Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy może ktoś już wymyślił co zrobić ze spocznikiem schodów wchodzącym w okno ? Zastanawiam się czy tego nie zostawić...

My usunelismy całkowicie koncpcje schodow z projektu, nie ma u nas półpietra schodowego ktore przecina okno.

Witolo

No to jak wymyśliłeś te schody ? Opisz proszę...

Levar

Witam

Levar:

Zrezygnowałem ze schodów z projektu i z podestu w pom. gosp. U nas będą schody tylko w holu w kształcie litery "L". Zaczną bieg zaraz za wiatrołapem , od drzwi około 20 cm (w projekcie jest to ściana na której opiera się podest).W moim przypadku ściana jest równo ze stropem.Otwór w stropie (nad holem) ma wymiary 210x250. Dalej - zaczynają bieg za wiatrołapem natępnie zabieg na trzech stopniach i na górę. Tam przeście około 115 cm, ale tylko na odcinku szerokości schodów, dalej bez zmian.

Przesyłam link jednej z propozycji schodów firmy Rintal http://www.rintal.pl/schody_rintal_nasze_produkty_galeria_Schody_43.html#78

Tomek

Witam

Kompleksowa wycena schodów z firmy Rintal wyniosła 18000. Fakt są drogie i też szukałem tańszych i otrzymałem kilka ofert podobnych schodów tyle że innej konstrukcji. Ceny wahają się od 10 do 12 tys. .czyli znacznie taniej niż z Rintala. Pytałem również jak w przypadku obłożenia schodów betonowych. Tu moje zaskoczenie , bo cena obłożenia taka sama jak gotowych schodów drewnianych, a oprócz tego odchodzi koszt wykonania i materiałów poniesionych przy schodach betonowych. Dlatego nie rozumiem jaki jest sens wylewać schody betonowe, które nie ma pewności że wykonawca dobrze zrobi a stolarz dobrze wykończy.

Witolo, jeśli będziesz miał wycenę dachówki wraz z akcesoriami to daj znać.

Jakie docieplenie planujesz z zewnątrz ?

Pozdrawiam

Tomek

Witam

Własnie wczoraj skończyli deskować dach i oczywiście na zakończenie "wianek", oj było wesoło......

Witolo pytasz o wymiary okien,

otóż pierwsze okno frontowe (nad kuchnią) bez zmian 140x78, w dwóch sypialniach też 140x78 (choć w projekcie mam błąd 61x140) zastanawiam się jeszcze nad wymiarem 140x66.

Natomiast w pomieszczeniu nad garażem zdodnie z projektem (118x78) x2 , a zamiast wolego oczka też okno 118x78 lub (140x78 tu mam margines).

Mamy takie same wejscie po schodach i w trakcie układania dachówki chcemy dopasować dodatkowe okno doświetlające schody.

Pozdr

Tomek

a i powiedz jeszcze jaki jest sens deskowania dachu??

to tylko koszty,

no chyba,że kładziesz gont bitumiczny....

pod dachówkę nie ma potrzeby deskowania dachu

Magser

Moim zdaniem warto odeskować dach, a koszta w porównaniu z całą resztą są nieduże. Ja zdecydowałem się na pokrycie dachówką.

Napewno fachowo Tobie nie wytłumacze, ale mnie najbardziej przekonało:

- usztywnienie i wzmocnienie konstrukcji dachu

- wyciszenie , deski też częściowo docieplają

- pod takim dachem można mieszkać nawet kilka lat

- w razie uszkodzenia dachówki jest pewne nieprzeciekające podłoże

- folia bardzo często ulega uszkodzeniu przy układaniu dachówki

Wiem, że niektórzy co planują dachówkę nie deskują dachu, ale w mojej okolicy 90% dachów, które mają pokrycie z dachówki jest odeskowana, wynika z tego że warto.

Tomek

Magser

Wymiary okien na górze jak w projekcie tyle że bez łóków.

Ścianka kolankowa na dwóch wysokościach:

dach w części sypialni na równej wysokości około 85 (w projekcie 75 i 62), a nad garażem około 60 (w projekcie 47 i 50). W projekcie jest "błąd", ponieważ krokwie narożne nad kuchnią sa położone do wewnątrz a nie na rogu jak pozostałe.Oczywiście można wykonać w/g projektu, ale wtedy będzie trapezowy dach. Zresztą widac to nawet na projekcie gołym okiem rys.nr 5 i 6.

Tomek

witam

zastanawiam sie nad schodami samonośnymi - czy ktos juz takie ma, ewentualnie ma jakis projekt do Maji II (bez podestu)?

Witolo

Witam

Witolo,

wyluzuj się chłopie :D , zdąrzysz jeszcze wydać kase na schody

ps

pozdrawiam

nie bardzo mam kiedy sie wyluzowac bo mam 7 dni na decyzje czy betonowe czy samonosne. a zreszta wchodzą mi niedlugo z tynkami wiec tez chcialbym wiedziec co w kwestii schodow, ale dzieki za troske:):):)