dzieciaki nie sięgają) zamierzam w częsci pomieszczenia podnieś podłoge za pomocą podestwów w których będę miała szuflady na wszystko

z podniesieniem ściany kolankowj wydłużyłem krokwie dom nic nie stracił z proporcji .

Okna w wykuszu i salonie zrobiłem wyższe od podłogi do parapetu mam2 i pół maksa ( a czeka zrobienie podłogówki.

Kominek przeniosłem bliżej drzwi

" U siebie podniosłem ścianę kolankową o ponad 2 maksy czyli o jakieś 60-75 cm "

Jeśli o tyle podniosłeś ściankę kolankowa ,to jaką ma teraz wysokośc bez posadzki w pokojach a jaką w pomieszczeniu nad garażem ???

Ja w tej chwili też mam stan surowy otwarty . Brakuje jeszcze kilkudziesięciu gąsiorów ale muszę poczekac , bo jadą z Niemiec . Generalnie dach juz przykryty i teraz szukam dziur w folii . Znalazłam kilka małych i zaznaczyłam kredą, jak przyjdzie dekarz to musi zaklec. Juz teraz widzę, że pewnie będzie problem z podbitką przy dachu od strony wykusza . Jak Wy zrobiliście podbitkę , chodzi mi o miejsce połączenia dużego dachu z tym małym nad wykuszem . Może ktoś ma jakieś fotki.

I jeszcze jedno , czy u Was wyglądając z salonu przez okna w wykuszu widzicie ten daszek nad wykuszem?? Ja widzę i troche mi się to nie podoba.

" U siebie podniosłem ścianę kolankową o ponad 2 maksy czyli o jakieś 60-75 cm "

Jeśli o tyle podniosłeś ściankę kolankowa ,to jaką ma teraz wysokośc bez posadzki w pokojach a jaką w pomieszczeniu nad garażem ???

Ja w tej chwili też mam stan surowy otwarty . Brakuje jeszcze kilkudziesięciu gąsiorów ale muszę poczekac , bo jadą z Niemiec . Generalnie dach juz przykryty i teraz szukam dziur w folii . Znalazłam kilka małych i zaznaczyłam kredą, jak przyjdzie dekarz to musi zaklec. Juz teraz widzę, że pewnie będzie problem z podbitką przy dachu od strony wykusza . Jak Wy zrobiliście podbitkę , chodzi mi o miejsce połączenia dużego dachu z tym małym nad wykuszem . Może ktoś ma jakieś fotki.

I jeszcze jedno , czy u Was wyglądając z salonu przez okna w wykuszu widzicie ten daszek nad wykuszem?? Ja widzę i troche mi się to nie podoba.

Sprawdzę w sobotę czy u Nas widać ten daszek ale wydaje mi się, że widać go bardzo dobrze...

Ps.:

Wrzuciłem do naszej galerii kilka fotek z położonymi płytkami na salonie. Link gdzieś w moich wątkach.

No pieknie w wcześniejszych wpisach mam byka PRZe KRÓJ przepraszam Co do podciągów buduje na śląsku gdzie jest IV ( najwyższa pozwalająca budować klasa szkód górniczych) i chyba mam takie masywne podciągi zresztą wszystkie elementy wiźby dachowej ich przekroje mam zwiększone Dzisiaj będę na budowie to zmierze i podam wysokość pomieszczeń nad garazem ale generalnie jest bardzo wysoko zwłaszcza wysoko sa okna dachowe .

Ja w chwili obecnej mam wysokość od chudziaka do stropu 294 cm robię ogrzewanie podłogowe więc odejdzie mi 20 cm zostanie 274 z tego sufit podwieszany zabierze 14cm zostanie 260 uważam że nie mam sensu bardziej obniżać.