Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pokój nad wejściem wydaje się rzeczywiście duży.A jak wygląda to z innymi pokojami?czy sa w miarę ustawne.

No i najwazniejsza sprawa dla naszej rodziny garderoby- czy w garderobie w sypialni z balkonem zmieści się coś oprócz butów :lol: bo wydaje się bardzo mała....,ta nad wejściem jest chyba trochę wieksza prawda?

Mamy już najważniejsze dokumenty jeszcze tylko projekt ,który musimy zamówić w przyszłym tygodniu. :roll:

Po licznych konsultacjach i przemysleniach ,zrezygnowalismy z ogrzewania eko-groszkiem, kiepski palacz z mojego męza :p a zdecydowaliśmy sie na butlę gazową .

Czy ktoś z Was ogrzewa gazem i moze powiedzieć ile taka przyjemnośc go kosztuje?

Rozmawialismy tez wstepnie z wykonawcą,który robi wszystko kompleksowo ale liczy 1200 za m2 z materiałami-Jak to sie ma do Waszych wykonawców?

Nie wiem dlaczego ciagle przeglądam jeszcze projekty -okazuje sie że mam z tym wiekszy problem niż z wyborem męża :D

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokoju nad wejściem nie obfotografowałam w całej okazałości ze względu na powstała tam graciarnię :) ale fakt połączenia z garderobą okazała się naprawdę świetnym pomysłem.

Co do garderoby przy sypialni. Kiedy zobaczyłam ją pierwszy raz - w momencie gdy były już ściany i dach ale nie było tynków - złamałam się. Aktualnie mam ją całkowicie zagospodarowaną i uważam że większa nie jest w ogóle potrzebna. Mam fotki - i chętnie prześle na maila. Raczej nie będę garderobowego nieładu umieszczać na forum hihih. Mieścimy się tam ja i mąż - ja jak to kobieta mam mnóstwo ciuchów , a mój mąż niezła kolekcję garniturów i koszul.

Dodatkowo mamy jeszcze garderobę przy pralni - bowiem pomieszczenie nad garażem zostało u nas przedzielone ścianką i jest teraz pralnio-suszarnia i garderoba ( na dodatkowe ubrania np zimowe w tej chwili, buty, a także pościel, ręczniki koce itp.) Polecam takie rozwiązanie. W pralni mam na stale rozstawione suszarki i deskę do prasowania. Ponieważ pralnia graniczy ścianką z łazienka - mamy w tej ścianie dziurę - zsyp :) - ona oczywiście będzie zabudowana z czasem. Super sprawa bo brudne ciuszki wędrują prosto do ustawionego pod zsypem kosza na brudną bieliznę.

http://lh3.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SehHdmRgtMI/AAAAAAAAP5U/5gIi7auzido/s800/P1070035.JPG

Dodatkowo w pokoju synka jest szafa - umiejscowiona tak jak na projekcie w rogu :

http://lh4.ggpht.com/_LT4zmnpRHX0/SehJShPZH4I/AAAAAAAAP98/csw2-fQP6C0/s800/P1070067.JPG

Tam mieszczą się wszystkie jego rzeczy - a i tak szafa jest w połowie pusta. Oprócz tego mamy jeszcze taką szafę komandora w wiatrołapie ale poza bierzacymi ubraniami i butami nie ma w niej narazie nic.

Tak wiec jak dla mnie garderób i schowków aż nadto. A poza tym w kotłowni mamy zabudowaną całą jedną ścianę półkami na których trzymamy np rzeczy choinkowe, słoiki, przetwory i zapasy nie potrzebujące chłodu.

Co do ogrzewania :) my właśnie mamy gazowe. Butla zakopana w ogrodzie wiec nie razi wielkością :) My węgli, peletów i innych pieców do którcyh coś trzeba dosypywać nie braliśmy w ogóle pod uwagę. Zależało nam na ogrzewaniu bezobsługowym, którym dobrze będzie można sterować. Co do kosztów..... ten rok nie jest i nie będzie miarodajny. Nie ukrywam ze faktury w styczniu i lutym trochę nas powaliły z nóg. marcowa była już znośna. Licze na to ze w przyszłym roku będzie można coś lepiej oszacować. Generalnie liczymy na koszty rzędu 9 tys rocznie za pierwszy rok, i potem 6 tys w kolejnych latach. Jeśli uda się to osiągnąć - będzie super.

Co do kompleksowej budowy - dla nas takie rozwiązanie było najlepsze. Oboje z mężem pracujemy i nie mielibyśmy czasu na codziennie wizyty na budowie, jeżdżenie po hurtowniach, zamawianie materiałów itp. A co do kosztów - nie wiem z czego masz wycenę, z jakich materiałów. Budowa z firma kompleksowo jest na pewno kilka % droższa od budowy systemem gospodarczym. Ale na pewno wygodniejsza :) Pozdrawiam

Widze, kama 1978 że rozwiązania i pomysły jakie zastosowaliscie w domu ,sa bardzo zblizone do naszych wyobrażeń jakie mamy co do naszego przyszłego domu.Zsyp w łazience na brudne ubrania to podstawa (tak tez myslałam że to kółko w łazience do tego słózy)

A co do szaf i garderob to mnie przekonałaś.U nas jest podobnie mąż zawala moje szafy koszulami i garniturami ,i jeszcze dochodzą dwie córki.(a to mail żeby sie upewnic co do garderob [email protected] )

Co do kosztów tarasu to nam budowlaniec powiedział że likwidujac stopień przy wejściu i balkon,oszczedzamy kilka tysięcy.My jeszcze nie będziemy wylewać tarasu tylko robić taras z kostki.

No cóz ogrzewanie gazowe nie jest tanie -ale czego sie nie robi dla wygody :wink:

Pozdrawiam

Przyznaję się bez bicia że sporo zmian było dokonywanych w trakcie budowy. A poza tym mieliśmy tak beznadziejnego faceta który adaptował nasz projekt i nanosił zmiany - że i tak to nei miało by znaczenia. On zapominał co mu mówiliśmy i zmieniał sobie wg swojej woli. A szczytem już było że zmienił nam typ ogrzewania z gazowego które było od początku w projekcie i które my od początku wybraliśmy na eko-groszek. Tak wiec zmiany brała na siebie firma budowlana i kierownik budowy. Raczej problemów nie mam bo odbiór budynku na dniach. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Ale cisza na farum.Pewnie wszyscy zajęci budowami.

A my zamówilismy projekt i oddalismy do adaptacji.

Rozmawiałam z wykonawcą odnośnie tego trzeciego komina i okazało sie że ten trzeci komin wentylacyjny będzie tez wentylował 2 sypialnie na górze i kuchnie.A z kosztorysu wyszło ze robienie kominków wentylacyjnych wcale nie wychodzi taniej niż wybudowanie komina.A u Was jak to wyszło?

Zastanawiamy sie tez nad przeprojektowaniem stropu Terivy na żelbetowy.Podobno jest lepszy.Czy ktoś z Was brał to pod uwagę ?

I jeszcze pytanie do tych co zmienali bieg schodów, czy wysuwaliście dolne stopnie na hall ?

Pozdrawiam

Witam

Na pewno koszt wymurowania komina jest wyższy od wstawienia 3 kominków wentylacyjnych - musisz doliczyć koszt wymurowania komina wewnątrz budynku nie tylko ponad dach. To zależy co planujesz mieć na dachu ale koszt 1 dachówki z kominkiem wentylacyjnym to około 200 kilka złotych.

Co do schodów my mamy przeprojektowane i 2 stopnie rozpoczynają się w Hallu.

p.s możecie podrzucić info jak wklejacie zdjęcia do forum Sagi - może to proste ale próbuję i nie wychodzi.

Witam,

No i projekt poszedł do adaptacji.Zobaczymy czy da sie usunąć słup w salonie?

Pytanie do tych ,którzy nie zmieniali biegu schodów,czy zmieszczę tam prysznic bez brodzika (same drzwi)a jeśli tak to jaka jest wysokośc tej wnęki?

Kama 1978-czy okno tarasowe jakie macie,czyli 3 x 120 nie jest za duze? Zastanawiam sie nad 3 x 100, ale nie wiem czy nie bedzie za ciemno,co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Witam,

Jeśli i chodzi o okna tarasowe - dla nas są idealne. W przypadku okien otwieranych przesuwnie - tak jak u nas otwarte okno nie zajmuje miejsca w salonie tak jakby to było w przypadku normalnego otwierania. Gdybym wybrała opcję zwykłego otwierania na pewno wziełałbym mniejsze. A co do tego czy będzie ciemno przy 100-tkach - nie wiem jakie masz ustawienie względem stron świata - bo od tego wszystko zależy a nie od wielkości okien. Poza tym w salonie masz jeszcze okna wykusza - nie ma raczej opcji żeby było ciemno.

U nas w salonie jest jeden schodek trochę wydłużony w stosunku do pozostałych.

Zakupiliśmy mebelki tarasowe i cały weekend korzystaliśmy z uroków posiadania własnego domu. A niedzielne śniadanie na tarasie .... bezcenne.:) Pozdrawiam

Dachówka ceramiczna Roben Fleming - średzka falista - brązowa angobowana.

Okna - kolor ciemny orzech - Aluplast.

Ściany - póki co białe. Nie nanosilismy jeszcze koloru na elewację. Chcemy to zrobic w przyszłym roku - bo teraz obok nas kilka budów, strasznie się kurzy. A kolorek będzie taki delikatny waniliowy.

Pozdrawiam

Kamila