Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas prace też się posuwają do przodu:)

Jesteśmy po tynkach, mamy prąd w budynku, ociepliliśmy domek, podpisaliśmy umowę z dekarzem....

Niebawem wchodzą hydraulicy.

Zdecydowaliśmy się na piec o mocy 15 kW, niestety większośc instalatorów przekonuje nas do pieca o mocy 25 kW, ja uważam że bezpodstawnie jest przewymiarowywac kocioł. Wiem że była mowa o mocy kotłów do Sagi ale proszę Was jeszcze raz o zabranie głosu w tej sprawie. Jakie są Wasze doświadczenia w kwestii mocy kotła do Sagi?

Jestem też w kropce odnośnie dachówki... Skłaniamy się w kierunku Braasa cementowej, badź ceramicznej Amber 12 V ...czy mieliście do czynienia z tą dachówką?

No i kilka zdjęc z budowy:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

2.jpg

3.jpg

Odnośnie pieca - mamy piec z Tobixa, 20KW z palnikiem o mocy do 25 - jeśli jest dużo podłogówki to spokojnie styka.

15 to troszkę mało, w momencie jak będzie duży pobór, np CWU ze 300 litrów może być problem.

Koniecznie zawór 3-drogowy, żeby na piecu było 60 stopni i my mamy pompy WILO elektro - oszczędne, dodatkowo są bardzo ciche.

Dachówkę mamy rabena z połyskiem, brass nie bardzo, bo jest mat i zachodzi zielonym czymś...mchem chyba.

Miałem obawy co do rabena, ale jest ok.

Zdjecia na http://www.marcinwolski.fotosik.pl

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witajcie ponownie Sagowicze, wszystko szło gładko do tej pory na budowie, aż do teraz. Zaczęli nam robić dach, więźba została postawiona, ale... nie przyjechały jętki ( muszę je dokupić ) i mamy ogromny problem z elementami stalowymi w dachu. Mianowicie, o ile I-220 został zastąpiony belkami drewnianymi to nie wiemy co z podporami dachu zrobić - cieśla kategorycznie namawia nas na zamianę ze stali na drewno a murarz przystaje przy swoim czyli żeby zrobić stal :bash: bo niby ściany na będą pękać, że drewno nam będzie wystawać ze ścian. Jak to było u Was ? Może ktoś nam coś podpowie ?

Z bardziej pozytywnych akcentów to mamy już wybraną dachówkę BOGEN INNOVO 10 czerwona angoba, wprowadzimy trochę zmian na górze - połączymy pokój z balkonem z pokojem z boczną lukarną, a garderobę przesuniemy na koniec tego pokoju czyli obok tego nad wejściem i dzięki temu powstanie dla naszej córki małe studio :rolleyes: w końcu za chwilę będzie nastolatką. Drzwi wejściowe na końcu korytarza zamurujemy i postawię sobie tam jakąś komodę czy inny gracik.

Edytowane przez Dorka&Łukasz

Nie wiem , jak będzie lepiej , ale my w całości zastąpilismy stal drewnem. Faktycznie słupy wystają z jednej strony ściany, ponieważ ścianka działowa ma grbość 12 cm a słup jest w przekroju 14x14. W miejscach gdzie słup jest na równi ze ściana położona była siatka i zostały zatynkowane , a tam gdzie wystawały obudowaliśmy płytą karton - gips. Narasie jest ok. Zastanawiam się, jak murarz chce połaczyć drewniane płatwie ze stalowymi słupkami. Moim zdaniem, to jednak pomysł cieśli jest lepszy.

Dorka&łukasz mam nadzieję,że pokażecie swoje wnętrza po zmianach.

My powoli zaczynamy sprzątać i meblować. Jak zrobię zdjęcie pochwalę sie sypialnią.

Witam Sagowiczów :)

obserwuję to forum od jakiegoś czasu, ponieważ też budujemy Sagę II. Czytałam o zmianach jakie wprowadziliście do projektu, i zgodzę się, że każdy sam musi zdecydować co chce mieć. U nas też nie obeszło się bez zmian w projekcie i problemów przy budowie, ale dzielnie wykańczamy naszą Sagę. Każdego najbardziej interesują zdjęcia już wykończonych Sag, dla inspiracji :) (też Wasze Sagii podglądałam), dlatego załączam link z kilkoma zdjęciami naszej Sagii. Założyłam konto z limitem zdjęć, dlatego zdjęcia pozostałych pomieszczeń załączę za miesiąc, mam nadzieję, ze uda mi się już zrobić zdjęcia ładnie sprzątniętej Sagii :), bo na chwilę obecną urodziła nam się druga córeczka i jestem pochłonięta innymi obowiązkami. Nadmienię jeszcze, że kuchnię mamy z wyspą i jest naprawdę bardzo wygodnie i funkcjonalnie. Dodatkowo, chyba jako jedyni, zmieniliśmy słup z prostokątnego na okrągły, sami ocenicie efekt końcowy. Pozdrawiam wszystkich budujących http://www.fotosik.pl/u/aniaihubert/album/1479441