Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

ja daje z podestem na starość jak znalazł :)

ale na poważnie ja planuje betonowe z podestem i obijam je jesionem ( już się suszy )

żony kuzynka ma bez podestu i pod ostrym kontem i już wiem jak nie powinny wyglądać schody , to że słuchać jak dzieci biegają to jeszcze po jednym lepiej zaparkować na parterze :)

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

zastanawiam sie nad schodami samonośnymi - czy ktos juz takie ma, ewentualnie ma jakis projekt do Maji II (bez podestu)?

Witolo

Witam

Witolo,

W Twoim i moim przypadku, gdzie nie mamy podestu, a schody będziemy mieli w kształcie litery "L", najlepszym rozwiązaniem są schody samonośne itp, ale nie z betonu.

Witolo,

ogladałem pare dni temu obłożone schody betonowe drewnem i nie zrobiły na mnie wrażenia, są masywne ,ciężkie, trudne do utrzymania w czystości a cena samego obłożenia 16 stopni wyniosła 15000

Schody drewniane czy metalowo-drewniane są same w sobie meblem ozdobnym Twojego domu a montaż ich jest na samym końcu budowy.

Pozdr.

Tomek

• 2 weeks później...
U nas będą schody tylko w holu w kształcie litery "L". Zaczną bieg zaraz za wiatrołapem , od drzwi około 20 cm (w projekcie jest to ściana na której opiera się podest).W moim przypadku ściana jest równo ze stropem.Otwór w stropie (nad holem) ma wymiary 210x250. Dalej - zaczynają bieg za wiatrołapem natępnie zabieg na trzech stopniach i na górę. Tam przeście około 115 cm, ale tylko na odcinku szerokości schodów, dalej bez zmian.

Z tego co sobie wyobraziłem to strasznie strome te schody wyjdą...

• 2 weeks później...

A jest co ogrzać....

Solary są jeszcze cały czas nieopłacalne (inwestycja/czas zwrotu). Poza tym gdzie chcecie je powiesić na tym dachu? Ledwo okna połaciowe się tam zmieściły.

Ja o ekogroszku i innych paliwach stałych mogę zapomnieć, więc pozostaje prąd albo gaz. Po ostatnich szaleństwach z cenami gazu i aferami z jakością paliwa mam poważne wątppliwości czy gaz będzie ekonomiczny. Co raz bardziej skłaniam się ku prądowi poprzez pompę ciepła, ale niestety mam za mało miejsca na kolektor poziomy i musiałbym wiercić studnie pod sondy, a to już jest rozwiiązanie bardzo kosztowne.......

• 3 weeks później...

Witam Serdecznie...

Mam już kupiony projek Maja 3 i powoli zabieram się za budowę, mam wyceny ekip które postawią go do stanu surowego z więźbą, odeskowaniem i pokryciem papą za 50 tyś robocizny i pewnie jeszcze się potarguję i to chyba niezła cena.

Natomiast pojawiły się wątpliwości natury finansowej i proszę wszystkich budujących o jakieś konkretne zestawienia ile wyniusł ich stan surowy otwarty z dachem, albo jeśli ktoś jest dalej zaawansowany i posiada wyliczenia bardzo proszę ma priw, maila podanego w profilu lub [email protected], gg 4585479 albo wogule na forum i jeśli można jakieś fotki z budowy.

Jestem z Otwocka więc wszystkich z warszawy i okolic proszę o kontakt i jeśli to możliwe o obejżenie budowy.

Pozdrawiam Serdecznie

Witam Serdecznie...

Mam już kupiony projek Maja 3 i powoli zabieram się za budowę, mam wyceny ekip które postawią go do stanu surowego z więźbą, odeskowaniem i pokryciem papą za 50 tyś robocizny i pewnie jeszcze się potarguję i to chyba niezła cena.

Natomiast pojawiły się wątpliwości natury finansowej i proszę wszystkich budujących o jakieś konkretne zestawienia ile wyniusł ich stan surowy otwarty z dachem, albo jeśli ktoś jest dalej zaawansowany i posiada wyliczenia bardzo proszę ma priw, maila podanego w profilu lub [email protected], gg 4585479 albo wogule na forum i jeśli można jakieś fotki z budowy.

Jestem z Otwocka więc wszystkich z warszawy i okolic proszę o kontakt i jeśli to możliwe o obejżenie budowy.

Pozdrawiam Serdecznie

Witam,

My zdecydowalismy sie na na projekt Maja 3 i w tej chwili mamy stan surowy otwarty. Troche go przerabialismy, bo na gorze zamiast 4 pokoi mamy 3, tzn polaczylismy w jeden te dwa od strony ogrodu i dzieki temu w sypialni mamy swoja lazienke i garderobe. Jesli chodzi o dotychczasowe koszty to prawie pokryly sie one z tymi jakie podaje pracownia dla stanu surowego otwartego.

ps. Ciesze sie, ze pojawil sie w koncu jakis milosnik Maji 3 :D

pozdr

Witam

Jestem kolejnym "majowiczem" ale po przerobkach (Maja II posluzyla mi jako baza do ostatecznego projektu). Fajnie ze watek jest non stop aktywny i mozna sledzic przebieg niejednej inwestycji wraz z uwagami ktore pojawiaja sie na biezaco :)

Ja mam stan zerowy, dzis mialem zaczynac pjac sie z murami w gore, ale powrot zimy nas zaskoczyl.

Mam pytanie do bardziej doswiadczonych, czy juz powinienem myslec jak rozprowadzic instalacje wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i instalacji centralnego odkurzacza?

Czy nawiewy/wywiemy robic w suficie czy w scianie?

pzdr

Ponownie witam wszystkich budujących Maję2. Nasza Maja urosła do poziomu stropu i na razie stop - bo czekamy na strop właśnie. Mam wielką prośbę szczególnie do tych z Was, którzy są bardziej zaawansowani w budowie - proszę prześlijcie zdjęcia domu - jeśli znajdziecie troszkę czasu. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

[email protected]

Witam Serdecznie...

Pozdrawiam Serdecznie

Ja również witam wszystkich serdecznie.

W maju zacznę budowę, również według projektu Maja III. Mam umówioną ekipę, która zrobi mi budynek do stanu surowego bez pokrycia dachu dachówka. Obecnie jestem na etapie wysylania do wyceny zestawienia materiałowów.

MKwiatek czy dostałeś już jakąś odpowiedź na swój post? Jeśli tak, to czy możesz się podzielić zdobytymi informacjami wysyłając je na priva?

Mam też pytanie do innym Majowiczów :). Czy deskowaliście dach pod pokrycie dachówką?

Pozdrawiam,

Kuzyn

• 3 weeks później...
Witam

Jestem kolejnym "majowiczem" ale po przerobkach (Maja II posluzyla mi jako baza do ostatecznego projektu). Fajnie ze watek jest non stop aktywny i mozna sledzic przebieg niejednej inwestycji wraz z uwagami ktore pojawiaja sie na biezaco :)

Ja mam stan zerowy, dzis mialem zaczynac pjac sie z murami w gore, ale powrot zimy nas zaskoczyl.

Mam pytanie do bardziej doswiadczonych, czy juz powinienem myslec jak rozprowadzic instalacje wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i instalacji centralnego odkurzacza?

Czy nawiewy/wywiemy robic w suficie czy w scianie?

pzdr

Jeśli chodzi o odkurzacz to na tym etapie jeszcze nie trzeba praktycznie nic planować, natomiast sprawę wentylacji należałoby by rozplanować przed zalaniem stropu. Należy zostawić otwory na kanały wyciągowe i nawiewowe. Dobrze byłoby zastanowić się również nad lokalizacją centrali wentylacyjnej.

Nawiewy i wyciągi moim zdaniem lepiej zrobić w suficie (w przypadku Maji 2). Niestety MG Projekt nie ułatwiło szczęśliwym posiadaczom "pszczółki" łatwego rozprowadzenia systemu wentylacji mechanicznej. Trzeba troszkę pokombinować ale da się.