Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Ja dostałem wstepną wycene która wygląda następująco. Co o tym myślicie?

Etap I

Materiały na dom: beton,stal,bloczki betonowe,styropian,piach na zasypkę,piach do murowania,cement,izolacje pionowe i poziome,chudziak,rozprowadzenie kanalizacji,Porotherm 25 P+W i 11,5 P+W,więźba dachowa,deski,stemple,gwoździe itp - 130 000 zł netto.

Myślę, że w tej kwocie to wyrobimy się już z niektórymi vatami.

Dachówka cementowa Euronit z obróbkami ,rynnami bez spustowych z położeniem i oknami dachowymi - 76 000 zł netto.

Robocizna obejmuje wykonanie: ław fundamentowych,fundamentów,izolacji pionowych i poziomych,chudziaka,ścian parteru i piętra,stropu,więźby dachowej - 85 000 zł netto

Moja koordynacja ekip na budowie oraz zakup i sprowadzanie materiałów maszyn i urządzeń tak, że Państwo o nic nie muszą się martwić to 10 000 zł netto za SSO.

Etap II

Instalacje elektryczne i alarmowe (materiał z robocizną) ok 17 000 zł netto

Instalacje hydrauliczne (materiał,grzejniki,piec,robocizna) ok 41 000 zł netto

Tynk wewnętrzny cementowo-wapienny wykańczany piaskiem kwarcowym lub gipsowy(odradzam) materiał z robocizną ok 27 000 zł netto

Ocieplenie zewnątrz budynku + podsufitka (materiał z robocizną) ok 48 000 zł netto

Wylewki (materiał z robocizną) ok 13 000 zł netto

Ocieplenie poddasza wełną + płyty g-k (materiał z robocizną) ok 31 000 zł netto

Wykonanie cokołu (materiał z robocizną) ok 9 000 zł netto

Koordynacja ekip i zaopatrywanie w materiały 8 000 zł netto.

Nie wyceniałem okien i drzwi, ponieważ nie wiem jakich firm wyroby chcieliby Państwo i czy plastik czy drewno.

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marek 150, dzięki za fotki, magser, wiem że Twoje były. Miałam na myśli zdjęcia tych, co już bardziej zaawansowani w budowie i likwidowali spocznik. Marku, tak jak jest w projekcie widziałam, jestem w kontakcie z Kolarzem20, ma domek już w stanie zamkniętym.Ciekawi mnie czy na poddaszu też zakładasz rolety? Swego czasu Witolo pisał,że się nie da. Chcielibyśmy je założyć, bo u nas na Wybrzeżu czasami dmucha niemiłosiernie, a działkę dodatkowo mamy na górce, byłoby cieplej.

Co zaś się tyczy doświetlenia schodów to jak najbardziej, będziemy doświetlać; albo okno połaciowe albo świetlik od Veluxa. Wczoraj widzieliśmy w realu, daje sporą ilość światła, choć taki mały.

Mamy zagwozdkę jeśli chodzi o papowanie. Firma od dachu namawia na membranę, odradza papowanie/nie oddycha/. Naczytałam się wczoraj o tym i nadal nie wiem co lepsze :-?

Czekamy na wycenę karpiówki i kosztów jej ułożenia. Okaże się czy będzie wole oko :roll:

Artur i Natalia kosztami zajmuje się małż, nie umiem powiedzieć czy wystarczy. Ceny materiałów nieco spadły, może wystarczy :-?

Ktoś już radził, że w kształcie L i tak chyba się zmieszczą. Zaczną się przy drzwiach wejściowych i do góry w prawo. We wtorek spotykamy się z babką od schodów, powie nam coś więcej. Mój małż nie może przetrawić tego spocznika.Widzieliśmy go w realu u kolarza20. Schody łagodne, dla mnie ok., ale rzeczywiście przejście do garażu niskie, trudno wcisnąć tam szafę /a tak planowaliśmy/no i to okno podzielone spocznikiem. Trzeba by robić otwierane na zewnątrz, no i problem z myciem.

Magser, też czekamy na wycenę dachu :) kiedy zobaczę cyferki nie będzie mi do śmiechu,bo wyceniają nam z karpiówką :lol:

Ja dostałem wstepną wycene która wygląda następująco. Co o tym myślicie?

:o :o :o :o

O, ja p.....!!!!!!!!

SSO = 301000 + VAT

SSZ = 194000 +VAT

I do tego jeszcze okna za jakieś 20000

Nawet wylewki masz po 96 PLN/m^2 - Robocizna w okolicy chodzi po ok. 12PLN/m2 materiały też tyle nie kosztują.....

Moja koordynacja ekip na budowie oraz zakup i sprowadzanie materiałów maszyn i urządzeń tak, że Państwo o nic nie muszą się martwić

No i to wygląda dość niepokojąco... Tak jakbyście mieli się nie wtrącać. Mam nadzieję, że macie do gościa zaufanie.

W którym rejonie Wawy będziecie się budować?

Artur i Natalia, warto poszukać firm; my mieliśmy jedną ofertę 250 tys. :o stan otwarty bez materiałów z ociepleniem. Małż miał ubaw cały dzień. Wycenę robiło sześć firm. Wybraliśmy ekipę z polecenia, która wybuduje nam SSO za 69 tys.netto, w tym więźba i piwnice. Mamy nadzieję, że okaże się solidna. Materiały kupujemy sami. Już się przekonaliśmy, że ceny można negocjować i to bardzo. Wykop pod piwnice negocjowaliśmy z dwiema firmami, bo obie baaardzo zabiegały o pracę. Wykop zrobią i ziemię wywiozą za mniej niż myśleliśmy.

Dzisiaj na naszej działce stanął blaszak , coś zaczyna się dziać w kwestii budowy :D

Jestem bardzo zainteresowany tym projektem tylko boje się troche kosztów.

Na stan deweloperski z oknami, instalacjami i piecem mam do przeznaczenia 500 000. Myślicie że jest może jakaś szansa że ktoś mi go wybuduje za ta kwotę czy raczej mam szukać tańszego domu??? :)

Moim zdaniem to 500 tyś. powinno wystarczyć. Mi udało się zrobić SSZ+ocieplenie dachu+ocieplenie budynku+wszystkie instalacje+tynki+wylewki bez grzejników i pieca za 350 tyś. Dodam, że buduję się pod Warszawa.

Pozdrawiam,

Kuzyn

eve_ei napisał :

"o zaś się tyczy doświetlenia schodów to jak najbardziej, będziemy doświetlać; albo okno połaciowe albo świetlik od Veluxa. Wczoraj widzieliśmy w realu, daje sporą ilość światła, choć taki mały. "

Też zastanawiałem się nad świetlikiem ale ostatecznie dałem dwa małe okna połaciowe. Schody i część holu na górze doświetliły znakomicie.

Pozdrawiam,

Kuzyn

Mam też pytanie do innym Majowiczów :). Czy deskowaliście dach pod pokrycie dachówką?/quote]

Właśnie, co z tym deskowaniem...? Podpowiedzcie coś :roll:

Dach kompletny kryty karpiówką Koramic angoba z wolim okiem, oknami połaciowymi, orynnowaniem stalowym, bez papy ,z folią firma wyceniła na 100 tys netto :roll: Co Wy na to?

Mam też pytanie do innym Majowiczów :). Czy deskowaliście dach pod pokrycie dachówką?/quote]

Właśnie, co z tym deskowaniem...? Podpowiedzcie coś :roll:

Dach kompletny kryty karpiówką Koramic angoba z wolim okiem, oknami połaciowymi, orynnowaniem stalowym, bez papy ,z folią firma wyceniła na 100 tys netto :roll: Co Wy na to?

Ja za dach kryty Euronitem bez wolego oka, z oknami połaciowymi, orynnowaniem plastikowym, bez papy, z folią bez krokwi i wykonania więźby zapłaciłem w 2008 około 46 000

Pozdrawiam,

Kuzyn

Ja za dach kryty Euronitem bez wolego oka, z oknami połaciowymi, orynnowaniem plastikowym, bez papy, z folią bez krokwi i wykonania więźby zapłaciłem w 2008 około 46 000

Z materiałem?

Wprowadziłeś się już?

Jest to kwota z wliczonym 7% vatem za materiały i robociznę.

Jeszcze się nie wprowadziłem. Drugi etap budowy, czyli wykończenie zaczynam w kwietniu.

Pozdrawiam,

Kuzyn

To tak jak nam mówili , że w karpiówce wychodzi 100% drożej :roll: Mamy czas na podjęcie decyzji. Dobrze,że budowa nie zaczyna się od dachu :lol: