Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem obecnie na etapie tynków wewnętrznych i w związku z tym mam pytanie . Czy drewniane słupy na poddaszu umieszczone w ścianach tynkowaliście , czy może obrabialiście płyta k/g ? Mnie tynkarze odradzają tynk, bo mówią, że będzie pękał . Jak to wygląda u Was ?

Dodałam kilka fotek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html)

Edytowane przez Anad65
kontynuacja

Witam

Jestem obecnie na etapie tynków wewnętrznych i w związku z tym mam pytanie . Czy drewniane słupy na poddaszu umieszczone w ścianach tynkowaliście , czy może obrabialiście płyta k/g ? Mnie tynkarze odradzają tynk, bo mówią, że będzie pękał . Jak to wygląda u Was ?

Dodałam kilka fotek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html)

Zdecydowanie jeśli możesz to zabuduj te słupy płytami G-K. My zatynkowaliśmy i niestety popękały więc musieliśmy skuć tynk i wkleić płytę.

Witam

U nas słupy, które stoją w linii ścian są schowane w tynku, wcześniej była dana siatka i coś tam jeszcze. Póki co jest OK ale też mi mówili, że z czasem może pękać i mam tego świadomość.

W sumie nie bardzo sobie wyobrażam jak to zrobić płytą GK, słupy były 14 a ściana 12 więc trzeba by dawać jedną płytę między słupami a potem drugą na całość. U nas wszystko ukryto w tynku, tylko oczywiście ma to tę wadę, że musi go być odpowiednio grubo.

Pozdrawiam

My mamy stalowe, ukryte całkowicie w ścianie - nic nie wystaje. Nasza saga już ocieplona, mamy drzwi wejściowe, fajne parapety zewnętrzne, w środku się wykańcza. W "ogródku" roślinność bujnie się rozpleniła a z kwiatów to nam dużo maków zakwitło. Jak się uda to do końca roku się wprowadzimy - nie możemy się doczekać:)). Może uda mi się jeszcze jakieś zdjęcia powklejać jutro:).

• 2 weeks później...
Atena M. masz juz sliczny domek. Pięknie go wykańczasz. Zastanawiam sie kiedy u mnie tak będzie....Póki co u mnie murarze przykryli dach papą i murują ściany na poddaszu. Zostało im jeszcze zrobić schody wejściowe od podwórka i wylać taras z tyłu domu. Na parterze jest już wszystko wymurowane. Za kilka dni dodam zdjęcia, jak u mnie wygląda budowa...

Widzę, że Wasze SAGI nabierają kształtów i kolorów :) Już niedługo w galeriach pojawią same wykończenia i zmienimy tematy w stylu 'Z czego ściany?' na 'Z jakiej firmy kontakty?' :) Przeglądając swoją galerie zauważyliśmy, że na zdjęciach kuchni brakuje pewnego szczegółu czyli wykończenia ścian pomiędzy szafkami dolnymi a górnymi. Zdecydowaliśmy się na szyby jako alternatywa płytek. Wybór kolorów jest ogromny a ceny zbliżone do płytek -> no i robota dużo szybsza. Szklarz wymierza, docina i przykleja silikonem do ściany. Teraz tylko zwykły płyn do okien, szmatka i szyby lśnią czystością :) Fotki w galerii. Zapraszamy. Link dla przypomnienia poniżej:

https://picasaweb.google.com/110010645719020283661/SagaIII?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTP--Pow5rhYA&feat=directlink

:)) Teraz widzę. Zasugerowałam się tym , że pisałeś , że szyby są w różnych kolorach . Zajrzałam szybko do galerii i nie zobaczyłam nic kolorowego i doszłam do wniosku , że nie ma jeszcze fotek. Takie szyby, oprócz tego ,że się szybciej myje,mają jeszcze tę zaletę, że nie mają fug.

Gratulacje, 'nasza-wasza saga' oczywiście piękna jak na rezydencje przystało. U nas mieszkanko wytynkowane, podwieszane sufity gotowe i 16 grudnia ruszamy z podłogami i kominek,a reszta po świętach.Zyzymen Twoja saga jest przepiękna, nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, że już mieszkasz, ale pewnie połowa forum ma takie odczucia :) pozdrawiam sagowiczów

Zyzmen przepraszam za przekręcenie nicku.

nie ma sprawy...przy tak głupkowatym nicku nie trudno o pomyłkę :)

Cieszymy się, że nasza SAGA się Wam podoba. Moja Żona ma dobry gust jeśli chodzi o wykończenie i wystrój wnętrza :)

Jak zaczynaliśmy 2 lata temu to na forum było sporo fajnych fotek od osób które wtedy były już na etapie wykończenia i można było podpatrzeć i wykorzystać wiele fajnych pomysłów. Niestety większość zdjęć zniknęła wraz z budującymi i trzeba wątek forum budować od początku więc zabierajcie się za robienie zdjęć:)