Anad65 10.12.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Teraz jest okWidzę,że też pozbyłeś się słupa w salonie. Uważam ,że to dobra decyzja. Ciekawa jestem , jak będzie się sprawować wejście do kuchni z wiatrołapu. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Anad65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebura79 10.12.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Tez tak mysle ze jest oki ale kazdy robi tak jak mu sie podoba ,umnie niema wejscia z wiatrolapu do kuchni na tej scianie bede mial taka garderobe ,bo w kuchni na tej scianie co mialo byc wyjscie czy wejscie do kuchni to bede mial caly sprzet od kuchenki do zlewozmywaka na tej scianie zeby nie bylo widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 11.12.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Fajnie popatrzec jak Sagi rosną, jak inni Forumowicze wykańczają wnętrza, jak każdy szuka rozwiązań pasujących do swoich życiowych potrzeb:) My również wprowadziliśmy kilka zmian w naszym domku, między innymi powiększyliśmy wykusz, nad którym będzie balkon ( co widac na zdjęciach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 11.12.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zolka Ładna saga . Tak, jak napisałaś każdy wprowadza zmiany "pod siebie " . Ja na przykład omijałam projekty , które na wykuszu miały balkon, bo podobno jest to miejsce, które trudno ocieplić i zabezpieczyć przed wilgocią i przemarzaniem. Napisz , czy Twoje schody są ze spocznikiem , czy też zakręcają tak , jak nasze ? Wejście do garażu masz przy schodach, a gdzie masz łazienkę i kotłownię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 11.12.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Zolka Napisz , czy Twoje schody są ze spocznikiem , czy też zakręcają tak , jak nasze ? Wejście do garażu masz przy schodach, a gdzie masz łazienkę i kotłownię ? Anad65 - nasze schody są bez spocznika, zakręcają tak jak Wasze. Delikatnie poszerzyliśmy górną klatkę schodową kosztem łazienki. Postaram się o zdjęcia;) Jeśli chodzi o parter: kotłownię przenieśliśmy za garaż, w miejscu kotłowni zrobiliśmy dużą łazienkę. A to rzut naszego parteru, na prędce naniosłam zmiany więc proszę o wyrozumiałośc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebura79 29.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Kazdy odpoczywa po swietach chyba nic sie nie robi w domku hihihi zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 30.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam!Na początku stycznia ruszam do architekta i z pozwoleniami i mam pewne pytanko bo tak się zastanawiam nad zrobieniem pomieszczenia pod tarasem. Wejście by było z boku z zewnątrz pomieszczenie w sumie nie było by małe bo taras to wymiary ok 5x7m. Ale czy ktoś z was robił może takie pomieszczenie pod tym tarasem? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o kontakt. pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 31.12.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Witam! Na początku stycznia ruszam do architekta i z pozwoleniami i mam pewne pytanko bo tak się zastanawiam nad zrobieniem pomieszczenia pod tarasem. Wejście by było z boku z zewnątrz pomieszczenie w sumie nie było by małe bo taras to wymiary ok 5x7m. Ale czy ktoś z was robił może takie pomieszczenie pod tym tarasem? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o kontakt. pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku. Na samym początku forum były zdjęcia Sagi z pomieszczeniem pod tarasem. Teraz pewnie ich nie ma, ale może uda Ci się znaleźć właściciela i z nim skontaktować. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez zyzmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebura79 31.12.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 NA 17 stronie jest ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 31.12.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Dzięki za bardzo szybką odp.Jeśli chodzi o ten domek to on ma podpiwniczenie i pomieszczenie pod tarasem mi chodzi o zrobienie pomieszczenia tylko pod tarasem bez podpiwniczenia domu. Zastanawia mnie po prostu jak rozwiązać różnicę w poziomach ław fundamentowych jaka byłaby pomiędzy domem i tym ewentualnym pomieszczeniem. No ale spróbuję się z nim skontaktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 03.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 My planowaliśmy zrobić piwniczkę pod tarasem, ale szybko z tego zrezygnowaliśmy ponieważ przestrzeń nie była by aż tak duża, przez dwa słupy trzymające balkon u nas przechodziły by przez środek piwniczki. Co do ławy to taras jest osobną budowlą czyli ława ma być inna niż w domu najlepiej było by rozpocząć ławę piwniczki 50cm od ściany domu żeby minąć ławę fundamentową domu. Koszt takiej piwniczki oscylował u nas ok 10-15tyś więc na twoim miejscu rozważył bym podpiwniczenie całego domku zyskasz o wiele więcej przestrzeni a koszt będzie podobny do podpiwniczenia tarasu. Jurek PS. Czy ma ktoś z was odkurzacz centralny? mogli byście wrzucić tutaj rzut z rozmieszczeniem gniazd i szuflad. Obecnie biegamy z odkurzaczem takim na kabla ale nie sprawdza się w domku ponieważ kanty ścian są poprzecierane przez kabel, podłoga się niszczy od kółek odkurzacza, a klatka schodowa wygląda jak w pustostanie bo przez jej wąskotę i wagę odkurzacza co chwila odkurzacz odbija się na ścianie i wogółe ten hałas to jakieś nieporozumienie, dlatego żonka postanowiła że w prezencie wielkanocnym odkurzacz centralny sobie życzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaSi 03.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ja będę miała odkurzacz centralny, ale jeszcze nie jest zamontowany. Kupiony jest na 4 gniazda i jedną szufelkę. 2 gniazda będą na dole ( w okolicy kuchni i pokoju) i 2 na górze (po przeciwnej stronie korytarza). Szufelka będzie oczywiście wmontowana w meble kuchenne. Odkurzacz centralalny świetna sprawa, tylko trzeba uważać, żeby nic nie wciągnęło... Niedługo dodam zdjęcia z sufitów podwieszanych, jakie mój mąż "wyrzeźbił" hehe w naszej sadze. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Mam nadzieję, że ten rok sprawi, że wprowadzę się do mojego domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 03.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 My planowaliśmy zrobić piwniczkę pod tarasem, ale szybko z tego zrezygnowaliśmy ponieważ przestrzeń nie była by aż tak duża, przez dwa słupy trzymające balkon u nas przechodziły by przez środek piwniczki. Co do ławy to taras jest osobną budowlą czyli ława ma być inna niż w domu najlepiej było by rozpocząć ławę piwniczki 50cm od ściany domu żeby minąć ławę fundamentową domu. Koszt takiej piwniczki oscylował u nas ok 10-15tyś więc na twoim miejscu rozważył bym podpiwniczenie całego domku zyskasz o wiele więcej przestrzeni a koszt będzie podobny do podpiwniczenia tarasu. Jurek PS. Czy ma ktoś z was odkurzacz centralny? mogli byście wrzucić tutaj rzut z rozmieszczeniem gniazd i szuflad. Obecnie biegamy z odkurzaczem takim na kabla ale nie sprawdza się w domku ponieważ kanty ścian są poprzecierane przez kabel, podłoga się niszczy od kółek odkurzacza, a klatka schodowa wygląda jak w pustostanie bo przez jej wąskotę i wagę odkurzacza co chwila odkurzacz odbija się na ścianie i wogółe ten hałas to jakieś nieporozumienie, dlatego żonka postanowiła że w prezencie wielkanocnym odkurzacz centralny sobie życzy. My mamy zrobiona instalację centralnego odkurzacza. Odkurzacza wprawdzie jeszcze nie mamy, ale w planach oczywiście jest. Koszt materiałów to ok 500zł. Gniazda mamy w 5 miejscach: na słupie w salonie, w kuchni pod szufelkę, w garażu, w pokoju nad garażem oraz w holu na poddaszu. Postaram się odszukać schematy rozmieszczenia gniazd, kilka zdjęcia z wykonania instalacji mamy w galerii: https://picasaweb.google.com/110010645719020283661/SagaIII?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPTP--Pow5rhYA&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 04.01.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 My planowaliśmy zrobić piwniczkę pod tarasem, ale szybko z tego zrezygnowaliśmy ponieważ przestrzeń nie była by aż tak duża, przez dwa słupy trzymające balkon u nas przechodziły by przez środek piwniczki. Co do ławy to taras jest osobną budowlą czyli ława ma być inna niż w domu najlepiej było by rozpocząć ławę piwniczki 50cm od ściany domu żeby minąć ławę fundamentową domu. Koszt takiej piwniczki oscylował u nas ok 10-15tyś więc na twoim miejscu rozważył bym podpiwniczenie całego domku zyskasz o wiele więcej przestrzeni a koszt będzie podobny do podpiwniczenia tarasu. Jurek Dziękuję za wyczerpującą i rzeczową odpowiedź. Po rozmowie z wykonawcą również stwierdziłem, że się nie opłaca robienie tego pomieszczenia ze względu na koszty. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 04.01.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja również mam narazie tylko instalację pod odkurzacz centralny . Czytając Wasze posty zastanawiam się, czy nie zrobiłam za mało gniazd . Jedno mam na ścianie sąsiadującej z kominkiem, a drugie prawie w tym samym miejscu na poddaszu. Mam również szufelkę w kuchni i wiatrołapie.Zakładając ,że wąż ma długość 9m, a gniazda zlokalizowane są w centralnym punkcie kondygnacji powinno teoretycznie wystarczyć, ale jak będzie okaże się w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 04.01.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Wrzuciłem do galerii schemat rozmieszczenia gniazd zrobiony przez firmę w której kupowałem materiał. Gdzieś we wcześniejszych moich postach dodałem nawet wycenę materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 05.01.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Widzę że macie całą instalację odkurzacza prowadzoną w podłogach a mi pozostaje tylko kucie bruzd w ścianach bo szkoda niszczyć kafelki, w rezultacie cała instalacja wyniesie u nas ponad 35mb przy 3 gniazdach i dwóch szufladach, a co za tym idzie musimy włożyć mocniejszy odkurzacz który pomnoży nam koszty, możemy tylko żałować że nie włożyliśmy instalacji podczas wykonywania hydrauliki:) Ogólnie ten rok zapowiada się dla nas ambitnie a mianowicie ocieplamy dom, robimy ogrodzenie, opanowujemy sytuację w ogrodzie, brukujemy podjazd, poprawiamy rysy na tynkach, podnosimy ramę dachu i wykonujemy instalację odkurzacza:) Uważacie że warto zastosować styropian grafitowy o współczynniku 0,032, bo różnica przy 12cm o współczynniku 0,040 na całości domu wynosi 1100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 07.01.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Widzę że macie całą instalację odkurzacza prowadzoną w podłogach a mi pozostaje tylko kucie bruzd w ścianach bo szkoda niszczyć kafelki, w rezultacie cała instalacja wyniesie u nas ponad 35mb przy 3 gniazdach i dwóch szufladach, a co za tym idzie musimy włożyć mocniejszy odkurzacz który pomnoży nam koszty, możemy tylko żałować że nie włożyliśmy instalacji podczas wykonywania hydrauliki:) Ogólnie ten rok zapowiada się dla nas ambitnie a mianowicie ocieplamy dom, robimy ogrodzenie, opanowujemy sytuację w ogrodzie, brukujemy podjazd, poprawiamy rysy na tynkach, podnosimy ramę dachu i wykonujemy instalację odkurzacza:) Uważacie że warto zastosować styropian grafitowy o współczynniku 0,032, bo różnica przy 12cm o współczynniku 0,040 na całości domu wynosi 1100zł Ja uważam, że warto wydać 1100zł więcej i mieć czyste sumienie, że zrobiło się wszystko lepiej niż powinno. Co do odkurzacza to współczuję kucia, ale tak jak w przypadku ocieplenia uważam, że warto. U nas również pojawiły się pęknięcia na tynkach i przygotowuję się psychicznie i fizycznie do poprawek. Saga wymaga dopieszczenia Powodzenia dla wszystkich w Nowym Roku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 07.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Te rysy to pojawiły się u Was na tynkach wewnętrznych czy zewnętrznych ? U mnie zauważyłam pęknięcia na suficie na poddaszu , na niektórych łączeniach płyty karton gips. Raz już było poprawiane, ale znowu pękło. Czy u Was też tak pęka, bo obawiam się, że będę musiała przyzwyczaić się do tych pęknięć : ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 07.01.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Ja dałem styropian 15cm 0,038, policz może taniej wyjdzie dać grubszy o mnijeszym współczynniku, generalnie nie ma co na tym oszczędzać. Jeśli chodzi o instalację centralnego to zrobiłem ją sam - szufelka w kuchni, 1 gniazdo na parterze (między salonem a kuchnią) i dwa na piętrze (w dwóch końcach korytarza) w garażu nie dawałem bo większość odkurzaczy ma gniazdo na obudowie a jednostka centralna ma byc w kotłowni. Wydaje mi się, że jakieś małe peknięcia to nic nadzwyczajnego ja mam minimalne na suficie w salonie (jak się dobrze przyjrzeć to widać granicę między lanym betonem a terrivą) i w pokoju nad wejściem (na łączeniu płyt GK i co ciekawe na ściance działowej oddzielającej pokoje).Generalnie już się do tego tak przyzwyczaiłem że nie zauważam, poprawię to pewnie przy jakimś pierwszym remoncie czy malowaniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts