dandysowiczka 17.04.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam, Pokój nad wejściem wydaje się rzeczywiście duży.A jak wygląda to z innymi pokojami?czy sa w miarę ustawne. No i najwazniejsza sprawa dla naszej rodziny garderoby- czy w garderobie w sypialni z balkonem zmieści się coś oprócz butów bo wydaje się bardzo mała....,ta nad wejściem jest chyba trochę wieksza prawda? Mamy już najważniejsze dokumenty jeszcze tylko projekt ,który musimy zamówić w przyszłym tygodniu. Po licznych konsultacjach i przemysleniach ,zrezygnowalismy z ogrzewania eko-groszkiem, kiepski palacz z mojego męza a zdecydowaliśmy sie na butlę gazową . Czy ktoś z Was ogrzewa gazem i moze powiedzieć ile taka przyjemnośc go kosztuje? Rozmawialismy tez wstepnie z wykonawcą,który robi wszystko kompleksowo ale liczy 1200 za m2 z materiałami-Jak to sie ma do Waszych wykonawców? Nie wiem dlaczego ciagle przeglądam jeszcze projekty -okazuje sie że mam z tym wiekszy problem niż z wyborem męża Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grsyyy 17.04.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Ładny ten balkonik,i chyba tańsze też jest takie rozwiązanie,bo nie potrzebne są te słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama1978k 17.04.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Pokoju nad wejściem nie obfotografowałam w całej okazałości ze względu na powstała tam graciarnię ale fakt połączenia z garderobą okazała się naprawdę świetnym pomysłem. Co do garderoby przy sypialni. Kiedy zobaczyłam ją pierwszy raz - w momencie gdy były już ściany i dach ale nie było tynków - złamałam się. Aktualnie mam ją całkowicie zagospodarowaną i uważam że większa nie jest w ogóle potrzebna. Mam fotki - i chętnie prześle na maila. Raczej nie będę garderobowego nieładu umieszczać na forum hihih. Mieścimy się tam ja i mąż - ja jak to kobieta mam mnóstwo ciuchów , a mój mąż niezła kolekcję garniturów i koszul. Dodatkowo mamy jeszcze garderobę przy pralni - bowiem pomieszczenie nad garażem zostało u nas przedzielone ścianką i jest teraz pralnio-suszarnia i garderoba ( na dodatkowe ubrania np zimowe w tej chwili, buty, a także pościel, ręczniki koce itp.) Polecam takie rozwiązanie. W pralni mam na stale rozstawione suszarki i deskę do prasowania. Ponieważ pralnia graniczy ścianką z łazienka - mamy w tej ścianie dziurę - zsyp - ona oczywiście będzie zabudowana z czasem. Super sprawa bo brudne ciuszki wędrują prosto do ustawionego pod zsypem kosza na brudną bieliznę. http://lh3.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SehHdmRgtMI/AAAAAAAAP5U/5gIi7auzido/s800/P1070035.JPG Dodatkowo w pokoju synka jest szafa - umiejscowiona tak jak na projekcie w rogu : http://lh4.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SehJShPZH4I/AAAAAAAAP98/csw2-fQP6C0/s800/P1070067.JPG Tam mieszczą się wszystkie jego rzeczy - a i tak szafa jest w połowie pusta. Oprócz tego mamy jeszcze taką szafę komandora w wiatrołapie ale poza bierzacymi ubraniami i butami nie ma w niej narazie nic. Tak wiec jak dla mnie garderób i schowków aż nadto. A poza tym w kotłowni mamy zabudowaną całą jedną ścianę półkami na których trzymamy np rzeczy choinkowe, słoiki, przetwory i zapasy nie potrzebujące chłodu. Co do ogrzewania my właśnie mamy gazowe. Butla zakopana w ogrodzie wiec nie razi wielkością My węgli, peletów i innych pieców do którcyh coś trzeba dosypywać nie braliśmy w ogóle pod uwagę. Zależało nam na ogrzewaniu bezobsługowym, którym dobrze będzie można sterować. Co do kosztów..... ten rok nie jest i nie będzie miarodajny. Nie ukrywam ze faktury w styczniu i lutym trochę nas powaliły z nóg. marcowa była już znośna. Licze na to ze w przyszłym roku będzie można coś lepiej oszacować. Generalnie liczymy na koszty rzędu 9 tys rocznie za pierwszy rok, i potem 6 tys w kolejnych latach. Jeśli uda się to osiągnąć - będzie super. Co do kompleksowej budowy - dla nas takie rozwiązanie było najlepsze. Oboje z mężem pracujemy i nie mielibyśmy czasu na codziennie wizyty na budowie, jeżdżenie po hurtowniach, zamawianie materiałów itp. A co do kosztów - nie wiem z czego masz wycenę, z jakich materiałów. Budowa z firma kompleksowo jest na pewno kilka % droższa od budowy systemem gospodarczym. Ale na pewno wygodniejsza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 17.04.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Widze, kama 1978 że rozwiązania i pomysły jakie zastosowaliscie w domu ,sa bardzo zblizone do naszych wyobrażeń jakie mamy co do naszego przyszłego domu.Zsyp w łazience na brudne ubrania to podstawa (tak tez myslałam że to kółko w łazience do tego słózy) A co do szaf i garderob to mnie przekonałaś.U nas jest podobnie mąż zawala moje szafy koszulami i garniturami ,i jeszcze dochodzą dwie córki.(a to mail żeby sie upewnic co do garderob [email protected] ) Co do kosztów tarasu to nam budowlaniec powiedział że likwidujac stopień przy wejściu i balkon,oszczedzamy kilka tysięcy.My jeszcze nie będziemy wylewać tarasu tylko robić taras z kostki. No cóz ogrzewanie gazowe nie jest tanie -ale czego sie nie robi dla wygody Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama1978k 17.04.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Fotki wysłałam Proszę nie zwracać uwagi na bałagan Pozdrawiam i życzę miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grsyyy 17.04.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 czy ja też mogłabym zobaczyć te fotki,zgóry dziękuje i pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia1178 18.04.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam Ponawiam zapytanie w sprawie kominów : Proszę jezeli mozecie podać przybliżoną ilosć cegły klinkierowej na 2 kominy .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 18.04.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam Ponawiam zapytanie w sprawie kominów : Proszę jezeli mozecie podać przybliżoną ilosć cegły klinkierowej na 2 kominy . pozdrawiam Z tego co pamiętam to poszło ok 380 sztuk cegły . Zależy tez od jakiej wysokości będziecie robić cegłę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia1178 19.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 witam dzięki za informację daniel_torun rozpoczynamy klinkier minimalnie p/n deskowania i tak myślałem o 1 palecie 420 szt. na oba kominy -zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia1178 19.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 witam ponownie napiszcie czy wszystkie zmiany jakie dokonywaliście min. podniesienie ścianki kolankowej czy zmiana biegu schodów i inne nie ingerujące w konstrukcje budynku czy dachu - zatwierdzał wam projektant czy wasz kier. budowy wpisywał to tylko do dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama1978k 20.04.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Przyznaję się bez bicia że sporo zmian było dokonywanych w trakcie budowy. A poza tym mieliśmy tak beznadziejnego faceta który adaptował nasz projekt i nanosił zmiany - że i tak to nei miało by znaczenia. On zapominał co mu mówiliśmy i zmieniał sobie wg swojej woli. A szczytem już było że zmienił nam typ ogrzewania z gazowego które było od początku w projekcie i które my od początku wybraliśmy na eko-groszek. Tak wiec zmiany brała na siebie firma budowlana i kierownik budowy. Raczej problemów nie mam bo odbiór budynku na dniach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 20.04.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam, A dlaczego wszyscy likwidujecie ten jeden komin?Czemu on służy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia1178 20.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam Generalnie ten jeden komin służy tylko wentylacji a zamiast wydawać pieniądze na cegłę i robotę można zastąpić go kominkami wentylacyjnymi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 01.05.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam, Ale cisza na farum.Pewnie wszyscy zajęci budowami.A my zamówilismy projekt i oddalismy do adaptacji. Rozmawiałam z wykonawcą odnośnie tego trzeciego komina i okazało sie że ten trzeci komin wentylacyjny będzie tez wentylował 2 sypialnie na górze i kuchnie.A z kosztorysu wyszło ze robienie kominków wentylacyjnych wcale nie wychodzi taniej niż wybudowanie komina.A u Was jak to wyszło? Zastanawiamy sie tez nad przeprojektowaniem stropu Terivy na żelbetowy.Podobno jest lepszy.Czy ktoś z Was brał to pod uwagę ? I jeszcze pytanie do tych co zmienali bieg schodów, czy wysuwaliście dolne stopnie na hall ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisnia1178 02.05.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 WitamNa pewno koszt wymurowania komina jest wyższy od wstawienia 3 kominków wentylacyjnych - musisz doliczyć koszt wymurowania komina wewnątrz budynku nie tylko ponad dach. To zależy co planujesz mieć na dachu ale koszt 1 dachówki z kominkiem wentylacyjnym to około 200 kilka złotych. Co do schodów my mamy przeprojektowane i 2 stopnie rozpoczynają się w Hallu. p.s możecie podrzucić info jak wklejacie zdjęcia do forum Sagi - może to proste ale próbuję i nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysowiczka 02.05.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Witam, No i projekt poszedł do adaptacji.Zobaczymy czy da sie usunąć słup w salonie? Pytanie do tych ,którzy nie zmieniali biegu schodów,czy zmieszczę tam prysznic bez brodzika (same drzwi)a jeśli tak to jaka jest wysokośc tej wnęki? Kama 1978-czy okno tarasowe jakie macie,czyli 3 x 120 nie jest za duze? Zastanawiam sie nad 3 x 100, ale nie wiem czy nie bedzie za ciemno,co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama1978k 04.05.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam, Jeśli i chodzi o okna tarasowe - dla nas są idealne. W przypadku okien otwieranych przesuwnie - tak jak u nas otwarte okno nie zajmuje miejsca w salonie tak jakby to było w przypadku normalnego otwierania. Gdybym wybrała opcję zwykłego otwierania na pewno wziełałbym mniejsze. A co do tego czy będzie ciemno przy 100-tkach - nie wiem jakie masz ustawienie względem stron świata - bo od tego wszystko zależy a nie od wielkości okien. Poza tym w salonie masz jeszcze okna wykusza - nie ma raczej opcji żeby było ciemno. U nas w salonie jest jeden schodek trochę wydłużony w stosunku do pozostałych. Zakupiliśmy mebelki tarasowe i cały weekend korzystaliśmy z uroków posiadania własnego domu. A niedzielne śniadanie na tarasie .... bezcenne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia73 06.05.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 No dobra to fotki: Widok od strony ogrodu + zmodyfikowany balkon Piekny dom i kolorki Moge zapytac jaka macie dachowke, kolor okien i kolor scian? Wyglada to bardzo elegancko. Super. dziekuje, Sylwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama1978k 06.05.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dachówka ceramiczna Roben Fleming - średzka falista - brązowa angobowana.Okna - kolor ciemny orzech - Aluplast. Ściany - póki co białe. Nie nanosilismy jeszcze koloru na elewację. Chcemy to zrobic w przyszłym roku - bo teraz obok nas kilka budów, strasznie się kurzy. A kolorek będzie taki delikatny waniliowy. Pozdrawiam Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grsyyy 08.05.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 wisnia 1178 oglądaliśmy album zdjęć z twojej budowy,bardzo fajne zdjęcia czy masz jakieś nowe,i pytanie do reszty forumowiczów jaki był koszt samej dachówki bez robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts