Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Witam,

wszystkich wielbicieli projektu Maja, jestem na początku budowy (dopiero zaczynam). Jedno co mogę powiedzieć po tak krótkim czasie to, że w wliczeniach są błędy np. beton B-20 na ławy w projekcie 19m3 a tak naprwdę gdy robimy szerokość 70cm wychodzi 24m3. w chwili obecnej mam przestój ze względu na brak pustaków w rozsądnej cenie!!

pozdrawiam,

Martini

[/img]

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

witam. mam kilka pytań do najbardziej zaawansowanych w budowie.

1. czy podwyższacie podest schodowy i np. doświetlacie klatkę oknem połaciowym

2. co z tymi oknem w kuchni które jest prawdopodobnie za nisko do blatów kuchennych. podwyższacie je?

3. czy podnosicie ścianki kolankowe?

4.czy jest możliwość obejrzenia waszej budowy?

Witaj,

1. nam architekt powiedział, że nie da sie podnieść podestu, więc nie wylaliśmy schodów, bedą jakieś systemowe, które znajda sie tylko w holu

2. jesteśmy na etapie więźby, narazie okna nie podnieśliśmy, ale mamy margines i chyba to zrobimy

3. podnieśliśmy o jedna cegłę

4. zapraszamy na budowę

Pozdrawiamy

Mam pytania do osób budujących Maję II:

1.czy przy podniesieniu ścianki o jeden pustak trzeba robić dodatkowy wieniec (tak twierdzi nasz architekt)?

2.chciałabym połączyć dwa pokoje od strony ogrodu robiąc z nich sypialnie z łazienką i garderobą, czy już ktoś miał taki pomysł, czy spotkał się z jakimiś problemami?

Mam pytania do osób budujących maję II:

1. czy przy podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak trzeba robić dodatkowy wieniec (tak twierdzi nasz architekt), czy dom nie straci na wyglądzie?

2.chciałabym z dwóch pokoi od strony ogrodu zrobić sypialnie z łazienką i garderobą, czy ktoś miał taki pomysł, czy spotkał się z jakimiś problemami?

Witam wszystkich

buduje maję2 na Śląsku a właściwie włóczę się po urzędach zbierając dokumenty do pozwolenia.

W projekcie jest kilka krokwii dachowych o długości ponad 10m, w kilku tartakach powiedzieli mi że z tą długością jest problem.

Jak sobie z tym poradziliście?

Ile kosztował stan zero?

witamy, chętnie podzielimy się kosztami naszego świeżutkiego stanu 0

zakończyliśmy w ub. tygodniu, podajemy dokladne koszty jakie poniesliśmy, na pewno przyda się innym budujacym Maję 2.

Zmiany jakie mamy w projekcie to: skrócenie garazu o 75cm kosztem pom. gospodarczego, poziom podłogi w garażu na równi z innymi pomieszceniami (tylko małe pomieszczenie pod spoczynkiem schodów z obniżonym poziomem o 17cm).

stal fi 16 - ok 390 mb - 624 pln

stal fi 12 - ok 120 mb - ok 100 pln

stal fi 6 - ok 500 mb - 150 pln (stal licze "tak na oko")

1900 bloczków - 5130 pln (tak, tyle idzie na 8 warstw!)

beton B25 29 m3 - 7105 pln (dużo tego poszło ale lany prosto do wykopów, bez deskowania)

pompa do betonu - 500 pln

izolacja pozioma (folia 60 cm) - 240 pln

styropian 7,7m3 - 1925 pln

klej do styropianu - 165 pln

piasek do murarki - 380 pln

cement 1,6 t - 824 pln

plastyfikator do zaprawy 20 l. - 100 pln

folia kubełkowa 60 m - 255 pln

piach do zasypki - 8 wywrotek - 1760 pln

beton B15 na wylewkę - 18m3 (daliśmy grubość 12cm) - 4230 pln

pompa do betonu - 500 pln

siatka wzmacniająca na styropian - 150 pln

dysperbit (tylko ściany zewnętrzne)- 130 pln

hydraulika (materiały i robota -10 punktów - bo daliśmy dodatkowy pion) - 1400 pln

Razem materiały - ponad 25600 pln nie licząc geodety, gwoździ, desek itp

praca - mamy kontrakt na stan surowy otwarty (w tym humus, wykopy, zagęszczanie po deskowanie dachu i papę na dach) wiec trudno mi ocenić koszt, podejrzewam, że nikt stanu 0 za mniej niż 10 tys nie zrobi.

pozdrawiam,

Radik

Witam wszystkich MAJOWICZÓW

Widzę że jestem prekursorem projektu Maja 2. Właśnie kończe dachówkę- zostało jedynie tzw. "wole oko" dekarz troche się namęczy przy mojej, tym bardziej że je rozciągnęłam dość znacznie. W projekcie jest rzeczywiście trochę błedów. :( Jutro zaczynam elektrykę, w nastepnym tygodniu tynki, potem za parę dni poleci hydrulika + co, dalej wylewka podłogi, połowa sierpnia ocieplenia. A ja już chyba całkowicie osiwieję.

Na murarzy straciłam sporo nerwów i czasu, bo nabrali kilka robót i nie wywiązywali się z terminów, jeszcze cały czas coś poprawiają. Natomiast Cieśla i dekarz to naprawde spec. - facet myśli co robi - uprał się z nieszczesnymi błędami w więźbie, robi powoli ale strasznie dokładnie. Pozdrawim wszystkich i zyczę powodzenia w zwalczaniu problemów. :wink:

Witam,

Widzę duże zainteresowanie modyfikacją projektu Maja, ja również należę do tego grona. Mój projekt to Maja wariant C do dziś wprowadzone zmiany to:

Parter jak w Maja III tylko poszerzyłem przejście między kuchnia i jadalnią.

Poddasze: łazienka jak w Maja II, pokoje są trzy i każdy posiada garderobę.

W planach podniesienie ściany kolankowej.

Pozdrawiam

Martini

Witam

Ściankę kolankową podnieśliśmy. Więźbę dodatkowo mamy na każdej krokwi wzmocnioną obejmami - Cieśla nie ręczył za nią, poza tym upierał się że należy zamontować jętki.

Jesli chodzi o schody to mamy hol oddzielony od pomieszczenia gospodarczego, powiększyliśmy otwór w stopie wymiary 2,3 m x 2,1 przez co schody wchodzą bez problemu.

:lol:

Freya mam wielką prośbę czy mogłabym poprosić o kilka zdjęć twojego domku na priva.

Czy istnieje możliwośc zobaczenia Twojego domku w realu? W lipcu będziemy w ololicach Torunia i bylibyśmy wdzięczni za możliwość obejrzenia Twojej budowy.

My zmierzamy budować pod Lublinem, projekt już zamówiliśmy. Bardzo zależy nam na podniesieniu ścianki kolankowej (o ile podniśliście ściankę). Czy dom wygląda tak samo ładnie? Parter zostawiamy bez zmian,a na poddaszu planujemy 3 pokoje każdy z gardrobą, 2 łazienki i strych jako pomieszczenie rekraacyjne.

Pozdrawiam

Witam wszystkich MAJOWICZÓW

Widzę że jestem prekursorem projektu Maja 2. Właśnie kończe dachówkę- zostało jedynie tzw. "wole oko" dekarz troche się namęczy przy mojej, tym bardziej że je rozciągnęłam dość znacznie. W projekcie jest rzeczywiście trochę błedów. :( Jutro zaczynam elektrykę, w nastepnym tygodniu tynki, potem za parę dni poleci hydrulika + co, dalej wylewka podłogi, połowa sierpnia ocieplenia. A ja już chyba całkowicie osiwieję.

Na murarzy straciłam sporo nerwów i czasu, bo nabrali kilka robót i nie wywiązywali się z terminów, jeszcze cały czas coś poprawiają. Natomiast Cieśla i dekarz to naprawde spec. - facet myśli co robi - uprał się z nieszczesnymi błędami w więźbie, robi powoli ale strasznie dokładnie. Pozdrawim wszystkich i zyczę powodzenia w zwalczaniu problemów. :wink:

Freya,

moglibyście coś powiedzieć więcej o błędach w więźbie? Podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak ale generalnie staramy trzymać się projektu. Boję sie, że gdy przyjdzie do zamocowania słupów metalowych to będzie kłopot gdy okaże się, że są za niskie, w złym miejscu itp. Bardzo proszę, napiszcie co jest źle z więźbą albo przynajmniej jakich kłopotów trzeba się spodziewać?

Z góry dziękuję,

Radik

• 2 weeks później...

otrzymałem od pracowni Mg Projekt list z rzutem więźby dachowej. Umieszczono na tym rzucie dodatkowe rysunki szczegółowe ścianek kolankowych. Na rysunkach widać wyraźnie, że są 4 rózne wysokości ścianek kolankowych... a ja miałem nadzieję, że w mojej dokumentacji jest błąd (dół murłaty na różnych wysokościach)...

Wiem, że niektórzy wybudowali równe ścianki ale chyba były "schody" z więźbą.

Zdam się na moich fachowców, którzy, mam nadzieję, coś wymyślą na moje dylematy czy aby na pewno wszystko gra w tym projekcie.

pozdrawiam,

Radik

Na mojej budowie lekki zastój. Wymurowane ścianki kolankowe wszystkie równe (podnieśliśmy o 12 cm) i niestety stop. Majster twierdzi, że ten dach jest "skręcony" , że nie da się tego zrobić, ma różne kąty nachylenia a co za tym idzie krokwie koszowe z tyłu nad garażem nie są równoległe, twierdzi, że nie będzie wyglądu, poza tym krokwie na projekcie nad częścią mieszkalną nie są umieszczone w narożnikach budynku tylko lekko przesuniete a takm podobno się nie robi. Napiszcie jak Wasi specjaliści się z tym uporali, czy mieliście takie same problemy, jakie macie na projekcie kąty nachylenia dachu?

Jest problem a za bardzo majster nie wie jak to rozwiązać.