Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Cieszę sie ze na wiosne forum ożyło.

My po wielkich bojach i zmianach projektów ruszamy,juz jestesmy w trakcie załatwiania części papierów.Pozostała jeszcze najwazniejsza kwestia -projekt !!Ostatecznie zastanawiamy sie nad Sagą III,mam jednak kilka watpliwosci ,które mam nadzieje z Wasza pomocą rozwieję.

1.Szerokość schodów -wydaja sie bardzo wąskie,czy ktoś je poszeżał?

2.Prysznic na parterze -czy miesci sie bez problemu pod schodami?

3.Podniesienie scianki kolankowej-tego boję sie najbardziej ze dom straci na wygladzie,a bez podnoszenia, pomieszczenia na górze będą za małe-jak to wyglada u Was ?

Licze na opinie tych którzy podnosili,i tych którzy nie podnosili.Jakie sa te pomieszczenia na górze ?Wspominaliście że łazienka na górze będzie nie funkcjonalna czy tak jest na prawdę?

Jakie materiały wybieraliscie na budowe domu?

Gazobeton-co do tego materiału też mam duzo wątpliwosci, czy ceramikę ?Czy ktos krył blachodachówką ciekawa jestem czy wychodzi dużo taniej?

A na koniec będę wdzieczna za zdjęcia przedniej elewacji z podniesiona i nie podniesiona ścianka kolankową. [email protected]

A może jest ktoś kto buduje Sagę w okolicach Warszawy,,chetnie zobaczymy dom na żywo.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich,

Cieszę sie ze na wiosne forum ożyło.

My po wielkich bojach i zmianach projektów ruszamy,juz jestesmy w trakcie załatwiania części papierów.Pozostała jeszcze najwazniejsza kwestia -projekt !!Ostatecznie zastanawiamy sie nad Sagą III,mam jednak kilka watpliwosci ,które mam nadzieje z Wasza pomocą rozwieję.

1.Szerokość schodów -wydaja sie bardzo wąskie,czy ktoś je poszeżał?

2.Prysznic na parterze -czy miesci sie bez problemu pod schodami?

3.Podniesienie scianki kolankowej-tego boję sie najbardziej ze dom straci na wygladzie,a bez podnoszenia, pomieszczenia na górze będą za małe-jak to wyglada u Was ?

Schody są wąskie , ale okazuje się że w codziennym użytkowaniu w niczym to nie przeszkadza. Poszerzyć je można , ale kosztem górnego holu który jest i tak wąski.

Prysznic zmieścił nam się ale do tego trzeba chyba zmienić bieg schodów tak jak u nas. Inaczej będzie problem .

Witam:)

My mamy gazobeton łączony klejem i jest ok:)

Prysznic- nie zmieniliśmy begu schodów i raczej będzie problem ze standardowyą kabiną-chyba, że poprostu Zrobisz sobie taki na wymiar tzn.: Wyłożysz kaflami i Dobierzesz zasłone abo jakieś drzwi:)

Dach jest strasznie połamany i na pytanie w hurtowni na temat blachodachówki pan się zaśmiał (blachodachówka jest w dużych arkuszach i zostają duże odpady przy cięciu) i odrazu powiedział, ze taniej nie będzie, ale roben nie jest drogi i nie Słuchaj wszystkich złych opini na jego temat, ładnie wypada na dachu:) Ja troszkę się upierałem na blachodahówkę ale jednak dachówka to jest dachówka, pięknie wygląda a saga jest tak ślicznym domem że....blacha moim zdaniem uroku nie dodaje:)

A co do ścianki kolankowej...ja mam swoje zdanie na jej temat które juz wczesnie wyraziłem...:):):)-Twoja decyzja, je jej nie tykałem- większość ludzi ją podnosi.

Pozdrawiam:)

Pytanie-czy ktoś ma piec węglowy cało-dobowy ze strownikiem albo na miał i połączył go z pex czy robiliście wszytko w miedźi? (chodz o ryzyko zagotowania pieca które nawet w eko groszku występuje)

My też mamy Robena. jedyną złą opinia jaka słyszałam to to że ma za krótkie zamki i źle się układa. U nas fachowcy nie narzekali. A wygląda rzeczywiście pięknie.

Co do prysznica - my z założenia nie chcieliśmy brodzików. I mimo że zmienialiśmy bieg schodów i spokojnie zmieściłby się brodzik 90-tka - zrezygnowaliśmy z niego i mamy tylko kafle + drzwi prysznicowe. W górnej łazience też nie mamy brodzika.

My mamy gazobeton łączony klejem i jest ok:)

Prysznic- nie zmieniliśmy begu schodów i raczej będzie problem ze standardowyą kabiną-chyba, że poprostu Zrobisz sobie taki na wymiar tzn.: Wyłożysz kaflami i Dobierzesz zasłone abo jakieś drzwi:)

Dach jest strasznie połamany i na pytanie w hurtowni na temat blachodachówki pan się zaśmiał (blachodachówka jest w dużych arkuszach i zostają duże odpady przy cięciu) i odrazu powiedział, ze taniej nie będzie, ale roben nie jest drogi i nie Słuchaj wszystkich złych opini na jego temat, ładnie wypada na dachu:) Ja troszkę się upierałem na blachodahówkę ale jednak dachówka to jest dachówka, pięknie wygląda a saga jest tak ślicznym domem że....blacha moim zdaniem uroku nie dodaje:)

A co do ścianki kolankowej...ja mam swoje zdanie na jej temat które już wczesniej wyraziłem...:):):)-Twoja decyzja, je jej nie tykałem- większość ludzi ją podnosi.

Pytanie-czy ktoś ma piec węglowy cało-dobowy ze strownikiem albo na miał i połączył go z pex czy robiliście wszytko w miedźi? (chodz o ryzyko zagotowania pieca które nawet w eko groszku występuje)

Będą okna dachowe-będziemy je montować razem z pozostałą stolarką.

Było u nas w okolicy kilka przypadków kradzieży takich okien-podobno dla kogoś kto się na tym zna wyjęcie veluxa to kilka minut:)

Pan, który robił dach doradził, żeby montować je potem;)

Okolica jest pustawa, a my też nie jestesmy na miejscu:)

Jedna tylko sprawa-ten sam fachowiec doradził, że jesli chodzi o sypialnie na górze, nie należy przesadzać z doświetlaniem oknami dachowymi, podobno jeśli mają służyć tylko do spania, okno wystarczy. Opowiadał, że ludzie którzy dokładali veluxy, domawiali potem żaluzje:)

Zaznaczam-nie koniecznie to podzielam:)-przytaczam tylko jego uwagę:)

Witam,

Dziekuje Wszystkim za odpowiedzi.Nie ukrywam ze po obejrzeniu zdjęć,mam wielkiego stresa co robic z ta ścianka,czas nas goni lada dzień musimy zamówic projekt ,a tu mnóstwo wąpliwosci.Po wstepnej rozmowie z budowlańcem planujemy :

1.Zlikwidować duzy balkon,a zostawoć tylko mały balkonik nad tarasem na szerokość lukarny.

2. Zmniejszyć stopnie do 1 schodka przed wejściem do domu

3. Poszerzyć frontowe kolumny według mnie są one za cienkie w stosunku do przedniej lukarny

W weekend wracamy z Krakowa do Warszawy może na tej trasie ktoś pochwali sie swoja Sagą,znacznie nam to ułatwi podjecie ostatecznej decyzji.

Pozdrawiam

Witam,

Widzę ze co raz więcej nowych SAG powstanie wkrótce.

Zmiany o których piszesz są bardziej kosmetyczne - głównie ta o wielkości słupów - bo to nie wymaga zmian w projekcie.

Co do balkonu to popieram . Dla nas był zdecydowanie za duży. Zmniejszyliśmy go i na szerokość i na długość - mniej więcej tak jak koleżanka opisała. W związku z tym nie mamy tez tych słupów podpierających. Uważam ze i tak nie będziemy korzystać z tego balkonu mając tak wielki taras. Aktualnie służy do wietrzenia pościeli :)

Toruń - chyba niekoniecznie po drodze na Twojej trasie. Ale i tak zapraszam. Pozdrawiam

Super,ja tez czekam na nowe zdjęcia z niecierpliwością :) a mozna jeszce poprosic o zdjęcia frontu.

kama1978 domek macie urzadzony naprawdę gustownie,strasznie podobają mi sie te chropowate tynki,chyba odgapię :wink:

I jeszcze jedna sprawa tak się zastanawiam gdzie w salonie mozna wcisnąć jakieś kaloryfery?Planujemy podłogi z deski.A może trzeba coś tam kombinować z oknami wiecie cos na ten temat?

Pozdrawiam

Proszę front - akurat mam w aktualnych zasobach :

http://lh4.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SdnIWGPWL3I/AAAAAAAAPb8/uCU8CQaRKSY/s800/P1060721.JPG

http://lh3.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SdnIY0_KD9I/AAAAAAAAPcM/IBlNst5QwRE/s800/P1060727.JPG

Tu ma jeszcze zdjęcia salonu - można zobaczyć co i jak z tymi kaloryferami. My nie mamy nigdzie - wszędzie podłogówka.

http://lh4.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SeQvuKuPAyI/AAAAAAAAPhU/mC4y8W50CyA/s800/P1060790.JPG

http://lh3.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SeQv15_zHAI/AAAAAAAAPiM/MMjCsn945Xk/s800/P1060799.JPG

A co do struktury na holu - bardzo proszę "odgapiać" :) Ciesze się ze się podoba. Proszę oczywiście nie zwracać uwagi na lekki przedświąteczny bałagan oraz gustowny skądinąd żyrandol w salonie :)

jeszcze jedno pytanko czy te górne okno od frontu jest większe niż w projekcie,bo zastanawiam sie czy nie powiększyć troche okien a i widze,że okna w wykuszu są do ziemi bardzo fajnie to wygląda ,też myślałam żeby tak zrobić.A jeśli moge jeszcze zapytać jaki jest koszt takich drzwi tarasowych przesuwanych.Od frontu domek też sie świetnie prezentuje,macie wiele ciekawych rozwiązań godnych odgapienia.Naprawdę piękna ta wasza saga :-)

Górne okno bez zmian. Takie było projektowo i takie zostawiliśmy. Z okien zmienialiśmy głównie te w salonie - czyli wykusz do ziemi i tarasowe 3 x 120 z czego środkowe przesuwne. Kosztu przesuwnego niestety nie pamiętam - za wszystkie okna płaciliśmy ok 11 tys.

W ogóle jeśli chodzi o okna to te na górze wyszły generalnie dość nisko. Początkowo wydawało mi się to dziwne ale teraz jestem bardzo zadowolona bo dołożyłam szerokie drewniane parapety na których można usiąść ;)

Z okien tarasowych przesuwnych jestem bardzo zadowolona bo przede wszystkim nie zajmują miejsca przy otwieraniu. A okna wykusza - od razu podjęliśmy decyzję o ich wydłużeniu bo zarówno z zewnątrz jak i w środku lepiej wyglądają niż te zaprojektowane. Pozdrawiam

Okazała ta Wasza Saga !!

Podoba mi sie.Rzeczywiscie podniesienie scianki nie zepsuło proporcji domu.Wygląda to na prawde dobrze.

Pytanie co do ogrzewania podłogowego i płytek w salonie, czy teraz jak juz się nie grzeje nie jest zimno od płytek?Jestem strasznym zmarzlakiem...

Pozdrawiam

witam:)

No u Was wyszło bardzo ładnie, pomimo podniesienia ścianki kolankowej-ale chyba nie zmienialiście wielkości tej frontowej ściany nad drzwiami, bo u Was wygląda zdecydowanie lepiej i proporcjonalniej niż w innych sagach które widziałem i kąt rozwarcia dachu nad przednim oknem Macie dokładnie taki jak w projekcie-mały:)

U mnie jest troszkę iny-zastanawiam się czy to złudzenie, czy murarz namieszał:)

My zdecydujemy się n białe okna z przegrudkami-chyba:)

ps-Ile kosztowała Was brama garażowa?

Pozdrawiamy:) i gratulaujemy-cieszymy sie, że tez wybraliśmy sagę-to namprawde okazły dom-prawda???:):):)

Witam,

Dziękuję bardzo. Cieszę się bardzo ze nasz wątek w końcu ożył. I miło mi że podoba Wam sie domek. Wy niedługo tez będziecie cieszyć się waszymi Sagami.

Co do podłogówki - my odwrotnie - lubimy chłodek. My mamy dodatkowo rekuperator z GWC wiec nawet teraz jak na dworze grzeje słoneczko - w domu jest przyjemny chłodek. A mam nadzieje ze w lecie będzie jeszcze lepiej. Ale na to akurat podłogówka nie ma wpływu. A co do odczuwania komfortu ciepła - my w salonie mamy i panele i kafle. Podłoga na kaflach nagrzewa się zdecydowanie szybciej i dłużej utrzymuje temperaturę niż na panelach. Teraz kiedy nie włączamy już ogrzewania ( tylko na noc jeśli wieczorem jest zimno ) kafle są chłodne - to napewno. Dla mnei to nie stanowi problemu ale jesli ktos jest zmarźlakiem - to może być problem. Z drugiej strony - kafle sa tak wygodne w utrzymaniu że ja nawet te panele na środku salonu przy najbliższym remoncie wywalam i daję kafle na całości.

Porobiłam wczoraj fotki - zamieszczę później teraz lecę na spotkanie. Pozdrawiam kamila