Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

mam pytanie do tych co podniesli scianke kolankową.

u mnie scianka zostala podniesiona o 13 cm i zastanawiam sie co sie dzieje z konstrukcja dachu?

1. podnosi sie kalenica o 13 cm

2. kalenica pozostaje na tym samym poziomie a zmieniają się konty nachylenia połaci?

Witolo

Wg mnie o 13 cm podnosi się cały dach, kąty się nie zmieniają.

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

według mnie jeżeli podnosimy ściankę kolankową to podnosimy całą konstrukcję. Jednak o takie dane trzeba zapytać osobę, która nanosiła poprawki bo ona wie, czy męczyła się i zmieniała kąty dachu czy po prostu podniosła dach do góry o 13cm.

pozdr

Martini

witam

U mnie tragedia, ciesle zrezygnowali bo nie umieli wykonac dachu. U mnie jest problem tego typu ze zlikwidowalem komin nad garazem i trudno złoczyc tam odcinki dachu. Komin łaczył i niwelowal wszystkie roznice.

Kierownik budowy juz cos wymyslil ale teraz trzeba znaleac wykonawcow.

W kwestii scianki kolankowej to dalem sobie spokoj z podnoszeniem calej konstrukcji dachu zostawilem kalenice na poziomie z projketu.

W kwestii specyfikacji osprzetu do dachu zaraz wywylam na maila.

Witolo

ps. cholera jak sie zima zacznie szybko to moje plany szlak trafi

witam,

pragnę pocieszyć wszystkich, problemy które Was nurtują to jest wielkie szczęście, ponieważ ja jestem od nich daleko, daleko. Moja ekipa najpierw powiedziała, że październik a teraz mam nową ekipę umówioną na wiosnę(poprzednia wyjechała do Holandii).

Także jak już budujecie to trzeba się cieszyć. Głowa do góry jak ja wytrzymuje to i Wy dacie rade :D

pozdr

Martini

• 3 weeks później...

ale tutaj cisza........ widać wszyscy gonią przed zimą

u mnie ławy wylane, trochę to trwało ale nie przypuszczałem że tak głęboko będą w ziemi. Wcześniejsze badania gruntu tego nie potwierdziły, miejscami jakieś 1.5 m wykopu aby dotrzeć do rodzimej ziemi. Teraz pójdzie dużo więcej bloczków i piasku do zasypki. Na początku takie niespodzianki co będzie dalej :roll:

Betonu na ławy i stopy poszło 27m3 szerokość 70 cm a stali łącznie około 900 kg.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

dzisiaj zamówiliśmy projekt Maja 2.

Czy ktoś z Warszawy, bądź okolic buduje Maje? Bardzo byśmy chcieli obejrzeć ją w rzeczywistości, a może ktoś posiada jakieś zdjęcia, które mógłby przesłać na e-maila? :D

Agri

Witam.

Wreszcie chwila czasu aby coś napisać. Stan surowy prawie zakończony. Murarze nabrali zbyt dużo robót i troszkę przeciągneli budowę, ale wychwycili kilka błędów w projekcie (np. wysokości ścianek kolankowych) co ułatwiło prace przy więźbie. Było troszkę nieoczekiwanych kosztów (np. kilanaście wywrotek piachu do zasypania fundamentów), ale warto było. Budynek jast baaardzo ładny. Teraz jeszcze trzeba tylko... wykończyć. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące budowy lub kosztów to bardzo proszę. Mam wszystko dokładnie odnotowane (co lepiej zrobić, co taniej, co drożej) i pofotografony każdy etap budowy.

Witam

Mogę się pocieszyć skończonym stanem zero. Na ilości betonu byliśmy przygotowani ale piasku do zasypki poszło od groma, jakieś 20 dużych wywrotek.

Ale u każdego stan zero będzie miał inne koszty.

Pytanie do krzysio_m

1. Jakie koszta materiałów poniosłeś za stan surowy razem z dachem (bez dachówki) ?

- stan zero

- do stropów

- więźba i odeskowanie

2. Jakie błędy w wysokościach ścianek kolankowych wychwycili Twoi majstrowie?

Pozdrawiam

Tomek

Witam.

Wreszcie chwila czasu aby coś napisać. Stan surowy prawie zakończony. Murarze nabrali zbyt dużo robót i troszkę przeciągneli budowę, ale wychwycili kilka błędów w projekcie (np. wysokości ścianek kolankowych) co ułatwiło prace przy więźbie. Było troszkę nieoczekiwanych kosztów (np. kilanaście wywrotek piachu do zasypania fundamentów), ale warto było. Budynek jast baaardzo ładny. Teraz jeszcze trzeba tylko... wykończyć. Jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące budowy lub kosztów to bardzo proszę. Mam wszystko dokładnie odnotowane (co lepiej zrobić, co taniej, co drożej) i pofotografony każdy etap budowy.

Jak byś mógł podać koszty stanu surowego.

Ile więźba, ile robocizna i ile materiały? Z czego budujesz? Ile czasu zajęła budowa stanu surowego? Czy masz podpiwniczony budynek?

Trochę się tych pytań nazbierało :D :wink: .

Witam wszystkich Majowiczów :wink:

Wspólnie z żoną od kilku miesięcy szukamy wsród masy projektów idealnego dla nas i ostatecznie droga eliminacji wybralismy 2 domki : Maja oraz Brygida z dobredomy.

W pierwotnym załozeniu chcielibysmy aby dom byl z podwójnym garażem, lecz wiekszość projektów z podwójnym garażem nie miesci sie po prostu na naszej działce.

Obydwa projekty po naniesieniu małych zmian podobaja nam sie praktycznie w 100% oraz ładnie wkomponowałyby sie w nasze otoczenie.

Chcielibysmy prosic wszystkich majowiczów którzy buduja lub wybudowali juz Maję o przesłanie jakichs fotek jak prezentuje sie w "realu" Wasz domek z zewnątrz i wewnątrz. Taki rzut okiem na gotowy wybudowany dom ułatwiłoby nam bardzo podjecie ostatecznej decyzji co do wyboru projektu.

Nasz mail to [email protected]

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne sugestie i porady :wink:

Czy może ktoś już wymyślił co zrobić ze spocznikiem schodów wchodzącym w okno ? Zastanawiam się czy tego nie zostawić...

Witam

Też zastanawiamy się nad schodami, ale napewno nie będą jak w projekcie. Osoby, które je widziały w realu nie polecają.

Lepiej bieg schodów zacząć w holu zaraz za wiatrołapem i w lewo na górę w kształcie litery L. Teraz zastanawiamy się czy wylać betonowe czy poczekać i zrobić samonośne drewniane.

Pozdrawiam

Tomek

Witam wszysktkich. Pierwszy raz pojawiłam się na forum w lutym br. i zapowiedziałam, że budowę rozpoczynamy wiosną. Niestety nie udało się. Obecnie mamy dopiero stan zero i kontynuować będziemy budowę po nowym roku. Mamy jednak okaję zakupić teraz w dobrej cenie więźbę dachową. Mam zatem do zaawansowanych w budowie pytanie: ile materiału zużyliście na więźbę? i drugie: czy deskowaliście dach? Gdyby ktoś mógł odpowiedzieć będziemy wdzięczni. Pozdrawiamy.