Witolo 01.08.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 otrzymałem od pracowni Mg Projekt list z rzutem więźby dachowej. Umieszczono na tym rzucie dodatkowe rysunki szczegółowe ścianek kolankowych. Na rysunkach widać wyraźnie, że są 4 rózne wysokości ścianek kolankowych... a ja miałem nadzieję, że w mojej dokumentacji jest błąd (dół murłaty na różnych wysokościach)... Wiem, że niektórzy wybudowali równe ścianki ale chyba były "schody" z więźbą. Zdam się na moich fachowców, którzy, mam nadzieję, coś wymyślą na moje dylematy czy aby na pewno wszystko gra w tym projekcie. pozdrawiam, Radik Radlik mozesz podeslac mi te rzuty? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 04.08.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Witam Zaczeliśmy budować w Kielcach, ławy wylane, myśle że wszystko już mamy przemyślane, jedynie cały czas zastanawiamy się nad górą i nad wolim oczkiem nad garażem. Mam prośbę do Freya, wiem że skończyłeś dach, proszęo zdięcia na emaila.Pozdrawiam wszystkich majowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 08.08.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witolo, podaj e-maila to Ci prześlę skan. Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 20.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 co tutaj taka cisza:(mam pytanie do tych co juz zalali strop, ile płacicliście za strop? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 23.08.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No i w końcu po wielu tygodniach walki z biurokracją i budokracją i ja dołączam do grona budujących. Wczoraj ściągnęli humus i mam nadzieję, że prace będą już teraz postępowały. Pozdrowienia do naszej części forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 23.08.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 gratulacje, na prawde warto, co prawda zalali mi wlasnie strop ale juz widac ze chata jest przepiekna!!!!!Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 28.08.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witam wszystkich majowiczów! Z przyjemnością dołączam do grona osób realizujących projekt domu Maja II, który również posiadam.Otrzymałem niedawno pozwolenie na budowę, czekam na uprawomocnienie.Teraz jeszcze wybór odpowiedniej ekipy. Mam trzech wykonawców, jeden z nich wycenił mi i robociznę stanu surowego otwartego na 94000 zł, na pozostałe jeszcze czekam. Ta pierwsza wycena mnie przeraziła, liczyłem na mniej.Mam pytanie do Was szanowne grono: Czy ktoś już zna cenę stanu surowego (robocizna + materiał) ? Czy znana jest komuś ilość gazobetonu 24 na stan surowy ?Widziałem już wcześniej wycenę stanu zero, dobrze że piszecie.Hanpio pytał wcześniej o cenę stropu teriva, ale jeszcze nikt nie napisał.Większość fachowców oglądając projekt kręci głowami mówiąc że duży dom i trudny dach, co za tym idzie długi czas budowy.Jak to jest w waszych przepadkach , ile czasu stan surowy?Na początek wystarczy, choć pytań jeszcze się znajdzie. Pozdrowionka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 01.09.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam wszystkich . Moja ekipa budowlana wyceniła swoją robociznę na 60 000 (stan surowy otwarty, czyli wszystko oprócz dachu). Zaczeliśmy budowę 1 sierpnia, a dzisiaj ułożyli już strop teriva I i przygotowali do zalania.(ekipa 5 osobowa) Koszt terivy I na strop 8100,- .20 września wchodzi ekipa od dachu która wyceniła swoją kompletną robociznę na 100 za m2 (czyli ok. 34 000). Do końca października chcemy zakonczyc stan surowy otwarty. Pozdrawiam wszystkich majowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 01.09.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Witam wszystkich . Moja ekipa budowlana wyceniła swoją robociznę na 60 000 (stan surowy otwarty, czyli wszystko oprócz dachu). Zaczeliśmy budowę 1 sierpnia, a dzisiaj ułożyli już strop teriva I i przygotowali do zalania.(ekipa 5 osobowa) Koszt terivy I na strop 8100,- . 20 września wchodzi ekipa od dachu która wyceniła swoją kompletną robociznę na 100 za m2 (czyli ok. 34 000). Do końca października chcemy zakonczyc stan surowy otwarty. Pozdrawiam wszystkich majowiczów. witam to niezla ekipa w miesiac duzo zrobili, ile pustakow stropowych kupiles? masz moze specyfikacje belek? u mnie wyszlo bardzo duzo za strop 12 000, i troche mnie to dziwi. powodzenia zycze Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niaCHU 02.09.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 witam coś mi się zdaje że coś mało wyszło za strop , płyty stropowe są tańsze a zaśpiewali mi 13 000 -14 000 tysięcy w zależności od ceny na dany dzień myśle że uda mi się już do września położyć strop a co belek na dach , to mam mieszane uczucia musze odwiedzić prawdziwego fachowca bo te bele to jak na stodołe mówią mi sam nie wiem może tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 02.09.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witam Co do stropu teriva I.Ilości belek:7,00m 3szt.6.60m 16 szt.4,00m 4szt.4,60m 10szt.5,00m 1szt.5,80m 1szt.5,30m 1szt.4,70m 1szt.4,10m 1szt.3,50m 3szt5,90m 2szt.5,60m 1szt5,00m 1szt.3,50m 8szt.Pustaki strop bet 1050 szt (+40szt na stłuczki)Największy producent w mojej okolicy (cena za całośc 8100 bez faktury z transportem)http://www.wasik.pl/oferta.htmZ wszystkich elementów ułożono strop więc wszystko się zgadza. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 02.09.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 gratulacje, na prawde warto, co prawda zalali mi wlasnie strop ale juz widac ze chata jest przepiekna!!!!! Witolo Witam Witolo mam pytanie ile m3 betonu poszło ci na strop, i jaką grubośc wylałeś. W środe przyjeżdża grucha z pompą ciekawe ile im wejdzie. Już raz się zaskoczyłam przy ławach ale lałem bez deskowania na szerokośc 60 głeb.100 weszło mi 70m3(tak mi doradzili fachowcy, przeliczyli że bloczków pójdzie mniej i na to samo wychodzi) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 02.09.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Witam wszystkichAle się dzisiaj rozpisałem ale budowa bardzo wciąga. Skorzystałem z rad wielu forumowiczów (dużo zawdzięczam HANPIO) a teraz sam już bardziej doświadczony służe pomocą.Największy problem jaki mam to aranżacja poddasza i wybór dachówki. Bardzo podoba mi się wole oko nad garażem , ale już wiem że nie z każdej dachówki da się go ułożyc. Mam pytanie do tych najbardziej zaawansowanych majowiczów , z jakich dachówek układaliście dach. Ja narazie wybrałem kolor antracytowy i zastanawiam się nad producentem. (Koramik L15, Creaton , może Brass)Napiszcie jak udało wam się z wolim okiem i jakie koszty ponieśliście na kompletny dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 02.09.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 witamu mnie na strop poszlo 24m3 betonuMarbloco do stropu to 8100 to naprawde dobra cena, a budujesz maje czy maje 2? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 03.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam, dawno mnie tu nie było... pozdrawiam nowych budowniczych na forum i życzę dużo wytrwałości! nasz strop Teriva kosztował 9100 PLN - pustaków ok 870 w cenie 4,1 netto i belki jak w projekcie minus jedna bo trochę skróciliśmy garaż -poza tym nie było większych zasadniczych odstępstw od projektu więc dziwi mnie, że Wam poszło ponad 1000 sztnie liczę tutaj stali - poszło jej od groma!beton na strop 30m3: cały strop + schody jak w projekcie, bez słupów bo już były wylane, (poduszki betonowe pod belkami wysokości 5cm - wiec wieniec wysoki bo 30 cm) pozdrowienia Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marblo 03.09.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam Radik masz rację na strop poszło mi poniżej 1000 pustaków, trochę ich zostało. Podane dane co do ilości spisałem z dokumentów WZ producenta. Witolo Buduje Maje 2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazika 11.09.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 witam wszystkich! dawno mnie tu nie było. ja jestem na etapie tzw. "elek" i stropu może w tym tygodniu. buduje Maje 1 ale po przeróbkach. Zamiast podcienia mam wielki salon zamiast kotłowni i garażu sypialnie i łazienkę. Chciałabym także okna zrobić tak jak w Maji 2 i dlatego mam do was prośbę. Czy mógłby ktoś podzielić się wymiarami górnych łukowatych okien? Czy robiliście już wyceny? i jakie planujecie okna? Ja myślałam o machoniowych. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 16.09.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 witam mam pytanie do tcyh ktorzy buduja Maje 2, jak rozwiazaliscie kwestie scianki dzialowej ktora łączy sie z najwiekszym oknem łukowym. Chodzi mi o to jak ścianka działowa łączy się z oknem? Kazika napisz mi na priva co dokladnie mam Tobie podac! pozdrawiam Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 21.09.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 mam pytanie do tych co podniesli scianke kolankową. u mnie scianka zostala podniesiona o 13 cm i zastanawiam sie co sie dzieje z konstrukcja dachu? 1. podnosi sie kalenica o 13 cm2. kalenica pozostaje na tym samym poziomie a zmieniają się konty nachylenia połaci? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 23.09.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam, gratulacje dla wszystkich majowiczów postępu prac, już niedługo i u mnie rozpocznie się budowa Maji 2.Jak na razie to obserwuje i słucham porad.Dobrze, że jest nas coraz więcej i wymieniacie się doświadczeniami. Mam pytanie do tych najbardziej zaawansowanych: Czy ktoś już robił podsumowanie jaki jest rzeczywisty koszt materiałów za stan surowy otwarty łącznie z więźbą dachową i odeskowaniem 1. stan zero 2. do etapu wykonania stropów 3. więźba dachowa, pokrycie deskami i papą Wcześniej już podawano cenę stanu zero i stropu teriva, z góry dziękuje.Na pewno te ceny mogą się różnić bo budujemy z różnych materiałów i regionów kraju , ale bardzo mi to pomoże w wyborze własnych. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts