Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na razie nasze doświadczenia są na poziomie 0. :-? Nasz domek podpiwniczamy i planujemy wejście z pom. gosp.Szkoda nam przestrzeni w holu, no i chcemy mieć ładne schody. Nie jesteśmy do końca zadowoleni z takiego układu, ale coś za coś. Będę slalomem pokonywać trasę przez garaż do pralni w piwnicy :roll: albo przekonam małża, aby zrobić pralnię nad garażem. Pozdrawiam, ei

I jeszcze pytanie "uzupełniające", o której godzinie robiłeś foty? Chodzi mi o długość cienia pod podcieniem.

Ścianki kolankowe w tym budynku są na 4 różnych wysokościach,

Tak, wiem.

Czyli kalenicę masz na +7,89, a nie jak było w projekcie +7,69....

To byłby faktycznie 1 pustak - patrzyłem w złe miejsce na fotkach 8)

Ja będę miał tak samo tyle, że ja mam już podniesioną ściankę kolankową, a będę chciał opuścić strop....

Nad garażem jest świetne pomieszczenie na bilard, piłkarzyki i te sprawy ;)

Można również wydzielic częśc na saune z wejsciem z łazienki. Czy ktos ma jakieś pomysły na zagospodarowanie wnętrza, mile widziane wszelkie zmiany, podzielcie się pomysłami. Dziękuję.

Nad garażem właśnie małż chce zostawić miejsce na rekreację czyli to co piszesz.Pewnie że szkoda tego na majty, ale gdy pomyślę o częstych wędrówkach do piwnicy z koszem bielizny, pomiędzy samochodami a potem z czystą z powrotem, to się mocno zastanawiam. :-? Killer, Ty na poważnie mówisz o wzmocnieniu stropu :o ,bo jakoś mi to brzmi nie do końca serio.Nie mam pojęcia jak wygląda teriva i co niby mogłoby się stać? :-? Saunę, jeśli kiedyś zorganizujemy to w piwnicy. Tam też znajdzie się miejsce na moją pracownię. Miejsca tam strasznie duuuużo mieć będziemy, bo jedynie pod garażem nie ma pomieszczeń. Teraz czekamy na pozwolenie na budowę, no i szukamy ekip. Trzymajcie kciuki byśmy dobrze trafili.

Kolarz20, dzięki za telefon, odezwiemy się wkrótce.

Chętnie obejrzelibyśmy jakieś fotki Waszych Majek. Może wrzućcie coś , pliiiis.

Killer, Ty na poważnie mówisz o wzmocnieniu stropu :o ,bo jakoś mi to brzmi nie do końca serio.Nie mam pojęcia jak wygląda teriva i co niby mogłoby się stać? :-?

Tak. Jak najbardziej poważnie! Teriva to w uproszczeniu betonowe belki konstrukcyjne połączone cienką warstwą betonu.

http://www.czamaninek.pl/strop.jpg

http://stropex.pl/ tu zobaczysz jak się to robi

Wytrzymałość Teriv'y to 150 kg. na m^2

Każdy strop jakoś pracuje, ale przez konstrukcję żebrową teriva pracuje nierównomiernie - wzdłuż belek bardziej obciążona część stropu ugina się mocniej od mniej obciążonej. Prowadzi to do klawiszowania stropu, czyli pękania równolegle do belek. Oczywiście nie grozi to zawaleniem, ale nie wygląda ładnie i jest praktycznie nie do opanowania.

Natomiast pralka jest sama w sobie ciężka. Poza tym wirując silnie wibruje wywołując silne wibracje podłogi (stań obok pralki podczas wirowania), co bardzo szybko doprowadzi do klawiszowania stropu takiego jak teriva.

Ja u siebie zmieniam strop na filigran. Jest cieńszy, tańszy i monolityczny - tu nie ma co klawiszować.

Zasięgamy porad odnośnie teriwy, wiele opinii przeciw :-? Chyba poszukamy innego rozwiązania.

Czy ktoś ma wole oko w Mai, czy większość zrezygnowała na rzecz okien połaciowych? Czy rzeczywiście i jaka jest różnica w kosztach dachów?

Wielkie podziękowania dla Kolarza20 i jego żony za przesympatyczne spotkanie :D

Dziekujemy Evie i mezowi za wizyte na naszej budowie Maji,rozmawialem z fachowcem nt.ustawienia pralki na stropie Terive nie widzi on zadnych problemow dodatkowo mozna to miejsce uzbroic a styropian bedzie amortyzowal a wylewka docelowa o gr. 8cm jaszsze wzmocni i zapobiegnie pekani czy klawiczowaniu .Podrawiamy i zapraszamy do odwiedzin.

Najlepiej byłoby tutaj, aby wszyscy mogli podziwiać.

My zastanawiamy się nad materiałami. Kupić teraz czy czekać do wiosny? Może ceny jeszcze spadną... :-?

Uwazam, ze lepiej poczekac. Nie zanosi sie na to, ze w przyszlym roku sektor budownictwa sie ruszyl. A materialow zalegajacych magazyny jest sporo.

Kuzyn

• 3 weeks później...
Podciągam, bo spadliśmy na piątą stronę. Czekamy z zakupem materiałów. Strop będzie monolityczny. Ekipa zaklepana na wczesną wiosnę. Zastanawiamy się nad schodami :roll: Ponawiamy prośbę o fotki. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć schody w Waszych Majach. Z jednej strony chcielibyśmy pozbyć się spocznika, ale z drugiej, obawiamy się zbyt stromych schodów. Jak to wyszło w praktyce? Podzielcie się doświadczeniami, proszę.