Anad65 05.11.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Ulasi Wasza saga z tym okrągłym oknem wygląda naprawde ładnie i bardziej przypomina sagę z mg projeku niż te z oknem łukowym. Pewnie dlatego, że każdy zrobił wyższą frontową facjatkę i to troche zmieniło wygląd . Mam teraz do Was pytanie. Mój hydraulik skończył kłaść podłogówkę, zrobił próbę szczelności sprężonym powietrzem ( narazie nie będę napełniać wodą, bo czekam na gaz , a boję się mrozu ) i powiedział, że wszystko jest ok . Niestety mnie przy tej próbie nie było i zastanawiam się, czy wierzyć mu " na słowo " czy też poprosić o kolejną próbę . Czas goni , bo po niedzieli przyjdą robić wylewki. Jak taka próba szczelności wyglądała u Was ?? Pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 07.11.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ulasi Wasza saga z tym okrągłym oknem wygląda naprawde ładnie i bardziej przypomina sagę z mg projeku niż te z oknem łukowym. Pewnie dlatego, że każdy zrobił wyższą frontową facjatkę i to troche zmieniło wygląd . Mam teraz do Was pytanie. Mój hydraulik skończył kłaść podłogówkę, zrobił próbę szczelności sprężonym powietrzem ( narazie nie będę napełniać wodą, bo czekam na gaz , a boję się mrozu ) i powiedział, że wszystko jest ok . Niestety mnie przy tej próbie nie było i zastanawiam się, czy wierzyć mu " na słowo " czy też poprosić o kolejną próbę . Czas goni , bo po niedzieli przyjdą robić wylewki. Jak taka próba szczelności wyglądała u Was ?? Pilne U nas instalator napełnił układ wodą po ciśnieniem 3atmosfer wstawił manometr i kazał mi sprawdzać czy ciśnienie nie spada przez ok 1 tydzień no i oczywiście obserwować czy gdzieś woda nie kapie. Jeśli chodzi o zimę i zamarzanie to wstawiony miałem sterownik pompy do kominka który ma zabezpieczenie przed zamarzaniem i w momencie gdy temp. wody w płaszczu spadnie poniżej 4 stopni uruchamia pompę obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 07.11.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dzięki Zyzmen za odpowiedź. Ja niestety nie mogę zrobić próby wodnej , ale powiedziałam już hydraulikowi żeby zrobił próbę jeszcze raz komisyjnie , czyli ze mną Zyzmen mam jeszcze jedno pytanie . Czy terakota ułożona w salonie wchodzi trochę na ramę drzwi balkonowych, czy też kończy się poniżej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 07.11.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dzięki Zyzmen za odpowiedź. Ja niestety nie mogę zrobić próby wodnej , ale powiedziałam już hydraulikowi żeby zrobił próbę jeszcze raz komisyjnie , czyli ze mną Zyzmen mam jeszcze jedno pytanie . Czy terakota ułożona w salonie wchodzi trochę na ramę drzwi balkonowych, czy też kończy się poniżej ?? Jak się nie mylę to płytki wchodzą pod ramę balkonową. Jeżeli jest inaczej to napiszę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.11.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witajcie! Mimo, że nie wszystko jest jeszcze zrobione to od jakiegoś czasu juz mieszkamy więc i my pochwalimy się naszym domkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.11.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.11.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 I coś tam z reszty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 10.11.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Niezłe fotki! I jak się mieszka? Ps.:Polecam wrzucić zdjęcia np na picassa i wrzucić link na forum. Będzie pewność, że zdjęcia kiedyś się nie przedawnią i zostaną skasowane z forum(co stało się ze zdjęciami z początków tego wątku na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.11.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Dzięki Mieszka się fajnie A co do fotek to pewnie tak zrobię w wolnej chwili bo z całej budowy trochę (jakieś kilka setek hihi ) tego zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciokolada 12.11.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 witam serdecznie!ja tez chcialam sie pochwalic nowymi fotkami...szkoda ze nie jestem na tym etapie co przedmowcy i w srodku moj domek nie wyglada chociaz w polowie tak fajnie, ale co tam-kiedys sie oda!!!(jesli dozyje...)http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a35c5638c278eaf4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 13.11.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Jak się nie mylę to płytki wchodzą pod ramę balkonową. Jeżeli jest inaczej to napiszę wieczorem. A jednak wchodzą trochę na ramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 14.11.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Dzięki Zyzmen za odpowiedź. U mnie też płytki wejdą na ramę ~1,5cm. Ciokolada nie narzekaj> Twój domek prezentuje się z zewnątrz super, a w środku powoli zrobisz i będzie ładnie i kolorowo jak u Pasiu&Moniś. U mnie skończyli tynki i hydrulik rozłożył podłogówkę . Jutro przychodzą wylewkarze i powoli do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 15.11.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Dzięki Zyzmen za odpowiedź. U mnie też płytki wejdą na ramę ~1,5cm. Ciokolada nie narzekaj> Twój domek prezentuje się z zewnątrz super, a w środku powoli zrobisz i będzie ładnie i kolorowo jak u Pasiu&Moniś. U mnie skończyli tynki i hydrulik rozłożył podłogówkę . Jutro przychodzą wylewkarze i powoli do przodu Gratulujemy postępów w pracach. Musze przyznać, że podłogówka to świetna sprawa, do tego kominek z płaszczem wodnym i w całym domu ciepło. Mieszkamy od lipca i jeszcze nie włączyliśmy kotła gazowego. Rozpalam w kominku ok. 18 i palę do ok. północy. W domu są 23stopnie i do następnego dnia temperatura spada do około 21-22stopni więc jest super. Zobaczymy co będzie jak przyjdą duże mrozy... Ps.: dorzuciliśmy do galerii kilka nowych zdjęć: https://picasaweb.google.com/110010645719020283661/SagaIII?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTP--Pow5rhYA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciokolada 15.11.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 zyzmen super polaczenie kolorow-moje klimaty...myslalm dokladnie o czyms w tym guscie!zazdroszcze i gratuluje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 16.11.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 zyzmen super polaczenie kolorow-moje klimaty...myslalm dokladnie o czyms w tym guscie!zazdroszcze i gratuluje;) Dziękuję bardzo. Po prostu moja Żoneczka ma bardzo dobry gust Na początku ustaliliśmy, że ja buduję i załatwiam całą resztę z tym związaną a jej zadaniem jest urządzenie wnętrza. Jak widać na zdjęciach, sprawdziła się znakomicie -> mam nadzieję, że ja również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebura12 17.11.2011 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Zyzmen to się nazywa współpraca małżeńska fajnie dobrane kolory do całego domku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 18.11.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Super Zyzmen, szkoda tylko, że... tak mało:-) nowych zdjęć... Serdecznie gratuluję i szczerze zazdroszczę!!! A jak sprawuje się gres w salonie? Cały czas się zastanawiam, czy położyć na całej powierzchni, czy na części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_74 18.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witajcie po długiej przerwie.Udało nam się wystartować pod koniec września. Budowa przebiegała bez większych problemów do momentu układania i betonowania stropów TERIVA (nigdy więcej Terivy !!!) Okazało się, że wykonawca wylał za dużo betonu na stropie nad garażem o około 5 cm, co spowodowało jego dociążenie o jakieś 120 kg/m2. Projektant poradził zmienić układ warstw wykończeniowych (zmienię gr. szlichty z 5 na 3 cm) kazałem też sfrezować około 2 cm nadmiaru betonu ze stropu. Mam nadzieję, że te zmiany odpowiednio odciążą strop i będzie można go normalnie użytkować.Teraz jesteśmy już na etapie ścian kolankowych. Na razie pogoda jest łaskawa, mam nadzieję, że uda się pokryć dach przed śniegiem.Zastanawiam się nad wyborem okien. Myślę o zastosowaniu profili PCV w okleinie drewnopodobnej. Czy może ktoś polecić dobrego producenta? Zastanawiam się też jakiego typu zabezpieczenia okien zastosować (szyba, okucia itp.). Możecie poradzić jakieś rozsądne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzeszek laskowy 18.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Witam,Patrząc na projekt i analizując go konstrukcyjnie pod kątem terivy swierdziliśmy, że to rozwiązanie przy takich rozpiętościach, podciągach oraz przy zlikwidowaniu słupa nie ma racji bytu. Choć nasz architekt przygotował nam projekt z ogromnymi podciągami i na papierze wyglądało ok zdecydowaliśmy się na zmianę i po prostu zrobiliśmy lane stropy. Wyszło ok 10k drożej ale np. podczas wylewania w jednym miejscu beton podnióśł jedną z krat i wystarczyło w dolać ok 1.5cm więcej betonu żeby przykryć. Architekt to zaakceptował , że nie będzie żadnego problemu i całość będzie stabilna bo jest zapas obciążenia. Może w ścianie działowej garażu z pomieszczeniem gospodarczym dorzucić jakieś słupy, podpory? Trzeba jeszcze sprawdzić co zrobił wykonawca i czy zrobił to porządnie bo trochę strach z tym stropem bo nie ma jeszcze obciążenia a już coś się dzieje a będzie jeszcze ciężej ściany, posadzki. My mamy bardzo ciężko bo krokwie pogrubione z 17 do 22 i wydłużone nieco oraz dachówka karpiówka też robi swoje. Co do okien to wybraliśmy Oknoplast ze względu na potrójną szybę oraz możliwość prowadzenia prac mokrych bez ryzyka wypaczenia drewna choć trochę żalujemy bo o oknach drewnianych marzyliśmy. Oknoplastu nie będziemy polecać: drzwi balkonowe góra i dół były wiele razy regulowane przez autoryzowanych serwisantów, raz nawet nie chciały się otwierać. Teraz chodzą tak sobie i umywają się funkcjonowaniem, precyzyjnością działania do drewna. Zabezpieczenia to tylko mżonka bo u sąsiada złodzieje bez problemu wyważyli urzedowskiego, który ma wyższe zabezpieczenia w standardzie.Powodzenia w budowie Edytowane 18 Listopada 2011 przez orzeszek laskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 18.11.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Super Zyzmen, szkoda tylko, że... tak mało:-) nowych zdjęć... Serdecznie gratuluję i szczerze zazdroszczę!!! A jak sprawuje się gres w salonie? Cały czas się zastanawiam, czy położyć na całej powierzchni, czy na części? Jak dla Nas to gres jest idealny. Szybko się go myje więc odpowiedni mop, chwila moment i posprzątane. Poza tym na całym dole jest ogrzewanie podłogowe, więc wybór był chyba dobry. No i oczywiście ciepły gres w chłodne wieczory to nagroda dla naszych stóp po całym dniu w butach Co do zdjęć to jeszcze do sfotografowania został pokój Naszego synka Maciusia i taras zrobiony z płyt brukowych zamiast płytek. Widzę że rozgorzała dyskusja nt. Terrivy. My mamy ten strop i nie mamy na co narzekać. Sprawuje się świetnie zwłaszcza, że czytałem o tym, że lubi pękać tynk na suficie. U nas jest Ok-nawet ryski nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts