Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

od miesięcy po cichu podglądamy forum i śledzimy wasze cenne rady. no ale naszła nas ochota aby też się pochwalić naszą Sagą. Właśnie wstawiliśmy okna, drzwi i bramę garażową. Mamy nadzieję wprowadzić się na święta, ale nadzieja nadzieją a życie pokaże. Budujemy się pod Kielcami. a oto zdjęcia z postępów z naszej budowy.

P1030023.jpg

P1030022.jpgP1030025.jpgP1030026.jpg

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzyskkk30 widzę,że zrównaliście z tyłu ściane domu ze ściana gospodarczego. W sumie to dobry pomysł. Od razu gospodarczy większy. A co jest w małym pokoju na parterze, że wstawiliście drzwi balkonowe. Ta ściana okien robi wrażenie. Napiszcie o zmianach wewnątrz. Przyda się sagowiczom, którzy " po cichu " budują swoje domy.

Powodzenia w dalszej budowie.

witam Anad65. Tak w ogóle dziekujemy bo to trochę dzieki wizycie w Waszej Sadze zdecydowaliśmy się na wybór tego projektu. w pokoju obok garazu mamy pokój gościnny ale chcemy taras pod niego podciągnąć. łazienkę mamy zamiast kotłowni, kotłownię za garażem, schody będą otwarte, ażurowe, no i nie mamy słupa w salonie.

witam,

od miesięcy po cichu podglądamy forum i śledzimy wasze cenne rady. no ale naszła nas ochota aby też się pochwalić naszą Sagą. Właśnie wstawiliśmy okna, drzwi i bramę garażową. Mamy nadzieję wprowadzić się na święta, ale nadzieja nadzieją a życie pokaże. Budujemy się pod Kielcami. a oto zdjęcia z postępów z naszej budowy.

[ATTACH=CONFIG]184115[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]184116[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]184117[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]184118[/ATTACH]

No, jestem pod wrażeniem domu i wprowadzonych w nim zmian, gratuluję :) A szprosy w oknach macie klejone czy inne jakieś ?

Krzyskkk30 mam nadzieję,że teraz zdjęcia będą się pojawiać na bieżąco.Szczególnie jestem ciekawa tych ażurowych schodów.

Jak wszyscy wiedzą klatka schodowa w sadze jest dość wąska , dlatego przy balustradzie na balkonie zrobiłam jedno odkręcane przęsło. Tak na wszelki wypadek, gdyby trzeba było coś wnieść dużego na górę, bo już oczami wyobraźni widzę te podrapane ściany na klatce schodowej.

Udało mi się wreszcie przykleić parkiet ( problem z fachowcem) . Zostało to co najtrudniejsze - połączenie gresu z parkietem . Będzie korek. Mam nadzieję,że będzie ok.

saga barierka 001.jpg

saga barierka 007.jpg

do Anad65: bardzo fajnie wygląda parkiet. Własnie się nad tym zastanawiamy jak połączyć deski z płytkami w pozostałej części parteru. zastawialiśmy sie nawet czy nie zrobić tylko płytek tak jak Zyzmen, ale jednak drewno wydaje się cieplejsze. może tylko pod połową salonu z kominkiem i tv. do schodów jeszcze daleko. na razie mamy stromą drabinę i naprawdę rzadko bywam na górze (teraz sie wyda że jestem żoną krzyskkka :)). sypialnie mamy tam gdzie wy i ja w pierwszej wersji widziałam łożko tyłem do okna ale teraz stwierdzilismy że trudno o tak niskie wezglowie które nie zasłanialoby okna.

do Zolka: chyba bezie to styl angielski jak ostatnio znalazłam, trochę jak amerykańskich filmach, z wiatrołapu duże białe drzwi ze szprosami. wysokie listwy przy podlodze, bardziej klasycznie niz nowoczesnie. a schody chciałabym z bialymi rzeźbionymi tralkami ale krzyskkk walczy ze mną :) w wolnej chwili wkleje schody jakie mi sie marzą.

Krzyskkk30 parkiet to merbau. Mam nadzieję , że w przyszłym tygodniu, jak zostanie polakierowany nabierze charakteru. Szczerze powiem, że były momenty kiedy żałowałam,że nie położyłam płytek na całej powierzchni parteru . Pod parkiet trzeba było zrobić trochę niżej wylewki , nie kładłam tam podłogówki , miałam tez problem ze znalezieniem fachowca a teraz stresuję się , czy dobrze położą korek, wycyklinuja i wylakierują. Prawdą jest ,że gdy tylko przykleili deski ( raptem 16m2) w salonie zrobiło przytulniej.

do UlaSi: twój sufit to majstersztyk jeśli to tak się pisze :-)) naprawde jestesmy pod wrazeniem. Mąż się napracował. Ciekawa jestem efektu końcowego.

My nie bedziemy miec takiego nowoczesnego oświetlenia, raczej punktowe żyrandole ale świeczniki. Ale wymysliłam sobie że tak gdzie na suficie bedziemy mieć listwy dekoracyjne, można miedzy sufit a tą listwe włożyć jakąś tasme led i beda takie podswitlenia wokól. widziałam tak w jakiejś gazetce. ale na razie jestesmy na etapie okablowania a do wykanczania jeszcze dluga droga. choć mam nadzieję że na święta się wprowadzimy.

Dziekuję bardzo w imieniu męża. Pokażę efekt końcowy, jak tylko mąż dokończy swoje dzieło i zabłysną taśmy led i halogeny - w różnych kolorach. Nie wiem czy to nie będzie trochę kiczowato, ale co tam, niech się chłop cieszy i robi;o) Edytowane przez UlaSi

Na głowy nam nie leje jeśli o to pytasz :)

Dachówka wygląda bardzo ładnie, ładnie się błyszczy na dachu. Nie zauważyłem żeby się z nią coś działo niepokojącego. Śnieg zjeżdża zaraz po lekkim ociepleniu, że aż cały dom się trzęsie. Kurzu ani osadów np. z deszczu czy z komina nie zauważyłem. Pękniętych dachówek na dachu też nie zauważyłem.

Mogę spokojnie ją każdemu polecić.

Zyzmen, czy przy podnoszeniu ścianki kolankowej o 1 pustak, wydłużałeś może długość belek dachowych ?

Zyzmen, czy przy podnoszeniu ścianki kolankowej o 1 pustak, wydłużałeś może długość belek dachowych ?

Szczerze mówiąc to nie pamiętam. Wiem tylko, że ustalałem z cieślami jak daleko mają belki wystawać poza dom i do takiej długości przycinali krokwie, ale już po zamontowaniu na dachu.

Dzięki UlaSi za miłe słowa. Już od dawna mam wrażenie, że niewiele zostało do końca, ale ciągle go nie widać. Teraz największy wydatek to chyba kuchnia. Z pierwszych wycen widać,że można z takiej małej kuchni zrobić "dużą skarbonkę" :) .

Pokazujcie swoje kuchnie , to może coś podejrzę.

katig21 powodzenia w budowaniu i oczywiście wklejaj zdjęcia - przydadzą się kolejnym sagowiczom.