Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Maja I z podwójnym garażem, bardziej podoba nam się elewacja i układ poddasza.

Układ poddasza jak dla mnie również ciekawszy (MajaI), za wyjątkiem strychu (Maja 2 ma wejscie z korytarza, mi to bardziej odpowiada).

Ja skłaniam się w kierunku Maii2, z układem pokoi na poddaszu, takim jak w "jedynce", nie dotykając bryły nad garażem. Jak dla mnie te domy mają identyczne bryly "mieszkalne", wiec pewnie problemu nie będzie, jak sądzisz?

Ja również zastanawiam się intensywnie nad tym projektem, aczkolwiek na pewno zmieniłbym układ poddasza. Interesuje mnie 2 łazienka oraz połączenie istniejącej łazienki bezpośrednio z sypialnią. Do sypialni dołączyłbym również garderobę. Czy ktoś się orientuje ten projekt jest możliwy z podpiwniczeniem.

mam pytanie: co sądzicie o rozkładzie salon-jadalnia-hol? Mam na myśli dwie rzeczy:

1. powierzchnia, czy nie ma tu pewnego "nadmiaru", tj. w sumie ~63m2 otwartej przestrzeni

2. czy ta przestrzeń jest praktyczna/ustawna. Bo niby metrów jest sporo, jednak np. salon to ok 25m2 (nie chcac ingerowac w "trakt" prowdzący do tarasu), to samo z jadalnią.

Wygląda to tak, że 40% z tej powierzchni zajmuje komunikacja (przeliczyłem: w sumie hol i przejście na taras to ~25m2)

?

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/images/rzut1.jpg

No właśnie - uważam to za największy problem tego super domku. Martwi mnie trochę to, że ewentualne możliwości rozmieszczenia mebli ogranicza ciąg komunikacyjny na taras.

Ale podejście mam następujące - chodzi o to by było jak najwięcej przestrzeni. Salon jest w sam raz, bo nie zamierzam ustawiać w nim zbyt dużo mebli (tylko plazmę i komplet wypoczynkowy, hehehe). Natomiast taka duża przestrzeń daje wrażenie ... dużej przestrzeni ;) ! Zawsze można tam postawić kwiaty czy jakieś ozdoby wnętrza. Te pomieszczenia z założenia mają nie być zagracone.

I jeszcze ogólne pytanie - czy ktoś wybudował już ten projekt ? Mam nieco obaw przed byciem pierwszym i testowaniem na sobie ewentualnych braków w projekcie.

Jacek

Witam,

mam pytanie do tych, co już projekt zakupili. Jak oceniacie projekt? Co mowi kosztorys?

Ile wynosi faktyczna powierzchnia dachu (2 garaze)? pytam, gdyz zestawienie materialow w necie podaje 341, zas opis 307.

Macie moze jakies nowe wyceny (stan surowy)?

No i wogole ciekaw jestem co i jak ;-) Odezwijcie sie, bo watek jakos tak slabnie.

Sam jeszcze sie waham, narazie zalatwiam mapy itd - jednak w ktoryms momencie bede musial zamowic jakiś projekt :-)

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...