Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przegladnelam sobie "wasz" watek i nigdzie nie natrafilam na zdjecia Mai :(

Szkoda bo to bardzo ladny domek i sama jestem ciekawa jak wyglada w "realu"Taka wizualizacja bardzo pomaga w podjeciu decyzji osobom ktore jeszcze nie zaczely budowac swojego domku wiec bardzo prosze o zamieszczenie jakis fotek Mai :D

Wszystkie ścianki. Ja u siebie robię wszystkie o jednakowej wysokości.

Na 3 pustaki (po 20 cm) plus wieniec.

A jak to u Was wygląda ?

Levar

No to z więźbą będzie problem.

Tak jak pisze Krzysio.

Lewar zwróć uwagę, że dach ma 3 kąty spadku: 35, 36 i 40 stopni spadku (rys. 6 i rys. e3 w projekcie). Uzyskano to między innymi przy pomocy 4 różnych wysokości ścianki kolankowej: 3,69, 3,72, 3,84, 3,97 (ja mam wersję B w innych wersjach mogą być inne wysokości - rys. nr 5 w projekcie).

Rozmawiałem z projektantem Maja (projekt kupowałem bezpośrednio w MGProjekt) i kilkakrotnie mnie na to uczulał. Różnice w wysokości może nie są wielkie i na pewno wykonawcy łatwiej będzie zrobić jedną wysokość ścianki, ale dach wtedy straci swoje proporcje. Widziałem foto tak zbudowanej Maji i nie wyglądało to ładnie. Poza tym zmienią się długości krokwi i zacznie się "wolna amerykanka" w wykonaniu ekipy mątującej więźbę...

Zatem jeżeli chcesz podnieść ściankę o np. 1 pustak 0,25m to powinieneś zachować różnice w wysokości ścianek (nie proporcje) i u mnie byłoby to: 3,94, 3,97, 4,09, 4,22.

Witam,

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych majowiczów:

jaką izolazje parteru macie u siebie na chudziaku przed wylewką ?

- czy podwójna folia wystarczy ?

- pewniejsza papa termozgrzewalna i na to folia i styropian FS 20

Zakładam,że grunt jest podmokły nie piaszczysty, w większkści glina.

Pozdr.

Tomek

Witam

Pod wylewkę wystarczy dwa razy folia budowlana na zakład min 20 cm .

Po obwodzie ułóż piankę dylatacyjną min. 0,5 cm aby jakiekolwiek drgania nie przenosiły się na konstrukcję . Folię daj o gr. min. 0,4 mm . I to wystarczy .

Na wszystkich obiektach tak realizujemy i zdaje to egzamin.

Malmon

Opisany przez Ciebie sposób izolazji poziomej jest dopuszczalny na suchym terenie i jest często stosowany.

Lecz nie chcem ryzykować, bo w moim przypadku teren należy do wilgotnych.

Więc na całości papa termozgrzewalna połączona z izolacją ścian, na to folia, następnie twardy styropian. Na obwodzie zamiast dylatacji styropianem specjalna taśma do podłogówki. Na styropian specjalna ekranowa folia pod podłogówkę. Tam gdzie nie ma podłogówki beton bezpośrednio na styropian.Choć jedynie tu się zastanawiam czy nie powinna jeszcze iść na styropian podwójna folia w celu poślizgu, aby oddzielic dwa materiały o różnej kurczliwości. Na całości siatka zbrojona zatopiona w betonie.

Zdaniem mojego kierownika izolacja papą termozgrzewalną jest 100 %, choć występują jeszcze mocniejsze produkty ale są bardzo drogie, tzw. folia w płynie np. firmy Ceresit CR166 lub Mapei

Tomek

ps.

fotki doszły ?

Wtam

Tomku powiem tak . Zastosowana przez ciebie izolacja jest bardzo dobra ale jest pytanie po co . Przecież najbardziej na wilgoć narazone sa ściany fundamentowe i je należy najbardziej zabezpieczyć . Folia w płynie w takim obikcie mija się z celem ( duże koszty ) . Przeważnie uzywa się ja na basenach lub w pomieszczeniach gdzie wilgoć wystepuje w 70 % . Nie daje się folii na steropian nie ma takiej potrzeby .

Nie słuchaj do końca kierowników ponieważ troszeczkę naciagają klientów na koszt . Pamiętaj ma być pragmatić .

Fotki nie doszły

mój emil : [email protected]

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Witam,

Po przejściach z tym projektem, postanowiłem ostrzec wszystkich, przyszłych budujących Maję, przed olbrzymimi rozbieżnościami pomiędzy kosztorysem a stanem faktycznym. Najbardziej nie doszacowana jest ilość stali i betonu.

Ci którzy już zaczęli budować a są jeszcze przed etapem stawiania więźby, niech uważają na wymiary podciągu prostokątnego. Wymiary rzeczonego podciągu, nie zgadzają się one z odległościami między ściankami działowymi.

Współczując wszystkim budującym

Kuzyn