Martini_Wicher 09.06.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam,wszystkich wielbicieli projektu Maja, jestem na początku budowy (dopiero zaczynam). Jedno co mogę powiedzieć po tak krótkim czasie to, że w wliczeniach są błędy np. beton B-20 na ławy w projekcie 19m3 a tak naprwdę gdy robimy szerokość 70cm wychodzi 24m3. w chwili obecnej mam przestój ze względu na brak pustaków w rozsądnej cenie!! pozdrawiam,Martini[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 10.06.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Buduje ktoś Maję na Śląsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 10.06.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 witam ja wlasnie jestem po wylaniu ław u mnie poszlo 27m3. Fundament przy wykuszu w salonie mam szerszy wiec stad wiecej betonu. Mam pytanie w ktorym miejscu planujecie puscic w scianach funadmentowych miejsce na podlaczenie gazu, pradu, wody, kanalizy? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 28.06.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 witam Pytanie do budujących Maje: jakie jest zużycie cegły porotherm25 lub poroton24 na całą inwestycje? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazika 06.07.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 witam. mam kilka pytań do najbardziej zaawansowanych w budowie. 1. czy podwyższacie podest schodowy i np. doświetlacie klatkę oknem połaciowym2. co z tymi oknem w kuchni które jest prawdopodobnie za nisko do blatów kuchennych. podwyższacie je?3. czy podnosicie ścianki kolankowe?4.czy jest możliwość obejrzenia waszej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 06.07.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witaj,1. nam architekt powiedział, że nie da sie podnieść podestu, więc nie wylaliśmy schodów, bedą jakieś systemowe, które znajda sie tylko w holu2. jesteśmy na etapie więźby, narazie okna nie podnieśliśmy, ale mamy margines i chyba to zrobimy3. podnieśliśmy o jedna cegłę4. zapraszamy na budowę Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorata 07.07.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam pytania do osób budujących Maję II:1.czy przy podniesieniu ścianki o jeden pustak trzeba robić dodatkowy wieniec (tak twierdzi nasz architekt)?2.chciałabym połączyć dwa pokoje od strony ogrodu robiąc z nich sypialnie z łazienką i garderobą, czy już ktoś miał taki pomysł, czy spotkał się z jakimiś problemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorata 07.07.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam pytania do osób budujących maję II:1. czy przy podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak trzeba robić dodatkowy wieniec (tak twierdzi nasz architekt), czy dom nie straci na wyglądzie?2.chciałabym z dwóch pokoi od strony ogrodu zrobić sypialnie z łazienką i garderobą, czy ktoś miał taki pomysł, czy spotkał się z jakimiś problemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 09.07.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam wszystkichbuduje maję2 na Śląsku a właściwie włóczę się po urzędach zbierając dokumenty do pozwolenia.W projekcie jest kilka krokwii dachowych o długości ponad 10m, w kilku tartakach powiedzieli mi że z tą długością jest problem. Jak sobie z tym poradziliście?Ile kosztował stan zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazika 10.07.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Hapnio dzięki za odpowiedź.A jak mogę się z tobą skontaktować zeby zobaczyć twój domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 10.07.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 witamy, chętnie podzielimy się kosztami naszego świeżutkiego stanu 0 zakończyliśmy w ub. tygodniu, podajemy dokladne koszty jakie poniesliśmy, na pewno przyda się innym budujacym Maję 2.Zmiany jakie mamy w projekcie to: skrócenie garazu o 75cm kosztem pom. gospodarczego, poziom podłogi w garażu na równi z innymi pomieszceniami (tylko małe pomieszczenie pod spoczynkiem schodów z obniżonym poziomem o 17cm).stal fi 16 - ok 390 mb - 624 plnstal fi 12 - ok 120 mb - ok 100 plnstal fi 6 - ok 500 mb - 150 pln (stal licze "tak na oko")1900 bloczków - 5130 pln (tak, tyle idzie na 8 warstw!)beton B25 29 m3 - 7105 pln (dużo tego poszło ale lany prosto do wykopów, bez deskowania)pompa do betonu - 500 plnizolacja pozioma (folia 60 cm) - 240 plnstyropian 7,7m3 - 1925 plnklej do styropianu - 165 plnpiasek do murarki - 380 plncement 1,6 t - 824 plnplastyfikator do zaprawy 20 l. - 100 plnfolia kubełkowa 60 m - 255 plnpiach do zasypki - 8 wywrotek - 1760 plnbeton B15 na wylewkę - 18m3 (daliśmy grubość 12cm) - 4230 plnpompa do betonu - 500 plnsiatka wzmacniająca na styropian - 150 plndysperbit (tylko ściany zewnętrzne)- 130 plnhydraulika (materiały i robota -10 punktów - bo daliśmy dodatkowy pion) - 1400 plnRazem materiały - ponad 25600 pln nie licząc geodety, gwoździ, desek itppraca - mamy kontrakt na stan surowy otwarty (w tym humus, wykopy, zagęszczanie po deskowanie dachu i papę na dach) wiec trudno mi ocenić koszt, podejrzewam, że nikt stanu 0 za mniej niż 10 tys nie zrobi. pozdrawiam, Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freya 10.07.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Witam wszystkich MAJOWICZÓW Widzę że jestem prekursorem projektu Maja 2. Właśnie kończe dachówkę- zostało jedynie tzw. "wole oko" dekarz troche się namęczy przy mojej, tym bardziej że je rozciągnęłam dość znacznie. W projekcie jest rzeczywiście trochę błedów. Jutro zaczynam elektrykę, w nastepnym tygodniu tynki, potem za parę dni poleci hydrulika + co, dalej wylewka podłogi, połowa sierpnia ocieplenia. A ja już chyba całkowicie osiwieję. Na murarzy straciłam sporo nerwów i czasu, bo nabrali kilka robót i nie wywiązywali się z terminów, jeszcze cały czas coś poprawiają. Natomiast Cieśla i dekarz to naprawde spec. - facet myśli co robi - uprał się z nieszczesnymi błędami w więźbie, robi powoli ale strasznie dokładnie. Pozdrawim wszystkich i zyczę powodzenia w zwalczaniu problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 11.07.2007 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam Gratuluje tak zaawansowanej budowy:)Jezeli jest taka mozliwosc prosze o fotki na priva.Jak rozwiązałes kwestie podestu na schody?Czy podnosiłeś ścianke kolankową? To dla mnie bardzo ważne bo w krótkim okresie czasu musze podjąc decyzje czy ja ppodniesc.Czekam na infoWitolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini_Wicher 12.07.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam, Widzę duże zainteresowanie modyfikacją projektu Maja, ja również należę do tego grona. Mój projekt to Maja wariant C do dziś wprowadzone zmiany to: Parter jak w Maja III tylko poszerzyłem przejście między kuchnia i jadalnią.Poddasze: łazienka jak w Maja II, pokoje są trzy i każdy posiada garderobę.W planach podniesienie ściany kolankowej. PozdrawiamMartini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 12.07.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam, Freya mam olbrzymia prośbę czy mogłabym prosić o przesłanie zdjęć na priv.Dokonaliście jakiś zmian w projekcie?My kończymy więźbę. Kazika napisz na priva. podam Ci nr tel. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freya 14.07.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witam Ściankę kolankową podnieśliśmy. Więźbę dodatkowo mamy na każdej krokwi wzmocnioną obejmami - Cieśla nie ręczył za nią, poza tym upierał się że należy zamontować jętki. Jesli chodzi o schody to mamy hol oddzielony od pomieszczenia gospodarczego, powiększyliśmy otwór w stopie wymiary 2,3 m x 2,1 przez co schody wchodzą bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorata 15.07.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Freya mam wielką prośbę czy mogłabym poprosić o kilka zdjęć twojego domku na priva. Czy istnieje możliwośc zobaczenia Twojego domku w realu? W lipcu będziemy w ololicach Torunia i bylibyśmy wdzięczni za możliwość obejrzenia Twojej budowy. My zmierzamy budować pod Lublinem, projekt już zamówiliśmy. Bardzo zależy nam na podniesieniu ścianki kolankowej (o ile podniśliście ściankę). Czy dom wygląda tak samo ładnie? Parter zostawiamy bez zmian,a na poddaszu planujemy 3 pokoje każdy z gardrobą, 2 łazienki i strych jako pomieszczenie rekraacyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 20.07.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam wszystkich MAJOWICZÓW Widzę że jestem prekursorem projektu Maja 2. Właśnie kończe dachówkę- zostało jedynie tzw. "wole oko" dekarz troche się namęczy przy mojej, tym bardziej że je rozciągnęłam dość znacznie. W projekcie jest rzeczywiście trochę błedów. Jutro zaczynam elektrykę, w nastepnym tygodniu tynki, potem za parę dni poleci hydrulika + co, dalej wylewka podłogi, połowa sierpnia ocieplenia. A ja już chyba całkowicie osiwieję. Na murarzy straciłam sporo nerwów i czasu, bo nabrali kilka robót i nie wywiązywali się z terminów, jeszcze cały czas coś poprawiają. Natomiast Cieśla i dekarz to naprawde spec. - facet myśli co robi - uprał się z nieszczesnymi błędami w więźbie, robi powoli ale strasznie dokładnie. Pozdrawim wszystkich i zyczę powodzenia w zwalczaniu problemów. Freya, moglibyście coś powiedzieć więcej o błędach w więźbie? Podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden pustak ale generalnie staramy trzymać się projektu. Boję sie, że gdy przyjdzie do zamocowania słupów metalowych to będzie kłopot gdy okaże się, że są za niskie, w złym miejscu itp. Bardzo proszę, napiszcie co jest źle z więźbą albo przynajmniej jakich kłopotów trzeba się spodziewać? Z góry dziękuję, Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 01.08.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 otrzymałem od pracowni Mg Projekt list z rzutem więźby dachowej. Umieszczono na tym rzucie dodatkowe rysunki szczegółowe ścianek kolankowych. Na rysunkach widać wyraźnie, że są 4 rózne wysokości ścianek kolankowych... a ja miałem nadzieję, że w mojej dokumentacji jest błąd (dół murłaty na różnych wysokościach)... Wiem, że niektórzy wybudowali równe ścianki ale chyba były "schody" z więźbą.Zdam się na moich fachowców, którzy, mam nadzieję, coś wymyślą na moje dylematy czy aby na pewno wszystko gra w tym projekcie. pozdrawiam,Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 01.08.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Na mojej budowie lekki zastój. Wymurowane ścianki kolankowe wszystkie równe (podnieśliśmy o 12 cm) i niestety stop. Majster twierdzi, że ten dach jest "skręcony" , że nie da się tego zrobić, ma różne kąty nachylenia a co za tym idzie krokwie koszowe z tyłu nad garażem nie są równoległe, twierdzi, że nie będzie wyglądu, poza tym krokwie na projekcie nad częścią mieszkalną nie są umieszczone w narożnikach budynku tylko lekko przesuniete a takm podobno się nie robi. Napiszcie jak Wasi specjaliści się z tym uporali, czy mieliście takie same problemy, jakie macie na projekcie kąty nachylenia dachu?Jest problem a za bardzo majster nie wie jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts