Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zyzmen, bardzo podoba nam się twoja elewacja - bardzo fajnie wyszły te ciemniejsze obramowania wokół okien i na rogach. Możesz podać jakich tynków użyłeś?

Użyliśmy tynków z Maciejewskiego-system Proma, tynk silikatowy.

Ściany: mistral 16s/a

Szpalety: nutria13s/a

Na fundament, słupy oraz na obramowanie drzwi wejściowych użyliśmy mozaiki także z Maciejewskiego, ale tutaj niestety nie pamiętam oznaczeń kolorów. Gdyby ktoś był zainteresowany to oczywiście mogę sprawdzić.

Ps.:

Kuchnia gotowa :) już niedługo wrzucę zdjęcia-link kilka postów powyżej.

Moja kuchnia jest mniejsza niż ta w projekcie . Ma wymiary 3,60 x 2,40 i w dodatku z kuchni wchodzi się do spiżarni ( 1,10 x 2,40 ) , dlatego mam nielada problem, żeby się zmieściło wszystko co niezbędne. Raczej nie uda się uniknąć dwóch szafek narożnych. Zyzmen ta szafka, która oddziela kuchnię od salonu jest od strony salonu z płyty tak jak meble czy jest w kolorze ścian ?

Moja kuchnia jest mniejsza niż ta w projekcie . Ma wymiary 3,60 x 2,40 i w dodatku z kuchni wchodzi się do spiżarni ( 1,10 x 2,40 ) , dlatego mam nielada problem, żeby się zmieściło wszystko co niezbędne. Raczej nie uda się uniknąć dwóch szafek narożnych. Zyzmen ta szafka, która oddziela kuchnię od salonu jest od strony salonu z płyty tak jak meble czy jest w kolorze ścian ?

Nie zrobiłem zdjęcia ponieważ ta strona nie jest wykończona. Będzie tam ścianka z płyty w kolorze kuchni z wstawką z szyby przez środek(w poziomie).

Ps.

U nas też są dwie szafki narożne.

• 2 weeks później...

Witam,

Nasza Saga rośnie tak szybko, że nie ma czasu na załączenie zdjęć. Może uda się w najblizszych dniach. Jesteśmy na etapie stawiania (kończenia) ścian pareteru. Zastanawiam się nad zmianą konstrukcji stalowej w więżbie dachowej na drewno. Czytałam, że były takie przymiarki. Czy komuś się udało? Obawiam sie że drewno miałoby bardzo duże przekroje.

Pozdrwiam.

Witam wszystkich!

Ale już niektórzy maja piękne domki, tylko pozazdrościć!Ja z mężem około lipca zaczniemy budować sagę, ale tą z okrągłym oknem (chociaż to okno będzie zamienione na z zaokrąglonym krawędziami na górze) w Tłuszczu koło Warszawy. Mamy już projekt, czekamy na pozwolenie.

Dziękuję, też zastąpimy stal drewnem, już poprosiłam projektanta o przeliczenia. Pozostanie przy stali oprócz dodatkowych kosztów materiałów pociąga za sobą większe koszty robocizny ( tak powiedzieli nam nasi fachowcy):rolleyes: Edytowane przez naszasaga

naszasago, prawdę mówiąc budowa tego projektu, jeżeli chodzi o wieźbę dachową i tak jest bardzo kosztowna, my też chcieliśmy zastąpić stal drewnem, długo wahaliśmy się- fakt trzeba kombinować ekipę, która stal potnie i zespawa, bo ta kontrukcja nie jest bułką z masłem. Teraz mamy juz zatynkowane ściany i nie było problemu z wystającymi elementami do obróbki, ponieważ wszystko jest ładnie pochowane w scianach. Z tego co nam liczył architekt przekrój słupów byłby spory i dlatego jednak zdecydowaliśmy się na stal.

Ja napiszę tak... projektant jeśli ma się pod czymś podpisać zawsze mocno przewymiaruje i jest to w pewnym sensie zrozumiałe, wiem bo sam robie projekty tylko w nieco innej branży i często z obliczeń wychodzi jedno i to zostaje na papierze a fizycznie robi się drugie.

Oczywiście to Wasze sprawa i jeśli do spokojnego snu potrzebujecie "na piśmie" że będzie OK to ja to rozumiem.

Prawdą jest natomiast, że jest problem z ukryciem słupów jeśli zamieni się je na drewno. U nas wynikło to ze względów praktycznych a nie oszczędnościowych czy innych, po prostu cieśle to nie spawacze a ja nie miałem czasu na szukanie kolejnej ekpiy, więc zastapili stal drewnem bazując na swoim doświadczeniu, kierbud nie miał zastrzeżeń więc i ja nie mam.

Pozdrawiam

Ja napiszę tak... projektant jeśli ma się pod czymś podpisać zawsze mocno przewymiaruje i jest to w pewnym sensie zrozumiałe, wiem bo sam robie projekty tylko w nieco innej branży i często z obliczeń wychodzi jedno i to zostaje na papierze a fizycznie robi się drugie.

Oczywiście to Wasze sprawa i jeśli do spokojnego snu potrzebujecie "na piśmie" że będzie OK to ja to rozumiem.

Prawdą jest natomiast, że jest problem z ukryciem słupów jeśli zamieni się je na drewno. U nas wynikło to ze względów praktycznych a nie oszczędnościowych czy innych, po prostu cieśle to nie spawacze a ja nie miałem czasu na szukanie kolejnej ekpiy, więc zastapili stal drewnem bazując na swoim doświadczeniu, kierbud nie miał zastrzeżeń więc i ja nie mam.

Pozdrawiam

W naszym przypadku kierownik zrobił poprawki do projektu i powstawiał nowe wymiary słupów metalowych w związku z inną strefą wiatrową i śniegową niż to jest w projekcie domu. Przyjechali cieśle popatrzyli , popatrzyli i zamiast 9 słupów metalowych zrobili 5 drewnianych w trochę innych miejscach(można je zobaczyć w naszej galerii)- kierownik nie miał zastrzeżeń. Wszystkie są zabudowane w ścianach i ich nie widać. Ważne jest tylko, aby tak je zabudować, żeby ściany w tych miejscach nie pękały jak drzewo będzie pracować.

Witamy.

mam prośbę czy moglibyście w wolnej :-) chwili napisać ile płaciliście za instalację elektryczną w Sadze. Chodzi mi nie tylko o wartość łącznie, ale oczywiście o ilość tzw. punktów oraz cenę za 1 pkt. My przy wstępnych założeniach naliczyliśmy + - 140 pkt (cena 1 pkt - 20 zł) - jak uważacie to dużo czy mało? Jeszcze do ceny trzeba doliczyć 2 x 3F, internet, domofon...

Czekamy na opinie i pozdrawiamy

Witamy.

mam prośbę czy moglibyście w wolnej :-) chwili napisać ile płaciliście za instalację elektryczną w Sadze. Chodzi mi nie tylko o wartość łącznie, ale oczywiście o ilość tzw. punktów oraz cenę za 1 pkt. My przy wstępnych założeniach naliczyliśmy + - 140 pkt (cena 1 pkt - 20 zł) - jak uważacie to dużo czy mało? Jeszcze do ceny trzeba doliczyć 2 x 3F, internet, domofon...

Czekamy na opinie i pozdrawiamy

My za cała instalację w domu płacimy 9.000, w tym instalacja elektryczna, domofonowa, alarmowa, internetowa,....... łacznie z montażem wszystkich możliwych punktów i podswietleń ledami.