niaCHU 22.01.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 evie_ei zmień wykonawców , albo ja jestem taki skopy albo coś jest nie tak n jakiej podstawie firma ci wycenia 100 tysięcynetto tak na pałe : dachówka 18 000 cieśla 10 000 dekarz 20 000 wiążba to około 18 000 to jest jest około 66 tysięcy robocizn 34 tysiące to trochę drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 22.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Wycenę otrzymaliśmy bardzo szczegółową, policzony każdy nawet drobny element dachu, no i tak wyszlo. Oczywiście będziemy szukać tańszych rozwiązań, może kupimy taniej dachówki, okna. Dali nam chyba ceny katalogowe.Spróbujemy poszukać jakichś upustów, rabatów. Mamy lepszą ofertę cenową, ale wykonawca nie sprawdzony, a karpiówka podobno nie toleruje błędów. Tyle na dach raczej nie przeznaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 26.01.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ktoś już radził, że w kształcie L i tak chyba się zmieszczą. Zaczną się przy drzwiach wejściowych i do góry w prawo. We wtorek spotykamy się z babką od schodów, powie nam coś więcej. Mój małż nie może przetrawić tego spocznika.Widzieliśmy go w realu u kolarza20. Schody łagodne, dla mnie ok., ale rzeczywiście przejście do garażu niskie, trudno wcisnąć tam szafę /a tak planowaliśmy/no i to okno podzielone spocznikiem. Trzeba by robić otwierane na zewnątrz, no i problem z myciem. Magser, też czekamy na wycenę dachu kiedy zobaczę cyferki nie będzie mi do śmiechu,bo wyceniają nam z karpiówką Ja zrezygnowałem ze spocznika wchodzącego w okna. Mam dzięki temu "normalny" wiatrołap, bez obniżonego sufitu i podłogi, a i schody nie wyszły strome czego się obawialiśmy. Poniżej zdjęcia (jeśli udało mi się wkleić). http://img212.imageshack.us/img212/6528/img0174kopiazk2.th.jpg http://img98.imageshack.us/img98/624/img0187kopiamt7.th.jpg Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 27.01.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Levar super,ze wstawiłeś zdjęciemuszę się przypatrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 27.01.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Levar, z tego co widzę to musiałeś zrezygnowac z jednego pokoiku, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 27.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nie, z żadnego pomieszczenia nie rezygnowałem. Może dodatkowe wyjaśnienie - ja mam Maję "odwróconą", tzn. garaż jest po prawej stronie jak się patrzy na przód budynku. W związku z tym po wyjściu z wiatrołapu schody mam po prawej stronie. No i właśnie w tym takim niby holu są schody. Po lewej stronie od wyjścia z wiatrołapu jest kuchnia. Nawiążę też do wcześniejszej dyskusji - ja nie chcę się bawić w jakieś doświetlenia typu świetliki Veluxa. Po pierwsze to jest drogie, po drugie wg mnie nie daje specjalnie dużo światła (widziałem już je na żywo), a po trzecie - co ja będę robił na tych schodach by stale mieć tam jasno ?? Wchodzę i już. Jak jest ciemno - zapalam oświetlenie. W dzień na schodach jest na tyle jasno, że nie ma problemów z komunikacją. Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 27.01.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nawet gdy sobie to obracam to nadal tego nie czuję...Zatem schody masz po środku holu - odsunięte od ściany łazienki i garażu?Dokąd one prowadzą? Nawet w odwróconej Maji powinny prowadzić do holu a górze, a u Ciebie chyba prowadzą do jakiegoś pomieszczenia?Masz może jakieś rysunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 27.01.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Byłem wczoraj na budowie - schody na pewno nie prowadzą do żadnego pomieszczenia, hehehe )) Postaram się załączyć jakiś rysunek jeśli chcecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 27.01.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Levar, dzięki za fotki. Tak też planujemy nasze schodki. Nam było łatwiej je sobie wyobrazić, bo byliśmy na budowie Kolarza20 i widzielśmy w realu dziurę w stropie Levar czy powiększałeś ją nieco czy wystarczyła aby schody swobodnie się zmieściły? Póki co działeczka się grodzi i wkrótce wkraczają koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 27.01.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Załączam, pewno nieco nieudolny, rysunek poglądowy. http://img104.imageshack.us/img104/5268/majaschodytw1.th.jpgMam nadzieję, że teraz widać o co mi chodzi. Schody nie wchodzą do żadnego pokoju na górze, tylko po prostu do holu. Dokładnie w miejscu do którego miały wchodzić zgodnie z pierwotnym projektem. Na czerwono zaznaczyłem orientacyjne położenie górnego holu.Otwór na schody zostawiłem dokładnie taki jaki był w projekcie. Można by nawet w tym miejscu zmieścić szersze schody. Dodam jeszcze, że pokój który ma okno nad wejściem do domu, zyskał dodatkowy metraż dzięki temu, że nie ma w tym miejscu spocznika schodów.Zaznaczę jeszcze, że prawa autorskie posiada Witolo - to on powiedział nam o takiej możliwości.Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 28.01.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Teraz już rozumiem, no super rozwiązanie ale już za późno, będzie jak jest, trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 28.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Czy ktoś jest na etapie c.o.? Ja chciałbym zrobic na dole podłogówką i dodatkowo kaloryfery, kominek z płaszczem, ogrzewanie byłoby gazowe no i zastanawiam się nad wspomaganiem tego kolektorami. Inni radzą żeby podłączyc drugi piec na ekogroszek. Co Wy na to? Może ktoś ma jakąś wycene? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 28.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ja robię podłogówkę w kuchni, łazienkach, może w wiatrołapie - wszędzie tam gdzie na podłodze będą kafle. Pozostałe pomieszczenia - grzejniki. Ogrzewanie kombinowane (może przekombinowane, hehehe) - piec gazowy, kominek z płaszczem i solary. Komin budowany w kotłowni przystosowałem do ewentualnego pieca na paliwo stałe, w razie jakby Ruscy znowu wyłączyli gaz. Powietrze do pieca gazowego i spaliny będą wychodzić poziomą rurą przez ścianę. Problem jest z solarami. Na naszym pokręconym dachu nie ma specjalnie miejsca na dwa panele słoneczne. Zgodnie z układem mojego budynku musiałbym je powiesić na dachu nad kuchnią - każdy na innej połaci, bo się nie zmieszczą. Za namową instalatorów powieszę kolektory na dachu altanki na narzędzia, którą planuję w ogrodzie. Ocieplona rura miedziana w ziemi, odległość około 15-20 m.Sprzęt kupiłem za 16 tys. (Viessmann - piec, zasobnik 300l, 2 kolektory, i dodatki), a pierwsza wycena instalatorów na samo przygotowanie instalacji gazowo-kominkowo-solarowej, bez rozprowadzeń do grzejników i ogrzewania podłogowego to 10 tys (robocizna). Dodatkowo kominek - tak z 5 tys. Szukam kogoś dobrego do zrobienia instalacji. Niestety, chciałbym żeby to był ktoś polecony - tak by bez problemu działała tak skomplikowana maszyneria.Uważam, że jedyne co nie będzie spadać to koszty ogrzewania. Więc tu nieco zainwestowałem. Widziałem już taką instalację na łączonym z różnych firm sprzęcie - działa spokojnie. Trzeba to tylko dobrze zrobić.Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 29.01.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 To myślę, że się zmieścimy w 50 000 zł. A macie już koncepcje, bądz inspiracje górnej łazienki ? Pochwalcie się rozwiązaniami. Ja bym chciał zmieścic tam jeszcze saune. No i żona szuka jakiegoś dobrego niezbyt drogiego stolarza od kuczhni w okolicach Bytomia bądź Piekar, może ktoś ma jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 29.01.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A macie już koncepcje, bądz inspiracje górnej łazienki ? Pochwalcie się rozwiązaniami. no my jeszcze nie na tym etapie,a szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 29.01.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 My też jeszcze nie na tym etapie. Ogrodziiśmy działkę , jutro posadawiamy budynek i ruszają kopareczki Levar, pokoik nad wejściem niewiele zyskuje, powstaje tam coś w rodzaju jamy Wejście do schowka planujemy zrobić od strony pomieszczenia nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 30.01.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 A może w tym ala schowku byłoby idealne miejsce na saune? Ale już nie u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 30.01.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 My też jeszcze nie na tym etapie. Ogrodziiśmy działkę , jutro posadawiamy budynek i ruszają kopareczki Levar, pokoik nad wejściem niewiele zyskuje, powstaje tam coś w rodzaju jamy Wejście do schowka planujemy zrobić od strony pomieszczenia nad garażem. Zyskuje, zyskuje. Może to nie jest pełnowymiarowe pomieszczenie, ale spokojnie wystarczające by można tam było zrobić małą garderobo-szafę. Mam już to pomieszczenie więc mogę ocenić. Oczywiście jeśli ktoś chce to może dostęp do tej "garderóbki" zrobić od strony pomieszczenia nad garażem. Nie znam się na saunach (nie lubię), ale może i na saunę wystarczy. Chcecie to zrobię zdjęcie, to sami zobaczycie... Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 30.01.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 tak,tak zrób zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolarz20 31.01.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 W odpowiedzi na zapytania dot.kosztow budowy Maji podaje kosztorys nadmieniam ze jedyna zmiana byl wydluzony garaz o 1.8m.SSZ-370.000 tym:-dachowka ceramiczna Koramic angoba szlachetna kasztan-dach deskowany+papa-okna PCV Veka-okna polaciowe Velux-swietliki dachowe 2 szt.-tynki cem.-wapienne-elektryka-wypr.kanalizacji-brama garazowa Hormann 2szt.drzwi zew. CAL dab-drzwi zew.Gerda-drzwi wew.Gerda.Roboty wykonczeniowe -instalacja co i wod.kan.+kominek z plaszczem wodnym +grzejniki+piec Viesmman+podlogowe ogrzew.+centralny odkurzacz+obud.kominka 84.000 Elewcja 37.000 tynk akr-silik.+styrpian-Wyk.poddasz ocieplenie+k-g+malowanie 20.000 Sciany cekolowane+malowanie16.400 Wylewki podlog 11.300 Podlaczenie gazu i kanalizacj+rozprowadzenie inst.deszczowej 15.000 wszystkie ceny z materialem.Pozostalo wylanie tarasow i schodow wejsciwych .cokol ,kostka brukowa,ogrodzenie tego nie wiem jesli chodzi o koszt .Pozdrwiam wytrwalych budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts