Gość Gosc_gość 25.01.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 To są dobre pytania, w zasadzie najważniejsze.Dołączam się do oczekujących na odpowedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka22 25.01.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 My również planujemy podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak. Jak już wspomniałem będziemy mieli również piwnicę, przenieśliśmy komin z pomieszczenia gospodarczego do pokoju gościnnego, by nad garażem mieć ładny pokoik - łazienkę przenieśliśmy do pokoju nad wejściem głównym ( troszkę pomniejszając na rzecz sypialni i szafy na holu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 28.01.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Chyba ostatecznie z dachem nie jest tak źle. Mam opinię konstruktora, o którym pisałem we wcześniejszym poście i twierdzi, że co prawda dach jest trudny, ale wg niego pozbawiony błędów. Najważniejsze by wykonawca umiał sobie z nim poradzić.Odwiedziliśmy też osobiście MG Projekt (bardzo sympatyczni ludzie, pozdrawiam) i chyba nas przekonali, że powinno być ok z tym dachem. Tak więc ostatecznie pozostajemy przy Maji, co nas ogromnie cieszy.Co do kosztów dachu - mamy wycenioną robociznę na 21-23 tys. i wszystkie elementy pokrycia dachowego razem z oknami na 26 tys. (dachówka koramic). Nic nie wiemy na razie o kosztach więźby, szacunki architektów opiewają na jakieś 8 tys. o ile dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka22 28.01.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 WitamMy również cieszymy się, że konstrukcja dachu jest ok. Nam udało się znaleźć fachowców, którzy położą nam dachówkę wraz z obróbkami blacharskimi i założeniem rynien za 11000 zł. Więżba dachowa będzie nas kosztowała ( robocizna ) 4500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 31.01.2007 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 witam wszystkich forumowiczow!!! No to widze ze jest nas wiecej, mam na mysli odwarznych ktorzy buduja dom:) Ja wlasnie odebralem pozwolenie na budowe Maja II i od Maja ruszam z budowa. troche martwia mnie niektore posty o wadach projektu. firma ktora mi bedzie budowala nic takiego nie zauwazyla powiedzial tylko jedno dom jest drogi z uwagi na konstrukcje.Obecnie poszukuje materialow budowlanych i powoli przygotowuje sie do tej przygody....Przeczytalem ze "Hanpio" buduje maje II w okolicy Poznania. My tez budujemy wokolicy Poznania. Mił byłoby sie spotkac i wymienic poglądy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka22 31.01.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witaj Levar Napisałeś że masz już wyceniony dach - chodzi mi o materiał. Ciekawi mnie tylko w jakiej wersji masz tą dachówkę? Czy jest to wersja naturalana czy z powłoką angoba. Ja też myślę o dachówce Koramic. Jeszcze jedno drobne pytanie - czy wycena dotyczy projektu MAJA czy MAJA2 (bo do końca nie jestem pewien jaki masz projekt).Jutro ja również dostanę wycenę mojego daszku z firmy RUPPCeramika oraz Koramic i Roben. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 01.02.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 witam wszystkich forumowiczow!!! No to widze ze jest nas wiecej, mam na mysli odwarznych ktorzy buduja dom:) Ja wlasnie odebralem pozwolenie na budowe Maja II i od Maja ruszam z budowa. troche martwia mnie niektore posty o wadach projektu. firma ktora mi bedzie budowala nic takiego nie zauwazyla powiedzial tylko jedno dom jest drogi z uwagi na konstrukcje. Obecnie poszukuje materialow budowlanych i powoli przygotowuje sie do tej przygody.... Przeczytalem ze "Hanpio" buduje maje II w okolicy Poznania. My tez budujemy wokolicy Poznania. Mił byłoby sie spotkac i wymienic poglądy. Pozdrawiam Witajcie, chyba wykasowałam sobie przez przypadek powiadamianie o odpowiedziach na forum. Cieszę sie, że watek nam się rozwija. Cieszę sie, że ktos z okolic Poznania również zdecydował sie na Maję. pozdrawiam. nam również będzie miło spotkac się i wymienic doświadczenia. Narazie mamy fundamenty , w marcu ruszamy dalej. Byliśmy na Budmie, chyba szkoda czasu lepiej poszukać informacji w necie. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 01.02.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Hanpio Wyslalem wiadomosc na priva ale jakos nie otrzymalem odpowiedzi:(mam pytanie czy budujecie Maje czy Maja II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 01.02.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam, już odpowiedziałam na priva. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 02.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam Z tego co sie orientowalem chyba w Polsce nie ma jeszcze ukonczonego domu wedlug projektu Maja II (projekt jest za młody). Mam jednak pytanie czy ktos z forum, kto buduje badzplanuje budowe posiada jakies realne kosztorysy/wyceny budowy. Kosztorys zalaczony do projektu jest bardzo zanizony ale interesuje mnie jakie oferty dostaliscie na jego budowe. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Witaj Jutro ja również dostanę wycenę mojego daszku z firmy RUPPCeramika oraz Koramic i Roben. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Do Kaka22 Masz może już te wyceny dachu z tych firm ?? Bo jesteśmy strasznie ciekwi ile Ci policzyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka22 08.02.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam Mamy już wycenę dachu w różnych wersjach: - betonowa braas 11500 zł (dachówka +gąsiory i kształtki) - ceramiczna roben - miedziana średzka angoba 15500 zł - rupp ceramika sirius 13 miedziany 18800 zł - koramic L-15 miedziana 19700 zł - roben kasztanowy średzka (lekki połysk) 25500 zł - rupp ceramika rubin 13 kasztanowy (lekki połysk) 26600 zł - creaton kera- pfanne finesse (brąz glazurowany) 29900 zł.'' Do tej kwoty trzeba doliczyć blachę do obróbek, akcesoria do montażu,membrana dachowa oraz rynny galeco w kolorze brązowym, okno i wyłaz dachowy - 11000 zł. Uff, to by było na tyle, niezłe różnice cenowe. Niestety na nasze nieszczęście najbardziej podoba nam się creaton, jest naprawdę rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 09.02.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Rzeczywiście niezła rozpiętość cenowa. My czekamy na wycenę dachówek, jak tylko otrzymamy to porównamy. Wyczytałam na forum, że w marcu ma byc promocja na Kera-pfanne. A Wy budujecie Maję I czy Maję II? My Maję I z podwójnym garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levar 11.02.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Hej,witam po chwilowej przerwie.I odpisuję:* do Kaka2: ja buduję Maję II* moje wyceny dachówek (cały dach z oknami i akcesoriami, bez więźby)- L15 czarna angoba szlachetna - 26,8 tys. zł- L15 wiśniowa glazura - 37,6 tys. zł- L15 angoba brązowa 26,8 tys. zł- holenderka wiśniowa angoba szlachetna - 42,2 tys. złZa kilka dni dostaniemy wyceny też na inne Koramiki. Będziemy mieli też Bognera (sugestia Seneki - dzięki !) i Creatona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seneka 12.02.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam. Odnośnie tej dachówki Bogener to nasza posada nazwę kodową( Innovo 12 Angoba szlachetna brylant-granat brązowy - super czekoladka z gazurą ) na stronie producenta http://www.bogener-dachziegel.de. Zastanawialiśmy się nad Creatonem kera pfanne brąz glazura finesse , ale w tym modelu jest tylko jeden rodzaj gąsiora i ten nie pdpowiadał nam zbytnio. W Bogener wybraliśmy gąsior nr 2. Dachówka jest wypalana tak jak dachówki Creatona na płasko, więc nie jest krzywa. Glina jest chyba z tych samych złóż co w Creaton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 13.02.2007 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Hej, witam po chwilowej przerwie. I odpisuję: * do Kaka2: ja buduję Maję II * moje wyceny dachówek (cały dach z oknami i akcesoriami, bez więźby) - L15 czarna angoba szlachetna - 26,8 tys. zł - L15 wiśniowa glazura - 37,6 tys. zł - L15 angoba brązowa 26,8 tys. zł - holenderka wiśniowa angoba szlachetna - 42,2 tys. zł Za kilka dni dostaniemy wyceny też na inne Koramiki. Będziemy mieli też Bognera (sugestia Seneki - dzięki !) i Creatona. Witam Ja rowniez zamiezram budowac Maje II (od maja) wlasnie rozsylam zapytania w sparwie dachowki, sympatycznie bedzie wymienic poglady i oferty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LIDAS 13.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam wszystkich budujących Maję 2. My również planujemy budowę tego domu (jeśli aura pozowli wiosną ruszamy). Projekt już zakupiony. Mam nadzieję, że będziemy mogli wymieniać się doświadczeniami. My na razie jesteśmy dość zieloni w tym zakresie. Myślę, że przy Waszej pomocy szybko to sie zmieni. Na razie pozdrawiamy i szukamy kogoś, kto będzie budował gdzieś na Warmii i Mazurach, tak jak my. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 15.02.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witajcie, otrzymałam pierwsza wycenę dachówek, ale jak porównuję z Waszymi wycenami to jest ona strasznie niekorzystna. a więc: dachówka podstawowa, dachówki skrajne, dachówki wentylacyjne, gąsiory, trójniki gąsiora:- Ruppceramika Sirius 13 miedziany 17 240 zł- Braas celtycka lumino grafit 12 400 zł- Braas Romańska Cisar grafit 14 200 zł- Roben Średzka miedziana 25 900 zł- Creaton K2 Kera-Pfanne miedziana 26 200 zł pozostałe rzeczy do montażu łącznie z łatami i kontrłatami, okna dachowe 2 szt. - 13 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 15.02.2007 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Do budujących Maję II Jak oceniacie koszt dachu Podnosiliście ściankę kolankową, w projekcie 77,5cm, ew. o ile? Hanpio o 25cm a reszta jakie ma plany? Planuje budowe Maji II, nie podnosze ścianki kolankowej. Koszt dachu to ok. 80 tyś. (material plus robocizna brutto) Myslicie ze nalezy podniesc ta scianke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 16.02.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A jaka planujesz dachówkę tj. model i firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts