Killer_su 11.08.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam, Po przejściach z tym projektem, postanowiłem ostrzec wszystkich, przyszłych budujących Maję, przed olbrzymimi rozbieżnościami pomiędzy kosztorysem a stanem faktycznym. Najbardziej nie doszacowana jest ilość stali i betonu. Mówisz o niedoszacowaniu ILOŚCI, czy KOSZTÓW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 14.08.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam, Po przejściach z tym projektem, postanowiłem ostrzec wszystkich, przyszłych budujących Maję, przed olbrzymimi rozbieżnościami pomiędzy kosztorysem a stanem faktycznym. Najbardziej nie doszacowana jest ilość stali i betonu. Mówisz o niedoszacowaniu ILOŚCI, czy KOSZTÓW? Mowie o niedoszacowaniu ilosci. Dodatkowo dodam, że ostatnio miałem problemy z wymiarami podciągu z IN220. Dlugość podanych belek nie zgadza się z odległościami pomiędzy ściankami działowymi. Pozdrawiam Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 14.08.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Zauważyłem, że z problemami o podciągu z dwuteownika IN220 to się powtórzyłem. To dla tego, że trochę mi narobił problemów i chcę zwrócić na niego uwagę nowych budujących. Pozdrawiam,Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 14.08.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 A która długość była niewłaściwa? 250 czy 570?Rozumiem, że mówisz o konstrukcji więźby, bo nie widzę więcej IN220... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 18.08.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 A która długość była niewłaściwa? 250 czy 570? Rozumiem, że mówisz o konstrukcji więźby, bo nie widzę więcej IN220... To jest podciąg podtrzymujący więźbę. Właściwie to obie wartości są nie poprawne. Np. w projekcie, krótszy bok wynosi 250. Patrząc na odległość scianek działowych mamy 220 doliczając do tego grubość słupków wychodzi 240. O 10 cm mniej. W przypadku dl 570 to gdyby trzymać się tej długości to słupki na rogach nie wypadają we właściwych miejscach. Dodatkowo, będzie problem z krokwią koszową bo wychodzi wtedy pod innym kontem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 18.08.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Ile m2 tynków wewnętrznych wam wyszło? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 19.08.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Odległość pomiędzy osiami 2 i 9 wynosi: 1200,5 Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 2 wynosi: 438 + 12,5 = 450,5 Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 9 wynosi: 488 + 12,5 = 500,5 Czyli krótszy wymiar ramy powinien mieć: 1200,5 - 450,5 - 500,5 = 249,5 tu jestem blisko Podany w projekcie wymiar holu jako 220 czyli długość IN220 powinna wynieść 220 + 12*2 = 244 Na pewno coś jest nie tak.... BTW 249,5 - 12 - 12 = 225,5 a nie 220 Osie podcienia na poddaszu nad wejściem są źle narysowane, ale wygląda, że dobrze zwymiarowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 23.08.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Odległość pomiędzy osiami 2 i 9 wynosi: 1200,5 Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 2 wynosi: 438 + 12,5 = 450,5 Odległość od zewnętrznej części ściany holu 11 do osi 9 wynosi: 488 + 12,5 = 500,5 Czyli krótszy wymiar ramy powinien mieć: 1200,5 - 450,5 - 500,5 = 249,5 tu jestem blisko Podany w projekcie wymiar holu jako 220 czyli długość IN220 powinna wynieść 220 + 12*2 = 244 Na pewno coś jest nie tak.... BTW 249,5 - 12 - 12 = 225,5 a nie 220 Osie podcienia na poddaszu nad wejściem są źle narysowane, ale wygląda, że dobrze zwymiarowane No właśnie. Warto się temu przyjrzeć. Dodatkowo co mogę Ci poradzić to zrezygnować z 3 metrowych ścian. Rekuperację spokojnie można zamontować przy standardowej wysokości. Gdybym budował Maję jeszcze raz, to także obniżył bym strop nad garażem. Pozdrawiam, Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 25.08.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 To też budujesz wersję B?Można wiedzieć gdzie budowa (nie chcesz publicznie to napisz na priv)? Jak upchałeś rekuperację na wysokości 2.7? Teoretycznie można, ale wtedy jak sobie wyobrażam, trzeba by budować kanały z płyty GK aby ukryć w nich instalację.... W kwestii wysokości garażu to GENIALNY POMYSŁ!!!!! na cholerę 3,17 wykokości w garażu???W realizacji nieco trudniej będzie.... Obniżałeś tak u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tagg1984 25.08.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam. bylabym bardzo wdzieczna za jakies zdjątka maji II na mojego maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 26.08.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 To też budujesz wersję B? Można wiedzieć gdzie budowa (nie chcesz publicznie to napisz na priv)? Jak upchałeś rekuperację na wysokości 2.7? Teoretycznie można, ale wtedy jak sobie wyobrażam, trzeba by budować kanały z płyty GK aby ukryć w nich instalację.... W kwestii wysokości garażu to GENIALNY POMYSŁ!!!!! na cholerę 3,17 wykokości w garażu??? W realizacji nieco trudniej będzie.... Obniżałeś tak u siebie? Buduję dokładnie tę wersję. Prawdę mówiąc, to wersję B stworzyliśmy razem z architektem. Do wyniesienia tak wysoko sufitu przekonał moją żonę architekt zmieniający projekt. W tamtym czasie nie konsultowaliśmy tego z monterami rekuperacji. Po rozpoczęciu budowy, gdy przyszedł czas na szczegóły, okazało się, że są sposoby by ładnie schować rekuperacje w pomieszczeniach o standardowej wysokości. Widziałem ich realizację i przyznaję, że mają rację. Rekuperacji jeszcze nie mam. Jestem umówiony na montaż przewodów pod koniec września. Co do wysokości garażu to za późno o tym pomyślałem. Garaż po przykryciu stropem stał się ogromny. Pozdrawiam Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 27.08.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Aaaaa.... Czyli to Ty jesteś autorem wersji B Mnie też MGProjekt przekonywało do tego, że podwyższenie jest niezbędne do zamontowania rekuperacji... Z jaką firmą robisz reku? Można zobaczyć Twoją budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 27.08.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Aaaaa.... Czyli to Ty jesteś autorem wersji B Mnie też MGProjekt przekonywało do tego, że podwyższenie jest niezbędne do zamontowania rekuperacji... Z jaką firmą robisz reku? Można zobaczyć Twoją budowę? Rekuperację będzie robiła u mnie ta firma http://www.linkair.pl/. Zrobili reku u mojego sąsiada i wygląda ok (opinia nie specjalisty). Domek, na etapie więźby dachowej stoi w Józefinie k/Warszawy. Pozdrawiam, Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 27.08.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 No... Więźba to też fajna jazda Chciałem zamówić prefabrykowaną, ale firma robiąca mi wycenę powiedziała, że się nie da Będziesz przedłużał krokwie? Przy podniesionej wysokości może to poprawić wygląd. Józefinowów sporo jest - no ale to się już odezwę do Ciebie na priv, jeżeli pozwolisz, po swoim urlopie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALMON 29.08.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 WITAM WSZYSTKICH Nareście otrzymałem pozwolenie na budowę i ruszam Buduję MAJE z garderobami Z poważaniem MALMON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 29.08.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 WITAM WSZYSTKICH Nareście otrzymałem pozwolenie na budowę i ruszam Buduję MAJE z garderobami Z poważaniem MALMON GRATULUJĘ PNB! A która to maja z tymi garderobami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALMON 29.08.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 TAK BĘDĘ BUDOWAŁ MAJĘ Z GARDEROBAMI PUSTAKI KUPIONE POZOSTAŁE MATERIAŁY TEZ EKIPA WYBRANA WYKOPY W PRZYSZŁYM TYGODNIU MALMON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 29.08.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 heja my fundamenty kopiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 29.08.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 hej a my fundamenty kopiemy Powodzenia i dobrych ekip:) Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 01.09.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 TAK BĘDĘ BUDOWAŁ MAJĘ Z GARDEROBAMI Fajnie, że będziesz miał gdzie ubranie schować, ale ja pytałem, o wersję projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts