Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

My właśnie kupiliśmy projekt. Chcemy zacząć na wiosnę.

Nie znacie jakichś dobrych budowlańców w okolicach Wrocławia ?

:D Cieszę, że ktos jeszcze zakupił ten projekt. My budujemy w okolicach Poznania. Prace na działce już ruszyły. Planujemy przed zimą zrobic fundamenty.Pozdrawiamy. Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję do wymiany doświadczeń.

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...

Hej,

no miał być kawior, a chyba nie jest. Byliśmy wczoraj u architekta z mają2 i chłop zaczął ostrzegać nas przed tym projektem. Wg niego dach jest źle zaprojektowany - główny zarzut to belki podpierające w niewłaściwych miejscach, a z mniejszych - kosztowny materiał (grube bele), jeden z kominów wychodzi na złączeniu różnych płaszczyzn, itd. Powiedział, że gdyby miał to przerabiać to belki podpierające musiałyby wypaść w pokojach. No przyznam, że nieźle nas nastraszył. Za kilka dni pójdziemy do kogoś innego - poznać inne zdanie na ten temat.

Nie mieliście takich uwag przy Waszych walkach z Mają ?

Zacząłem zastanawiać się nad zmianą projektu, cholera... :cry:

Hej,

no miał być kawior, a chyba nie jest. Byliśmy wczoraj u architekta z mają2 i chłop zaczął ostrzegać nas przed tym projektem. Wg niego dach jest źle zaprojektowany - główny zarzut to belki podpierające w niewłaściwych miejscach, a z mniejszych - kosztowny materiał (grube bele), jeden z kominów wychodzi na złączeniu różnych płaszczyzn, itd. Powiedział, że gdyby miał to przerabiać to belki podpierające musiałyby wypaść w pokojach. No przyznam, że nieźle nas nastraszył. Za kilka dni pójdziemy do kogoś innego - poznać inne zdanie na ten temat.

Nie mieliście takich uwag przy Waszych walkach z Mają ?

Zacząłem zastanawiać się nad zmianą projektu, cholera... :cry:

Ja mialem podobny dylemat, nasluchalem sie o bledach itd. Osobiscie uwazam, ze bledow nie ma co sie az tak obawiac, dobry fachowiec (ciesla w tym przypadku) na pewno sobie poradzi.

Mnie odstraszylo pewne "niechlujstwo" biura mgprojekt, ktore to np. nie potrafi wlasciwie obliczyc powierzchni uzytkowej, netto, pow. dachu itd. Dyskusja o bledach tylko przypieczetowala moja decyzje. Wybralem dom w orlikach2 z archonu, troche podobny do Maii2 , choc mniejszy.

Oddaliśmy dzisiaj projekt do przeglądu konstruktorowi (znajomy znajomego)i. Za parę dni da nam info czy da się ten dach zbudować czy trzeba będzie poprawiać. Zobaczymy...

Wpiszcie w swoich profilach prywatne maile (może numery gg) - to może ułatwić kontakt w jakiś awaryjnych sprawach.

"Musimy się trzymać razem" ;)))

Czy Wy w ogóle wiecie ile w końcu wynosi powierzchnia dachu - w projekcie jest 341m2 a na "stronie katalogowej" w internecie 307m2 ?

Levar

Witam pisze jeszcze raz posta bo nie wiem czy doszedł pierwszy coś z forum szfankuje

Ja jeste w trakcie zakończenie wszystkich pozwoleń i już niedługo jak pogoda pozwoli zaczynam satan surowy otwarty .

A co do dachu to jest coś nie tak według fachowców a chodzi o rozmiar belek w projekcie są strasznie grube

moje GG 3661474

do Levar daje sobie spokuj z wysłaniem na P.W.

Szukam kontaków z osobami, które wybudowały lub są w trakcie budowy projektu z pracowni MG Projekt i wybrały właśnie projekt MAJA2. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu ten projekt, ale trochę obawiam się dużej powierzchni, a co za tym idzie kosztów...

Ja się cholerka trochę przestraszyłem dachu, bo mam juz drugą opinię, że podpory powinny być w innych miejscach. Co daje taki efekt, że słupy wypadną w pokojach, zamiast w ściankach działowych. Choć potencjalni wykonawcy których pytałem twierdzą, że to da się zbudować...

No ale ostatecznie zastanawiam się nad zmianą projektu - lepiej zmienić to na początku niż walczyć z nim na etapie budowy. Choć Maja to dla mnie ideał łączący marzenia i potrzeby... Jeszcze się waham.

Czy ktoś będzie na Budmie ? Jesteśmy tam w środę 24 stycznia, więc możemy się spotkać i pogadać. Info na priva (czekam do dzisiaj wieczorem).

Levar

A ja powracam do podobieństwa projektu Maja 2 i Dom w Orlikach 2. Myślicie, że po małych zmianach górę w tym drugim projekcie można zrobić tak samo jak w przypadku projektu Maja 2? Doły są identyczne w zasadzie, więc z górą nie byłoby chyba problemu?

To co mnie skłania do projektu Archonu, to ładniejsze (oczywiście według mnie) wejście oraz potencjalnie mniej błędów konstrukcyjnych - niestety brak osób na forum budujących ten projekt i mogących powiedzieć coś z autopsji :( .

Witam

My również kupilismy projekt Maja wersja B. Dodatkowo doprojektowaliśmy piwnicę. Po przeczytaniu opinii na forum na temat konstrukcji więźby dachowej skontaktowałem się z architektem, który zaprojektował Maję. Stwierdził, że wg. Niego konstrukcja jest zaprojektowana prawidłowo i jak do tej pory nie miał żadnych sygnałów od ludzi, którzy zbudowali Maję że są jakieś nieprawidłowości.

Gość Gosc_gość

Witam

Ja także dołączam do funklubu Maja II, na razie (jeszcze :-|) finalizuję zakup działki na którą idealnie pasuje ten projekt. Przeglądam projekty od czasu początków poszukiwania działki, czyli jakoś od 1,5 roku - ma się te wymagania.

W sierpniu zeszłego roku trafiłem na ten projekt, ale na początku jak sie naczytałem na temat błędów w projekcie Agnieszki II tej samej pracowni to mi się odechciało.

Niestety ( a może stety) od tamtej pory żaden projekt nie przypadł mi tak do gustu jak Maja II. W całym projekcie zmieniłbym tylko poddasze. Zamieniłbym je na 3 sypialnie z garderobami pod skosami i to w zasadzie wszystkie zmiany jakie bym zrobił, parter jest idealny. Błędów teraz się mniej obawiam, trzeba mieć dobrego architekta do adaptacji projektu i będzie wszystko dobrze.

PS. Byłem dziś cały dzień na Budmie, tyle było ciekawych rzeczy, że aż mnie nogi bolą i także ręce od dźwigania pozbieranych materiałów pomocniczych :-)