voytequez 29.08.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam Kupuję działkę.Ze Sprzedającym-właścicielem umówiliśmy się na kwotę ... conajmniej średnią (nie jest zaniżona w stosunku do średniej rynkowej).Ze sprzedającym podpisałem umowę przedwstępną z zadatkiem 5.000PLN (pisemnie, ale nie notarialnie) - potrzebował pieniędzy.Parę tygodni później podpisałem z nim umowę sprzedaży warunkowej (notarialnie oczywiście) z prawem pierwokupu przez ANR, po podpisaniu której, w sumie z zadatkiem (z umowy przedwstępnej) dostał ponad 50% wartości.Dostałem odpowiedź, że ANR nie skorzysta z prawa pierwokupu.Teraz sprzedający uważa, że kwota umowy jest za mała.Ja chcę kupić tą działkę za kwotę umówioną.Obawiam się, że sprzedający będzie się uchylał.Pytania:1. Czy sprzedający może się wycofać?2. Czy sprzedający może się uchylać od podpisania umowy notarialnej - ostatecznej?3. Czy są prawne środki "zmuszające" go do podpisania umowy?4. Jakie mam możliwości sfinalizowania transakcji?Dziękuję za fachowe porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 29.08.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Podpisywaliśmy takie coś w ubiegłym roku, na szczęście bez ekscesów ze ztrony sprzedającego. Pani notariusz mówiła nam, że umowa warunkowa jest de facto umową kupna-sprzedaży i konsekwencje jej podpisania sa dla obu stron takie, jak konsekwencje podpisania normalnej umowy. Nie jestem prawnikiem, przytaczam tylko to, co usłyszałam. Jeśli masz taką możliwość spytaj notariusza, u którego podpisywaliście umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytequez 30.08.2006 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Podpisywaliśmy takie coś w ubiegłym roku, na szczęście bez ekscesów ze ztrony sprzedającego. Pani notariusz mówiła nam, że umowa warunkowa jest de facto umową kupna-sprzedaży i konsekwencje jej podpisania sa dla obu stron takie, jak konsekwencje podpisania normalnej umowy. Nie jestem prawnikiem, przytaczam tylko to, co usłyszałam. Jeśli masz taką możliwość spytaj notariusza, u którego podpisywaliście umowę. Pan Notariusz stwierdził, że ja i sprzedający musimy się jakoś dogadać. HM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 30.08.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Czy w umowie przedwstępnej była wpisana cena działki? Po podpisaniu umowy notarialnej warunkowej włacicielem jeste już Ty. Pozostaje kwestia przeniesienia własnoci w formie umowy notarialnej i płatnoci umówionej kwoty.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytequez 30.08.2006 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Czy w umowie przedwstępnej była wpisana cena działki? Po podpisaniu umowy notarialnej warunkowej wła�cicielem jeste� już Ty. Pozostaje kwestia przeniesienia własno�ci w formie umowy notarialnej i płatno�ci umówionej kwoty. w. W umowie przedwstępnej była podana cena, w umowie warunkowej sprzedaży także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria271199 18.01.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 witam, nigdy nie pomyslalem ze mnie cos takiego spotka. kupilem notarialnie dzialki rolne 2 lata temu w tamtych czasach za okazyjne pieniadze. zaplacilem od razu 80% wartosci i pokrylem koszta notarialne. po otrzymaniu ok. od agencji rolnej dostalismy wezwanie ponownie do aktu umowy ostatecznej. niestety sprzedajacy nie przyjechal. po ponownych prozbach, grozbach i wezwaniach przez notariusza co nic nie dalo, okazalo sie teraz po 2 latach ze zostaly one ponownie sprzedane innym osobom. roznica wartosci od zakupu do cen dzisiejszych ok. 500 tys. co robic ??? ma ktos rade czy wskazowki. adwokata zatrudnilem ale moze ktos ma inne zdanie. ???!!! wyciag-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts