HANPIO 21.11.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 My właśnie kupiliśmy projekt. Chcemy zacząć na wiosnę. Nie znacie jakichś dobrych budowlańców w okolicach Wrocławia ? Cieszę, że ktos jeszcze zakupił ten projekt. My budujemy w okolicach Poznania. Prace na działce już ruszyły. Planujemy przed zimą zrobic fundamenty.Pozdrawiamy. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję do wymiany doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 21.11.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Mam nadzieję, że odezwą się i inni którzy będą budować Maję.Zmienialiście coś w projekcie ? Można wiedzieć ile kosztował Was architekt, geodeta, itp. Z czego budujecie ? My jesteśmy dopiero na etapie "papierologii" i szukania ekipy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 23.11.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Geodeta kosztował nas 1400 zł. Uzyskaliśmy zgodę na podniesienie ścianki kolankowej o 25 cm. Budujemy z porotermu 25. Fundamenty już zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niaCHU 23.12.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 WITAM wszystkich właśnie dzisiaj dostałem projekt Maja 2 i zaczyna walke chociaż musze przyznać że , nie mam o tym żielonego pojęcia , ale kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 28.12.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Hej, no miał być kawior, a chyba nie jest. Byliśmy wczoraj u architekta z mają2 i chłop zaczął ostrzegać nas przed tym projektem. Wg niego dach jest źle zaprojektowany - główny zarzut to belki podpierające w niewłaściwych miejscach, a z mniejszych - kosztowny materiał (grube bele), jeden z kominów wychodzi na złączeniu różnych płaszczyzn, itd. Powiedział, że gdyby miał to przerabiać to belki podpierające musiałyby wypaść w pokojach. No przyznam, że nieźle nas nastraszył. Za kilka dni pójdziemy do kogoś innego - poznać inne zdanie na ten temat. Nie mieliście takich uwag przy Waszych walkach z Mają ? Zacząłem zastanawiać się nad zmianą projektu, cholera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 28.12.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ja budowałem Agnieszke z MGProjekt i miałem dokładnie takie same problemy.Projekt dachu to lepiej zeby go wogóle nie było jedno okno dachowe pod okapem lukarny a komin tez zle zaprojektowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 28.12.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Hej, no miał być kawior, a chyba nie jest. Byliśmy wczoraj u architekta z mają2 i chłop zaczął ostrzegać nas przed tym projektem. Wg niego dach jest źle zaprojektowany - główny zarzut to belki podpierające w niewłaściwych miejscach, a z mniejszych - kosztowny materiał (grube bele), jeden z kominów wychodzi na złączeniu różnych płaszczyzn, itd. Powiedział, że gdyby miał to przerabiać to belki podpierające musiałyby wypaść w pokojach. No przyznam, że nieźle nas nastraszył. Za kilka dni pójdziemy do kogoś innego - poznać inne zdanie na ten temat. Nie mieliście takich uwag przy Waszych walkach z Mają ? Zacząłem zastanawiać się nad zmianą projektu, cholera... Ja mialem podobny dylemat, nasluchalem sie o bledach itd. Osobiscie uwazam, ze bledow nie ma co sie az tak obawiac, dobry fachowiec (ciesla w tym przypadku) na pewno sobie poradzi. Mnie odstraszylo pewne "niechlujstwo" biura mgprojekt, ktore to np. nie potrafi wlasciwie obliczyc powierzchni uzytkowej, netto, pow. dachu itd. Dyskusja o bledach tylko przypieczetowala moja decyzje. Wybralem dom w orlikach2 z archonu, troche podobny do Maii2 , choc mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 02.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Proszę nie straszcie nas. My mamy już fundamenty. Zobaczymy jak to będzie dalej. Fachowcy, którzy przeglądali projekt nie zwrócili uwagi na ewentualne błędy w konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 05.01.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Oddaliśmy dzisiaj projekt do przeglądu konstruktorowi (znajomy znajomego)i. Za parę dni da nam info czy da się ten dach zbudować czy trzeba będzie poprawiać. Zobaczymy... Wpiszcie w swoich profilach prywatne maile (może numery gg) - to może ułatwić kontakt w jakiś awaryjnych sprawach. "Musimy się trzymać razem" )) Czy Wy w ogóle wiecie ile w końcu wynosi powierzchnia dachu - w projekcie jest 341m2 a na "stronie katalogowej" w internecie 307m2 ? Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niaCHU 07.01.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Witam pisze jeszcze raz posta bo nie wiem czy doszedł pierwszy coś z forum szfankuje Ja jeste w trakcie zakończenie wszystkich pozwoleń i już niedługo jak pogoda pozwoli zaczynam satan surowy otwarty . A co do dachu to jest coś nie tak według fachowców a chodzi o rozmiar belek w projekcie są strasznie grube moje GG 3661474 do Levar daje sobie spokuj z wysłaniem na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrisW 12.01.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Szukam kontaków z osobami, które wybudowały lub są w trakcie budowy projektu z pracowni MG Projekt i wybrały właśnie projekt MAJA2. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu ten projekt, ale trochę obawiam się dużej powierzchni, a co za tym idzie kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 13.01.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 jest już wątek o Maji 2 poszukaj a trochę się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 19.01.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Witam!I jak tam postepy u Was PAnowie i Panie. Na jakim etapie jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 21.01.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 podbijam. Co z tą Mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 23.01.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja się cholerka trochę przestraszyłem dachu, bo mam juz drugą opinię, że podpory powinny być w innych miejscach. Co daje taki efekt, że słupy wypadną w pokojach, zamiast w ściankach działowych. Choć potencjalni wykonawcy których pytałem twierdzą, że to da się zbudować...No ale ostatecznie zastanawiam się nad zmianą projektu - lepiej zmienić to na początku niż walczyć z nim na etapie budowy. Choć Maja to dla mnie ideał łączący marzenia i potrzeby... Jeszcze się waham.Czy ktoś będzie na Budmie ? Jesteśmy tam w środę 24 stycznia, więc możemy się spotkać i pogadać. Info na priva (czekam do dzisiaj wieczorem).Levar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 23.01.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 A ja powracam do podobieństwa projektu Maja 2 i Dom w Orlikach 2. Myślicie, że po małych zmianach górę w tym drugim projekcie można zrobić tak samo jak w przypadku projektu Maja 2? Doły są identyczne w zasadzie, więc z górą nie byłoby chyba problemu? To co mnie skłania do projektu Archonu, to ładniejsze (oczywiście według mnie) wejście oraz potencjalnie mniej błędów konstrukcyjnych - niestety brak osób na forum budujących ten projekt i mogących powiedzieć coś z autopsji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka22 23.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 WitamMy również kupilismy projekt Maja wersja B. Dodatkowo doprojektowaliśmy piwnicę. Po przeczytaniu opinii na forum na temat konstrukcji więźby dachowej skontaktowałem się z architektem, który zaprojektował Maję. Stwierdził, że wg. Niego konstrukcja jest zaprojektowana prawidłowo i jak do tej pory nie miał żadnych sygnałów od ludzi, którzy zbudowali Maję że są jakieś nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 23.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 W końcu wątek się odrodził.Ja robie projekt indywidualny na podstawie Maji, tak więc zobaczymy jak architekt a bardziej konstruktor to zaprojektuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 24.01.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witam Ja także dołączam do funklubu Maja II, na razie (jeszcze :-|) finalizuję zakup działki na którą idealnie pasuje ten projekt. Przeglądam projekty od czasu początków poszukiwania działki, czyli jakoś od 1,5 roku - ma się te wymagania. W sierpniu zeszłego roku trafiłem na ten projekt, ale na początku jak sie naczytałem na temat błędów w projekcie Agnieszki II tej samej pracowni to mi się odechciało. Niestety ( a może stety) od tamtej pory żaden projekt nie przypadł mi tak do gustu jak Maja II. W całym projekcie zmieniłbym tylko poddasze. Zamieniłbym je na 3 sypialnie z garderobami pod skosami i to w zasadzie wszystkie zmiany jakie bym zrobił, parter jest idealny. Błędów teraz się mniej obawiam, trzeba mieć dobrego architekta do adaptacji projektu i będzie wszystko dobrze. PS. Byłem dziś cały dzień na Budmie, tyle było ciekawych rzeczy, że aż mnie nogi bolą i także ręce od dźwigania pozbieranych materiałów pomocniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STYPUŁ 25.01.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Do budujących Maję II Jak oceniacie koszt dachu Podnosiliście ściankę kolankową, w projekcie 77,5cm, ew. o ile? Hanpio o 25cm a reszta jakie ma plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts