banaskie 29.08.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Mam jedno, według mnie proste pytanianie. Czy ogrodzenie na długości 15m, na murze o wysokości od 30 do 150 cm od poziomu gruntu sąsiada jest konstrukcją oporową, a co zatym idzie wymaga pozwolenia czy nie. (od mojej strony jest zasypane ziemią) Proszę o prostą i prawną definicję konstrukcji oporowej (różnica 1cm też powoduje parcie gruntu )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytequez 29.08.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Nie jest w wykazie bez zezwolenie, więc trzeba zezwolenie.->Prawo budowlane art.29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banaskie 29.08.2006 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 jest w wykazie pkt 23.Chodzi o prostš definicję (przy najmniej dla mnie czyli faceta który zaprojektował największe systemy pożarowe w Polsce). a nie mogę znaleć definicji i parametrów które pozwolš stwierdić, że co co odpowiada:"Mur oporowy - samodzielna budowla w postaci ciany, wykonana z betonu , cegieł, pustaków, kamieni, lub bloków betonowych ułożonych na zaprawie lub na sucho. Pionowy element konstrukcyjny w postaci podłużnego filara przyciennego, o ukonie ciętym lub uskokowym boku zewnętrznym, służšcy do zabezpieczenia , wzmocnienia ciany budynku skarpy, nabrzeża lub wolno stojšcego muru, Mur oporowy przenosi napór zabezpieczanego obiektu budowli na podłoże. Nonoć muru oporowego może być zwiększona poprzez zbrojenie prętami, siatkami, elementami żelbetowymi lub stalowymi"oraz itd. (chodzi mi ot o itd) Czyli o parametry cćććććisłeeeee!!!!!!TAK KRZYCZĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts