Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

po długich poszukiwaniach znaleźliśmy projekt który nam najbardziej odpowiada, mamy zamiar budować SAGE II.

Na razie jesteśmy na etapie spraw papierkowych i w wakacje chcemy zacząć.

Bardzo byłabym wdzięczna za przesłanie jakichkolwiek zdjęć z realizacji. Niestety na stronie nie ma za dużo fotek

[email protected]

mam takie jedno pytanie odnośnie okien dachowych,my zdecydowaliśmy się na sage 2 i tam według projektu jest 5 okien;2 w łazience,2 na strychu i 1 w pokoju,natomiast SAGA ma 6 okien, dwa są w garderobach.Kama u ciebie w łazience widze tylko 1 okno czy zrezygnowaliście z drugiego?

Tak, w łazience mamy tylko jedno okno dachowe. Drugie wypadałoby centralnie nad wanną i wcale mi się to nie podobało.

W całym domu mamy 4 okna dachowe - wspomniane w łazience - jedno w pokoju bocznym z lukarną ( ten na wprost wejścia ze schodów ) oraz dwa w pomieszczeniu nad garażem - u mnie jedno wypada w pralni drugie w garderobie przy pralni. Zrezygnowaliśmy wiec w dachowego w pomieszczeniu które było wg projektu garderobą. U nas nie ma tej garderoby - zrobiliśmy taki duży pokój i tam nie pasowało mi okno dachowe. Pozdrawiam

Zdecydowaliśmy się już na SAGE II. Mam nadzieję że już niedługo będę mogła zamieścić pierwsze zdjęcia.Na razie papiery... papiery ....papiery :-(.

Wasze domki są naprawdę śliczne...ja mam jeszcze daleką drogę do tego etapu, ale jakoś to będzie

Witam,

A u nas ciagle jeszcze nanosimy zmiany.

Zastanawiam się czy wysokość okna w kuchni jest ok.Czy ta wysokość jest wystarczająca żeby zrobić parapet równy z blatem kuchennym?

Widziałam kama że tak masz zrobione.

Dlatego krótkie pytanko czy to okno jest na dobrej wysokości ?

Pozdrawiam

Dzieki kama,jak zwykle niezawodna i błyskawiczna :lol:

Hmm,no to mamy problem bo wysokosc okna w projekcie wynosi 85 cm do tego dochodza jeszcze wylewki ,podłoga,ogrzewanie ...

Z moich pomiarów wychodzi że blat kuchenny musi być na około 86 cm wysokosci i w takiej sytuacji okno bedzie nizej niz blat ... :cry:

Wynika z tego ze trzeba to okno podnieść !Tylko o ile ?

Czy ktoś z wiekszym doswiadczeniem może pomóc w tej sprawie ?

Pozdrawiam

Witam,

Ja również jestem wielkim miłośnikiem SAGI II. Jestem jeszcze na etapie wyboru projektu. Ponieważ chcielibyśmy mieć 2 łazienki na górze - mam pytanie odnośnie garderoby przy pokoju na froncie domu. Czy skosy pozwolą na przerobienie tego pomieszczenia na mini drugą łazienkę (wanna, wc, umywalka) ? Czy raczej jest to niemożliwe ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

M.

Wg mnie może być problem - robiąc wejście do takiej łazienki od pokoju pozostaje jedna prosta ściana do zabudowy a na niej musiałyby się zmieścić wspomnie przez Ciebie rzeczy. Można by ewentualnie wstawić prysznic w samym rogu wtedy być może jest szansa na wc i umywalkę. Musiałbyś wprowadzić wymiary tego pomieszczenia do jakiegoś programu" łazienkowego" - i spróbować rozrysować go sobie. My początkowo planowaliśmy przenieść łazienkę do pomieszczenia nad garażem. Zawsze chciałam mieć olbrzymią łazienkę a ta z projektu górna - początkowo - wydawała się niewielka. W rezultacie jest ogromną łazienką - taką jaką zawsze chciałam mieć. Pozdrawiam

Ściana przy schodach jest prosta i wysoka - bez skosów. W rogu na samym końcu tej ściany można by postawić prysznic - za nim na tej ścianie właśnie WC a na ścianie graniczącej z pokojem podejrzewam ze udało by się zmieścić niewielką umywalkę. Ale - to takie sugestie patrząc na projekt. Trzeba przejrzeć konkretnie wymiary. Jeśli wyjdzie z tego łazienka - to będzie to taka micro micro łazieneczka. Oczywiście warunek podstawowy - podniesienie ściany kolankowej. Aha i od razu powiem ze ten pokój nad wejściem poprzez zostawienie tej ścianki wydzielającej tą planowana łazienkę będzie naprawę nie za duży.

Dzięki za informacje.

Cóż musimy się zastanowić. Bo faktycznie ta łazienka dodatkowa to wyjdzie taka mikro mikro a dodatkowo ten pokój nad wejściem faktycznie za duży nie jest.

Idealnym rozwiązaniem góry jest projekt Benedykt II. Tyle że to już większy dom ... i koszty też.

No nad garażem to był mój taki mały pomysł żeby stworzyć pokój multimedialny :) Projektor, kanapy i kino domowe gotowe :)

Dużą łazienkę byśmy połączyli z sypialnią - a dla dzieciaków miała by być ta mniejsza łazienka.

Ale w tych okolicznościach sam już nie wiem co zrobimy. Musimy to przemyśleć.