DorkaŁukasz 13.07.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Witam, też planuje budować Sagę, właśnie przeglądamy projekt pod kątem zmian i muszę przyznać że wasze rady są bardzo cenne Jestem z żoną bardzo zestresowany ta budową, ale mam nadzieję że pójdzie jakoś sprawnie. Ile trwały u Was formalności? Ja mam nadzieję że w pół roku się zmieścimy i wiosną będziemy mogli ruszać już. Generalnie zadowoleni jesteście z pracowni MG Projekt? Witamy, z tego co widzę, piszesz z Gliwic - to nie daleko od nas bo nasza Saga stanie w Mysłowicach. Jedna gotowa Saga stoi już w Mysłowicach - jakieś 2 km od naszej działki. Rzeczywiście bardzo funkcjonalny domek. My jesteśmy jeszcze na etapie formalności, myślę że 3 miesiące wystarczą na uporanie się z urzędami. Co do pracowni MG - są drobne niedociągnięcia w projekcie, ale to podobno każdej pracowni się zdarza. Mój adaptant powiedział, że projekty często gęsto robią studenci, tania siła robocza w pracowniach i różne dziwne rzeczy potem w nich odnajdują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 13.07.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 A od którego producenta masz okna ? Moje okna są z Oknoplastu , Thermic 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 24.07.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zastanawiam się jakie zrobić oświetlenie w łazience na poddaszu i jak je rozmieścić. Może niech pochwala się Ci, którzy łazienki mają już skończone ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 24.07.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zastanawiam się jakie zrobić oświetlenie w łazience na poddaszu i jak je rozmieścić. Może niech pochwala się Ci, którzy łazienki mają już skończone ?! My zrobiliśmy nad kabiną: https://picasaweb.google.com/lh/photo/Gj5SlqhmJ4xFESs_dTcGAfHJP2IV4peUa41n-mzaY0Y?feat=directlink oraz na środku łazienki: https://picasaweb.google.com/lh/photo/c6WS9rNyO5aS1MjLrWGzdvHJP2IV4peUa41n-mzaY0Y?feat=directlink Jest jeszcze kabel do światła przy lustrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 24.07.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Dzięki, a jaki wymiar ma Twoja kabina prysznicowa i jakiej jest firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 24.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Dzięki, a jaki wymiar ma Twoja kabina prysznicowa i jakiej jest firmy ? 140 x 90 z firmy Ronal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 29.07.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) WitajciePrzymierzam sie do łazienki na górze. Może się pochwalicie ile kosztowała Was robocizna czyli przyklejenie płytek i montaż sanitariatów , a najlepiej pochwalcie się swoimi łazienkami. Dodałam kilka fotek zabudowy ściany telewizyjnej i montażu podbitki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07e708b47e8a7329.html Edytowane 29 Lipca 2012 przez Anad65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja6289 13.08.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witam! Mój przyszły mąż buduje Sagę 2 i chciałabym zapytać czy ktoś usunął z łazienki na górze jedno okno i z pokoju z ukośną ścianą i zwykłym oknem (nie z tym balkonowym) również czy ktoś usunął okno dachowe zostawiając tylko to zwykłe? Czy to nie za mało światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 14.08.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Hej Ja usunąłem jedno okno z łazienki, wogóle usunąłem okna dachowe w pokojach gdzie jest normalne. Wydaje mi się, że światła jest wystarczająco chociaż nie mam porównania. Co do samej łazienki to my używamy jej głównie wcześnie rano albo wieczorem więc i tak trzeba palić światło, dobrym rozwiązaniem jest jakieś oświetlenie przy lustrze bo nawet w ciągu dnia jak się chcesz przejrzeć to okno dachowe jest tak usytuowane że masz pół twarzy jasne pół ciemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 15.08.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) http://foto3.m.onet.pl/_m/3ff4ff642f60ba1e81875a6979aa39d3,10,19,0.jpgA to nasz domek w trakcie ocieplania Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Domi&Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 15.08.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 http://foto3.m.onet.pl/_m/51217e9357330fdeab7399c4e729ba03,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/6cc21717a54613756feadb52d4190e0c,10,19,0.jpg Czekamy jeszcze w tym sezonie na ekipę od dachu... Pozdrawiamy wszystkich Sagowiczów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Birds 20.08.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 pewnie duzpo roboty było z tym domkiem ale robi wrażenie było warto..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 29.08.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam!Mam pewne dwa pytania do tych którzy już pobudowali SAGI1. Czy ktoś z was budował dom z silikatów?2. Jak rozwiązaliście wysokość otworów okiennych przy roletach zewnętrznych podtynkowych lub naokiennych? (oczywiście pytanie do tych co rolety mają) bo tak naprawdę za dużo miejsca to nie ma od końca otworu okiennego do stropu. pozdrawiam aha jeszcze jedno: czy ktoś z was kładł na dach karpiówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 07.09.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam! 2. Jak rozwiązaliście wysokość otworów okiennych przy roletach zewnętrznych podtynkowych lub naokiennych? (oczywiście pytanie do tych co rolety mają) bo tak naprawdę za dużo miejsca to nie ma od końca otworu okiennego do stropu. U nas w domku są rolety nadokienne, z otworem okiennym nie mieliśmy problemu, ponieważ wszędzie dawaliśmy L19, dlatego że parter ma 3m wysokości. Pragnę was tylko uczulić na konstrukcję dachu, ze względów ekonomicznych zamieniłem słupy i ramę stalową na drewnianą zaoszczędziłem raptem 1-2tyś zł, a teraz drewno się zeschneło i wszystkie regipsy z sufitu wspierające się na rogach z ramą zaczeły pękać do tego mam niezliczną ilość pęknięć tynku wzdłuż słupów. Obecnie rozważam wymianę słupów drewnianych na stalowe ale koszty tego są astronomiczne, dotychczas tylko jedna firma w mojej okolicy podjęła by się wymiany słupów i ramy, ale koszta tego są astronomiczne koszt robocizny 6 tyś i do tego kilka dziesiąta tyś na materiały. KB mówi że wystarczy zatynkować specjalną zaprawą silikonową i wszytko będzie dobrze- ale moim zdaniem nie jest w porządku żeby w ciągu 4 miesięcy sufit na poddaszu osiadł na szczelinach 3cm. Co będzie w zimie jak zaczniemy palić w piecu?? Sufit siądzie 20cm i też będzie dobrze?? Żeby tego było mało to podczas lipcowych nawałnic zaczął nam cieknąć wykusz w jadalni, rozebraliśmy go dorzuciliśmy 3 warstwy papy i wszystko było ok, aż do tego felernego dachu przez moje chore oszczędności. Ta nasz budowa jest naprawdę jakaś pechowa! PS. Jednakże nie zmienia to faktu że domek jest naprawdę piękny i funkcjonalny. Jedynie to podtrzymuje nas na duchu i w dalszej walce z przeciwnościami losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 08.09.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 jurek1980Głowa do góry. Wiadomo ,że budowa, to kłopoty i nerwy . Nie bardzo rozumiem, co to znaczy że sufit na poddaszu osiadł o 3cm.. Napewno nie jest przyczyną, to,że zamieniłeś stal na drewno, no chyba,że zastosowałeś za małe przekroje belek, to może dach się uginać. Nawet przy stalowych pławiach i słupkach jętki musiałbyś dać drewniane i poprostu pewnych pęknięć się nie uniknie. Ja u siebie zmieniałam stal na drewno. Słupy 14x14, z jednej strony równo ze ścianą działową , z drugiej wystawały 2cm. Tam , gdzie równo kazałam położyć sietkę i zatynkować, chociaż fachowcy mówili,że będzie pękać. No i mieli racje. Jak przyszedł pan od gładzi, to poszerzył te pęknięcia , wypełnił czymś elastycznym i położył gładź. Teraz jest ok. Z drugiej strony wystające słupy obudowałam płytą karton gips. Myślę, że jeżeli dach jest dobrze zrobiony, to wymiana płatwi i słupów na stalowe jest bez sensu. Dach i tak będzie troche " pracował" i przy tej technologii poddasza użytkowego pęknięcia będą się pojawiać. jurek1980 nie myśl,że Twoja budowa jest pechowa. Ja u siebie musiałam wymieniać cały komin systemowy leiera., ten przy kominkuTo dopiero był horror. Już sobie wyobrażałam, jak mój komin się wali. Ale to już inna historia. SagowiczeA może powklejalibyście trochę zdjęć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beamul 09.09.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Witam!U nas też konstrukcja stalowa została zamieniona na drewnianą i narazie nic się nie dzieje z regipsami.Oczywiście nie obyło się bez przygód ,dach był już prawie gotowy brakowało tylko podbitki i wprowadziło nam się małe zwierzątko KUNA !!! Wata wygryziona ,folia paroprzepuszczalna potargana w wielu miejscach to była dla nas tragedia trzeba było wszystko naprawić.Nawet nie przypuszczałabym,że tak małe zwierzątko może narobić tyle szkód.Teraz po czasie tak sobie myślę, że nie warto było oszczędzać i trzeba było odeskować dach.Domek jest bardzo ładny ,funkcjonalny pokoje duże(podnieśliśmy ścianę kolankową o 1 pustak).Jeszcze nie mieszkamy ,ale może na święta się uda. POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UMUla 10.09.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam wszystkich Czy jest ktoś w stanie podać aktualne koszty budowy sagi z podziałem na poszczególne etapy. Oczywiście wiele zależy do standardu wykończenia, ale orientacyjnie może ktoś z Was liczył? Będę wdzięczna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UMUla 10.09.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Aaa zapomniałam jeszcze wspomnieć, że my myślimy wstępnie o sadze z 2-stanowiskowym garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 10.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 jurek1980 miałeś chyba pecha do cieśli. My już ponad rok mieszkamy i nic się z dachem nie dzieje a też zamieniliśmy stal na drzewo a nawet zlikwidowaliśmy kilka słupów. Dach robili górale i coraz częściej utwierdzam się w przekonaniu , że górale znają się na dachach i jak już coś zrobią to nic tego nie ruszy.Trzymamy kciuki za kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 10.09.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam!Mam pytanie: ile kosztował was strop teriva? Chodzi o wszystkie koszty łącznie z wylewką i zbrojeniem oraz wieńcem.pytam ponieważ ja zastanawiam się nad stropem z Konbetu ( lekki strop Smart 60/20) dostałem już wycenę stropu wraz z robocizną i transportem i chciałbym porównać różnice w cenie (podobno ten Smart ma byc tańszy) pozdrawiam i ponawiam pytanie czy ktoś z was kładł na dach karpiówke ceramiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts