Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Po przejściach z tym projektem, postanowiłem ostrzec wszystkich, przyszłych budujących Maję, przed olbrzymimi rozbieżnościami pomiędzy kosztorysem a stanem faktycznym. Najbardziej nie doszacowana jest ilość stali i betonu.

Mówisz o niedoszacowaniu ILOŚCI, czy KOSZTÓW?

Mowie o niedoszacowaniu ilosci. Dodatkowo dodam, że ostatnio miałem problemy z wymiarami podciągu z IN220. Dlugość podanych belek nie zgadza się z odległościami pomiędzy ściankami działowymi.

Pozdrawiam

Kuzyn

A która długość była niewłaściwa? 250 czy 570?

Rozumiem, że mówisz o konstrukcji więźby, bo nie widzę więcej IN220...

To jest podciąg podtrzymujący więźbę. Właściwie to obie wartości są nie poprawne. Np. w projekcie, krótszy bok wynosi 250. Patrząc na odległość scianek działowych mamy 220 doliczając do tego grubość słupków wychodzi 240. O 10 cm mniej. W przypadku dl 570 to gdyby trzymać się tej długości to słupki na rogach nie wypadają we właściwych miejscach. Dodatkowo, będzie problem z krokwią koszową bo wychodzi wtedy pod innym kontem.

Pozdrawiam

Odległość pomiędzy osiami 2 i 9 wynosi: 1200,5

Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 2 wynosi:

438 + 12,5 = 450,5

Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 9 wynosi:

488 + 12,5 = 500,5

Czyli krótszy wymiar ramy powinien mieć:

1200,5 - 450,5 - 500,5 = 249,5 tu jestem blisko :)

Podany w projekcie wymiar holu jako 220 czyli długość IN220 powinna wynieść 220 + 12*2 = 244

Na pewno coś jest nie tak....

BTW 249,5 - 12 - 12 = 225,5 a nie 220

Osie podcienia na poddaszu nad wejściem są źle narysowane, ale wygląda, że dobrze zwymiarowane :o

Odległość pomiędzy osiami 2 i 9 wynosi: 1200,5

Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 2 wynosi:

438 + 12,5 = 450,5

Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 9 wynosi:

488 + 12,5 = 500,5

Czyli krótszy wymiar ramy powinien mieć:

1200,5 - 450,5 - 500,5 = 249,5 tu jestem blisko :)

Podany w projekcie wymiar holu jako 220 czyli długość IN220 powinna wynieść 220 + 12*2 = 244

Na pewno coś jest nie tak....

BTW 249,5 - 12 - 12 = 225,5 a nie 220

Osie podcienia na poddaszu nad wejściem są źle narysowane, ale wygląda, że dobrze zwymiarowane :o

No właśnie. Warto się temu przyjrzeć.

Dodatkowo co mogę Ci poradzić to zrezygnować z 3 metrowych ścian. Rekuperację spokojnie można zamontować przy standardowej wysokości.

Gdybym budował Maję jeszcze raz, to także obniżył bym strop nad garażem.

Pozdrawiam,

Kuzyn

To też budujesz wersję B?

Można wiedzieć gdzie budowa (nie chcesz publicznie to napisz na priv)?

Jak upchałeś rekuperację na wysokości 2.7? Teoretycznie można, ale wtedy jak sobie wyobrażam, trzeba by budować kanały z płyty GK aby ukryć w nich instalację....

W kwestii wysokości garażu to GENIALNY POMYSŁ!!!!! na cholerę 3,17 wykokości w garażu???

W realizacji nieco trudniej będzie....

Obniżałeś tak u siebie?

To też budujesz wersję B?

Można wiedzieć gdzie budowa (nie chcesz publicznie to napisz na priv)?

Jak upchałeś rekuperację na wysokości 2.7? Teoretycznie można, ale wtedy jak sobie wyobrażam, trzeba by budować kanały z płyty GK aby ukryć w nich instalację....

W kwestii wysokości garażu to GENIALNY POMYSŁ!!!!! na cholerę 3,17 wykokości w garażu???

W realizacji nieco trudniej będzie....

Obniżałeś tak u siebie?

Buduję dokładnie tę wersję. Prawdę mówiąc, to wersję B stworzyliśmy razem z architektem. Do wyniesienia tak wysoko sufitu przekonał moją żonę architekt zmieniający projekt. W tamtym czasie nie konsultowaliśmy tego z monterami rekuperacji. Po rozpoczęciu budowy, gdy przyszedł czas na szczegóły, okazało się, że są sposoby by ładnie schować rekuperacje w pomieszczeniach o standardowej wysokości. Widziałem ich realizację i przyznaję, że mają rację.

Rekuperacji jeszcze nie mam. Jestem umówiony na montaż przewodów pod koniec września.

Co do wysokości garażu to za późno o tym pomyślałem. :( Garaż po przykryciu stropem stał się ogromny.

Pozdrawiam

Kuzyn

Aaaaa.... Czyli to Ty jesteś autorem wersji B :p

Mnie też MGProjekt przekonywało do tego, że podwyższenie jest niezbędne do zamontowania rekuperacji... Z jaką firmą robisz reku?

Można zobaczyć Twoją budowę?

Rekuperację będzie robiła u mnie ta firma http://www.linkair.pl/. Zrobili reku u mojego sąsiada i wygląda ok (opinia nie specjalisty).

Domek, na etapie więźby dachowej stoi w Józefinie k/Warszawy.

Pozdrawiam,

Kuzyn

No... Więźba to też fajna jazda :-)

Chciałem zamówić prefabrykowaną, ale firma robiąca mi wycenę powiedziała, że się nie da :-)

Będziesz przedłużał krokwie? Przy podniesionej wysokości może to poprawić wygląd.

Józefinowów :-? sporo jest - no ale to się już odezwę do Ciebie na priv, jeżeli pozwolisz, po swoim urlopie...