Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki megi_1984 za odpowiedź.

A u nas na razie zastój na budowie, mamy rozłożoną dachówkę na 95% dachu (bez wypustów) i spadło 30 cm śniegu. Dekarze mówią że jak nie będzie padać śnieg to dzisiaj przyjadą dokończyć robotę, boję się tylko że spadną z dachu i będę mieć przez to nieprzyjemności.

Natomiast w piątek oczekuję na okna będą to okna pięcio komorowe złoty dąb profil VEKA za za całość na cały dom z roletami i bramą garażową zapłaciłem 22 tyś.

W przyszłym tygodniu ruszam z elektryką i hydrauliką ponieważ 6 lutego przyjeżdżają tynkarze, naliczyli nam 490m2- cena za m2 robocizna i materiał (tynk maszynowy) 23zł wydaje mi się że to przyzwoita kwota.

jurek1980 nie martw się chłopaki od dachów są wprawieni w bojach więc im nic nie będzie, u nas kładli dach jak były te duże mrozy i na tych kawałkach co już położyli był lód. Co do tynków 23 zł to mało, my płaciliśmy 27zł za m2, a w tej chwili ta ekipa bierze 30zł.

jurek1980 nie martw się chłopaki od dachów są wprawieni w bojach więc im nic nie będzie, u nas kładli dach jak były te duże mrozy i na tych kawałkach co już położyli był lód. Co do tynków 23 zł to mało, my płaciliśmy 27zł za m2, a w tej chwili ta ekipa bierze 30zł.

Widzę, że ceny idą ostro w górę... My płaciliśmy 21,5/m2 ale to było w lipcu 2010 więc już cena nieaktualna, ale jak sobie przypominam to cena początkowa to też było 23zł. Naliczyli Nam 650m2-Saga III.

Gdzieś we wcześniejszych moich postach podawałem dokładną rozpiskę każdego pomieszczenia.

Witajcie

U mnie prace powoli posuwają się do przodu.Panowie ocieplili poddasze i kończą mocowanie i szpachlowanie płyt g/k na poddaszau . Dziś dojechał kominek i nastąpiło pierwsze rozpalenie. Narazie nie będziemy go obudowywac, aby uzyskac jak najwięcej ciepła do osuszania domu.Panowie od kominka rozprowadzili rury od kominka do trzech pokoi na poddaszu i łazienki .Wkleiłam kilka zdjęc do albumu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html

Edytowane przez Anad65

Heh i wykrakałem majster zakładający gąsiory na wypuście, zjechał po drabinie łamiąc palca, dobrze że nic poważniejszego mu się nie stało.

Nie żebym się chwalił ale dzisiaj opijaliśmy dach, jeśli dalej tak pójdzie to na wakacjach zamieszkamy w naszej saguni :wiggle:

Witajcie

U mnie prace powoli posuwają się do przodu.Panowie ocieplili poddasze i kończą mocowanie i szpachlowanie płyt g/k na poddaszau . Dziś dojechał kominek i nastąpiło pierwsze rozpalenie. Narazie nie będziemy go obudowywac, aby uzyskac jak najwięcej ciepła do osuszania domu.Panowie od kominka rozprowadzili rury od kominka do trzech pokoi na poddaszu i łazienki .Wkleiłam kilka zdjęc do albumu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fceb3cde55f8144f.html

niestety nie podałaś odnośnika do galerii. Prawidłowy link powinien wyglądać następująco:

http://www.fotosik.pl/u/zyzmen/album/1081152

Jak zalogujesz się na fotosik to kliknij na 'Przeglądaj'->'Moje albumy' i poszukaj zwrotu 'Link do albumu'. Skopiuj go i wklej na forum.

Czekamy.

w przypadku picassa po stworzeniu albumu i wrzuceniu do niego zdjęć trzeba je wyświetlić i z prawej strony jest 'Link do tego albumy' i strzałeczka. Klikamy na to i wyświetla się link bezpośredni do galerii, który wklejamy na forum.

Gdyby ktoś miał więcej pytań niech pisze na priva.

Heh i wykrakałem majster zakładający gąsiory na wypuście, zjechał po drabinie łamiąc palca, dobrze że nic poważniejszego mu się nie stało.

Nie żebym się chwalił ale dzisiaj opijaliśmy dach, jeśli dalej tak pójdzie to na wakacjach zamieszkamy w naszej saguni :wiggle:

Gratuluje dachu.

Nie boisz się że dom nie będzie jeszcze dobrze wyschnięty w wakacje i zacznie się w nim skraplać woda np. z wylewek czy tynków?

U nas tynki były robione na przełomie kwietnia i maja, wylewki jeszcze później bo chyba koło czerwca czy lipca, wprowadzilismy się pod koniec sierpnia i żadnej wilgoci nie było. Ważne, żeby non stop wietrzyć chatę no i jak najpóźniej w takim przypadku ocieplić od zewnątrz (my to zrobilismy na jesieni a strukturę położymy dopiero na wiosnę)

Znalazłem takie zdjęcie z realizacji. Od razu zaznaczam, ze nie przedstawia mojego domu, ale nie jest mojego autorstwa.

http://www.mgprojekt.com.pl/upload/galleries/products/saga-fot.1-1320315560-8f66nqxk.jpg

Znalazłem to na stronie pracowni MG Projekt.

Ogólnie widać, że projekt jest przemyślany i dlatego prezentuje sie ok. Znajomi mieli styczność z procownią i są zadowoleni.

To zdjęcie i kilka innych było kiedyś na początku tego forum. Jak się nie mylę to pod tarasem zrobili dodatkowe pomieszczenie rekreacyjno-wypoczynkowe.

Witam Sagowiczów!

Pisze ponieważ mam pewne pytanie.

Zaczynam budowę Sagi III i będę chciał podnieść ściankę kolankową o ok 30 cm. Czy jak podnosiliście ścianki w swoich sagach to wydłużaliście krokwie? Czy nie ma sensu? Pytam ponieważ niedługo będę zamawiał więźbę i chciałbym wiedzieć czy zamówić dłuższe krokwie i o ile dłuższe?

pozdrawiam serdecznie

Gdzieś już wcześniej o tym było pisane...

Samo podniesienie ścianki nie powoduje konieczności wydłużenia krokwi, raczej słupów na których się opierają, oczywiście przy założeniu że kąty pozostają bez zmian. Ja akurat wydłużyłem krokwie ale ze względów praktyczno-wizualnych.

Witam Sagowiczów!

Pisze ponieważ mam pewne pytanie.

Zaczynam budowę Sagi III i będę chciał podnieść ściankę kolankową o ok 30 cm. Czy jak podnosiliście ścianki w swoich sagach to wydłużaliście krokwie? Czy nie ma sensu? Pytam ponieważ niedługo będę zamawiał więźbę i chciałbym wiedzieć czy zamówić dłuższe krokwie i o ile dłuższe?

pozdrawiam serdecznie

Witaj, my podnieśliśmy ściankę kolankową o 25 cm a krokwie o 50cm. (nadbitka)

Myślę że przy podniesieniu ścianki kolankowej o 30 cm możesz śmiało wydłużyć krokwie o 60 cm. No chyba że będziesz robić podbitkę to w tedy wydłuż krokwie maksymalnie o 40 cm.

Ja też podniosłem o 30 cm i krokwie pozostawiłem bez zmian, zwiększyłem tylko wysokość słupów o tyle samo co ścianki. Przy podniesieniu ścianek o 30 cm zmieniają się proporcje budynku, ale nie aż tak aby bardzo raziło. Jak zmienisz długość krokwi to zwiększy się również odległość okapu od ściany. Najlepiej to sobie rozrysuj i wybierz najbardziej odpowiadającą Wam wersję.

Ze względów wizualnych i praktycznych (większy okap) jak najbardziej polecam - tylko pamiętaj że zwiększy Ci to też powierzchnię dachu czyli np. ilość dachówki :)

Ja i tak zamawiając więźbę dołożyłem po metrze na każdy odcinek, w razie czego.... Cieśle położyli dłuższe krokwie a na koniec przycieli wszystkie równo tak jak chciałem.