evie_ei 26.11.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witajcie! Dołączamy do grona budujących Maję2. Fajnie że Was znaleźliśmy. Nasza Maja stanie w okolicy Gdańska. Projekt zakupiony, pracuje nad nim i działką architekt. Lada chwila składamy papierki o pozwolenie na budowę. Zamierzamy ruszyć z budową wczesną wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 27.11.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Witaj eiei_eii zapraszamy do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 27.11.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Na razie nasze doświadczenia są na poziomie 0. Nasz domek podpiwniczamy i planujemy wejście z pom. gosp.Szkoda nam przestrzeni w holu, no i chcemy mieć ładne schody. Nie jesteśmy do końca zadowoleni z takiego układu, ale coś za coś. Będę slalomem pokonywać trasę przez garaż do pralni w piwnicy albo przekonam małża, aby zrobić pralnię nad garażem. Pozdrawiam, ei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 28.11.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 ja własnie planuję pralnie nad garazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 02.12.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Nad garażem jest świetne pomieszczenie na bilard, piłkarzyki i te sprawy Można również wydzielic częśc na saune z wejsciem z łazienki. Czy ktos ma jakieś pomysły na zagospodarowanie wnętrza, mile widziane wszelkie zmiany, podzielcie się pomysłami. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 02.12.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 ja własnie planuję pralnie nad garazem... Szkoda tego pomieszczenia na majty Jeżeli pralnia na piętrze to proponuję pomyśleć o wzmocnieniu stropu bo triva może wibracji pralki nie wytrzymać i wyklawiszować przedswcześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 02.12.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 I jeszcze pytanie "uzupełniające", o której godzinie robiłeś foty? Chodzi mi o długość cienia pod podcieniem. Ścianki kolankowe w tym budynku są na 4 różnych wysokościach, Tak, wiem. Czyli kalenicę masz na +7,89, a nie jak było w projekcie +7,69.... To byłby faktycznie 1 pustak - patrzyłem w złe miejsce na fotkach Ja będę miał tak samo tyle, że ja mam już podniesioną ściankę kolankową, a będę chciał opuścić strop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 02.12.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Nad garażem jest świetne pomieszczenie na bilard, piłkarzyki i te sprawy Można również wydzielic częśc na saune z wejsciem z łazienki. Czy ktos ma jakieś pomysły na zagospodarowanie wnętrza, mile widziane wszelkie zmiany, podzielcie się pomysłami. Dziękuję. Nad garażem właśnie małż chce zostawić miejsce na rekreację czyli to co piszesz.Pewnie że szkoda tego na majty, ale gdy pomyślę o częstych wędrówkach do piwnicy z koszem bielizny, pomiędzy samochodami a potem z czystą z powrotem, to się mocno zastanawiam. Killer, Ty na poważnie mówisz o wzmocnieniu stropu ,bo jakoś mi to brzmi nie do końca serio.Nie mam pojęcia jak wygląda teriva i co niby mogłoby się stać? Saunę, jeśli kiedyś zorganizujemy to w piwnicy. Tam też znajdzie się miejsce na moją pracownię. Miejsca tam strasznie duuuużo mieć będziemy, bo jedynie pod garażem nie ma pomieszczeń. Teraz czekamy na pozwolenie na budowę, no i szukamy ekip. Trzymajcie kciuki byśmy dobrze trafili. Kolarz20, dzięki za telefon, odezwiemy się wkrótce. Chętnie obejrzelibyśmy jakieś fotki Waszych Majek. Może wrzućcie coś , pliiiis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 04.12.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Killer, Ty na poważnie mówisz o wzmocnieniu stropu ,bo jakoś mi to brzmi nie do końca serio.Nie mam pojęcia jak wygląda teriva i co niby mogłoby się stać? Tak. Jak najbardziej poważnie! Teriva to w uproszczeniu betonowe belki konstrukcyjne połączone cienką warstwą betonu. http://www.czamaninek.pl/strop.jpg http://stropex.pl/ tu zobaczysz jak się to robi Wytrzymałość Teriv'y to 150 kg. na m^2 Każdy strop jakoś pracuje, ale przez konstrukcję żebrową teriva pracuje nierównomiernie - wzdłuż belek bardziej obciążona część stropu ugina się mocniej od mniej obciążonej. Prowadzi to do klawiszowania stropu, czyli pękania równolegle do belek. Oczywiście nie grozi to zawaleniem, ale nie wygląda ładnie i jest praktycznie nie do opanowania. Natomiast pralka jest sama w sobie ciężka. Poza tym wirując silnie wibruje wywołując silne wibracje podłogi (stań obok pralki podczas wirowania), co bardzo szybko doprowadzi do klawiszowania stropu takiego jak teriva. Ja u siebie zmieniam strop na filigran. Jest cieńszy, tańszy i monolityczny - tu nie ma co klawiszować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 07.12.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Zasięgamy porad odnośnie teriwy, wiele opinii przeciw Chyba poszukamy innego rozwiązania. Czy ktoś ma wole oko w Mai, czy większość zrezygnowała na rzecz okien połaciowych? Czy rzeczywiście i jaka jest różnica w kosztach dachów? Wielkie podziękowania dla Kolarza20 i jego żony za przesympatyczne spotkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niaCHU 08.12.2008 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witaminne rozwiązanie to płyty stropwe Ja zrezygnowałem z wolego oka ma wstawione 2 okna dachowe Wole oko wiąże się też z dachówką, a koszt dachu jest wszędzie duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolarz20 14.12.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Dziekujemy Evie i mezowi za wizyte na naszej budowie Maji,rozmawialem z fachowcem nt.ustawienia pralki na stropie Terive nie widzi on zadnych problemow dodatkowo mozna to miejsce uzbroic a styropian bedzie amortyzowal a wylewka docelowa o gr. 8cm jaszsze wzmocni i zapobiegnie pekani czy klawiczowaniu .Podrawiamy i zapraszamy do odwiedzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek150 15.12.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Prosimy o jakieś zdjęcia, pochwalcie się swoimi Majami, jeżeli można to również na priv, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 16.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Najlepiej byłoby tutaj, aby wszyscy mogli podziwiać. My zastanawiamy się nad materiałami. Kupić teraz czy czekać do wiosny? Może ceny jeszcze spadną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzyn 21.12.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Najlepiej byłoby tutaj, aby wszyscy mogli podziwiać. My zastanawiamy się nad materiałami. Kupić teraz czy czekać do wiosny? Może ceny jeszcze spadną... Uwazam, ze lepiej poczekac. Nie zanosi sie na to, ze w przyszlym roku sektor budownictwa sie ruszyl. A materialow zalegajacych magazyny jest sporo. Kuzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 10.01.2009 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Podciągam, bo spadliśmy na piątą stronę. Czekamy z zakupem materiałów. Strop będzie monolityczny. Ekipa zaklepana na wczesną wiosnę. Zastanawiamy się nad schodami Ponawiamy prośbę o fotki. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć schody w Waszych Majach. Z jednej strony chcielibyśmy pozbyć się spocznika, ale z drugiej, obawiamy się zbyt stromych schodów. Jak to wyszło w praktyce? Podzielcie się doświadczeniami, proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 11.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 my kupiliśmy materiałyzaczyamy tez na wiosnee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 11.01.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Magser, to będziemy budować w tym samym czasie i do tego jesteśmy ziomalami Pochodzę z lubelskiego. Jakie schody planujesz w swoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 11.01.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 lane,betonowe to daleko wyjechałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evie_ei 11.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 lane,betonowe to daleko wyjechałeś Nie jestem facetem Komuterem zajmuję się ja, małż nie ma na to czasu. Zmieniasz strop czy kładziesz terivę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts