tomek_74 31.01.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Zgadza się, na pewno wizualnie i praktycznie jest trochę lepiej. Tylko koszty dachu wzrastają, np. przy wydłużeniu krokwi o 50 cm koszt samego pokrycia dachówką wzrasta średnio o 5000. Coś za coś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 31.01.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 A mam pewne pytanie odnośnie zestawienia materiałów gdyż oglądam właśnie rzut więźby dachowej i porównuję z zestawieniem i są pewne różnice (błędy) tzn niektórych krokwi nie ma ujętych w zestawieniu a są w rzucie. Czy też mieliście coś takiego, że były różnice między danymi w zestawieniu a rzutem więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 31.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 U nas brakowało belek stropowych w zestawieniu materiałów. Najlepiej zamawiać według rzutów gdzie widzisz gdzie co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 01.02.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 My dalismy rzut więźby cieśli, który wszystko sprawdził i ustalił czego ile trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 01.02.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja zliczyłem wszystko z rzutów, chyba czegoś faktycznie brakowało w zestawieniu no i tak jak pisałem do każdego odcinka dodałem zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 01.02.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zyzmen Dlaczego w Twoim albumie pod linkiem http://www.fotosik.pl/u/zyzmen/album/1081152 są tylko dwa zdjęcia . A gdzie reszta ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 01.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Zyzmen Dlaczego w Twoim albumie pod linkiem http://www.fotosik.pl/u/zyzmen/album/1081152 są tylko dwa zdjęcia . A gdzie reszta ??? Ponieważ to był przykład jak założyć album i podać link na forum Wszystkie zdjęcia są tam gdzie były wcześniej czyli: https://picasaweb.google.com/110010645719020283661/SagaIII?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTP--Pow5rhYA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 04.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Uff po tygodniu kucia i klejenia elektryki- hydrauliki w ścianach nareszcie skończyłem. Dzisiaj rano przyszedł Pan elektryk i hydraulik do odbioru moich instalacja na szczęście zatwierdzili je i będę mieć czas na odpoczynek do środy bo w tedy ruszam z PEXem na podłogówce, a w przyszły czwartek wylewamy posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonmaja 08.02.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ponieważ to był przykład jak założyć album i podać link na forum Wszystkie zdjęcia są tam gdzie były wcześniej czyli: https://picasaweb.google.com/110010645719020283661/SagaIII?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTP--Pow5rhYA&feat=directlink kolego moze moglbym do ciebie zadzwonic i krok po kroku wyjasnil bysmi jak wstawic fotki bo jakos nie moge sobie poradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 09.02.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Czy możecie w przybliżeni powiedzieć mi ile kosztowało was zrobienie elewacji z ociepleniem SAGI II, żeby wyglądała podobnie jak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 10.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jurek 1980 ja narazie nie mogę Ci pomóc. Sama przymierzam się do tego tematu. Za robociznę czyli przyklejenie styropianu, położenie siatki i zaciągnięcie klejem (bez tynku ) fachowcy życzą sobie 35 zł/m2. I pytanie do tych co temat ocieplenia maja za sobą :jaką grubośc styropianu przyklejaliście i ile Wam wyszło m2 elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 10.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 My daliśmy styropian 15cm, poszło tego 190m2 jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_74 10.02.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Grubość styropianu zależy od współczynnika przenikalności termicznej jaki chcemy uzyskać, np. dla budownictwa jednorodzinnego Uk,max=0,3 [W/m2K].U mnie na przykład ściany osłonowe murowałem z gazobetonu gr. 24 cm i zastosuję styropian gr. 12cm, co daje Uk=0,22 [W/m2K]. Ci, którzy murowali z pustaków ceramicznych gr. 25cm powinni zastosować styropian gr. 15cm aby uzyskać podobny współczynnik Uk=0,22 [W/m2K], można oczywiście zastosować jeszcze grubszy styropian, aby Uk zmniejszyć jeszcze bardziej.Polecam fajny kalkulator: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulatorPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 13.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam Forumowiczów budujących tak piękny domek jakim jest SAGA:D Niedługo również zaczniemy przygodę z budową...oczywiście Sagi. Zastanawiam się czy ktoś buduje na Podlasiu lub na Mazurach? Z chęcią za pozwoleniem Inwestora zobaczylibyśmy domek "na żywo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_74 13.02.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam Forumowiczów budujących tak piękny domek jakim jest SAGA:D Niedługo również zaczniemy przygodę z budową...oczywiście Sagi. Zastanawiam się czy ktoś buduje na Podlasiu lub na Mazurach? Z chęcią za pozwoleniem Inwestora zobaczylibyśmy domek "na żywo" Cześć zolka, witamy w gronie sagowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 14.02.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Mając trochę wolnego czasu pozwoliłem sobie podzieli się z wami kosztami mojej budowy. - Stan surowy otwarty - ok. 130 tyś zł - Stolarka zew- ok. 20 tyś - Instalacje (prąd, woda, ogrzewanie)- ok. 10 tyś - Tynki- 12 tyś - Posadzki- 6 tyś ---------razem wyszło prawie 180 tyś za dom z instalacjami , tynkami i posadzkami. Przypomnę tylko że instalacje wykonałem sam. Ponadto mam już kupione; - piec, kominek, obudowa kominka+ pompy i reduktory - 12 tyś - wełnę, wieszaki, folię i regipsy na całe poddasze- 7 tyś zł - parapety wew. dębowe- 2 tyś zł - kafelki gres 40X40, 90 m2+ klej i fugi- 5 tyś zł - kafelki do dwóch łazienek, 30 m2+ klej i fugi- 3 tyś zł + za wykafelkowanie tych 120m2 kafelek majster weźmie 5 tyś zł Wiem że to dla was dziwne że już kupiliśmy kafelki ale byliśmy akurat w sklepie i żona nie mogła się powstrzymać. A więc dotychczas wydaliśmy ok. 210 tyś zł. Jak na postęp prac sądzę że zamkniemy się w tych magicznych 280 tyś zł. Zostanie nam jeszcze do zrobienia: wstawienie drzwi wew. (ok. 5 tyś), panele podłogowe (ok. 7 tyś), malowanie ścian (ok. 2 tyś), żyrandole (ok.3 tyś), wanna ubikacje, prysznic i umywalki (5 tyś), gniazdka wtyczki (500 zł). Więc szacuję że do wprowadzenia wyjdzie nam 240 tyś zł. Do tego dojdzie nam jeszcze zrobienie elewacji majstry chcą 25 tyś Jeżeli dobrze pójdzie to zostanie nam 20 tyś na kuchnię i podjazd. Edytowane 14 Lutego 2012 przez jurek1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_74 15.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jurek1980 rzeczywiście bardzo niskie koszty Ci wychodzą - oby nie kosztem jakości materiałów. Podejrzewam, że budujesz samodzielnie (własnoręcznie) metodą gospodarczą. Niestety ja nie mogę sobie pozwolić na samodzielne budowanie, gdyż obecnie mieszkam i pracuję 35 km od mojej budowy. W godzinach szczytu komunikacyjnego dojazd na budowę trwa około 1-1,5 godz. U mnie (Saga III) koszty kształtują się następująco:- stan surowy: 128 000 zł- pokrycie dachówką + okna dachowe: 45 000 zł- okna, drzwi zewnętrzne i brama garażowa: 36 000 zł. Twój przykład pokazuje jednak, że jak się chce to można.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebura12 15.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 tomek_74Z tym co napislaes zgadzam sie z toba na 100% jesli mieszkasz kolo budujacego domu to codziennie mozna sobie cos porobic a tak jak czlowiek jest oddalony iod domu to po pracy dojechac tam to jest maskara a szczegolnie w tym czasie i okresie zimowym ,czekam na lato pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 15.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Moi drodzy na budowę mam godzinę jazdy samochodem. Od połowy stycznia zbijam nadgodziny w pracy, dlatego postanowiłem zamieszkać na budowie na czas wykańczania wnętrza. Samemu wykonałem elektrykę i hydraulikę resztę robiły firmy.Również samemu ocieplę poddasze, założę regipsy, zamontuję drzwi wew, ułożę panele podłogowe, pomaluję ściany. Do kafelek wezmę kafelkarza ponieważ nie chcę mieć krzywej podłogi. I to tyle z prac które samemu wykonam na budowie. Oszczędności nie wynikały z jakości gorszych materiałów tylko z tego że szukałem najlepszych oferty w najbliższej okolicy i allegro. Nie wyobrażam sobie jak można wybudować ten dom za 400 tyś zł (no chyba że liczyliście do tego działkę za 100 tyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_74 15.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jurek1980, czy na pewno podane przez Ciebie ceny zawierają podatek VAT?Różnica może również wynikać z indywidualnego wyczucia estetyki każdego z nas przy wyborze materiałów. Na przykład piszesz, że stolarka zewnętrzna kosztowała Ciebie 20 tyś, ale już nie podajesz jakiego rodzaju okna wstawiłeś, jakie szyby, jakie profile, czy ze szprosami, jakie drzwi wejściowe, jaka brama garażowa.Osobiście uważam, że cena przez Ciebie podana jest raczej możliwa do osiągnięcia przy budowie Sagi 2, ale trudna przy budowie Sagi 3.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts