niaCHU 21.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ja daje z podestem na starość jak znalazł ale na poważnie ja planuje betonowe z podestem i obijam je jesionem ( już się suszy ) żony kuzynka ma bez podestu i pod ostrym kontem i już wiem jak nie powinny wyglądać schody , to że słuchać jak dzieci biegają to jeszcze po jednym lepiej zaparkować na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 22.01.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 witam zastanawiam sie nad schodami samonośnymi - czy ktos juz takie ma, ewentualnie ma jakis projekt do Maji II (bez podestu)? Witolo Witam Witolo, W Twoim i moim przypadku, gdzie nie mamy podestu, a schody będziemy mieli w kształcie litery "L", najlepszym rozwiązaniem są schody samonośne itp, ale nie z betonu. Witolo, ogladałem pare dni temu obłożone schody betonowe drewnem i nie zrobiły na mnie wrażenia, są masywne ,ciężkie, trudne do utrzymania w czystości a cena samego obłożenia 16 stopni wyniosła 15000 Schody drewniane czy metalowo-drewniane są same w sobie meblem ozdobnym Twojego domu a montaż ich jest na samym końcu budowy. Pozdr. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 25.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Witam Pytanie do forumowiczów, którzy mają wybrane lub zamontowane rynny dachowe. Interesuje mnie jaka firmę wybraliście ?Mam ofertę trzech firm: Marley, Plastmo lub Siba (stalowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 29.01.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ja mam wavina kolor miedziany Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 13.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 U nas będą schody tylko w holu w kształcie litery "L". Zaczną bieg zaraz za wiatrołapem , od drzwi około 20 cm (w projekcie jest to ściana na której opiera się podest).W moim przypadku ściana jest równo ze stropem.Otwór w stropie (nad holem) ma wymiary 210x250. Dalej - zaczynają bieg za wiatrołapem natępnie zabieg na trzech stopniach i na górę. Tam przeście około 115 cm, ale tylko na odcinku szerokości schodów, dalej bez zmian. Z tego co sobie wyobraziłem to strasznie strome te schody wyjdą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYBEX 13.02.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam! Właśnie zaczynam ciągnąć mury naszej Majki 2. Ciekaw jestem efektu koncowego i mam do was prosbę o zdiecia z realizacji na mojego maila [email protected] Z gory dziękuje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 25.02.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja mam dopiero ściany parteru i to niecałe, więc zdjęcia nie będą chyba interesujące. Jakaś cisza zapadła na forum. Wiosna nadeszła i wszyscy budują Czym chcecie ogrzewać ? Ja stawiam na mix: kominek z płaszczem, piec gazowy i solary. Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niaCHU 25.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja myśle że zrobie kominek z płaszczem wodnym i piec ale na ekogroszek nad solarem cały czas się wacham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 27.02.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 A jest co ogrzać....Solary są jeszcze cały czas nieopłacalne (inwestycja/czas zwrotu). Poza tym gdzie chcecie je powiesić na tym dachu? Ledwo okna połaciowe się tam zmieściły.Ja o ekogroszku i innych paliwach stałych mogę zapomnieć, więc pozostaje prąd albo gaz. Po ostatnich szaleństwach z cenami gazu i aferami z jakością paliwa mam poważne wątppliwości czy gaz będzie ekonomiczny. Co raz bardziej skłaniam się ku prądowi poprzez pompę ciepła, ale niestety mam za mało miejsca na kolektor poziomy i musiałbym wiercić studnie pod sondy, a to już jest rozwiiązanie bardzo kosztowne....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKwiatek 13.03.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam Serdecznie... Mam już kupiony projek Maja 3 i powoli zabieram się za budowę, mam wyceny ekip które postawią go do stanu surowego z więźbą, odeskowaniem i pokryciem papą za 50 tyś robocizny i pewnie jeszcze się potarguję i to chyba niezła cena.Natomiast pojawiły się wątpliwości natury finansowej i proszę wszystkich budujących o jakieś konkretne zestawienia ile wyniusł ich stan surowy otwarty z dachem, albo jeśli ktoś jest dalej zaawansowany i posiada wyliczenia bardzo proszę ma priw, maila podanego w profilu lub [email protected], gg 4585479 albo wogule na forum i jeśli można jakieś fotki z budowy. Jestem z Otwocka więc wszystkich z warszawy i okolic proszę o kontakt i jeśli to możliwe o obejżenie budowy. Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 13.03.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Przypuszczam, że Maję 3 to stawiasz jako pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKwiatek 13.03.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Projekty są bardzo podobne w większości istotnych punktów więc i te same problemy i dylematy... mam nadzieję że to bedzie udany debiut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowala 15.03.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Serdecznie... Mam już kupiony projek Maja 3 i powoli zabieram się za budowę, mam wyceny ekip które postawią go do stanu surowego z więźbą, odeskowaniem i pokryciem papą za 50 tyś robocizny i pewnie jeszcze się potarguję i to chyba niezła cena. Natomiast pojawiły się wątpliwości natury finansowej i proszę wszystkich budujących o jakieś konkretne zestawienia ile wyniusł ich stan surowy otwarty z dachem, albo jeśli ktoś jest dalej zaawansowany i posiada wyliczenia bardzo proszę ma priw, maila podanego w profilu lub [email protected], gg 4585479 albo wogule na forum i jeśli można jakieś fotki z budowy. Jestem z Otwocka więc wszystkich z warszawy i okolic proszę o kontakt i jeśli to możliwe o obejżenie budowy. Pozdrawiam Serdecznie Witam, My zdecydowalismy sie na na projekt Maja 3 i w tej chwili mamy stan surowy otwarty. Troche go przerabialismy, bo na gorze zamiast 4 pokoi mamy 3, tzn polaczylismy w jeden te dwa od strony ogrodu i dzieki temu w sypialni mamy swoja lazienke i garderobe. Jesli chodzi o dotychczasowe koszty to prawie pokryly sie one z tymi jakie podaje pracownia dla stanu surowego otwartego. ps. Ciesze sie, ze pojawil sie w koncu jakis milosnik Maji 3 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolarz20 16.03.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Rozpoczelem budowe domu Maja-2 w Gdansku w tej chwili robie wykopy pod fundamenty.Robociza stanu surowego zamknietego tj.wstawienie okien drzwi,bramu garazowej dach odeskowany z polozeniem papy moja ekipa wycenila na 68.000pln prosze o kontakt osoby budujace ten dom na terenie Trojmiasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziabskis 18.03.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam Jestem kolejnym "majowiczem" ale po przerobkach (Maja II posluzyla mi jako baza do ostatecznego projektu). Fajnie ze watek jest non stop aktywny i mozna sledzic przebieg niejednej inwestycji wraz z uwagami ktore pojawiaja sie na biezaco Ja mam stan zerowy, dzis mialem zaczynac pjac sie z murami w gore, ale powrot zimy nas zaskoczyl. Mam pytanie do bardziej doswiadczonych, czy juz powinienem myslec jak rozprowadzic instalacje wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i instalacji centralnego odkurzacza? Czy nawiewy/wywiemy robic w suficie czy w scianie? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 20.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Went. mech. będę robił w suficie podwieszanym - mam miejsce bo w mojej wersji h parteru to ok 3m.Odkurzacz ma w miarę cienkie rury. Można je puścić w wylewce podłogi, albo w ścianie.Na pewno trzeba pomyśleć o jakimś przebiciu pomiędzy parterem, a piętrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LIDAS 26.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Ponownie witam wszystkich budujących Maję2. Nasza Maja urosła do poziomu stropu i na razie stop - bo czekamy na strop właśnie. Mam wielką prośbę szczególnie do tych z Was, którzy są bardziej zaawansowani w budowie - proszę prześlijcie zdjęcia domu - jeśli znajdziecie troszkę czasu. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 28.03.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam Serdecznie... Mam już kupiony projek Maja 3 i powoli zabieram się za budowę, mam wyceny ekip które postawią go do stanu surowego z więźbą, odeskowaniem i pokryciem papą za 50 tyś robocizny i pewnie jeszcze się potarguję i to chyba niezła cena. Natomiast pojawiły się wątpliwości natury finansowej i proszę wszystkich budujących o jakieś konkretne zestawienia ile wyniusł ich stan surowy otwarty z dachem, albo jeśli ktoś jest dalej zaawansowany i posiada wyliczenia bardzo proszę ma priw, maila podanego w profilu lub [email protected], gg 4585479 albo wogule na forum i jeśli można jakieś fotki z budowy. Jestem z Otwocka więc wszystkich z warszawy i okolic proszę o kontakt i jeśli to możliwe o obejżenie budowy. Pozdrawiam Serdecznie Ja również witam wszystkich serdecznie. W maju zacznę budowę, również według projektu Maja III. Mam umówioną ekipę, która zrobi mi budynek do stanu surowego bez pokrycia dachu dachówka. Obecnie jestem na etapie wysylania do wyceny zestawienia materiałowów. MKwiatek czy dostałeś już jakąś odpowiedź na swój post? Jeśli tak, to czy możesz się podzielić zdobytymi informacjami wysyłając je na priva? Mam też pytanie do innym Majowiczów . Czy deskowaliście dach pod pokrycie dachówką? Pozdrawiam, Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 15.04.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A jakiej wysokości robiliście (lub planujecie) ściankę kolankową ?Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysio_m 21.04.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam Jestem kolejnym "majowiczem" ale po przerobkach (Maja II posluzyla mi jako baza do ostatecznego projektu). Fajnie ze watek jest non stop aktywny i mozna sledzic przebieg niejednej inwestycji wraz z uwagami ktore pojawiaja sie na biezaco Ja mam stan zerowy, dzis mialem zaczynac pjac sie z murami w gore, ale powrot zimy nas zaskoczyl. Mam pytanie do bardziej doswiadczonych, czy juz powinienem myslec jak rozprowadzic instalacje wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i instalacji centralnego odkurzacza? Czy nawiewy/wywiemy robic w suficie czy w scianie? pzdr Jeśli chodzi o odkurzacz to na tym etapie jeszcze nie trzeba praktycznie nic planować, natomiast sprawę wentylacji należałoby by rozplanować przed zalaniem stropu. Należy zostawić otwory na kanały wyciągowe i nawiewowe. Dobrze byłoby zastanowić się również nad lokalizacją centrali wentylacyjnej. Nawiewy i wyciągi moim zdaniem lepiej zrobić w suficie (w przypadku Maji 2). Niestety MG Projekt nie ułatwiło szczęśliwym posiadaczom "pszczółki" łatwego rozprowadzenia systemu wentylacji mechanicznej. Trzeba troszkę pokombinować ale da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts