Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Jestem kolejnym szczęśliwcem budujący Maję 2. Po ponad półrocznej "walce" o pozwolenie na budowę zaczynamy. Ekipa ma wejść (oby) w przyszłym tygodniu. Do tej pory udało się ściąnąć humus i wytyczyć budynek. Materiały na ściany udało się kupić wcześniej. Teraz próbuję wybrać dachówkę a raczej żona. No i pozostaje jeszcze dylemat ze stropem - wylewany monolit czy teriva. Proszę o sugestie jaki strop i czy trzeba coś zminiać w projekcie. Jeśli ktoś posiada to poproszę o fotki z budowy, ewentualnie jakiś namiar na Maję 2 w bardziej zaawansowanym stanie niż nasza w okolicach Warszawy.

A my budujemy w warszawie. Zaczynaja rosnać ściany ale niestety zdjęć nie posiadam.Ale muszę przyznać ze jak patrzę na ten zarys domu to naprawdę jest spory. Chociaż salon mógłby być wiekszy ( my zlikwidowaliśmy duży wykusz i trochę to pomniejszyło salon). Co do stropu to my tez mamy terrivę.

Pozdrawiam

Widzę, że osób które wybrały Maję jest coraz więcej.

Ja mam nieco opóźnienia, bo miałem zaczynać w kwietniu, a dopiero od kilku dni mam pozwolenie na budowę - cholerna wrocławska biurokracja.

Teraz czekam na budowlańców, bo też mają obsunięcie terminów. Mam nadzieję, że już w czerwcu zaczniemy.

Życzę wszystkim pogody budowlanej !

Ale tu cisza... chyba wszyscy budują. Mam pytanie, na jakich wysokościach amcie okna od frontu? U nas w projekcie jedno jest wyzej drugie niżej - beznadziejnie to wyglądało, obnizyliśmy jedno okno (w pomieszczeniu gospodarczym małym) do wysokości okna w kuchni. Ciekawe czy ktoś też tak miał w projekcie?

Pzdr.

Monika

Witamy ponownie,

my także będziemy budować Maję 2, zaczynamy za 2 tygodnie pod Warszawą.

W zasadzie wszystko dopięte na ostatni guzik, pytałem kiedyś o kominy - zdecydowaliśmy się na systemowe...

Niepokoi mnie trochę w projekcie to, że poziom wylewki płyty podłogowej jest obniżony w stosunku do ścian fundamentowych. Komplikuje to trochę wykonanie poziomej izolacji przeciwwilgociowej.

Próbował ktoś z Was może obniżać wysokość ściany fundamentowej aby wyrównać ją do poziomu wylewki betonowej?

Pozdrawiamy,

Radek & Asia

Witam wszystkich Majowiczów :wink: . Parę dni temu rozpoczęłam budowę. Trochę napadało do wykopów, ale jestem pełna nadziei, że pogoda będzie nam wszystkim sprzyjać.

W odpowiedzi na pytania które się często przewijają.

Robię podcień - pomimo, iż długo myślałam żeby kosztem podcienia powiększyć salon. Ale jak patrzę na moich sąsiadów którzy się smażą na tarasie "bez cienia" cienia :) ...

Zrezygnowałam z bloczków betonowych - na rzecz wylewanego w całości fundamentu

Strop rówenież robię wylewany a nie z Terrivy

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

ANT

Witam,

cieszę sie bardzo, że coraz wiecej ludzi zdecydowało sie na budowę Mai.

U nas poziom wylewki podłogowej był równy z poziomem ścian fundamentowych ( w realu), okna też mamy na równym poziomie. Mnie wydaje sie, że okna w kuchni sa na trochę za niskim poziomie, biorąc pod uwagę wysokośc blatu.

Ja mam do Majowiczów pytanie, jak rozwiązujecie kwestię schodów, których podest zgodnie z projektem wypada w oknie pomieszczenia gospodarczego?

Pozdrawiam

Hanpio,

podest (spoczynek) schodów wypada jakieś 10 cm poniżej górnej krawędzi otworu okiennego - nieszczeliwe rozwiązanie ale na szczeście to okno w pomieszczeniu gosp. Najgorsze jest to, że przez ten podest okna nie da się otworzyć, co najwyżej uchylić więc jest problem. Wydaje sie nam, że tu trzeba szukać okna otwierającego sie na zewnątrz, jeśli takie są.

Ideą umieszczenia podestu w oknie było, zapewne, doświetlenie schodów - my doświetlimy je dodatkowym oknem połaciowym. Szczelinę pewnie zamaskujemy/zamurujemy bo na pewno okno będzie sie od tego szybko i mocno kurzyć. Jeśli chodzi o estetykę z zewnątrz to po powieszeniu firanki podest nie powinien być chyba w oknie widoczny...

Korzystając z okazji chciałbym się wprosić na obejrzenie Waszej budowy. Jesteście najbardziej zaawansowani w budowie więc bardzo zależałoby mi na obejrzeniu paru szczegółów, jeśli można. Proszę o kontakt na priva w tej sprawie.

Pozdrawiam,

Radik

Witam, wszystkich forumowiczów. My też z mężem podjęliśmy ostateczną decyzją dotyczącą budowy domu Maja 2. Prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu zamówimy projekt. Błagam Was zamieście na forum zdjęcia z budowy, które zapewne pomogą wielu:))))