Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na płytach masz tylko trochę gładzi. Po kilkudziesięciu latach będę po minimum kilku małych remontach, przecież i tak co kilka lat musisz wszystko odmalować więc przy okazji można poprawić ew. ubytki... oczywiście zakładam tutaj że jeszcze te kilkadziesiąt lat pożyję ;)

Ale to Twój dom i skoro jesteś zadowolona to ok.

A tak jeszcze z ciekawości.... Na tym betonie jest normalna konstrukcja dachu z drewna? Z resztą pewnie rozjaśni mi się w głowie jak wrzucisz fotki.

Wszystko i tak się okaże w praktyce. . . :)

Niestety zdjęć z konstrukcji dachu nie mam, będę miała tylko z blachodachówką.

Więźba dachowa jest bez zmian, jeżeli chodzi o przekroje. Tylko została wydłużona, bo dach podnieśliśmy do góry. . .

Witam wszystkich sagowiczów, my z żoną rozpoczęliśmy budowę naszej saguni w grudniu. Domek obecnie ma zalany strop we wtorek ruszamy ze ścianą kolankową, za materiały i robociznę dotychczas zapłaciliśmy 60 tyś zł.

Naszą sagę budujemy systemem gospodarczym, na budowę chcemy przeznaczyć maksymalnie 280.000zł.

Będę was na bieżąco informować o kosztach i stanie budowy.

Witam wszystkich sagowiczów, my z żoną rozpoczęliśmy budowę naszej saguni w grudniu. Domek obecnie ma zalany strop we wtorek ruszamy ze ścianą kolankową, za materiały i robociznę dotychczas zapłaciliśmy 60 tyś zł.

Naszą sagę budujemy systemem gospodarczym, na budowę chcemy przeznaczyć maksymalnie 280.000zł.

Będę was na bieżąco informować o kosztach i stanie budowy.

280000zł łącznie z wykończeniem?

Witam wszystkich Sagowiczów.

Razem z mężem budujemy naszą cudowna Sagę w Człuchowie woj. pomorskie. W chwili obecnej jesteśmy na etapie kładzenia dachówki. Mam nadzieję że w najbliższym czasie uda mi się zamieścić kilka zdjęć.

Pozdrawiam

My nasz domek będziemy kryć pod koniec stycznia.

Ewunia ile od was biorą fachowcy od dachu?

-Od nas chcą 16000zł. (więźba, dachówka i runny)

Dzisiaj kupiłem drewno na więźbę za 6000 zł i do tego wszystkie mocowania za 1200zł.

Jutro ma przyjechać dachówka z osprzętem, kosztowała nas 16000 zł.

A bym zapomniał jakie okna dachowe polecacie?

PS. Tak Zyzmen 280.000zł z wykończeniem

My nasz domek będziemy kryć pod koniec stycznia.

Ewunia ile od was biorą fachowcy od dachu?

-Od nas chcą 16000zł. (więźba, dachówka i runny)

Dzisiaj kupiłem drewno na więźbę za 6000 zł i do tego wszystkie mocowania za 1200zł.

Jutro ma przyjechać dachówka z osprzętem, kosztowała nas 16000 zł.

A bym zapomniał jakie okna dachowe polecacie?

jurek1980- budujesz Sagę I, II czy III?

my za robociznę całego dachu i rynny zapłaciliśmy 13 tys.

dachówka kosztowała- 19 tys., drewno- 13 tys.

dachówka to Creaton Premion- ceramika

nasze koszty dot. Sagi 3

Pozdrawiamy

Marta & Sebastian

No to się zaraz rozpęta burza... bo temat kosztów co jakiś czas tutaj powraca...

Niektórzy na tym forum twierdzili, że 500 tys to absolutne minimum co mnie trochę martwiło.

My też budowaliśmy systemem gospodarczym Sagę 2, ekipy miałem tanie, niektóre rzeczy zrobiłem sam i koszt wyniósł 400 tys z wykończeniem, meblami, sprzetem AGD, RTV i wszystkim co potrzeba :)

Jeśli mam być szczery to nie widzę żadnych szans zrobienia tego za 280 tys ale życzę powodzenia.

U nas dachówka( roben czarno-brązowy) z rynnami, łaty kontrłaty, okna dachowe ( fakro obrotowe 4 sztuki- zrezygnowaliśmy z jednego okna w łazience) i do tego robocizna 32.000 tys

Więźba, deski ok 9.000 tys plus robocizna za więźbę 6.200

Stal 3.200

Deskowanie i położenie papy we własnym zakresie

Szacuje że koszt budowy z wykończeniem wyniesie nas lekko 400 tyś

My za drewno płaciliśmy 680 zł za m3.

Nie wiem skąd niektórzy ludzie za SSO płacili 160 tyś, nam wyjdzie niecałe 130 tyś.

Nam wyszło 13,5 m3 drewna na więźbę dachową. Rozumiem, że Tobie wyszło mniej niż 10 m3.

Różnica w cenie całkowitej wynika z:

a- okresu czasu w którym się budowało

b- województwa/regionu gdzie się buduje

c-użytych materiałów

d- saga I, II lub III- różnica w metrażu jest widoczna

No to się zaraz rozpęta burza... bo temat kosztów co jakiś czas tutaj powraca...

Niektórzy na tym forum twierdzili, że 500 tys to absolutne minimum co mnie trochę martwiło.

My też budowaliśmy systemem gospodarczym Sagę 2, ekipy miałem tanie, niektóre rzeczy zrobiłem sam i koszt wyniósł 400 tys z wykończeniem, meblami, sprzetem AGD, RTV i wszystkim co potrzeba :)

Jeśli mam być szczery to nie widzę żadnych szans zrobienia tego za 280 tys ale życzę powodzenia.

My na razie nie planujemy wymieniać mebli, AGD i RTV a to jest już oszczędność około 60 tyś.

Również materiały mam tańsze o 10-20% (dużo rzeczy zamawiałem na allegro). Moja siostra wybudowała domek 170m2 w 2010 roku i zamieszkała w nim za 340 tyś, a ma na prawdę bardo ładnie wykończony. Zaoszczędzimy również na rozkładaniu elektryki, hydrauliki, ociepleniu i rozłożenia rigipsów na poddaszu ponieważ wykonam to sam.