Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MAJA 2 pracownia MG PROJEKT

Recommended Posts

Gość Gosc_gość

Właśnie zauważyłem pewną wadę/niedogodność w projekcie Maja :wink:

Między kuchnią, a jadalnią występuje różnica poziomów ( chyba 2 stopnie), już sobie wyobrażam wywinięcie orła idąc z talerzami z kuchni do jadalni :o

Co o tym myślicie ??

Czy zrównujecie poziomy na parterze, czy zostawiacie tak jak jest ??

• Odpowiedzi 776
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_gość

A te linie przerywane na rzucie parteru ??

między holem i salonem oraz między kuchnią i jadalnią ??

to nie jest różnica poziomów ?? :-?

(Nie mam jeszcze projektu w łapkach także tylko się opieram na tym co jest na stronie )

Mysle ze ten moj post jest generalnie o wiele za pozno, ale coz... niedawno kupilismy projekt z Mg Projekt i zaczelismy go realizowac (nie maja, inny). Coz, projekt co do jakosci jest wrecz fatalny - wystarczy dodac ze projektant dolaczyl zestawienie wiezby dachowej z zupelnie innego projektu!!! (i nawet nie przeprosil za blad po reklamacji). Cieszymy sie ze odkryslismy to przed zamowieniem wiezby. Bynajmniej nie jest to jedyny blad - szkoda slow.

Radze dobrze ogladnac Wasze projekty. :x

Gość Gosc_gość

A może podasz jakieś konkrety ??

jaki projekt ?? kiedy kupowany ?? od kiedy w sprzedaży ??

bo może były to błędy wieku "dziecięcego" (-taki w projektach też bywa) i nie zdążyli poprawić błędów ??

Może ty jesteś jakaś konkurencja, która chce zepsuć reputacje pracowni MG Projekt, bo po twoich postach na forum widać, że tylko skargi na ten temat piszesz ??

Hej,

witam po chwilowej przerwie.

I odpisuję:

* do Kaka2: ja buduję Maję II

* moje wyceny dachówek (cały dach z oknami i akcesoriami, bez więźby)

- L15 czarna angoba szlachetna - 26,8 tys. zł

- L15 wiśniowa glazura - 37,6 tys. zł

- L15 angoba brązowa 26,8 tys. zł

- holenderka wiśniowa angoba szlachetna - 42,2 tys. zł

Za kilka dni dostaniemy wyceny też na inne Koramiki. Będziemy mieli też Bognera (sugestia Seneki - dzięki !) i Creatona.

Witam, jak pozostale wyceny dachowki?

Jeżeli chodzi o róznicę poziomów pomiędzy salonem i kuchnią to w naszym projekcie MajaI z podwójnym garażem jej nie ma. Różnica poziomów jest tylko pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym ( tym w przedniej części domu), my ją zlikwidowaliśmy.

Niestety, jeśli chodzi o staranność projektów i zestawień materiałów to nie mam dobrej opinii o MG Projekt.

Pozdrawiam

Gość Gosc_gość

Z tą różnicą poziomów to faktycznie między salonem i holem oraz między kuchnią i jadalnią jest ten sam poziom h0, źle odczytałem linie przerywane w projekcie.

Różnice poziomów (17 cm) występują tylko między przedsionkiem i małym pomieszczeniem gospodarczym oraz między garażem i dużym pomieszczeniem gospodarczym.

Hej,

no to się forum rozrosło przez chwilę mojej nieobecności. Fajnie !!!

Co do różnicy poziomów - to nie jest stopień tylko podciąg w stropie. Dobry konstruktor jest w stanie go zlikwidować, jeśli się Wam nie podoba. My się własnie nad tym zastanawiamy (znaleźliśmy taką osobę)... Chcemy też zlikwidować przedni i boczny balkon oraz połączyć dwie "tylne" sypialnie w jeden pokój z garderobą. Reszta w zasadzie bez zmian. Myslimy o gruntowym wymienniku ciepła, kominku oczywiście oraz o jednoczesnym podłączeniu dwóch kotłów - gazowego i na paliwo stałe (trzeba dobudować drugi ciąg kominowy). Żona optuje za podniesieniem ścianki kolankowej, ale ja nie jestem przekonany - ten dom i tak jest nieco większy niż planowaliśmy.

Kupiliśmy już dach, czekamy na pozwolenie na budowę i zaczynamy w kwietniu. Budujemy z SILKI plus 15 cm wełny (której nigdzie nie możemy namierzyć ! RATUNKU !).

Hej,

witam po chwilowej przerwie.

I odpisuję:

* do Kaka2: ja buduję Maję II

* moje wyceny dachówek (cały dach z oknami i akcesoriami, bez więźby)

- L15 czarna angoba szlachetna - 26,8 tys. zł

- L15 wiśniowa glazura - 37,6 tys. zł

- L15 angoba brązowa 26,8 tys. zł

- holenderka wiśniowa angoba szlachetna - 42,2 tys. zł

Za kilka dni dostaniemy wyceny też na inne Koramiki. Będziemy mieli też Bognera (sugestia Seneki - dzięki !) i Creatona.

Witam, jak pozostale wyceny dachowki?

Witam jestem praktycznie zdecydowany na kupno projektu Maja 2, czy ktoś już wybudował dom według tego projektu? Jeśli istniała by możliwość to bardzo chciałbym zobaczyć ten dom "na żywo" najlepiej w okolicach Warszawy. Fotki również pomogły by mi w podjecu decyzji. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Gość Gosc_gość

Witam jestem praktycznie zdecydowany na kupno projektu Maja 2, czy ktoś już wybudował dom według tego projektu? Jeśli istniała by możliwość to bardzo chciałbym zobaczyć ten dom "na żywo" najlepiej w okolicach Warszawy. Fotki również pomogły by mi w podjecu decyzji. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Witam, chyba nie ma jeszcze takiego zbudowanego, bo projekt Maja II, z tego co się orientuję, jest w sprzedaży od sierpnia 2006.

Może być pobudowany co najwyżej wg projektu Maja I.

I mi się wydaje, że jakaś wersja Maji po adaptacji stoi w Poznaniu na Szczepankowie.

Jeżdzę tamtędy i widzę dom codziennie. Widziałem jak go budowail, zaczynali wiosną zeszłego roku. Nie przypuszczałbym, że to może być jakaś wersja Maji, gdyby mnie Hanpio nie uświadomili (pokłony :lol: ) , przejeżdżali tamtędy i zwrócili na niego uwagę.

Ja nie miałem nigdy jakoś okazji zastać właściciela, czy kogokolwiek, kto by wiedział wg jakiego projektu był budowany.

W ten weekend postaram się coś więcej dowiedzieć na temat tego domu i obcykam jakieś foty (oczywiście nie omieszkam umieścić na forum 8) )

To sami ocenicie czy to Maja, czy nie.

Gość Gosc_gość

.... połączyć dwie "tylne" sypialnie w jeden pokój z garderobą.

Witaj Levar

podsunąłeś fajny pomysł z tymi sypialniami. Ja wstępnie planowałem przerobić wszystkie sypialnie i z 4 zrobić 3, w każdej garderoba pod skosami.

Ale można by zrobić w ten sposób, że Sypialnie od frontu i z boku domu zostawić bez zmian, a połączyć te 2 tylne sypialnie i wydzielić jedną dużą garderobę, ale w ten sposób, że ta jedna duża garderoba byłaby koło łazienki z wejściem tylko z holu.

Spróbuję naszkicować znakowo :wink:

``````` -----------------/......\--------------

```````| gard.......|....wy. na balkon.....|

```````|duża........|.............................|

```````|..............|..............................|

```````|..............|..............................|

--------------------/ --------/ ------------------

| łazienka....|.........................|sypialnia..|

|................./.......hol..............|..............|

Artystą nie jestem, ale co o tym sądzicie ??

Przede wszystkim ciut się oszczędzi nie robiąc 3 garderób tylko jedną dużą,

z dużej garderoby będzie blisko do pralnio/suszarni, którą zamierzam umieścić nad garażem - mniej biegania z praniem na poddaszu 8)

Witam, chyba nie ma jeszcze takiego zbudowanego, bo projekt Maja II, z tego co się orientuję, jest w sprzedaży od sierpnia 2006.

Może być pobudowany co najwyżej wg projektu Maja I.

I mi się wydaje, że jakaś wersja Maji po adaptacji stoi w Poznaniu na Szczepankowie.

Jeżdzę tamtędy i widzę dom codziennie. Widziałem jak go budowail, zaczynali wiosną zeszłego roku. Nie przypuszczałbym, że to może być jakaś wersja Maji, gdyby mnie Hanpio nie uświadomili (pokłony :lol: ) , przejeżdżali tamtędy i zwrócili na niego uwagę.

Ja nie miałem nigdy jakoś okazji zastać właściciela, czy kogokolwiek, kto by wiedział wg jakiego projektu był budowany.

W ten weekend postaram się coś więcej dowiedzieć na temat tego domu i obcykam jakieś foty (oczywiście nie omieszkam umieścić na forum 8) )

To sami ocenicie czy to Maja, czy nie.

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mi też tak się wydawało, że jeszcze nikt nie zdążył wybudować domu według projektu Maja II. Jeśli jednak udałoby się załatwić jakieś zdjęcia to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Gość Gosc_gość
Jeśli jednak udałoby się załatwić jakieś zdjęcia to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Niestety ten dom podobny do Maji co wspominałem wcześniej to Dom pod Sekwoją z pracowni Archon

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3ffac3a368ace

Też ładny, ale Maja II ma mniejszą kubaturę i lepiej ta kubatura jest wykorzystana.

Większe pomieszczenie gospodarcze i bardziej przestronna jest nasza Maja II :wink:

Dla porównania podstawowe dane:

Dom pod Sekwoją - Maja II

Kubatura: 1135m3 - 843,8m3 - spora różnica, Maje II taniej się ogrzeje

powierzchnia użytkowa : 193,8m2 - 208,13m2

powierzchnia zabudowy: 184,9m2 - 183,9m2

wysokość do kalenicy: 9,19m - 7,82m

szerokość elew. front.: 15,6m - 16,98m

długość elew. bocznej: 17,10m - 14,96m

ilość pomieszczeń parter: 12 - 11

ilość pomieszczeń poddasze: 12 - 7

Poza tym Sekwoja ma więcej zakamarków ( różnych pomieszczeń) co się wiąże z większymi kosztami wykończenia.

Jakby ktoś chciał fotki tego domu pod sekwoją ( elewacje zewnętrzne) to zapraszam na PRV lub mail.

Witajcie drodzy budowniczowie Maji. My również jesteśmy prawie zdecydowani na ten domeczek :wink: , ale mamy jedną uwagę. Ponieważ większość z Was jest zaawansowana w temacie może moglibyście nam wytłumaczyć jakie okno balkonowe w elewacji ogrodowej przewidział projektant. Chcieliśmy zostawić okno łukowe, ale z rysunku wynika, iż jest ono chyba przesuwne no i nie widać ścianki rozdzielającej dwa pokoje... Czy spotkaliście się z takimi oknami? Myśleliście już jak i jakie okienka umieścicie u siebie?

Gość Gosc_gość
... Ponieważ większość z Was jest zaawansowana w temacie może moglibyście nam wytłumaczyć jakie okno balkonowe w elewacji ogrodowej przewidział projektant. Chcieliśmy zostawić okno łukowe, ale z rysunku wynika, iż jest ono chyba przesuwne no i nie widać ścianki rozdzielającej dwa pokoje... Czy spotkaliście się z takimi oknami? Myśleliście już jak i jakie okienka umieścicie u siebie?

To nie są drzwi przesuwane. Pobierz plik szczegółowy projektu w pdf-ie i tam są wyraźnie zaznaczone drzwi tradycyjnie otwierane do wewnątrz.

Ja i tak planuję w tym miejscu od ogrodu zrobić jedną sypialnie z garderobą, także u mnie te drzwi i tak będą inne - ale to niestety jeszcze nie ten etap :-?

Tak swoją drogą to wcześniej pisałem na temat jednej dużej garderoby, zamiast 3 garderób w każdej sypialni. Pomysł przepadł, moja ładniejsza połowa stwierdziła, że każda sypialnia ma mieć osobną garderobę 8) . Jej decyzja, w końcu Ona najczęściej będzie do nich biegać. :p

Niestety ten dom podobny do Maji co wspominałem wcześniej to Dom pod Sekwoją z pracowni Archon

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3ffac3a368ace

Też ładny, ale Maja II ma mniejszą kubaturę i lepiej ta kubatura jest wykorzystana.

Większe pomieszczenie gospodarcze i bardziej przestronna jest nasza Maja II :wink:

Dla porównania podstawowe dane:

Dom pod Sekwoją - Maja II

Kubatura: 1135m3 - 843,8m3 - spora różnica, Maje II taniej się ogrzeje

powierzchnia użytkowa : 193,8m2 - 208,13m2

powierzchnia zabudowy: 184,9m2 - 183,9m2

wysokość do kalenicy: 9,19m - 7,82m

szerokość elew. front.: 15,6m - 16,98m

długość elew. bocznej: 17,10m - 14,96m

ilość pomieszczeń parter: 12 - 11

ilość pomieszczeń poddasze: 12 - 7

Poza tym Sekwoja ma więcej zakamarków ( różnych pomieszczeń) co się wiąże z większymi kosztami wykończenia.

Jakby ktoś chciał fotki tego domu pod sekwoją ( elewacje zewnętrzne) to zapraszam na PRV lub mail.

Dziękuje serdecznie za wyczerpującą odpowiedź z chęcią zobacze zdjęcia nasz mail: [email protected]