DorkaŁukasz 13.08.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o rolety przy oknie łukowym, to faktycznie jest z tym problem, czyli dość trudno jest zamontować roletę przy takim oknie. Może być problem ze schowaniem jej w dociepleniu. Łatwiej by było w przypadku ścian trójwarstwowych, przy jedno- czy dwuwarstwowych, będzie to dość skomplikowane. Można spróbować zamontować ją nad nadprożem łukowym w licu ściany od wewnątrz, ale roleta musi być na pewno samonośna, z dodatkowymi wkładkami wzmacniającymi i termicznymi, czyli wyjdzie tak jakby podwójne nadproże. Wtedy roleta i nadproże łukowe pod nią muszą się licować od wewnętrznej strony ściany, a od zewnątrz robi się docieplenie elewacji, tak jak standardowo bez rolety. Na pewno rozwiązanie z montażem rolety na elewacji będzie łatwiejsze, a w przypadku próby schowania częściowego, czy całkowitego rolety, musi to zrobić fachowiec wysokiej klasy specjalizujący sie w takich rozwiązaniach, bo źle zamontowana roleta spowoduje powstanie mostków termicznych. Dodatkowo o roletach piszemy w artykule, link: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/mostki-termiczne-montaz-rolet/#axzz3AGM8ROCU Bardzo dziękuję za podpowiedź, nie zdecydujemy się na razie na rolety montowane w ociepleniu na poddaszu ze względu na to, że właśnie istnieje duże ryzyko złęgo docieplenia miejsc między kasetą a ramą okna a tym samym wystąpienie mostków termicznych, przemarzania i wilgoci na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorkaŁukasz 15.08.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Budowa naszej Sagi po kilkumiesięcznej przerwie wreszcie ruszyła do przodu Poddasze już wytynkowane, ekipa zaczyna ocieplać elewację, w związku z tym musieliśmy wybrać parapety zewnętrzne i stanęło na płytkach ceramicznych takich jak ta: Drzwi zewnętrzne też już wybrane do zamówienia firmy CAL ( mam nadzieję, że się nie zawiedziemy na niej ) Drzwi będą z dostawką przeszkloną szybą refleks w brązie. Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Dorka&Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 27.08.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam!Mam pytanie: czy odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej wykonywaliście według projektu? Czy ujście tej wentylacji kończyliście kominkami? Pytam ponieważ troszkę przeoczyłem tą sprawę i nie dałem dodatkowych kominków wentylacyjnych w dachówce i teraz nie wiem jak rozwiązać tą sprawę, a gdzieś trzeba to ujście zainstalować. Drugie pytanie to czy ktoś z was instalował wentylację mechaniczną w sadze? I pytanie do zolki: podobają mi się płytki w salonie u was, jakich są wymiarów i czy dużo was kosztowały? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolka 27.08.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Nasze płytki to KALE- NORDIC GOLD 15X60, płaciliśmy za nie ok 72 zł/m2. Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katig21 27.08.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam! (...) Drugie pytanie to czy ktoś z was instalował wentylację mechaniczną w sadze? My montujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Jesteśmy po etapie ułożenia kanałów na stropie do wentylacji parteru. Niestety zdjęć nie posiadamy, a kanały są już przykryte wylewką. Takie drobne przeoczenie w dokumentowaniu etapów budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 27.08.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 zolka dzięki za info katig21 szkoda że nie masz fotek ale w związku z tym czy byłaby możliwość uzyskania od Ciebie ceny za przewody chodzi mi o same przewody od wentylacji i jaki rodzaj kanałów daliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katig21 28.08.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Na stropie daliśmy, a raczej firma od wentylacji zaproponowała jako najlepsze dla nas rozwiązanie, kanały płaskie. Prawie schowały się w warstwie styropianu i hydraulik nie miał większych problemów z ułożeniem rurek od ogrzewania podłogowego. Początkowo kanały miały być grubości 5 cm, ale po ostatecznych przeliczeniach firma zmieniła na większe 6 cm.Nie dysponujemy cenami poszczególnych elementów. Interesował nas jedynie całościowy koszt inwestycji. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez katig21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 28.08.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Dzięki katig21 za odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 04.09.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 katig21 mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wentylacji: jakiej wydajności macie centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katig21 05.09.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 W wycenie mamy zaproponowaną centralkę o wydajności 400m3/h (Salda RIRS Eko 400). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 05.09.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 dzięki za informacjepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saga2 24.09.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 witam wszystkichinteresuje mnie czy do okien łukowych są rolety wewnętrzne lub czy pasują zwykle proste karnisze może ktos z panstwa mógłby podesłac swoje zdjecia tych okienek na poddaszu z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 29.09.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) U nas są zwykłe proste karnisze nad każdym łukowym oknem.Wygląda....hm...normalnie...Wrzuciłem do albumu zdjęcie z telefonu więc jakość nie powala, ale coś zobaczyć można. Mam nadzieję, że pomogłem Edytowane 29 Września 2014 przez zyzmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saga2 29.09.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Dziękuję bardzo zastanawiałam się jak to będzie wyglądało ale bardzo fajnie więc kupię proste karnisze :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaSi 30.09.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Witam wszystkich. Chciałam się pochwalić, że mieszkam w swojej Sadze od początku września. Mieszka się bardzo dobrze. Narazie meble mamy od mojej mamy z piwnicy, ale oczywiście będziemy je wymieniać. Pozdrawiam wszystkich Sagowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzmen 30.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Hej UlaSi, Gratulujemy!!! Jest tylko jedno ale... Dlaczego te zdjęcia takie małe?! Chcemy zobaczyć wszystkie detale więc bardzo proszę o zdjęcia w większym rozmiarze No i oczywiście chcemy więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaSi 30.09.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Szczegółow nie ma co jak narazie pokazywać, bo meble pamiętają lata PRL hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 01.10.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 UlaSi zdjęcia faktycznie małe . Widzę,że sufity już wykończone, fajnie wyszło .Salon ładnie się prezentuje. Jakie drewno masz na podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UlaSi 03.10.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Drewno to panele kupione w Castoramie za 72 zł/m, orzech stary laminowany, niedawno zostały kupione i położone więc są w sklepach. Podłogą w salonie wszyscy się zachwycają, jest naprawdę piękna, pomimo swej niewielkiej ceny. A sufity jeszcze nie skończone, brak halogenów, taśm ledowych, ale to takie drobnostki w zasadzie. Zdjęcia są takie małe, bo zrobione zostały z telefonu, nastepnym razem zrobię aparatem fotgraficznym, powinny być większe. Pozdrawiam wszytskich Sagowiczów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katig21 24.10.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Hej,mam pytanie do tych co mają Sagę 3. Ile zużyliście wełny i płyt k-g na ocieplenie poddasza? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts