Witolo 22.04.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 sluchajcie, bylem w firmie ktora handluje pokryciami dachowymi i "ekspert" stwierdzil ze w projekcie sa za male otwory na okna dachowe, wiezba jest zle zaprojketowana. co wy na to?jakie okna planujecie w Maji 2 na poddaszu, chodzi o okna dachowe? pozdrawiam Witolo Hanpio jak tam budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 24.04.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witajcie, nam nikt na to nie zwrócił uwagi choć wielu"ekspertów" wyceniało nam pokrycie dachowe. Planujemy okna Velux. Spotykamy się jeszcze z architektem, który być może bedzie projektował nam wnetrza więc zapytam. Jesli chodzi o budowę to mieli zaczynać wczoraj murować ściany, ale niestety eh... terminowość . Dzisiaj popołudniu mamy spotkanie na budowie i od jutra mają ruszać. Zobaczymy... Witolo zdecydowałeś sie na wentylację mechaniczną z rekuperatorem? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 24.04.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 witam Hanpio zrezygnowalem z reku, teraz mysle glownie portfelem a nie zachciankami:( walcze w kwestii dachowki ceny ida w gore i nic nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 26.04.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 No nareszcie wczoraj zaczęli stawiać mury naszej Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 26.04.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 gratuluje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 26.04.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 narazie nie ma czego, pogratulujemy sobie jak skończymy budowy. A Wy kiedy startujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 26.04.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 my startujemy 15 maja, kupilem wczoraj dachowke Roben miedziany Plus - udalo mi sie lupic co przy dzisijeszych warunkach jest bardzo trudne, nie wiem tylko jak ten PLUS wyglada na dachu (to jest troche wieksza dachowka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 26.04.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Witam serdecznie, zaczynam budowę Mai 2 za miesiąc pod Warszawą. Mam pytanie czy budujecie kominy takie jak są w projekcie czy też może wybraliście systemowe? Pytam, bo mam wątpliwości czy systemowe nie byłyby jednak lepsze. Macie może doświadczenie/przemyślenia w tej materii? Pozdrawiam i życzę wytrwałości na froncie Radi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 27.04.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Witam, my budujemy takie jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 30.04.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 analizuje dokladnie projekt i cos mi w nim nie pasuje. czy widzicie jak sa zaprojektowane schody ktore prowadza na pietro? cos chyba z nimi nietak ich tzw półpietro znajduje sie na 2/3 okna ktore jest po lewej stronie drzwi wejsciowych. To jest mega nie praktyczne, tym bardziej ze pomieszcenei nr 2 ma wtedy wysokosc ok 2 m. Co o tym sadzicie? gdyby ktos byl zainteresowany mam ekstra zdjecie przekroju tego fragmentu moge podeslac na priva.Nastepna sprawa to łazienka na pietrze obawiam sie ze przez skosy bedzie troche mal. Myslimy z zona zeby ja troche powiekszyc o strych co o tym sadzicie, moze macie inne pomysly? Cholera nie bardzo moge wyczuc jak bedzie z wysokosciami na pietrze przy tak scietym dachu.Hanpio i Kristofus co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.05.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 analizuje dokladnie projekt i cos mi w nim nie pasuje. czy widzicie jak sa zaprojektowane schody ktore prowadza na pietro? cos chyba z nimi nietak ich tzw półpietro znajduje sie na 2/3 okna ktore jest po lewej stronie drzwi wejsciowych. To jest mega nie praktyczne, tym bardziej ze pomieszcenei nr 2 ma wtedy wysokosc ok 2 m. Co o tym sadzicie? gdyby ktos byl zainteresowany mam ekstra zdjecie przekroju tego fragmentu moge podeslac na priva. Podeślij fotke jak możesz, też jestem ciekawy tego fragmentu. Ktoś tu już wspominał o tym problemie, bodajrze kazika Nastepna sprawa to łazienka na pietrze obawiam sie ze przez skosy bedzie troche mal. Myslimy z zona zeby ja troche powiekszyc o strych co o tym sadzicie, moze macie inne pomysly? Cholera nie bardzo moge wyczuc jak bedzie z wysokosciami na pietrze przy tak scietym dachu. Hanpio i Kristofus co wy na to? Z tą łazienką to nie będzie tak źle, w końcu powierzchnia podłogi jest prawie 15m2. Scianka kolankowa ma 77,5cm, ale w łazience zauważ, że ścianki są odsunięte od tych skosów, także nie będzie tak źle. W pozostałych pomieszczeniach będą skosy, ale czy uciążliwe to już wszystko zależy od pomysłu i ich zagospodarowania. Jak chcesz mieć więcej przestrzeni w łazience to rzeczywiście można przesunąć tą ściankę za kominem o chociażby te 32,5cm i na tamtej ściance umieścić kibelek i ewentualnie bidet (które będą bardziej intymne i nie będą tak wyeksponowane jak w projekcie) - tym sposobem zyskujesz więcej przestronności na środku łazienki.Tak czy siak co to za poddasze bez skosów ??. Skosy mają swój urok. U mnie niewiele będzie tych skosów, bo chcę zrobić na górze 3 sypialnie i pod tymi skosami zrobić do każdej sypialni garderobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 01.05.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 puscilem mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.05.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 puscilem mailem U moich Teściów jest podobnie, z tym, że mają szersze okno i te okno na wysokości tego podestu w połowie schodów ma belke poprzeczną. Od wewnątrz to wygląda tak jak stoisz na podeście w połowie schodów to wydaje się jakby było małe niskie okno przy podłodze (daje światło dzienne na schody), poniżej jest zejście do piwnicy i wygląda jakby było tam normalne okno. Na zewnatrz też to wygląda jak normalne okno przedzielone belką poprzeczną i wcale nie widać tam tych schodów. Ale szczerze mówiąc to tak dokładnie na to nie zwracałem uwagi u Teściów, bo to się zupełnie nie rzuca w oczy. Jak będę u nich pod koniec maja to się dokładnie przyjrzę. Nie wiem jak to będzie wyglądać w przypadku Maji, ale w razie czego można pewno zastosować jakiś wybieg stylistyczny w celu zamaskowania tego widoku podestu schodów na zewnątrz (to tylko 12cm), bo w środku w tym małym pomieszczeniu mi to wogóle nie będzie przeszakdzać, a przynajmniej schody będą miały trochę światła dziennego. Poza tym widać na tym rzucie poprzecznym schodów, że ten podest nie do końca dochodzi do ściany z oknem (brakuje 10cm) jest tam szczelina w podeście ("wariantowa"). Może tą szczeline powiększyć i wstawić tam pas z luksferami - może wyglądać ciekawie wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 11.05.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam, ale cichutko na naszym wątku. Czyżby nikt prócz nas i Witolo nie budował już Maji. U nas ściany "wyciagnięte" po strop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 11.05.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Hej U mnie nie wiadomo do końca co będę budował Mam takie tam dylematy, w przyszłym tygodniu będę rozmawiał z moim architektem co będzie mi prowadził kompleksową obsługę inwestycji to się okaże co będę budował. Liczę się nawet z tym, że będę robił projekt indywidualny. Jednego jestem pewien, że chcę mieć taki salon, jadalnie i kuchnie ze spiżarnią jaka jest w Maji 2 i w Faworycie,duży podwójny garaż z boku budynku, kuchnia i gabinet od frontu. To wszystko architekt ma mi upchnąć na 26m szerokości mojej działki. Co do reszty to może być róźnie, zobaczymy co wymyśli mój architekt. We wtorek podpisuję nareszcie akt notarialny na działkę po 10 miesiącach czekania - nareszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rochminek 11.05.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczów Chcielismy powiekszyc grono budujacych Maję. Podobnie jak większość borykamy się z zakupem matreriałów ale jakoś powoli idzie. Mamy już wylane ławy a lada dzień będą fundamenty. W tym roku planujemy postawić stan surowy a w przyszłym wykończyć no i mieszkać Pzdr. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rochminek 11.05.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam wszystkich forumowiczów Chcielismy powiekszyc grono budujacych Maję 2. Podobnie jak większość borykamy się z zakupem matreriałów ale jakoś powoli idzie. Mamy już wylane ławy a lada dzień będą fundamenty. W tym roku planujemy postawić stan surowy a w przyszłym wykończyć no i mieszkać Pzdr. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 11.05.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 witam nowego forumowicza ktory wybral najladniejszy projekt:) ja ruszam na dniach wiec bedziemy sie pewnie wymieniac doswiadczeniami. Z tej grupy najbardziej zaawansowana budowa to chyba Budowa Hanpio - bylem i widzialem wyglada super. Kristofus gratuluje kupna dziiałeczki, no to teraz zacznie sie orka PnB, ekipa, material.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 13.05.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 witam nowego forumowicza ktory wybral najladniejszy projekt:) ja ruszam na dniach wiec bedziemy sie pewnie wymieniac doswiadczeniami. Z tej grupy najbardziej zaawansowana budowa to chyba Budowa Hanpio - bylem i widzialem wyglada super. Kristofus gratuluje kupna dziiałeczki, no to teraz zacznie sie orka PnB, ekipa, material.... Dzięki. Wiem, że będzie orka, ale tego etapu sie nie mogę doczekać, bo nie ma nic gorszego jak nic nie robisz i czekasz aż taki matoł z poznańskiej instytucji postawi kreske na mapce długości 5cm i zajmuje mu to 5 miesięcy. Teraz przynajmniej wiem, że mogę ruszyć temat dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rochminek 16.05.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 A u nas fundamenty rosną!Szukamy dachówki ale nigdzie nie ma. Chcieliśmy Robena miedzianą albo kasztanową ale nie wiem czy uda nam się ją dostać. Z dostępnych od ręki są dachówki firmy Meyer - Holsen, czy ktoś zna tą markę? Bo jakoś do tej pory nie słyszałam o nich.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts