jurek1980 11.09.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Właśnie cieśli mieliśmy takich co wybudowali 20 dachów w okolicy, wizualnie nie mamy żadnych zastrzeżeń do dachu skosy ładnie wycięte itp. W naszym wypadku drzewo było nie wystarczające wysuszone, wczoraj doszedł do mnie wilgotnościomierz i wskazał że słupy mają 32% wilgotności a powinny mieć 20% więc podczas montażu miały z pewnością ponad 45%. Kierownik mówi żebym zgłosił się do tartaku po odszkodowanie tylko z drugiej strony to będzie dobra wola tartaku ponieważ drzewo mamy bez faktury więc tartak jest czysty. Plan na naprawę mam taki, obskubię ścianę wokół słupa i obuduję ją rigipsem natomiast sufit będę musiał zaszpachlować w miejscach pęknięć tynkiem silikonowym i powinno być dobrze. Jestem na siebie zły a wręcz wk*rwiony że nie sprawdziłem wilgotności więźby przed montażem, ile zdrowia by mi to zaoszczędziło, jednakże jak bym jeszcze raz budował Sagę to słupy wstawił bym stalowe. Natomiast koszty stropu:-belki i pustaki- ok 7800zł (zamieniłem te wielkie siatki stalowe pod ściany działowe na belki teriva)-stal strop+winiec+słupy+schody- 1,9t- 5800zł-beton (strop, słupy, schody i taras z tyłu)- 31m3- 6200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 12.09.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 jurek1980 Piszesz,że żałujesz,że nie zmierzyłeś wilgotości więżby przed montażem, ale co by Ci to dało? Gdybyś chciał ją wysuszyć , to musiałbyś sporo dopłacić , o ile wogóle byłoby to technicznie do zrobienia - ale myślę ,że względu na długość krokwi, to raczej niemożliwe . Drugie wyjście to takie,że mogłeś więźbę ułożyć na działce, na przekładkach, zrobić zadaszenie i sezonować , a za kilka miesięcy zacząć robić dach . W jednym i drugim przypadku musisz liczyć się z tym ,że krokwie mniej lub bardziej się pokrzywią. Prawda jest taka ,że 99% dachów jest robione z mokrego drewna i nie jest to coś złego. Drewno ( obojętnie czy suche czy mokre ) będzie " pracować " zawsze . Przy dużej wilgotności powietrza będzie się rozszerzać, a przy małej zsychać. Jeszcze nikt nie wymyślił sposobu na to,żeby drewno nie pękało. Chyba ,że jest suszone i klejone , ale w tym wypadku cena zabija . Przy dachu najważniejszą rzeczą jest dobre zmontowanie jej konstrukcyjnie, bo waga dachówki jest ogromna, a drobne pęknięcia na słupach, to już mały problem. Widzisz jurek1980 ja pracuję przy drewnie i też liczyłam na to ,że jak na słup położy się siatkę, to nie spęka i niestety musiałam porawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 12.09.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 jurek 1980dziękuję bardzo za szybka odp odnośnie kosztów stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 21.09.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witamy, coś na naszym forum spokojnie się zrobiło... A propos dachów... zgodnie z planami udało nam się zrobić dach "na gotowo". A to zdjęcia:http://foto0.m.onet.pl/_m/010e33cbf4495f44ed6700d835a94a40,10,19,0.jpghttp://foto2.m.onet.pl/_m/08b736c2f02b784315102feffc981ce6,10,19,0.jpghttp://foto1.m.onet.pl/_m/fc7f3726b7080e52427e3e1d63ac43e5,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 23.09.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 (edytowane) Domi&Paweł Domek prezentuje się naprawadę ładnie . Ciekawie wygląda ciemny( czarny ) dach i brązowe obróbki przy okapie. My powoli kończymy łazienkę na górze. Wkleiłam kilka fotek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10b2e9ed54ca6835.html Edytowane 23 Września 2012 przez Anad65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomiPaweł 23.09.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Domi&Paweł Domek prezentuje się naprawadę ładnie . Ciekawie wygląda ciemny( czarny ) dach i brązowe obróbki przy okapie. My powoli kończymy łazienkę na górze. Wkleiłam kilka fotek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10b2e9ed54ca6835.html Dziękujemy bardzo za miłe słowa. Nieskromnie dodam, że nam też się bardzo podoba efekt końcowy. Poza tym, co bardzo ważne, trafiliśmy na świętną firmę od dachu. Wasza łazieneczka, też niczego sobie... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja6289 24.09.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Kto ma jeszcze fotki wykończonego domku? Bardzo proszę o zdjęcia Mój narzeczony jest na etapie zamknięcia stanu surowego. Również iebawem wkleję jakieś zdęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UMUla 12.10.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witaj Anad65 Czy mogłabyś przesłać zdjęcie okna balkonowego od strony salonu. Czy jesteście zadowoleni z tej zmiany, my też myślimy o czymś takim, ale z trzema z jeszcze jednym skrzydłem. Tez chcemy zrobić spiżarkę tu gdzie Wy. Jak oceniasz kuchnię, nie wyszła za mała? Pozdrawiam Domi&Paweł Domek prezentuje się naprawadę ładnie . Ciekawie wygląda ciemny( czarny ) dach i brązowe obróbki przy okapie. My powoli kończymy łazienkę na górze. Wkleiłam kilka fotek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10b2e9ed54ca6835.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 12.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 UMUlaZdjęcie postaram się wkleić jutro. Ja, gdy tylko zdecydowałam się na ten projekt postanowiłam ,że bedzą takie duże drzwi balkonowe. Jestem z tej zmiany zadowolona. Duże przeszklenie umieszczone na środku ściany powiększyło optycznie salon, a przede wszystkim w jednym rogu powstało miejsce na jakiś mebel, a na ścianę telewizyjną też nie pada bezpośrednio światło. Ważne jest, aby przy dużej powierzchni szyby kupić " ciepłe"okna . Jeśli chodzi o kuchnię, to jest mniejsza od mojej obecnej o niecałe 2m2 i stwierdziłam,że to są zbędne dwa metry. Spiżarka MUSI być, wtedy w szafkach masz tylko rzeczy potrzebne na co dzień, a reszta w spiżarce. Ja jeszcze nie mieszkam, ale jestem przekonana, że to dobra zmiana. Od poniedziałku przychodzą fachowcy do dolnej łazienki. W związku z tym mam do Was pytanie: może spotkaliście gdzieś fugę ciemny fiolet? Zyzmen, pewnie sobie przyjemnie mieszkasz i zapomniałeś o NASZYM forum. A może jakieś wskazówki, przemyślenia...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 14.10.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witajcie, mimo że się nie "ujawniam" zaglądam na forum systematycznie, oczywiście do wątku "sagowego" jeszcze częściej;) Oto co się dzieje na naszej budowie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 14.10.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 UMUlaZgodnie z obietnicą wkleiłam do mojej galerii zdjęcia drzwi balkonowych od strony salonu i jeszcze kilka fotek z pierwszego malowania ścian. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6baa713fa3fa10a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 15.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam Wszystkich Zaglądam na forum regularnie, a zakładka z wątkiem 'Naszej' Sagi cały czas otwarta od mojego pierwszego napisanego posta czyli już od ponad 3 lata I pewnie prędko jej nie zamknę... Jak tylko pojawia się temat, w którym mógłbym pomóc to chętnie to robię, jednak od czasu gdy My budowaliśmy zmieniło się sporo więc teraz to już tylko chwale Wasze pomysły And65 Twój pomysł ze spiżarką jest bardzo dobry i funkcjonalny - nam szkoda było kuchni bo uważaliśmy, że przestrzeń w kuchni jest potrzebna dla naszej wygody i nie żałujemy decyzji-zrobiliśmy duże szuflady i wszystko elegancko się mieści a mini spiżarkę mamy pod schodami w kotłowni-zmieściłem tam nawet dymion z tegorocznym winem z winogron - zapraszamy na wiosnę na degustację W chwili obecnej przygotowuję teren wokół domu pod trawnik, który zamierzam posiać na wiosnę oraz zrobiliśmy opaski żwirowe wzdłuż ścian domu(70cm szerokości )zakończone krawężnikiem i kostką granitową-jak je skończę to zrobię zdjęcia i wrzucę do galerii. Pracy jeszcze tyle, że ogarnąć się nie da, ale co własne to własne i taka praca cieszy... No i niestety, ale w ubiegłym tygodniu musieliśmy zacząć palić w kominku bo temperatura spadła wewnątrz do 20 stopni i zimno w stopy było od płytek. Podkreślę po raz kolejny-kominek z płaszczem świetna rzecz!!!Gdybyśmy jeszcze mieli solary na dachu i indukcję w kuchni to gaz w domu byłby zbędny. Dla osób które są przed tynkowaniem wnętrza przypomnę że tynków gipsowych nie robi się na ścianach z prefabetu(gazobeton) bo tynki pękają-trzeba położyć tynk cementowo-wapienny i na to gładź. Pisze o tym bo ja tego nie wiedziałem i niestety mam w kilku miejscach popękane ściany działowe na poddaszu. Gdyby ktokolwiek miał jakieś pytania to piszcie na PRIVa albo na forum-zawsze chętnie pomożemy. @Anad65 Co to za pomysł, że zapomniałem o forum?! ... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek06kwiinteria.pl 17.10.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 witam, chcialem sie dowiedziec ile kosztowala was kuchnia meble z agd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 18.10.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Nas kosztowała 22,5tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 30.10.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 forum zamarza...nikt nic nie pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 02.11.2012 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A co tu pisać jak przez najbliższe 30 lat musimy pracować na spłatę kredytu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 02.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 forum zamarza...nikt nic nie pisze.. Nie zamarza, nie zamarza tylko czasu mało.Zyzmen,czy jesteś zadowolony ( a raczej Twoja żona ) z szyby zamiast płytek w kuchni ? Czy lepiej się czyści niż płytki i jak masz ją przymocowana do ściany ? My ostatnio kładliśmy podłogę na poddaszu. Miał tez przyjść glazurnik robić łazienkę na dole, ale okazało się, że płytek które wybraliśmy nie ma na magazynie i dopiero około 20 listopada będą w produkowane. Jeśli możecie, to napiszcie ile kosztowała Was dolna łazienka( robocizna ) . Jakiej firmy wybraliście drzwi wewnętrzne i czy jesteście zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 05.11.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 forum zamarza...nikt nic nie pisze.. Nie zamarza, nie zamarza tylko czasu mało. Zyzmen,czy jesteś zadowolony ( a raczej Twoja żona ) z szyby zamiast płytek w kuchni ? Czy lepiej się czyści niż płytki i jak masz ją przymocowana do ściany ? My ostatnio kładliśmy podłogę na poddaszu. Miał tez przyjść glazurnik robić łazienkę na dole, ale okazało się, że płytek które wybraliśmy nie ma na magazynie i dopiero około 20 listopada będą w produkowane. Jeśli możecie, to napiszcie ile kosztowała Was dolna łazienka( robocizna ) . Jakiej firmy wybraliście drzwi wewnętrzne i czy jesteście zadowoleni? Te szyby to świetna sprawa. Czyścimy je płynem do szyb, ładnie wyglądają i nadają kuchni nowoczesnego wyglądu-nie ma fug, więć nie trzeba szorować. Szklarz montuje je na silikonie. Szyba przy płycie jest hartowana bo mamy palniki gazowe-w przypadku indukcyjnej nie ma konieczności hartowania szyby więc troszkę można zaoszczędzić. Czas montażu szyb jest bardzo krótki i czysty(nie trzeba kłaść kleju, czekać aż wyschnie, fugować, myć kilka razy, krzywo przykleić) no i montuje się je po zmontowaniu kuchni. Wg. nas warto było i polecamy w 100% takie rozwiązanie!!! W przypadku łazienek nie jestem w stanie podać kosztów poszczególnej łazienki ponieważ ich nie rozdzielałem i mam policzone obie łazienki razem-wyszło 26,5tys zł w tym robocizna 4,3tys zł-niektóre elementy łazienek mam rozpisane i jeśli interesuje Was coś konkretnego to piszcie. Drzwi wewnętrzne mamy z DRE i nie narzekamy-trzymają się nieźle, wykonane są bardzo solidnie-godne polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 05.11.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Zyzmen ,dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Czy w kwocie 26500 oprócz płytek jest cała armatura( baterie, natryski, geberity) i ceramika( kibelki, umywalki, kabina natryskowa) ? Czy robocizna obejmowała również biały montaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 05.11.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Zyzmen ,dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Czy w kwocie 26500 oprócz płytek jest cała armatura( baterie, natryski, geberity) i ceramika( kibelki, umywalki, kabina natryskowa) ? Czy robocizna obejmowała również biały montaż ? Tak, cena zawierała wszystkie elementy armatury wraz z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts