Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję za odpowiedź. niestety nie na moje możliwości, szukam oszczędności w wielu miejscach tego domu, no i oczywiście interesuje nas budowa systemem gospodarczym. W dalszym ciągu proszęo jakiś kosztorys zeby się zorientować mniej - więcej w kosztach

nas na chwile obecna dom kosztował 450tys. budowaliśmy systemem w większości gospodarczym. Firmy był do dachu i instalacji wewnętrznych(prąd, woda, gaz CO i kilku innych). 450tys to koszt materiałów, robocizny i formalności. Przed nami jeszcze płytki w garażu i na balkonie, lampy do środka, bruki i płot, ale to już w większości plany na przyszłość.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

ale nowych budujących przybyło... Super!!!

Myślę (mam nadzieję :-) ), że realne koszty od początku przygody z budową (systemem gospodarczym) do wprowadzenia się wyniosą około 400 tys.(bez szaleństw). Kwestia wyborów oczywiscie...

My w tym momencie jesteśmy na etapie montażu wentylacji mechanicznej...

Ps. a byliście może przypadkiem na

http://www.extradom.pl/projekt-domu-saga-ii-wah1076.aspx

całkiem niezła stronka. Może ją ruszymy trochę?

Edytowane przez Domi&Paweł

Powodzenia z tymi 400tys.

Na początku budowy tez myślałem ze starczy kasy i jeszcze zostanie...rzeczywistość pokazała co innego i to pomimo kupowania materiałów po naprawdę korzystnych cenach i pracach wykonanych własnymi siłami. Nie chcę nikogo zrażać do SAGI bo dom jest naprawdę świetny i warto go budować, ale nie ma co się oszukiwać co do kosztów.

Powodzenia z tymi 400tys.

Na początku budowy tez myślałem ze starczy kasy i jeszcze zostanie...rzeczywistość pokazała co innego i to pomimo kupowania materiałów po naprawdę korzystnych cenach i pracach wykonanych własnymi siłami. Nie chcę nikogo zrażać do SAGI bo dom jest naprawdę świetny i warto go budować, ale nie ma co się oszukiwać co do kosztów.

Pełna zgoda ! Moim zdaniem 500k PLN to absolutne minimum żeby wykończyć SAGĘ 3. A do tego jeszcze jak się dołoży porządne ogrodzenie i kostkę (średniej wielkości projekt zagospodarowania okolicy SAGi 3 to ponad 100m2 kostki) to do tego należy dodać kolejne 50k PLN.

Najwięcej pieniędzy zaczyna się wydawać na końcówce. A jeszcze meble, elementy dekoracyjne etc etc. Studnia bez dna :)

Nie ma się co oszukiwać ...i lepiej być tego świadomym wcześniej ...

PS. Kosztorys budowy na stronie mgprojekt nijak ma się do rzeczywistości :)

Witamy po dłuższej przerwie.

Na początek miła informacja - od tygodnia mieszkamy w naszej Sadze II, co prawda jeszcze nie wszystko jest zrobione ale dziecko szło do szkoły w nowym miejscu i nie było wyboru.

Jeśli chodzi o koszty budowy to ja bym z nimi nie przeszadał... myślę, że wspomniane wyżej 400 tys. PLN w zupełności wystarczy.

Ja budowałem systemem gospodarczym w okolicach Piaseczna, w sumie były 4 ekipy (murarze, dach, tynki i reszta) i na dzisiaj koszt to około 330 tys. PLN. Sam zrobiłem elektrykę, częściowo kanalizację i ułożyłem panele - brakuje mi ocieplenia z elewacją, pieca, kominka i podłogi w salonie.

Pozdrawiam

Za 400 tysięcy moim zdaniem, to można naprawdę ładnie dom urządzić już pod klucz. Nas jak na razie stan surowy otwarty kosztował jakieś 80 tysięcy, dojdą do tego jeszcze krokwie, cegła, papa itd. Także liczymy na około 120 tys za dom pokryty papą. W tych 120 tysiącach jest już wynagrodzenie dla murarzy, których znaleźliśmy tanio, bo zażyczyli sobie 36tys z dachem(do pokrycia papy) i wywiązują się świetnie. Także jakbym miała 400 tys. to domek byłby, że ho ho!!

przepraszam, ale z jakich materiałów budowaliście dom, że wyniósł Was JEDYNE 120 tys?

nas wyniósł SSO- 180-190 tys.

Witajcie!

co do kosztów w pełni się zgadzam za kwote 400 tys. mozna się wprowadzić według mojej oceny do nie wykonczonej sagi, my tez budowalismy systemem gospodarczym i co z tego jak teraz to co się zaoszczędziło teraz xkrotnie trzeba włożyć w wykończenie, koszt wykończeniówki to sprawa tylko i wyłącznie tego co się chce mieć w domu, można i wykończyć za milion złotych pod klucz zależy jaki mamy zasób portfela! ja juz po sobie wiem, że dla zasady się nie buduję po to tylko żeby się wprowadzić, kazdy chce łądnie mieszkać (choc to tez kwestia gustu), a to niestety bardzo dużo kosztuje! ogrom możliwości! szkoda tylko że nie finansowych! pozdrawiam wszystkich i głowy do góry, jak to mówią nie od razu Rzym zbudowano!

UlaSi, Ty budujesz Sagę I a my III- stąd różnica w cenie, bo powierzchnia użytkowa i dachu trochę się różni. Teraz wszystko jasne :-) bo już przestraszyłam, że przesadziliśmy - tylko nie bardzo potrafiłam znaleźć jakiś zbędny wydatek.

My budowaliśmy z porotherma wienerberger, dach- creaton- dachówka barwiona w masie no i jeszcze zalewaliśmy płytę (zamiast bloczków), a zbrojenie do tego to spory wydatek.

Pozdrawiam serdecznie

witam!co do kosztow to wlasnie wczoraj wszystko podliczylam i wyszlo mi ok.170tys... z tym ze w tej cenie jest jeszcze budynek gospodarczy, ogrodzenie ,niwelacja terenu,no i dom-odeskowany, opapowany,ocieplony,okna,drzwi,kanalizacja, woda, czesciowo prad...

wydaje mi sie ze zrobine jest duzo, ale to tylko i wylacznie dzieki mojemu mezowi, ktory dzielnie sam walczy na placu broni!!!;)

Witam!

Już chyba wcześniej o tym gdzieś pisałem. U nas (SAGA 2) wyszło 590m2.

Też nie tynkowałem sufitu i ściany w garażu oraz sufitu w kuchni i łazience na parterze.

Co do odliczania drzwi to zależy, różni fachowcy różnie liczą... Ja odliczałem drzwi wewnętrzne bo dopiero póżniej montowałem ościeżnice i skrzydła więc tynkarze nie mieli przy tym żadnej roboty, zewnętrznych nie odliczałem.

Witam

Jestem w tej chwili na etapie tynków ( saga 2) .Nie tynkuję sufitu w garażu i ściany między domem a garażem , bo tam chcę przykleić styropian . Mój fachowiec namierzył 660 m2 tynku. Wydaje mi się ,że to bardzo dużo . Czy przy pomiarze powierzchni tynków odliczaliście drzwi ?

My wybudowaliśmy Sagę 3 i tynkowaliśmy wszystko-wyszło tego 650m2

Dzięki za odpowiedź. Teraz już wiem ,że mój tynkarz MUSI pomierzyć tynki jeszcze raz. Mnie wyszło 615 m2 .

Zyzmen czekamy na kolejne fotki.

A może macie policzone ile zapłaciliście za wodę, kanalizację i co ( częściowo podłogowe ).

Nas te instalacje wyszły 36k(w tym cały osprzęt, kocioł gazowy, kominek,rozdzielacze, robocizna,zbiornik CWU)

Co do fotek to odkąd zaczęliśmy mieszkać to nie ma kiedy zdjęć zrobić. Właściwie to już wszystko jest sfotografowane. Został tylko taras jako nowość. Jeśli chcecie jakieś konkretne fotki to piszcie na forum albo na priv'a.

Przestrzeń wokół domu póki co nie jest w najbliższych naszych planach. Do zrobienia jest jeszcze 'parę' innych ważnych przedsięwzięć takich jak wjazd do garażu, płot, wejście do domu czy płytki w garażu... Mam nadzieję, że chociaż wjazd uda się zrobić żeby samochody tez użyły wygód nowego domu -> wywrotka żwiru czy klińca i na tym koniec w tym roku.

Może macie jakieś ciekawe projekty płotu albo wyglądu całego wejścia do domu i podjazdu którymi chcielibyście się podzielić i wspólnie omówić ?

Przydały by się pomysły i zdjęcia założycieli tego wątku na forum muratora...

Witam

Jestem w tej chwili na etapie tynków ( saga 2) .Nie tynkuję sufitu w garażu i ściany między domem a garażem , bo tam chcę przykleić styropian . Mój fachowiec namierzył 660 m2 tynku. Wydaje mi się ,że to bardzo dużo . Czy przy pomiarze powierzchni tynków odliczaliście drzwi ?

Witam,

Z tymi tynkami to jest różnie. Ja buduję Sagę 3 i u mnie wyszło 800m2 tynków.........z tym, ze ja miałam jeszcze tynkowaną piwnicę(100m2tynków). Tynkowaliśmy wszystkie ścianki kolankowe (mają wysokść 100cm). Nie tynkowaliśmy ścian w łazienkach i sufitu w garażu, odliczone były też drzwi.

Muszę powiedzieć ,że te 800m2 jest to wymiar prawdziwy bo było wszystko dokładnie zmierzone wcześniej, zanim usłyszeliśmy wersję tynkarzy.