jurek1980 10.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ewunia po co dajesz papę skoro i tak będzie dachówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia171 10.01.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Papa chroni przed wilgocią z góry i nie przepuszcza od spoduByło dla nas oczywiste, że należy ją położyć. Chyba nawet nie spotkaliśmy się z sytuacją, że ktoś nie kładł papy, no ale to każdego indywidualna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 10.01.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 W mojej okolicy nikt nie daje papy na dach, tylko folie i na to dachówkę, wiec ja też nie będę kombinować, a poza tym są to dodatkowe koszty na które nie mogę sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Są dwie szkoły: 1. Tradycyjna - więźba + pełne deskowanie + papa + łaty i kontrłaty + dachówka (m.in. ja tak mam) 2. Nowoczesna - więźba + folia + łaty i kontrłaty + dachówka Pierwsza usztywnia konstrukcję dachu, zapewnia dodatkową izolację zarówno termiczną (deska) jak i przeciw wietrzną czy przeciw wilgociową ale generuje dodatkowe koszty. Dodatkową zaletą jest to że można np. odłożyć w czasie krycie dachu np. dachówką. Druga podobno zapewnia lepszą wentylację i jest tańsza. Jeśli ktoś ma wątpliwości która jest pewniejsza i solidniejsza proponuję wejść na strych obu wersji przy wietrznej pogodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 10.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wystarczy dobrze ocieplić poddasze i będzie bez różnicy. Robiliście może cały domek w podłogówce? Jeśli tak to czy możecie mi powiedzieć ile mb PEXa zużyliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 12.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Mam do was wielką prośbę, możecie mi powiedzieć jak rozwiązaliście założenie rolety na oknie łukowym z przodu domu. Ja myślałem nad zrobieniem nadproża prostego i włożeniu tam okna łukowego. A szparę na łukach bym za sztukował jakimiś płytami styropianowymi, co o tym sądzicie. Dekarze wchodzą u nas na budowę w przyszłym tygodniu dlatego muszę jak najszybciej poprawić otwory okienne, ponieważ mam wylane łukowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 14.01.2012 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Czy jesteście w stanie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 14.01.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 WitajJeśli chodzi Ci o rolety zewnętrzne , to moim zdaniem trzeba wybrac albo rolety, albo okna łukowe. Jakoś nie widzę prostych rolet na oknie łukowym. Musisz zwrócic uwagę, że wylane nadproże służy równiez do zamocowania okien i gdy nie będzie łuku będzie mało miejsca do przyczepienia kotew. Myślę, że najlepiej zadzwonic do firmy montującej rolety. Oni z pewnością coś doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 14.01.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Dzwoniłem właśnie do firmy z oknami, mają oni specjalny system do okien łukowych, ale jedna taka roleta kosztuje 3000 zł a to jest astronomicznie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 14.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 jurek1980Zrób roletki na parterze, a na górze sobie daruj...albo zadzwoń jeszcze do innej firmy od rolet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 14.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dobra nadproże zostawiam łukowe, a sprawa rolety wyjdzie w praniu podczas zamawiania okien. A okna dachowe zamówiłem w okpolu (800 zł okno z kołnierzem), natomiast w środę ruszamy dalej z budową cieśle i dekarze obiecali nam że dach będzie gotowy do końca miesiąca. Zazdroszczę wam że już mieszkacie w waszych Saguniach, nam może się uda zamieszkać po wakacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 16.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Możecie mi powiedzieć czy najpierw ocieplić poddasze i rozłożyć regipsy, a może szybciej zrobić instalacje elektryczną i wodną? W domku ogrzewanie podłogowe będzie w kuchni, przedpokoju, salonie, łazience, na schodach, przedpokoju na poddaszu i łazience. A w reszcie pomieszczeń zrobię grzejniki, całą instalacje prowadzę PEXem, tylko przy piecu i kominku zrobię miedzią. Wczoraj kupiłem na allegro: elektrykę na cały domek, kształtki Cu, PEXa, rury PEXa, zawory, termostaty, , rozdzielnie, zbiornik na wodę 160l, klipsy, folię, pompę do pieca zapłaciłem za to 5000zł. Do tego na stronie zamówiłem piec z kotłem zasypowym do wszystkiego za 7500zł i kominek z płaszczem wodnym za 2500zł.Polecam wszystkim osobą budującym lub rozpoczynającym budowę, żeby kupili teraz materiały, ponieważ są dużo tańsze niż w sezonie. Boję się tylko że nie zmieszczę tego wszystkiego w moim malutkim blaszaku, no ale jak na takie oszczędności to jakoś się przemęczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabriella1719509787 16.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Obiecane zdjęcia:) Przepraszam, że tak późno. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi_1984 17.01.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam wszystkich nowo-budujących.Widzę, że na forum wrze na temat kosztów, dajcie spokój szkoda nerw, każdy robi według siebie i nie ma co się sprzeczać kto ile dał, najważniejsze jest to, żeby czuć się dobrze w swoim domku.U nas prace trochę przycichły;kominek już jest; miały być podłogi i sufity podwieszane, ale niestety plany nie wypaliły. Skończyło się na sufitach podwieszanych, mąż robi większość sam no i nie starczyło mu czasu między świętami.Zamieszczam zdjęcia kominka.Pozdrawiam budujących.http://www.fotosik.pl/u/madzia2007/album/697668 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 17.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Megi_1984 możesz podzielić się ile kosztowała Cię budowa Sagi bez mebli, RTV, AGD i ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonmaja 20.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) zamieszczam kilka fotek naszej sagi3http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.htmlwstawiam po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze to zrobilemjak ktos chce zdiecia konkretnie z jakiegos etapu budowy prosze pisac to wstawimy Edytowane 20 Stycznia 2012 przez leonmaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 20.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 zamieszczam kilka fotek naszej sagi3 http://www.fotosik.pl/moje_zdjecia.html wstawiam po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze to zrobilem jak ktos chce zdiecia konkretnie z jakiegos etapu budowy prosze pisac to wstawimy Niestety, ale wkleiłeś zły odnośnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonmaja 21.01.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 kazde foto ma osobny linkgdziejest wspólny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi_1984 22.01.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Megi_1984 możesz podzielić się ile kosztowała Cię budowa Sagi bez mebli, RTV, AGD i ogrodu? Jurek1980 nie pamiętam dokładnie, chyba już kiedyś na forum pisałam, ale jeśli mnie pamięć nie myli to koło 130 tys.z dachem i oknami, zaznaczam jednak, że w tych kosztach nie ma postawienia budynku, to zawdzięczam mojemu tacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 22.01.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Dzięki megi_1984 za odpowiedź. A u nas na razie zastój na budowie, mamy rozłożoną dachówkę na 95% dachu (bez wypustów) i spadło 30 cm śniegu. Dekarze mówią że jak nie będzie padać śnieg to dzisiaj przyjadą dokończyć robotę, boję się tylko że spadną z dachu i będę mieć przez to nieprzyjemności. Natomiast w piątek oczekuję na okna będą to okna pięcio komorowe złoty dąb profil VEKA za za całość na cały dom z roletami i bramą garażową zapłaciłem 22 tyś. W przyszłym tygodniu ruszam z elektryką i hydrauliką ponieważ 6 lutego przyjeżdżają tynkarze, naliczyli nam 490m2- cena za m2 robocizna i materiał (tynk maszynowy) 23zł wydaje mi się że to przyzwoita kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts