Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich SAGOWICZÓW

Z przyjemnością dołączam do Waszego grona. My naszą Sagę III budujemy od października 2010r w okolicy Płocka.

Od ponad roku bacznie śledzę wszystkie wpisy na forum i muszę przyznać, że dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Wasze doświadczenia i fotki są bardzo pomocne.

My obecnie jesteśmy na etapie wylewania stropów nad parterem............jak to nazwał mój mąz to dopiero przedbiegi:)

Witaj !

Powodzenia na dalszych etapach.

Ja gdybym wrócił do etapu stropów (jesteśmy obecnie na SSZ i zacząłem właśnie hydraulikę) to bym strop nad garażem zrobił na równi ze stropem w drugiej części domu. Likwiduje to ten stopień jaki pojawi się w wyniku różnicy poziomów przy wejściu do pokoju nad garażem ze schodów. Niestety architekt który adaptował projekt nam tego nie zasugerował .... ale z drugiej strony nie jest to jakaś straszna wada.

Koniecznie podnieście ściankę kolankową o 1 pustak. Jak ktoś woli to może i nawet o 2. Ale ja nie chciałem popsuć ładnej i zwartej bryły budynku - i podniosłem tylko o 1 porotherm 25.

Dużo cierpliwości życzę :)

Edytowane przez bonzik

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz rację Zyzmen . Ja jestem dopiero na etapie SSZ a już do schodów się przyzwyczaiłam :) . Jeśli chodzi o stopień do pomieszczenia nad garażem , to jeszcze myślę , jak zrobić, żeby go nie było . Ostatnio wymyśliłam , że może w tym pomieszczeniu nie zrobię wylewki, tylko na stropie ułożę właściwą podłogę - najprawdopodobniej terakotę , a ocieplenie zrobię od strony garażu - ocieplę sufit. Tylko nie wiem , czy tak można ?

Zyzmen, miło patrzeć , jak posuwają się prace wykończenoiwe u Ciebie. Ja nie mogę doczekać się Twojej kuchni, bo jeszcze nie rozpracowałam swojej . Moja kuchnia ( po wydzieleniu spiżarni ) ma wymiar 2,4 x 3,6 m i niestety zlew wychodzi mi w oknie , a chciałam tego uniknąć, bo może być problem z otwarciem okna.

Masz rację Zyzmen . Ja jestem dopiero na etapie SSZ a już do schodów się przyzwyczaiłam :) . Jeśli chodzi o stopień do pomieszczenia nad garażem , to jeszcze myślę , jak zrobić, żeby go nie było . Ostatnio wymyśliłam , że może w tym pomieszczeniu nie zrobię wylewki, tylko na stropie ułożę właściwą podłogę - najprawdopodobniej terakotę , a ocieplenie zrobię od strony garażu - ocieplę sufit. Tylko nie wiem , czy tak można ?

Zyzmen, miło patrzeć , jak posuwają się prace wykończenoiwe u Ciebie. Ja nie mogę doczekać się Twojej kuchni, bo jeszcze nie rozpracowałam swojej . Moja kuchnia ( po wydzieleniu spiżarni ) ma wymiar 2,4 x 3,6 m i niestety zlew wychodzi mi w oknie , a chciałam tego uniknąć, bo może być problem z otwarciem okna.

:)

Możesz ocieplić strop, tyle że kosztem wysokości garażu, który i tak jest niski, możesz mieć później problemy z montażem drzwi garażowych(gdzieś muszą się schować).

My daliśmy tylko 3cm styropianu na podłogę i 5cm wylewki a żeby nie było zbyt zimno daliśmy kaloryfer w garażu i większy do pokoju.

Co do kuchni to mamy nadzieję, że już niedługo będzie gotowa i zamontowana u nas:)

Zlew będziemy mieć przed oknem i niestety będzie problem z jego całkowitym otwieraniem :(

Zrobię fotkę dla zobrazowania sytuacji po zmontowaniu całości.

Wydaje mi się że będzie się na tyle szeroko otwierać żeby go umyć od wewnątrz-a jak nie to drabinka na zewnątrz albo myjka na teleskopie...

Dziękuje za miłe powitanie.

Niestety do tego stopnia będę musiała się przyzwyczaić, a co do ścianki kolankowej to zamierzamy ją podnieść o

2 warstwy (budujemy z suporexu). Nie wiem czy podnosząc ściankę o tyle nie zepsuję wyglądu Sagi.

A jeszcze jedno pytanko, czy podnosząc ściankę wydłużaliście więźbę i o ile? Chciałabym, żeby te proporcje były w miarę zachowane.

Jak rozszyfruję jak dodaje się zdjęcia:confused: to może pochwalę się swoimi postępami w budowie.

Dziękuje za miłe powitanie.

Niestety do tego stopnia będę musiała się przyzwyczaić, a co do ścianki kolankowej to zamierzamy ją podnieść o

2 warstwy (budujemy z suporexu). Nie wiem czy podnosząc ściankę o tyle nie zepsuję wyglądu Sagi.

A jeszcze jedno pytanko, czy podnosząc ściankę wydłużaliście więźbę i o ile? Chciałabym, żeby te proporcje były w miarę zachowane.

Jak rozszyfruję jak dodaje się zdjęcia:confused: to może pochwalę się swoimi postępami w budowie.

No to czekamy na zdjęcia :) Najłatwiej wykorzystać dziennik budowy na forum albo tak jak My na Picassa albo na Fotosiku i wrzucić link do zdjęć.

My mamy podniesioną ściankę o 1 pustak i wg nas jest dobrze. Wiem, że inni budowniczy dźwigali o 2 pustaki więc trzeba poczekać na ich opinie.

tak wyglądały jak do tej pory Nasze zmagania z budową wymarzonego domku

....najpierw zmagania z papierkami, później nastała jesień i troszkę toneliśmy w błocie.......

mała regeneracja sił przez zimę i małymi kroczkami posuwamy się do przodu:wiggle:

....więźba zamówiona, dachówka kupiena Roben -Bornholm miedziana angobowana

U nas w tej chwili elektrycy i hydraulik szaleją, tynki na górę wchodzą w nastepnym tyg. Podłogówka będzie w całym domku, zamontowany będzie system na piec gazowy z możliwością dodania pieca stałopalnego, a jako ozdoba w salonie zdecydowalismy się na piecyk z Krakowa: carro kobaltowy (żeliwno - ceramiczny).

Dolna łazienka w płytkach Edeno, a górna Piumetta obie kolekcje czaro- białe z Paradyża. Okna mamy z Oknoplastu, kolor winczester czy jak to się pisze, brama garaż z Krispola, drzwi na ogród Gerda.

Domek jeszcze bez bramy garażowej:

http://img860.imageshack.us/img860/5473/zdjcie0325qh.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img696.imageshack.us/img696/1367/zdjcie0326j.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/9636/zdjcie0328z.jpg

"" co do ścianki kolankowej to zamierzamy ją podnieść o

2 warstwy (budujemy z suporexu). Nie wiem czy podnosząc ściankę o tyle nie zepsuję wyglądu Sagi. ""

Ja ściankę kolankową nad domem wymurowałam na trzy maxy ( 75cm ) + wieniec 25cm , a nad garażem trzy maxy i wieniec 30 cm. Teraz widzę, że spokojnie mogłam dołożyć jeszcze jedną cegłę w górę i dom napewno nie straciłby na wygladzie. Uważam , że przy stropie monolitycznym ( taki mam 16cm ) można spokojnie dołożyć 2 cegły, a przy gotowym, który jest grubszy raczej jedną . Wydłużyłam krokwie o 50 cm .

Trzeba też zwrócić uwage na daszek nad wykuszem. U mnie zrobili za nisko i widziałam z salonu krokwie w oknie. Teraz podnieśli wyżej i jest lepiej . Nie podoba mi się również rozwiązanie z rynną przy tym daszku. Jak się powiesi , tak jak jest w projekcie, to szpeci widok z okna w wykuszu. Czy Wy też widzicię u siebie tę rynnę ??

Witamy,

jutro do nas przyjeżdżają okna! Może uda nam się wrzucić nowe zdjęcia. Pozdrawiamy

Ps. Zyzmen co z Twoją galerią? Tak fajnie się podglądało Wasze dzieło...

A co z nią nie tak?

W tej chwili robimy gładzie w środku i nie ma co pokazywać.

Ale nadmienię, abyście nabrali smaku, że montują już u Nas kuchnie i wkrótce pojawią się jej pierwsze zdjęcia:) Cierpliwości :)

Zyzmen ! Czekam ze zniecierpliwieniem na Twoją kuchnię . Do mnie wczoraj wszedł elektryk. Chciałam rozplanować kuchnię wcześniej, żeby porobić gniazda w odpowiednim miejscu. Zobaczymy , na ile mi się to udało.

Zastanawialiście się już na czym będziecie gotować ? Ja przymierzam się do płyty indukcyjnej. Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Zyzmen ! Czekam ze zniecierpliwieniem na Twoją kuchnię . Do mnie wczoraj wszedł elektryk. Chciałam rozplanować kuchnię wcześniej, żeby porobić gniazda w odpowiednim miejscu. Zobaczymy , na ile mi się to udało.

Zastanawialiście się już na czym będziecie gotować ? Ja przymierzam się do płyty indukcyjnej. Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Niestety nie mamy doświadczenia z płytami indukcyjnymi-jedni bardzo chwalą inni znowu nie... trzeba zapytać kogoś kto używa...

Ponieważ mamy ogrzewanie gazowe to podciągnęliśmy gaz do kuchni i zainstalowaliśmy płytę gazową z Mastercook'a.

Jednak gdybyśmy chcieli założyć indukcję to nic nie stoi na przeszkodzie ponieważ przygotowaliśmy odpowiednie przyłącze prądowe do tego celu.

Prąd w kuchni musisz dobrze przemyśleć uwzględniając np. gniazda pod oświetlenia szafek.

My mamy 6 osobnych obwodów: pod lodówkę, zmywarkę, piekarnik, 3fazowe pod indukcję, gniazdka nad blatem oraz wspólny obwód do oświetlenia szafek, wyciągu i zapalarki w płycie gazowej.

Mamy nadzieję,że trochę rozjaśniliśmy temat :)

Prąd w kuchni musisz dobrze przemyśleć uwzględniając np. gniazda pod oświetlenia szafek.

My mamy 6 osobnych obwodów: pod lodówkę, zmywarkę, piekarnik, 3fazowe pod indukcję, gniazdka nad blatem oraz wspólny obwód do oświetlenia szafek, wyciągu i zapalarki w płycie gazowej.

Mamy nadzieję,że trochę rozjaśniliśmy temat :)

Chyba elektryk u Ciebie trochę zaszalał... idąc tym tropem to na oddzielnym obwodzie powinien jeszcze dać czajnik, mikrofale itd.

Ja elektryke robie sobie sam i 6 obwodów to moim zdaniem niepotrzebne dodatkowe koszty. U mnie 3f pod piekarnik/płytę, oddzielnie gniazdka, oddzielnie oświetlenie i tyle.

Witam miłośników Sagi III

My właśnie rozpoczynamy budowę w Gdańsku. Jesteśmy na etapie ścian fundamentowych. Do dnia dzisiejszego mam kilka spostrzeżeń, które zweryfikowałam na etapie projektu:

1. obniżyłam poziom garażu aby zlikwidować stopień nad garażem,

2. podniosłam ściankę kolankową o jeden pustak ( podniesienie o dwa pustaki powoduje utrudniony dostęp do okien dachowych;

3. zwiększyłam szerokość garażu o 1 m.

Niedługo załączę kilka zdjęć z mojej budowy

Witam miłośników Sagi III

My właśnie rozpoczynamy budowę w Gdańsku. Jesteśmy na etapie ścian fundamentowych. Do dnia dzisiejszego mam kilka spostrzeżeń, które zweryfikowałam na etapie projektu:

1. obniżyłam poziom garażu aby zlikwidować stopień nad garażem,

2. podniosłam ściankę kolankową o jeden pustak ( podniesienie o dwa pustaki powoduje utrudniony dostęp do okien dachowych;

3. zwiększyłam szerokość garażu o 1 m.

Niedługo załączę kilka zdjęć z mojej budowy

Czekamy na zdjęcia i gratulujemy wyboru projektu :)

Witamy "starych" oraz oczywiście nowych Sagowiczów. To forum to bardzo dobry pomysł... Można się wiele nauczyć, uniknąć niektórych;-) błędów i podpatrzeć ciekawe pomysły...

U nas w ostatnim czasie zrobiliśmy część kanalizacji, zalaliśmy tzw. chudziaki, przedwczoraj zamontowaliśmy okna MS, a wczoraj bramę Krispol. No i nasz domek w stanie surowym zamkniętym. Postaram się w najbliższy weekend posprzątać:-) i zrobić świeże zdjęcia.

A co do Twojej - Waszej galerii Zyzmen, to wchodząc na link z odnośnikiem, zamiast cudnych zdjęć, wyskakuje komunikat, następującej treści: Ups... Tu nie ma nic do oglądania. Albo nie masz dostępu do zdjęć, albo pod tym adresem internetowym po prostu nie ma żadnych zdjęć. Skontaktuj się bezpośrednio z właścicielem albumu, aby uzyskać dostęp.

No to piszę:-)

Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na wszystkie nowe zdjęcia.

Edytowane przez Domi&Paweł

U nas prace trwają na całego.

Zamontowaliśmy:

- oczyszczalnie

- podciągnęliśmy wodę do budynku

- kanalizacja i cwu jest już zrobiona w środku

- okna zamontowane

- alarm podłączony

- elektryka się rozkłada

a po świętach wchodzą z tynkami :)

https://picasaweb.google.com/phoenixzg/Domek#

A na dziś zaczęli nam nawozić ziemi do wyrównania tereu :)