Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są dwie szkoły:

1. Tradycyjna - więźba + pełne deskowanie + papa + łaty i kontrłaty + dachówka (m.in. ja tak mam)

2. Nowoczesna - więźba + folia + łaty i kontrłaty + dachówka

Pierwsza usztywnia konstrukcję dachu, zapewnia dodatkową izolację zarówno termiczną (deska) jak i przeciw wietrzną czy przeciw wilgociową ale generuje dodatkowe koszty. Dodatkową zaletą jest to że można np. odłożyć w czasie krycie dachu np. dachówką.

Druga podobno zapewnia lepszą wentylację i jest tańsza.

Jeśli ktoś ma wątpliwości która jest pewniejsza i solidniejsza proponuję wejść na strych obu wersji przy wietrznej pogodzie :)

Mam do was wielką prośbę, możecie mi powiedzieć jak rozwiązaliście założenie rolety na oknie łukowym z przodu domu.

Ja myślałem nad zrobieniem nadproża prostego i włożeniu tam okna łukowego. A szparę na łukach bym za sztukował jakimiś płytami styropianowymi, co o tym sądzicie.

Dekarze wchodzą u nas na budowę w przyszłym tygodniu dlatego muszę jak najszybciej poprawić otwory okienne, ponieważ mam wylane łukowe.

Witaj

Jeśli chodzi Ci o rolety zewnętrzne , to moim zdaniem trzeba wybrac albo rolety, albo okna łukowe. Jakoś nie widzę prostych rolet na oknie łukowym. Musisz zwrócic uwagę, że wylane nadproże służy równiez do zamocowania okien i gdy nie będzie łuku będzie mało miejsca do przyczepienia kotew. Myślę, że najlepiej zadzwonic do firmy montującej rolety. Oni z pewnością coś doradzą.

Dobra nadproże zostawiam łukowe, a sprawa rolety wyjdzie w praniu podczas zamawiania okien.

A okna dachowe zamówiłem w okpolu (800 zł okno z kołnierzem), natomiast w środę ruszamy dalej z budową cieśle i dekarze obiecali nam że dach będzie gotowy do końca miesiąca.

Zazdroszczę wam że już mieszkacie w waszych Saguniach, nam może się uda zamieszkać po wakacjach.

Możecie mi powiedzieć czy najpierw ocieplić poddasze i rozłożyć regipsy, a może szybciej zrobić instalacje elektryczną i wodną?

W domku ogrzewanie podłogowe będzie w kuchni, przedpokoju, salonie, łazience, na schodach, przedpokoju na poddaszu i łazience. A w reszcie pomieszczeń zrobię grzejniki, całą instalacje prowadzę PEXem, tylko przy piecu i kominku zrobię miedzią.

Wczoraj kupiłem na allegro: elektrykę na cały domek, kształtki Cu, PEXa, rury PEXa, zawory, termostaty, , rozdzielnie, zbiornik na wodę 160l, klipsy, folię, pompę do pieca zapłaciłem za to 5000zł. Do tego na stronie zamówiłem piec z kotłem zasypowym do wszystkiego za 7500zł i kominek z płaszczem wodnym za 2500zł.

Polecam wszystkim osobą budującym lub rozpoczynającym budowę, żeby kupili teraz materiały, ponieważ są dużo tańsze niż w sezonie.

Boję się tylko że nie zmieszczę tego wszystkiego w moim malutkim blaszaku, no ale jak na takie oszczędności to jakoś się przemęczę.

Witam wszystkich nowo-budujących.

Widzę, że na forum wrze na temat kosztów, dajcie spokój szkoda nerw, każdy robi według siebie i nie ma co się sprzeczać kto ile dał, najważniejsze jest to, żeby czuć się dobrze w swoim domku.U nas prace trochę przycichły;kominek już jest; miały być podłogi i sufity podwieszane, ale niestety plany nie wypaliły. Skończyło się na sufitach podwieszanych, mąż robi większość sam no i nie starczyło mu czasu między świętami.Zamieszczam zdjęcia kominka.Pozdrawiam budujących.

http://www.fotosik.pl/u/madzia2007/album/697668

zamieszczam kilka fotek naszej sagi3

http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html

wstawiam po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze to zrobilem

jak ktos chce zdiecia konkretnie z jakiegos etapu budowy prosze pisac to wstawimy

Edytowane przez leonmaja

Megi_1984 możesz podzielić się ile kosztowała Cię budowa Sagi bez mebli, RTV, AGD i ogrodu?

Jurek1980 nie pamiętam dokładnie, chyba już kiedyś na forum pisałam, ale jeśli mnie pamięć nie myli to koło 130 tys.z dachem i oknami, zaznaczam jednak, że w tych kosztach nie ma postawienia budynku, to zawdzięczam mojemu tacie :)

Dzięki megi_1984 za odpowiedź.

A u nas na razie zastój na budowie, mamy rozłożoną dachówkę na 95% dachu (bez wypustów) i spadło 30 cm śniegu. Dekarze mówią że jak nie będzie padać śnieg to dzisiaj przyjadą dokończyć robotę, boję się tylko że spadną z dachu i będę mieć przez to nieprzyjemności.

Natomiast w piątek oczekuję na okna będą to okna pięcio komorowe złoty dąb profil VEKA za za całość na cały dom z roletami i bramą garażową zapłaciłem 22 tyś.

W przyszłym tygodniu ruszam z elektryką i hydrauliką ponieważ 6 lutego przyjeżdżają tynkarze, naliczyli nam 490m2- cena za m2 robocizna i materiał (tynk maszynowy) 23zł wydaje mi się że to przyzwoita kwota.